NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek >

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis

Dick Francis (1920 - 2010)Boeken

Dick Francis presenteerde zijn boeken
in 1985 op Duindigt!

De boeken van Dick Francis (geb. 1920) en
zijn overlijden op 14 februari 2010

door Peter van Betten

(op 9 augustus 2009 schreef Peter van Betten:)
Boekbesprekingen zeggen dikwijls meer over de lezer dan over het boek en de schrijver. Ik zal dus voorzichtig zijn...

In 1925 leert Dick Francis rijden op een ezeltje, zonder zadel, omdat deze training volgens zijn vader het beste is om de balans te vinden, anderzijds omdat er voor de kleine 5-jarige Dicky geen passend zadel is.
In 1956 is Dick Francis een van de leidende jockey's in Engeland bij de hindernisrennen. In april van dat jaar ligt hij met het paard Devon Loch van eigenaar koningin-moeder Elisabeth in de Grand National ruim aan de leiding. De eindpaal nadert snel. Het gejuich van de 250.000 bezoekers zwelt geweldig aan. Nog slechts 50 meter vlak groen gras te gaan als Devon Loch zo dicht voor de finish ten val komt. Het paard lijkt een hindernis te zien, die er niet is, hij springt en komt in een soort spagaat op zijn buik terecht... Geen overwinning voor de Queen-mum. Dit was wereldnieuws, waardoor Dick Francis nog bekender werd dan door al zijn overwinningen.


Boeken

Boeken

De grote favoriet Devon Loch landt op zijn buik als hij
met ruime voorsprong op de finish afgaat in de Grand National
van 1956. Jockey Dick Francis weet niet wat hem overkomt en
blijft keurig zitten.


In januari 1957 wint Dick Francis met de crack Crudwell voor de 345-ste en tevens laatste keer en een jaar later stopt hij op 37-jarige leeftijd als jockey en zoekt zijn heil in de journalistiek. Hij schrijft zijn autobiografie "The Sport of Queens". De Nederlandse titel is "Het Beste Paard van Stal".
Zijn eerste detective "Dead Cert" (Wedren naar de Dood) verschijnt in 1962. Daarna volgden nog vele spannende boeken over paarden, renbanen en jockeys.
Sinds de beginjaren zestig koop ik direct na verschijning alle boeken. In de loop van de jaren komen er goede en minder goede boeken uit, maar ik vind zelfs de mindere boeken van Francis zeer de moeite waard. Zijn strakke stijl van schrijven spreekt mij aan. Je merkt ook aan zijn boeken dat hij zich goed documenteert alvorens een onderwerp aan te snijden. Alle boeken zijn thrillers die me aanspreken.

In 1985, bijna 25 jaar geleden, bespreekt John Brandsen - de toenmalige hoofdredacteur van Paardesport in Ren en Draf - de memories en het nieuw verschenen boek van (ex)topjockey Dick Francis, die voor de presentatie zelf naar Duindigt komt.

Na het overlijden van de vrouw van Dick Francis in 2000 lijkt de reeks ten einde. Ook Francis zelf meldt dat hij door het verlies van zijn vrouw zijn beide armen kwijt is! Geruchten doen de ronde dat zijn vrouw Mary, die alle research deed voor zijn boeken, ook de boeken geschreven heeft. Voor mij is dat niet belangrijk. Ik geniet van de boeken door de beschrijvingen, de spanning, de trucjes, de paarden, de mensen en de achtergrondinformatie.

In 2006 - Francis is dan 86 jaar oud - verschijnt er toch weer een boek "Under Orders" (Nederlandse titel: Dodelijk Web) met de eenhandige ex-jockey Sid Halley. Het boek is alleszins de moeite waard, maar toch vind ik het plot wat minder en de schrijfstijl slordiger. Dick Francis schrijft op de binnenpagina: "En vooral dank aan mijn zoon Felix, voor alles". Samen met zijn zoon Felix schrijft Dick Francis nu weer elk jaar een boek. In 2007 "Dead Heat" (Nek aan nek). In 2008 "Silks" (Moordbaan) niet te verwarren met de Nederlandse thriller Dodenspoor van Danny Span. Het tot nu toe laatste boek is dit jaar verschenen en draagt de titel: "Even Money".

Op 31 oktober 2008 besteedde de broodschrijver Betweter van de firma Nakoersen en Co aandacht aan de beroemde schrijver, die zijn gelijke niet kent. Nu het NDR-Archief op de PAARDENBOEKENMARKT te Duindigt op zondag 9 augustus 2009, de Dravers-Derby-Dag, diverse boeken van Dick Francis voor een habbekrats 2e hands te koop aanbiedt, is het goed nog eens aandacht te besteden aan deze bekende thrillerschrijver.

(op 15 februari 2010 vermeldden diverse dagbladen)
In Memoriam Dick Francis
Gisteren overleed Dick Francis op 89-jarige leeftijd op de Kaaiman-eilanden. Zijn detectives gaan altijd over misdaden in de wereld van de rensport en als oud-jockey kon hij dat goed verbeelden. Aan het einde wordt het kwaad altijd overwonnen, na het doorstaan van het nodige geestelijke en lichamelijke kwaad. Voor het beschrijven van pijn kon hij putten uit eigen ervaringen. Hij brak bij valpartijen in de races zijn schouderbladen zes keer, zijn neus vijf keer en het aantal gekneusde en gebroken ribben was niet te tellen. Over zijn val met Devon Loch zei hij in 2006 dat hij het verschrikkelijk had gevonden, maar "als het niet was gebeurd, had ik misschien nooit geschreven."
In het najaar van 2010 zal zijn laatste boek, genaamd "Crossfire", verschijnen.
Dick Francis zou op 31 oktober 2010 90 jaar zijn geworden. Volgens een woordvoerder stierf hij "aan ouderdom".

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Bibliotheek:

Archieven

Boeken

Periodieken

Stamboeken

Inhoud D&R

<Anecdotes