NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek >

Videotheek

Museum

Geschiedenis

Fototheek: Imports


Speedy_Volita Hairos_II


Van een aantal bekende geïmporteerde harddravers hebben we een foto met onderschrift op deze website geplaatst. Kies in onderstaande tabel een beginletter.

Geïmporteerde dravers

kies beginletter

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z


De alleroudste imports van vóór 1925:
Om onderscheid te maken tussen oudere en recentere imports en omdat er niet zoveel foto's uit die tijd zijn, staan de stok-oude imports hier allemaal bij elkaar op één pagina.

imports van rond de eeuwwiss.

bekijk de imports geb. vóór 1925



Toelichting:
Er zijn in de afgelopen eeuw veel harddravers geïmporteerd, sommigen om hier te gaan koersen en anderen om mee te fokken.
Verreweg de beste imports als koerspaard waren Hairos II en Speedy Volita, van wie het complete levensverhaal is te lezen in onze Hall of Fame.

Maar er waren meer goede paarden:
(Tekst Minkema, eind 1999:)
Al in het begin van de vorige eeuw koersten Willem Ockhorst en Piet Doeleman met veel succes met de Franse hengst Vent d'Ouest, de Gouden Zweep-winnaar van 1906, in België, Frankrijk en Duitsland. Willem Geersen had in de dertiger jaren succes met de Amerikanen The Gleaner en Axkit. Met The Gleaner won hij het Kampioenschap van Nederland in 1934 en 1935 en op de baan van Dilbeek de Grand Prix d'Hiver in 1934 en in datzelfde jaar bracht hij het baanrecord van Le Croisé-Laroche op 1.15,4, gegangmaakt door zijn vriend Remi Bals op een vluchter. The Gleaner zou later naar Nederlands Indië uitgevoerd worden. Axkit won de Grand Prix d'Hiver in 1935 en 1937 en het Kampioenschap van Nederland ook twee keer, in 1937 en 1939, beide malen gereden door Frits Bosveld.
Met de Franse import-hengst Priola won Geersen het Kampioenschap van Nederland zelfs drie maal op rij, 1946, 1947 en 1948. Andere klasse-imports uit Frankrijk waren Double Six M, waarmee Nico Bloemsaat als trainer in de jaren 1957 tot en met 1959 het Kampioenschap van Nederland won en Jour de Java. De laatste werd door Martin Vergay voor trainer Willem Geersen twee maal naar de overwinning gereden in het Kampioenschap van Nederland (1963, 1965) en in 1961 zegevierde Vergay met hem in het Elite-Rennen in Gelsenkirchen. Van recentere datum is de Amerikaan Incredible Crafts, het succespaard van Hennie Grift en Kampioen van Nederland in 1992 en 1995 en o.a. als 2-jarige ijzersterk in de Prix de Solvalla op Enghien. En grote successen waren weggelegd voor recente Scandinavische imports. Jan Offenberg's Zweedse Yankee Tornado en Meteor Nibs hebben beide vooral in Frankrijk sterk geopereerd. Hugo Langeweg is met Paul Trot eind 1999 nog volop actief. En de Noorse topper Nevele Cero O, die bij binnenkomst al vier ton (guldens) had verdiend, heeft met trainer Aonne de Wrede, vooral ook dank zij succesvol optreden in Frankrijk, zijn winsom al ruim boven het miljoen gulden gebracht.
(einde citaat Minkema)


Na 2000

Hieraan kunnen nog worden toegevoegd:
Intact Hornline en Russel November, voorlopig de succesvolste imports na 2000. Zij zijn beide opgenomen in onze Hall of Fame met een uitgebreide beschrijving en veel foto's.

De drafsport wordt steeds internationaler en er komen steeds meer in het buitenland geregistreerde paarden in Nederlandse bezit en/of worden ondergebracht bij Nederlandse trainers. Eigenlijk zijn dit quasi-imports. Nederlanders fokken ook al lang uitstekende Duitse harddravers en sinds kort ook Zweedse, Italiaanse en Franse. De grenzen vervagen steeds meer binnen Europa.
Van de beste quasi-imports noemen we de Duitse toppers Unforgettable, Freiherr As, Lotis Photo en Anky Kietvitshof en de Italiaanse cracks Genny di Iesolo, Main Wise As en Marco di Iesolo.
Op deze website beperken we ons tot de officieel in Nederland geïmporteerde paarden, dus ingeschreven in het Stamboek Buitenlandse Paarden.

Naast bovengenoemde cracks zijn nog veel andere koerspaarden, draverdekhengsten en fokmerries uit de Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, USA of Zweden geïmporteerd. Daar worden geen namen met vaste jaarlijkse beginletters gegeven zoals bij ons, of ze hebben andere beginletters. Daarom staan ze hier in een aparte rubriek: de Imports.

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Fototheek:

< Paarden

Koersen

Mensen

Renbanen

Diverse