NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame der Volbloeds

Hall_of_Fame
Vorige

Corral's Bond

bruine hengst geboren 12 mei 1976 (Ned.)
van Good Bond (GB) van Majority Blue
uit Darling Caroline van Ilix (GER) uit No Telegrams (GB)
fokker: A.T. v.d. Lecq uit Den Haag

Volgende

import

Corral's Bond in de paddock op Duindigt.

Verkiezing
Tussen 13 en 27 april 2013 konden de bezoekers van deze website stemmen op de 10 beste Nederlandse Volbloeds met de beginletter C in hun naam, waarbij we hebben beloofd dat het paard met de meeste stemmen zou worden opgenomen in de Hall of Fame van de Volbloeds. Dat is Corral's Bond geworden. Van de 32 uitgebrachte stemmen kreeg hij er 12, tweemaal zoveel als Classical Song, die als tweede eindigde in deze poll. De volledige uitslag staat op de Fotopagina van de C-Volbloeds. (Click hier)

Fokker en eigenaren
Corral's Bond werd gefokt door dhr. A. van der Lecq uit Den Haag en begon zijn carrière in 1979 onder de kleuren van Stal de Kraal. Vlak voor de Derby van 1979 werd hij verkocht aan Stal Laudro (deze naam is een samenvoeging van de voor- en de achternaam van de eigenaresse) en kwam hij in training bij de Engelse trainer W. Guest. Als 5-jarige liep hij onder de kleuren van dhr. T. van der Lubbe. De hengst had een beperkte carrière. Hij liep slechts 10 rennen en won er 3, maar wel 3 bijzondere.

Als driejarige
Bij zijn debuut in de Hengsten Productenren eindigde hij sterk, maar kwam net te laat om de hengst Maris te kloppen. In de Derby was Corral's Bond ongenaakbaar. In de Grote Prijs der Nederlanden werd hij vervolgens vierde achter Pink Tank, Le Soleil en Swell Fellow. Corral's Bond was wel het eerst aankomende Nederlandse fokproduct in deze internationale koers. De 4-jarigen King en Boxberger Prins eindigden ongeplaatst.

Als 4-jarige startte Corral's Bond slechts tweemaal en won beide rennen. Eerst de Grote Prijs der Nederlanden en vervolgens het Kampioenschap der Nederlandse Volbloeds. Dit leverde hem de titel Volbloed van het Jaar 1980 op.

Als 5-jarige had hij al zijn beste tijd gehad. Blessures speelden hem parten. Hij startte tweemaal, met een vierde plaats als beste resultaat.

Als 6 jarige werd hij geëxporteerd naar België, waar hij in dat jaar niet aan de start kwam. Het volgende jaar startte hij driemaal en werd daarbij eenmaal derde en tweemaal vierde.

overzicht carrière

 Jaar 
 leeft 
 starts 
 1e 
 2e 
 3e 
 4e 
winsom 
1979
3
3
1
1
-
1
Hfl. 50.860 
1980
4
2
2
-
-
-
Hfl. 57.030 
1981
5
2
-
-
-
1
Hfl. 500 
1983
7
3
-
-
1
2
Bfrs. 25.400 
totaal
-
10
3
1
1
4
Hfl. 109.600 

Carrière in beeld:

Volbloed

Boven: Corral's Bond in de paddock op Duindigt.
Hij won slechts 3 koersen, maar dat waren wel
hele bijzondere: Derbywinnaar in 1979 en als 4-jarige in
1980 het Kamp. Ned. Volbloeds en de GP der Nederlanden.


import

Boven: Corral's Bond (links met Kevin Davies) kan,
ondanks een sterke eindprint, Maris (E. Bloem) niet verslaan en
blijft 2e in de Hengsten Productenren 1979.

Volbloed

Boven: Corral's Bond onder Kevin Davies behaalt een afgetekende
overwinning in de Derby van 1979 voor Boxberger Bloem.


import

Boven: Corral's Bond onder Kevin Davies op weg naar de finish van de Derby.


import

Boven: Rechts fokker A. Th. van der Lecq, die na de Derby
zijn ereprijs ontvangt.


import

Boven: Corral's Bond en Kevin Davies gelouwerd en gehuldigd,
bezig aan de ereronde na hun triomf in de Derby 1979.


import

Boven: Corral's Bond als 3-jarige met Kevin Davies op weg naar de start
in de GP der Nederlanden 1979, waarin zij 4e zullen worden.


Volbloed

Boven: Een jaar later zegeviert Corral's Bond (B. Rouse) in de GP der
Nederlanden in 1980, gevolgd door Blondy (nr.6), Sir Wouter (nr.7)
en Rionore (reling).


import

Boven: De aankomst van de GP der Nederlanden 1980 in kleur.

import

Boven: Corral's Bond in de winnaarsring,
na de overwinning in de GP der Nederlanden 1980.


import

Boven: Corral's Bond en zijn jockey B. Rouse
na de overwinning in de GP der Nederlanden 1980.


import

Boven: Corral's Bond wint hier het Kampioenschap der Nederlandse
Volbloeds in 1980, vóór King's Eagle en King Emperor.

import

Boven: Corral's Bond wordt begin 1981 gehuldigd te Schaesberg
als Paard van het Jaar 1980.

import

Boven: Corral's Bond te Hilversum gehuldigd als paard van het jaar 1980
en hier bezig aan de ereronde.

Onderstaand artikel hebben we overgenomen uit het blad "Album van de Draf- en Rensport 1980".

INTERESSANTE AFSTAMMING

CORRAL'S BOND werd onder Kevin Davies (kampioen jockey 1977 en 1978) een briljante winnaar van de 51ste Derby, de belangrijkste klassieke ren voor de 3 jarige volbloeds. In het veertien paarden tellende veld lag hij geruime tijd in de achterhoede, verbeterde gaandeweg zijn positie, kwam halverwege de laatste rechte lijn naast de leidende Boxberger Bloem (met de Engelse topjockey Greville Starkey), en liep toen nog gemakkelijk een drietal lengten van haar weg. Daarbij verbeterde hij het 16 jaar oude koers- en baanrecord, op 3 juni 1963 gevestigd door de toenmalige Derby-winnaar Mister Wilfred, met een seconde en bracht het op 2 min. 32,2 sec. Corral's Bond bezorgde niet alleen zijn rijder, maar ook zijn fokker, de heer A. Th. van der Lecq uit Den Haag, de eerste Derby-zege. En daarmee de bekroning van een weldoordacht fokbeleid, dat tot uiting komt in de hiernevens afgedrukte pedigree van Corral's Bond.
Hij is het eerste produkt van de eveneens door de heer Van der Lecq gefokte, 9 april 1971 geboren merrie Darling Caroline, die bij de Jaarlingenshow 1972 een eerste premie verwierf, als 2 jarige driemaal startte, daarbij tweemaal won (o.a. de Grote Prijs der Tweejarigen) en tweede was in het klassieke Criterium. Als 3 jarige startte zij zesmaal, won een handicap en werd derde in de klassieke Diana-prijs. Zij was een dochter van de Duitse hengst Ilix, die in 1966 in zijn vaderland `Volbloed van het Jaar' was, winnaar o.a. van de Duitse Derby en het Union-Rennen. Ilix kon bogen op een illustere afstamming: zowel zijn vader Orsini als zijn grootvader Ticino waren in Duitsland klassieke winnaars. Orsini zegevierde in 1957 in het Henckel-Rennen (het Duitse equivalent van de Engelse 2000 Guineas) en de Duitse Derby, en won bovendien de Grote Prijs van Oostende. Ticino, evenals zijn zoon Orsini een fokprodukt van Gestut Erlenhof, won in 1942 de Duitse Derby en de Grote Prijs van Baden. Orsini is ingeteeld op Athanasius, want ook zijn grootmoeder van moederszijde, Omladina, is een produkt van Athanasius.
Ook de moeder van Ilix, Ivresse, was een klassieke winnares in Duitsland: zij won het Schwarzgold-Rennen (het Duitse equivalent van de Engelse 1000 Guineas en onze Merries Produktenren) en de Preis der Diana. Haar vader, de in 1948 in Italie geboren hengst, Nuccio, won in 1952 onder de kleuren van de toenmalige Aga Khan de Prix de l'Arc de Triomphe op Longchamp, nadat hij een jaar eerder de Gran Premio d'Italia had gewonnen. Ook haar grootvader van moederszijde, de in 1936 geboren Pharis, was een crack op de baan: dit fokprodukt van Marcel Boussac bleef ongeslagen en won o.a. de Prix Noailles, de Franse Derby en de Grand Prix de Paris.
Ook in de moederlijn van Darling Caroline treft men behalve de namen van merries die op de baan wonnen en/of in de fokkerij winnaars brachten, enkele indrukwekkende vaderpaarden aan. Nordlys, die zich in de fokkerij vooral onderscheiden heeft door het brengen van uitmuntende hindernispaarden, was een zoon van de slecht gehumeurde maar briljante winnaar van o.a. de Coventry Stakes en de Champion Stakes, Nasrullah, die in de fokkerij de invloedrijkste zoon werd van de super-crack Nearco, in veertien rennen ongeslagen en winnaar o.a. van de Italiaanse Derby, de Gran Premio di Milano en de Grand Prix de Paris waarin hij met gemak de winnaars van de Engelse en Franse Derby's 1938, resp. Bois Roussel en Cillas, achter zich liet. De grootmoeder van Darling Caroline, Persian Telegrams, was een kleindochter van deze Bois Roussel via zijn zoon Theran, die winnaar was van de Engelse St. Leger.
In de vaderlijn van Corral's Bond stuit men eveneens op vele namen van hengsten die op de baan geschitterd hebben: overgrootvader Major Portion was een mijler van topklasse, zegevierde o.a. in de Middle Park Stakes en de Queen Elizabeth II Stakes (resp. groep I en groep II), en drukte daarmee de voetstappen van zijn vader Court Martial, die in 1945 winnaar was van de klassieke 2000 Guineas en van de Champion Stakes en tweemaal leidend vaderpaard in Engeland was. Andere klassieke winnaars die men in de pedigree aantreft: Djebel, winnaar in 1940 van de Poule d'Essai in Frankrijk, en de 2000 Guineas in Engeland, als 5 jarige in zeven rennen ongeslagen en o.a. winnaar van de Prix de l'Arc de Triomphe; My Babu, winnaar van de 2000 Guineas in 1948; Bahram, ongeslagen in negen rennen en o.a. winnaar van de Engelse Triple Crown (2000 Guineas, Derby en St. Leger); Blue Peter, winnaar van de 2000 Guineas en de Derby in 1939. Supreme Court, grootvader aan moederskant van Corral's Bond's vader Good Bond, bleef als 3 jarige ongeslagen en telde onder zijn vijf zeges o.a. de Chester Vase en de eerste ren om de King George VI and Queen Elizabeth Stakes.
Wat in deze pedigree opvalt is dat daarin alle drie grote lijnen van de volbloedfokkerij vertegenwoordigd zijn die teruggaan op de drie stamvaders Eclipse (1764), Herod (1758) en Matchem (1748). De lijn van Eclipse via Fair Trial, Pharis, Blue Peter en Nearco, de lijn van Herod via Djebel, de belangrijkste zoon van de grote Tourbillon, en de lijn van Matchem via Precipitation die naar alle waarschijnlijkheid de vader is van Supreme Court.

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

Postzegels

Speelgoed

Hall of Fame

Musea