NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame der Volbloeds

Hall_of_Fame
Vorige

King

bruine hengst geboren 1975 (Ned.)
van Prince Tenderfoot
uit Hand Signal
fokker: G. J. de Kroes te Wassenaar

Volgende

import

The King of sports


Forumleden van Nakoersen.nl kiezen
KING als Paard van de 20-ste Eeuw.

Een van de meest levendige rubrieken van de populaire website www.nakoersen.nl is het forum, waar leden vrijwel de gehele dag met elkaar chatten over het wel en wee van de nationale sporttak. Soms levert dat leuke discussies op een andere keer kromme tenen als er wat wordt geroepen in het wilde weg. Maar leden corrigeren elkaar en bewaken als pitbulls de binnen de sector geldende normen en waarden. De webmasters Kees Voshol en Robin Ganzinotti lanceerde enige tijd geleden op het forum de stellingen 'wie zijn draver en volbloed van de eeuw.' Ook dat leverde leuke reacties op. Bij de dravers traden de leden in de voetsporen van het lijfblad dat in 2000 Action Skoatter tot draver van de eeuw bombardeerde. Een volbloed werd eigenlijk nooit geselecteerd. 5 jaar na de millenniumwisseling kwam alsnog een stemming. Het liep bepaald niet storm, maar enige tientallen reacties zijn geteld en dat leverde als resultaat de onvolprezen King op. De zoon van Prince Tenderfoot is weliswaar officieus volbloed van de eeuw. Zondag op Derby-day huldigen de heren van Nakoersen.nl de fokker, oud-eigenaar en trainer van de hengst die jarenlang met een tijd van 1.16,9 over 1300 m de trotse houder van het baanrecord van Duindigt was. Vergeleken met een snelle draver was hij dus 300 m beter over de kilometer.
Op deze pagina wat wetenswaardigheden en wapenfeiten.


Boven- en onderstaande is overgenomen van een artikel van Douwe Frerichs over King, uit "Draf&Rensport" nr. 27 van 2005.


KING werd in 1975 ingevoerd als veulen te voet met zijn moeder, door G. J. de Kroes te Wassenaar. Hij was de exponent van een korte doch hevige romance tussen Prince Tenderfoot en topmerrie Hand Signal, de merrie, die ook uitblonk via haar Derbywinnaars Wouter Raaphorst (1983) en Sydney Raaphorst (1985). Deze halfbroers staan ook in onze Hall of Fame.

King kwam in training bij de destijds zeer succesvolle renstal van Margot van Dijk en Robert Wetemans. Hij bleef de eerst jaren in eigendom van Ger en An de kroes (Stal Geran) en werd begin 1982 als 7-jarige verkocht aan de heer Weerdenburg.

De hengst kwam op tweejarige leeftijd al in actie en zou een voor een volbloed uniek lange loopbaan kennen die duurde tot en met zijn negende levensjaar. De bikkelharde volbloed bracht het tot 69 starts waarvan hij er 30 won, 12 maal tweede was en 7 maal de derde plaats greep. Meestal werd hij gereden door Kevin Davies, maar ook Robert Wetemans heeft veel met hem gewonnen. King haalde een handicap waardering van 81 kg en nam afscheid met een totale winsom van fl. 240.375.

import

De fraaie King met Rob Wetemans bezig aan het defilé.

Zijn loopbaan
Als tweejarige won hij zijn debuut en behaalde daarna een 2e plaats in het Van Brienen Memoriaal. Vervolgens ging hij op rust. Een jaar later won hij de voorjaarsklassieker de Hengsten Produktenren, maar in de Derby van Boxberger Cook bleef King ongeplaatst. De afstand was te lang, wisten de insiders toen ook. King was een mijler en ontwikkelde zich tot een specialist op de sprint. Als 4-jarige startte hij 9 maal met als belangrijkste succes de zege in de Haagsche Ooievaar en een eervolle tweede plaats achter de toenmalige topper Pink Tank in de Gold Cup. Rennen die destijds enorme krakers waren. Sprintkwaliteiten kwamen nog nadrukkelijker tot uiting op zijn vijfde jaar. Hij won vijf rennen met als belangrijkste wapenfeit een zege in het Sprintkampioenschap van Nederland.
Zijn zesde levensjaar werd het belangrijkste jaar uit de loopbaan van King. De hengst won op Duindigt voor de tweede maal het Sprintkampioenschap en maakte een destijds voor Nederlandse volbloeds uniek uitstapje naar het buitenland. In het Duitse Baden Baden werd hij eervol derde in de Goldene Peitsche (Gr-2). Het is de 1200 meter sprint waarin Lucky Strike in 2003 en 2004 ook derde werd. Later dat jaar zette King zelfs over de hem ongebruikelijke afstand van 2500 meter een prestatie van formaat neer. Hij werd tweede achter de Britse gast Spin of a Coin in de Grote Prijs der Nederlanden over 2500 m.

Driemaal is scheepsrecht
Op zijn zevende schreef King ten derde male het Sprintkampioenschap van Nederland op zijn naam. Hij startte dat jaar 11 maal en won 5 rennen, waaronder verder de Baron van Heemstra Beker. Ook zijn tweede plaats in het Kampioenschap Nederlandse Volbloeds achter Boxberger Beauty was de moeite waard. De reeks had tot gevolg dat hij in 1982 werd verkozen tot Volbloed van het Jaar. Op de drafbaan van Hilversum volgde een huldiging. Bij de dravers was Udo Quick de eer ten deel gevallen. Aardig facet is dat ook zijn broers en Derby-winnaars Wouter en Sydney Raaphorst de titel Volbloed van het Jaar in de wacht sleepten.

import

King met Rob Wetemans verlaten de paddock en
gaan op weg naar de baan.


import

Boven: King met Rob Wetemans op weg naar de start
van de GP der Nederlanden 1979.


import

King nr.3 wint in 1980 onder Rob Wetemans zijn eerste
Sprintkampioenschap van Nederland
voor Glashon en Great Hero.


import

Boven: King wint in 1981 voor de tweede maal het
Sprintkampioenschap van Nederland voor
Scottish Agent (rechts) en Cocky Dundas.


import

Boven: King wint hier in 1982 voor de derde maal het
Sprintkampioenschap van Nederland voor
No Contest, Saintly One en Marmorera.


import

Boven: King op weg naar de zege in de Gen. Baron van
Heemstra Beker 1982 gevolgd door
Marmorera, Caruso en de rest.


import

King, jockey Kevin Davies en eigenaren dhr. en mevr. Weerdenburg
worden gehuldigd.

Als 8- en 9-jarige
Zelfs op achtjarige leeftijd was King in grote vorm. Hij boekte uit 11 start liefst 7 zeges, maar werd geklopt in zijn koers: het Sprintkampioenschap door Habat Raaphorst. In het Kampioenschap Nederlandse Volbloeds was de bijzondere merrie Carmona hem te snel af.
In zijn laatste koersjaar als 9-jarige won hij uit 7 starts nog 3 rennen en werd hij wederom tweede in het Sprintkampioenschap. Nu was zijn jonge broertje Wouter Raaphorst hem te vlug af. Na het beëindigen van zijn loopbaan verkocht eigenaar De Kroes de hengst aan Jan Pubben, die hem ter dekking stelde.

Van deze laatste koers hebben we filmbeelden:

Sprintkampioenschap 1984:


Gewonnen topkoersen:
- Hengsten Productenren 1978
- Cambridgeshire 1978 en 1979
- Haagse Ooievaar 1979
- Sprintkampampioenschap van Nederland 1980, 1981 en 1982

Volbloed van het Jaar 1982

import

King (Pat Eddery) op weg naar de start voor het
Sprintkampioenschap van Nederland 1984,
waarin hij tweede werd.
Dit was de laatste start van King,
daarna ging hij de fokkerij in.

King als dekhengst
In de Fokkerij bracht King onder andere Oryx of Troy (de moeder Snow Scène). Zij bracht het in 1987 tot de titel Paard van het jaar 1987. Op haar palmares prijken onder andere het van Brienen Memoriaal, de Clingendaelren en het Criterium der Tweejarigen. Ze was derde in de Derby. De beste nazaat is zonder twijfel Protection, de winnaar van de Derby van 1993. Voorts Midnight Star (van Brienen Memoriaal), Fantasy (Dianaprijs), Sesam Vryennesse (Merries Produktenren), Pandoer (Grote prijs van de Jaarlingenshow), Boy Vryennesse (Toekomstprijs). Andere voltreffers waren Temptation, No Doubt, Ambassadeur, April Love, Watermill Olymp, Money, Gadina's Proud, Locomotion, Magie Queen en Miss Ann. Op latere leeftijd is King door Pubben verkocht naar Hongarije. Hij is inmiddels overleden, wellicht aan ouderdomsverschijnselen.


Tot zover het artikel van Douwe Frerichs (met dank aan Mady Oudshoorn).

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

Postzegels

Speelgoed

Hall of Fame

Musea