NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Carisma Darby

bruine merrie, geboren 27 maart 1985
van Noble Darby 1.14,3
(v. Noble Gesture u. Armbro Klara)
uit Rusty Oostwyck 1.18,6
(v. Hickory Pride u Scotch Martha)
Fokker: C. de Mare te Rijnsburg

Volgende

Carisma_Darby

"De Kanjer van Krom"

Voor de "Paard van de Eeuw"-verkiezing maakte D. Minkema eind 1999 het volgende levensverhaal:

De grote, fraai gebouwde merrie met haar ruime, eonomische, gangen is geheel Amerikaans gefokt. Ze is een dochter van de Noble Gesture-zoon Noble Darby 1.14.37 $ 58.215, jarenlang leidend vader-paard van België en vanaf 1979 de grondlegger van de modernisering van de draverfokkerij bij onze zuiderburen. Carisma Darby is zijn beste merrie, in België heeft hij talloze cracks geleverd met als absolute uitblinkers Trojaan Darby 1.13.67 B.frs. 18.883.850 en Baron Darby 1.13.57 B.frs. 15.814.051.

De Nederlandse fokkers wisten de grote zwarte hengst op het Westvlaamse dekstation van Willy Lootens in Houthave ook te vinden en 32 producten werden hier van hem geregistreerd, waarvan er 24 gestart zijn, welke ƒ 1.236.389 verdienden. De moederlijn van Carisma Darby is de Amerikaanse stam van Kate Bonner, waaruit ook onze uitstekende dekhengst Nevele Impulse afkomstig is, evenals de Hambletonian-winnaar van 1992, Alf Palema, nu een succesvolle dekhengst in Zweden.

In 1975 importeerde de heer Piet Lourens uit de Schermer de schimmelmerrie Scotch Martha, samen met haar merrieveulen Spar, dat hier als Rusty Oostwyck zou worden ingeschreven. Haar grootmoeder Princess Martha is ook moeder van Gallant Prince. Rusty Oostwyck koerste verdienstelijk, o.a. bij Piet Smit en verdiende bijna een halve ton. Bij de familie De Mare uit Rijnsburg werd Carisma Darby geboren, die verkocht werd aan Bob Krom uit Markvelde. Later kocht Krom ook de moeder, waarbij hij een volle broer van Carisma Darby fokte, de tonwinnaar Interceptor 1.15.5 / DM 121.665.

Carisma Darby, geen vroeg paard, werd door Bob Krom in training gezet bij de Duindigt-trainer Frans Louwersheimer. Zij debuteeerde als 3-jarige op 20 juli 1988 met Peter Louwersheimer en zegevierde op Duindigt in 1.21,5 over 2000 m, een succes, dat kort daarop herhaald werd. Bij haar derde start werd de merrie uitgeschakeld wegens springen aan de start, een onhebbelijkheid, die haar gedurende haar hele koerscarrière nogal eens parten zou spelen. Vrij spoedig daarna kwam Carisma Darby in training bij Arnold Mollema in Wolvega.

Carisma

Boven: De 3-jarige Carisma Darby en F. Louwersheimer met eigenaar
Bob Krom (midden), na hun zege in de Veerdonk-prijs
op Duindigt d.d. 20-7-1988.

Carisma

Boven: Carisma Darby (nr.3 met haar toenmalige trainer
Peter Louwersheimer) verslaat Coble David in
de Uranis ter Lune-prijs op 7-8-1988.

Carisma

Boven: Carisma Darby en Peter Louwersheimer tijdens de ereronde
na hun zege in de Uranis ter Lune-prijs op Duindigt d.d. 7-8-1988.
Bob Krom met zwart shirt.

Vierjarige topper
Zij debuteerde winnend voor Arnold op de openingsmeeting van Duindigt in een gewoon koersje in 1.16,4. Op 9 mei mocht ze meedoen in de 4-jarigen equipe tegen België en dat leverde met Arnold Mollema winst op in 1.15.9 over 2000 m., een nieuw baanrecord over deze afstand voor alle leeftijds-categoriën.
Zij overheerste dat jaar de koersen voor vierjarigen. Met Mollema won ze Gronings Kampioenschap der 4-jarigen voor Derby-winnaar Clan Vryenesse, die ze met Martin Eeken ook versloeg in het Meridian Kampioenschap der 4-jarigen van Duindigt. Uiteraard won ze ook de finale, het Meridian Kampioenschap der 4-jarigen op Hilversum met Mollema, waarin de tweede Cortoz Crown maar liefst 30 meter achterstand op de finish had. Ze passeerde met deze zege de ton winsom. Ook in het buitenland was ze dat jaar al succesvol. Eind mei werd in Zweden op Solvalla gewonnen, ondanks 60 meter verlies bij de start door een galoppade en in september klopte ze met Arnold Mollema in Göteborg Traffïc Jam, die al een miljoen gulden winsom had en grote koersen in Amerika, Italië en Zweden gewonnen had.

Carisma

Carisma Darby als 4-jarige.

Carisma

Carisma Darby sleurt aan de kop met Martin Eeken in het
Kampioenschap der 4-jarigen van Duindigt.

Carisma

Boven: Een TV-ploeg neemt een close-up van Carisma Darby
en haar toenmalige trainer Arnold Mollema. Dit in verband
met de uitzending van de Finale van het Kampioenschap
der 4-jarigen in Hilversum in Studio-Sport.

Carisma

Boven: De eigenaar van een beroemd koerspaard wordt
automatisch een bekende Nederlander in "drafsportland".
Zo ook Bob Krom, die zijn oogappel Carisma Darby
hier bedankt na de winst in de Finale van het Kampioenschap
der 4-jarigen in Hilversum.


Als vijfjarige
Ondanks deze successen volgde omstreeks de jaarwisseling weer een verandering van trainer en Carisma Darby kwam als vijfjarige onder de hoede van Cees de Leeuw. In een match-a-deux op Duindigt, aangekondigd als Ladbroke Strijd der Titanen, werd Yellowa verslagen, die echter revanche nam in het Kampioenschap Nederlandse Paarden op dezelfde baan. In de interland met België in Waregem klopte ze met Cees de Leeuw het Belgische idool Crack du Boscail en anderhalve maand later werd ze in de Prijs Charlie Mills in Waregem verdienstelijk derde achter dezelfde Crack du Boscail en Bob Griese. Op 14 juli ging in het Sprintkampioenschap van Groningen het baanrecord er aan. Abrogan Veha eindigde op 30 meter achterstand. Het baanrecord van 1.13.9 staat heden ten dage nog, mede omdat de topklasse zich maar zelden meer laat zien in Groningen. Korte tijd daarna kwam ook het baanrecord van Schaesberg blijvend in haar bezit met 1.15,0. Deze tijd realiseerde ze in de Grote Prijs van Limburg bij het 10-jarig bestaan van de baan. Ze klopte ondanks 40 meter startverlies Action Skoatter. Drie dagen na dit succes liep Cees de Leeuw een beenbreuk op bij een huldiging na een overwinning in Alkmaar en namen gastrijders de teugels van Carisma Darby over. Jan Kruithof reed haar in de Prix de Stockholm in Enghien en werd knap derde achter Riding Sponsor en Topaze d'Ombre. Carisma liep 1.13,2 en verbeterde daarmee het algemene record voor Nederlandse merries. Met Gerard van Eijkelenborg werd op Duindigt het Kampioenschap van Nederland gewonnen voor Bekila Ludwig en Yick Buitenzorg en dezelfde combinatie versloeg Yick Buitenzorg in de hoog gedoteerde Data Copy Cup. Een zeer knappe verrichting zette Carisma Darby neer met Gerard van Eijkelenborg in het Europees Kampioenschap der Vijfjarigen in Vincennes. Ze werd tweede achter de sterke Zweed Atas Fighter L met Anders Lindquist. John de Leeuw zegevierde met de merrie in Hilversum in het H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal voor Esmaralda Nuova, die 40 meter voorgift genoot. (van deze koers hebben we videobeelden, zie onderaan deze pagina)

Carisma

Boven: Carisma Darby met Cees de Leeuw op weg naar de start.

Carisma

Boven: Carisma Darby klopt Action Skoatter in de Grote Prijs
van Limburg op de baan van Schaesberg t.g.v. het
10-jarig bestaan van deze baan in 1990.

Carisma

Boven: In de interland met België in Waregem gaat Carisma
met Cees de Leeuw al aan kop en een ronde later klopt ze
het Belgische idool Crack du Boscail.

Carisma

Boven: België-Nederland 1990: Carisma Darby en Cees de Leeuw
hebben het onderdeel voor 5-jarigen gewonnen op Waregem.

Carisma

Boven: Carisma Darby nr.6 spurt in handen van Gerard van Eykelenborg
naar een fraaie zege voor Yick Buitenzorg (nr.8 met Gerard Hulleman)
in de Data Copy Cup d.d. 30-9-1990.

Carisma

Boven: Carisma Darby (G. van Eykelenborg) en een trotse eigenaar Bob Krom,
na hun overwinning in de Data Copy Cup op 30-9-1990. Bob's dochter Helena
houdt de deken vast.

Carisma

Boven: Beeld uit het Kampioenschap Nederlandse Paarden:
Yellowa heeft de kop en krijgt langdurige aanvallen van
Carisma Darby te verduren, die tot op de streep zullen duren.
Yellowa wint met een neusje.
Action Skoatter en Yick Buitenzorg zijn slechts volgers
in dit geweld.

Carisma

Boven: Beeld uit het Kamp. van Nederland 1990. De latere winnares
Carisma Darby ligt al achter de aan kop gaande Action Skoatter,
dan aan de reling Yick Buitenzorg (nr.4, 3e), Bekila Ludwig (2e),
Zora Volomon (reling, nr.11, 5e) en de rest.

Carisma

Boven: Even verder: Action Skoatter heeft hier nog haar geliefde
koppositie maar links in het zogenaamde dodenspoor doemt
Carisma Darby al op in het Kampioenschap van Nederland 1990.

Carisma

Ondanks een afgezakte kniegamasch wint Carisma het
Kampioenschap met gastrijder Gerard van Eijkelenborg
voor Bekila Ludwig.

Carisma

Boven: De Kampioen van Nederland met rijder, eigenaar
en verzorgster.

Carisma

Ter afsluiting van het jaar 1990 zegevierde gastrijder
John de Leeuw met de merrie in Hilversum in het
H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal voor
Esmaralda Nuova, die 40 meter voorgift genoot.


Als zesjarige
Cees de Leeuw keerde begin 1991 terug als stuurman achter Carisma Darby en werd uitstekend derde op Vincennes in de prestigieuze Prix du Luxembourg achter Mr. Lucken en, na ontwikkeling der finishfoto, Reine du Clos. Ze versloeg in maart op magistrale wijze Yellowa in het Winterkampioenschap van Nederland op Hilversum en gaf Slight Stretch en Brendy het nakijken in de Prijs van Recklinghausen. Dezelfde Brendy werd op Gelsenkirchen met een neusje verslagen in de Bild Pokal ondanks "hinder" in de eindstrijd van een loslopende hond. In de interland met België op Duindigt werd Carisma tweede achter halfbroer Baron Darby met Gilbert Martens. De Ladbroke Henri Buitenzorg Invitational werd ook een prooi voor Carisma Darby. Op Duindigt won ze de afdeling van dit nummer in 1.14,7 over 2000 m, op dat moment de beste tijd ooit in Nederland gelopen over deze afstand. En in de finale van dit nummer op Groningen klopte ze Action Skoatter in een nieuw baanrecord over de afstand (1.15,6 over 2260 m). In Hilversum was er winst voor Carisma Darby in het Kampioenschap Nederlandse Paarden voor Aty van de Lente in een nieuw koersrecord, 1.15,5 over 2440 m. In het Kampioenschap van Nederland op Duindigt werd ze ditmaal tweede achter Vriend. (van deze koers hebben we videobeelden, zie onderaan deze pagina)

Carisma

Boven: Carisma Darby wint op magistrale wijze
het Winterkampioenschap van Nederland op Hilversum.

Carisma_Darby

Boven: Carisma Darby en Cees de Leeuw op Duindigt onderweg
naar een onbedreigde zege in de Grote Paas-prijs in 1991.

Carisma

Boven: Carisma Darby sleurt aan de kop in de
"Henri Buitenzorg-Invitational" op Duindigt.
In haar spoor loopt Vriend, daarnaast
Reunited en daarachter Yellowa.

Carisma

Boven: Carisma Darby wint hier een koers op Duindigt
met Cees de Leeuw op de sulky.

Carisma

Boven: Carisma thuis op het entrainement van Jan Hoejenbos
en Cees de Leeuw in Lynden, vlakbij Schiphol.
Ook de supersnelle Carisma was net een vliegtuig.

Carisma

Boven: Zo stond Carisma op de voorpagina van het
Kerstnummer 1991. En wie is toch die Kerstman?
Dat is natuurlijk haar toenmalige pikeur Cees de Leeuw.


Buitenlandse trips
Er volgden nog enkele lucratieve buitenlandse uitstapjes. In Amiens werd ze tweede in de Grote Prijs van de Federatie achter Rêve d'Udon, in Hamburg vierde in de Preis von Bild, terwijl ze op Tweede Kerstdag in Gelsenkirchen de Grote Kerstprijs won, een half hoofd voor Incredible Crafts.
Daarvoor had ze eind oktober op Hilversum geschitterd in de Prijs der Giganten. Ze werd zowel in haar serie als in de finale tweede en liep beide malen 1.13,3, een record voor Nederlandse paarden op Nederlandse bodem. In de serie was Kit Lobell in dezelfde tijd eerste, de finale won Stig H Johansson met Park Avenue Kathy. (van deze koersen hebben we videobeelden, zie onderaan deze pagina).
In het begin van 1992 werd Carisma Darby in Vincennes vierde in de Prix de Luxembourg.

Carisma

Boven: In de serie van de Prijs der Giganten 1991 wordt
Carisma Darby (rechts) met gering verschil geklopt door
de Europees/Amerikaanse topmerrie Kit Lobell.

Carisma

Boven: In de Finale van de Prijs der Giganten 1991 lopen
de beide seriewinnaars voorop. Park Avenue Kathy wint ruim,
maar Kit Lobell (midden) wordt op de laatste meters
nog voorbij gelopen door Carisma Darby (links).
Een topprestatie van onze Carisma.


De laatste jaren
Daarna kwamen blessureproblemen. Buiten weddenschappen lopend won ze begin maart 1992 in Hilversum in het Winterkampioenschap van Nederland in matige draf en klopte Yellowa. Eind maart volgde nog winst in Gelsenkirchen in de Super Division voor Alamo Mystère met Wim Paal. De interland in Waregem tegen België eindigde in een galoppade en in juni van dat jaar ging ze uit training bij Cees de Leeuw. Het werd nog enige tijd zonder resultaat geprobeerd bij Loesje Knol en in 1993 kwam ze bij de Duitse trainerskampioen Heinz Wewering. Die wist in juli 1993 nog een koers met haar te winnen in Gelsenkirchen voor Marshall Blücher en ze verdiende bij hem nog DM 7.700. Dat was het einde van een mooie koersloopbaan. Carisma Darby werd verkocht aan Alwin Schockemöhle en ze heeft reeds enige kinderen van zijn kampioen-vaderpaard Diamond Way op zijn grote stoeterij gebracht.

(Tot zover het artikel van Durk Minkema van eind 1999)

Carisma

Boven: Bob Krom liet zich portretteren met zijn oogappel
Carisma Darby, een tekening die in 2021 is geschonken
aan het NDR-Museum.

Eind 2008 stonden onder Carisma Darby de volgende producten in het Duitse Stamboek:
1995 Carisma Diamond (uitgevoerd), merrie g.rec.
1996 Crowning As, ruin 1:15,3 - € 15.591
1998 Camelot As (uitgevoerd 2005), ruin 1:13,6 - € 33.683
2000 Come on As (uitgevoerd 2007), hengst 1:12,3 - € 73.868
2001 Carisma As (uitgevoerd 2006), merrie g.rec.
2002 Caretto As (uitgevoerd 2006), ruin 1:17,5 - € 2.435
Laatstgenoemde was een succesvolle kortebaner in Nederland, die 5 kortebanen en ca. € 13.000 wist te winnen.


Koerscarrière Carisma Darby:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

winsom

1988

1989

1990

1991

1992

1993

3j.

4j.

5j.

6j.

7j.

8j.

3

20

22

20

12

3

2

16

9

8

4

1

0

1

3

6

1

0

0

0

2

1

1

0

1.21,4

1.15,1

1.13,2

1.13,3

1.15,7

1.13,8

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

3.600

123.089

198.743

256.002

66.399

8.663

totaal

80

40

11

4

1.13,2

Hfl.

656.496


Gewonnen topkoersen
Holland - België 4-jar. 1989
België - Holland 5-jar. 1990
Kampioenschap van Nederland 1990
H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal 1990
Kampioenschap Ned. Paarden 1991
Bild Pokal (Gelsenkirchen) 1991


Videobeelden:
We hebben een aantal koersen met Carisma Darby waarvan hieronder een overzicht. U kunt een filmpje starten door tweemaal op de camera te clicken. Er ontbreken nog enkele koersen, zoals het Kampioenschap van Nederland 1990 en het het Kampioenschap der Nederlandse Paarden 1991, die we binnenkort hopen toe te kunnen voegen.


Het Van Wickevoort Crommelin Memoriaal 1990:
Veertig meter aan de start verliezen en toch nog gemakkelijk winnen,
dat kon Carisma in het Wickevoort van 1990:


Kampioenschap van Nederland 1991:
De grote favoriet Carisma Darby wordt net geklopt door Vriend.

Uitslag:
1e. Vriend (Hubert Schoonhoven) in 1.16,7 (2.600 m)
2e. Carisma Darby (Cees de Leeuw) in 1.16,7
3e. Zora Volomon (Joop Pool) in 1.16,8
4e. Aty van de Lente (Gerard van Eykelenborg) in 1.16,9
5e. Yellowa (Ton Blok) in 1.17,0
voor: o.a. Yick Buitenzorg, Reunited, Channa Hanover, Alfanora

Kamp. v. Ned. 1991:


De Prijs der Giganten 1991 met Carisma Darby :
Twee supermerries aan de start: Kit Lobell en Park Avenue Kathy. Maar onze eigen Carisma Darby deed volop mee. In haar serie en in de finale vocht zij tot op de laatste meters een hevig duel uit met Kit Lobell. Van de hengsten kwam alleen Yellowa er nog enigszins aan te pas. De merries maakten de dienst uit.

Uitslag 1e Serie:
1. Kit Lobell (Bernd Lindstedt) in 1.13,3
2. Carisma Darby (Cees de Leeuw) in 1.13,3
3. Aty van de Lente (Gerard van Eykelenborg) in 1.14,5
4. Cosmo Lobell (Rolf Dautzenberg) in 1.14,9
Ongeplaatst: Vittorio, Esquire Spur en Benitar.

Uitslag 2e Serie:
1. Park Avenue Kathy (Goran Johansson) in 1.13,2
2. Yellowa (Ton Blok) in 1.13,6
3. Fair Lady (Heinz Wewering) in 1.13,8
4. Zora Volomon (Joop Pool) in 1.14,0
Ongeplaatst: Riton du Gite. Uitgeschakeld Cayster en Tipouf.

Uitslag Finale:
1. Park Avenue Kathy (Goran Johansson) in 1.13,0
2. Carisma Darby (Cees de Leeuw) in 1.13,3
3. Kit Lobell (Bernd Lindstedt) in 1.13,3
4. Yellowa (Ton Blok) in 1.14,4
5. Aty van de Lente (Gerard van Eykelenborg) in 1.14,8



  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame