NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Goofy Greenwood

bruine hengst, geboren op 23 februari 2013
van Russel November 1.09,8
(v. General November 1.11,4 u. Lacoste 1.18,0)
uit Chatooga River geen rec.
(v. Incredible Hulk 1.11,5 u. Twilight River 1.15,5)
Fokkers: Frank Bins en Jos Oorthuijssen

Volgende

Hinde


Het begin
Goofy Greenwood een bruine hengst van Russel November uit Chatooga River van Incredible Hulk. Hij stamt af van Hambo-winnares Helicopter en haar dochter wereldkampioene Armbro Flight, net als Arch Madness, Pastor Stephen, Father Patrick, Yarrah Boko, Zola Boko, Chocolatier en vele andere cracks. Aad van Schie haalde Armbro Flight's kleindochter Armbro Legacy naar Nederland en van haar stammen af Optimistic, Proud Mary, Desert River en ook Goofy Greenwood.

Goofy werd vroeg in het jaar geboren, al op 23 februari, voor de tijdelijke fokkerscombinatie Frank Bins en Jos Oorthuijssen, die de moeder samen in bezit hadden. De kleine hengst werd als jaarling voor slechts € 1.300 verkocht aan Adrie van Rijn en Hugo Langeweg. Later namen Wim Gerrits en Robbie Offenberg elk een kwart over, waarschijnlijk voor iets meer geld. Omdat hij als 2-jarige nog wat slap was, kreeg hij voldoende tijd toe en werd hij gecastreerd.

Debuut als 3-jarige
Op 7 april 2016 maakte de kleine ruin in Wolvega een winnend debuut. Een week later won hij opnieuw een Main Wise As challenge in handen van Jaap van Rijn en met een tijd van 1.15,3 - 2100 m hadden de kenners meteen in de gaten dat hier een klassiek talent in actie kwam. In juni won hij het Criterium der 3-jarigen. In de Sweepstakes startte Goofy niet, vanwege een knieblessure. Maar voor de Derby was hij er klaar voor. Hij won begin augustus een van de Selectiekoersen en twee weken later was hij was hij ongenaakbaar in de Derby. Later in het jaar won hij nog de Grote Unitrot-prijs. Tussen die laatste twee koersen werd hij 5e in Frankrijk.

Top als 4-jarige
Inmiddels is Goofy het jaar 2017 goed begonnen met een ijzersterke zege in Denemarken in 1.13,9 over 2.060 m met een eerste prijs van omgerekend € 8.000. Vervolgens won hij op Duindigt een PMU-koers en het Spintkampioenschap der 4-jarigen, waarbij hij het baanrecord op 1.12,3 bracht. In Zweden verbeterde hij zijn persoonlijke record zelfs naar 1.11,2 bij een 4e plaats over 1.609 m. Daarna won hij te Wolvega de Halve Finale en de Finale van de Vierjarigen-Derby in tijden van 1.13,0 en 1.13,4. In de Grosser Preis van Deutschland kwam hij voor het eerst zonder prijzengeld thuis, maar hij revancheerde zich in Wolvega met een zege in 1.15,3 over 3.100 m. Hij sloot het jaar af met een 8e plaats in Frankrijk.

Als 5-jarige
2018 begon hij uitstekend. Hij won op 2 januari te Mons in 1.15,2 (€ 2.880) en ging vervolgens naar Vincennes, waar hij drie knappe prestaties neerzette met Franck Nivard op de sulky. Eerst werd hij 2e in 1.13,3 over 2.700 m (€ 20.000), op 21 januari won hij in 1.14,6 over 2.850 m (€ 40.500) en op 1 februari won hij in 1.14,2 over 2.850 m (€ 47.250). Totaal vergaarde Goofy binnen 31 dagen een bedrag van € 111.000. Dat beloofde wat. Franck Nivard zei: "Het is een bijzonder goed paard. We finishen in 1.08,5."

Vijf dagen later verscheen de onheilstijding op internet: Goofy Greenwood had zijn been gebroken en allerlei wilde verhalen. In onderstaand bericht komen de direct betrokkenen aan het woord in een artikeltje van Geert Koops in het weekblad Draf&Rensport nr 7 van 14 febr. 2018:

Zware blessure voor Goofy Greenwood
Hoe wrang is het. Op Victoria Park Wolvega (op 9 febr. 2018) worden uitgeroepen tot Paard van het Jaar terwijl de hoofdrolspeler zelf in de plaatselijke dierenkliniek in het gips staat en voor zijn carrière moet worden gevreesd.
Winst en verlies liggen dicht bij elkaar. Hugo Langeweg jr weet dat als geen ander. Hij werd daar vorige week donderdag heftig mee geconfronteerd toen Goofy Greenwood in de training een zware blessure opliep. "We wilden net beginnen aan de laatste intervalheat toen hij ineens kreupel viel. De ernst werd ons al snel duidelijk en bij een bezoek van de dierenarts bij ons op stal bleek dat het kootbeen rechtsachter is gebroken.
Goofy is gelijk overgebracht naar Wolvega waar hij dezelfde dag nog is geopereerd. De operatie is erg goed geslaagd. De komende zes weken staat hij in het gips", liet Hugo aangeslagen weten.
Het herstel van een blessure als deze laat zich moeilijk voorspellen. Dat realiseert Hugo zich maar al te goed. "De dierenarts is redelijk positief. Volgens hem was het goed te opereren. Hij heeft het met vier schroeven vastgezet. Over een week of zes mag het gips eraf. Dan wordt bekeken hoe de structuur van het bot is. Als het er goed uit ziet mogen we voorzichtig beginnen met stappen en zwemtherapie. Het belangrijkste is dat hij goed hersteld en daar krijgt hij alle tijd voor. Of hij ooit weer in de koers komt, is afwachten. Een voorspelling is niet te doen. Mocht hij de baan halen dan is dat al een overwinning op zich." Dat op de sociale media al de wildste verhalen de ronde deden vond Hugo opmerkelijk. Ik heb veel onzin gelezen, dat hij moest vechten voor zijn leven. Niets daarvan is waar. Hij bleef kort nadat het was gebeurd heel rustig. Totaal geen stressreactie. Ook is hij heel goed uit de operatie gekomen. Daarvan heeft hij niets geleden. Zijn voerbak was gelijk leeg. Ook als je hem zo ziet staan denk je dat er niets aan de hand is. Hij oogt heel fit, maar de feiten liggen helaas anders."
Het seizoen van Derbywinnaar Goofy Greenwood begon fantastisch met een tweede plaats en twee zeges op Vincennes. Franck Nivard liet zich ontvallen dat Goofy Greenwood na Bold Eagle het beste paard was dat hij dit winterseizoen had gereden. Het nieuws over Goofy Greenwood werd dan ook breed uitgemeten in de Franse pers. De ruin had al een behoorlijke status opgebouwd en Hugo was van plan om zijn prachtige prestaties een vervolg te geven. Ik had al een mooi programma in gedachten. De 25e was er een mooie koers op Vincennes. Daarna zou hij even aan de kant gaan om hem vervolgens voor een koers op Enghien klaar te maken. Daar staat nu een dikke streep door. Erg jammer, want hij was toch een beetje de kartrekker voor de stal. Paarden die meer dan een ton verdienen in een maand heb je niet zo snel weer."

(einde artikeltje van Geert Koops)

Jammer voor de betrokkenen en ook voor onze sport dat een Nederlandse topper, die zelfs op Vincennes kan winnen, nu geblesseerd is geraakt. Maar hopelijk: wordt vervolgd......

Rentree, sneller dan verwacht, maar toch weer tegenslag
Eind augustus, 6½ maand na het ontstaan van de breuk, kwam Goofy aan de start in het Kampioenschap der Nederlandse Paarden. Hij kwam, zag en overwon met een ruime voorsprong. Iedereen blij. Vlak na de ereronde had Langeweg door dat er iets niet pluis was. Hij was licht kreupel aan een voorbeen. Voor de zekerheid naar de dierenkliniek gebracht, bleek hij nu rechtsvoor een breukje te hebben, in plaats van rechtsachter zoals eerst. Wel een mooie breuk. Het zit aan de buitenkant van zijn voorbeen en is met speciaal hoefbeslag te ondervangen. Na 2 weken boxrust krijgt hij een paar weken zwemtherapie. Als alles goed gaat, zo luidt de prognose, dan kan over 2 maanden de training worden hervat. Volgens Hugo komt hij zeker weer in de baan, want deze kwetsuur is veel gunstiger dan de vorige. We zijn benieuwd.

Koerscarrière Goofy Greenwood:
(t/m 24 aug. 2018)

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

 

winsom

2016

2017

2018

2019

3j.

4j.

5j.

6j.

7

9

5

?

6

6

4

?

0

0

1

?

0

0

0

?

1.14,4

1.11,1

1.13,3

nvt

Euro

Euro

Euro

Euro

51.000

39.000

115.000

0

totaal

-

20

15

1

0

1.11,2

Euro

204.539


Carrière Goofy Greenwood in vogelvlucht:
3-jarige: 1e Derby, 1e Unitrot

4-jarige: 1e Derby der Vierjarigen, 1e Spintkampioenschap

5-jarige: 2x 1e op Vincennes, 1e Kampioenschap der Nederlandse Paarden

Ouder: wie weet?De foto's

topper

Boven: Goofy Greenwood behaalt een onbedreigde zege met Jaap van Rijn
in de Prix Van Dijk en Kuipers op Wolvega d.d. 13-4-2016.

topper

Boven: Goofy Greenwood (J. van Rijn) wint gedecideerd
het Criterium der 3-jarigen 2016. Achter hem wordt Gento (nr.2) 4e.


topper

Boven: Goofy Greenwood (J. van Rijn) heeft zojuist Gustafson
achterhaald en wint de 2e serie van de Derby Selectie 2016.


topper

Boven: Goofy Greenwood (J. van Rijn) behaalt een overtuigende zege
in de Derby 2016 voor Gusty Rhythm (nr.6) en Gideon H Renka (nr.9).


topper

Boven: Goofy Greenwood en Jaap van Rijn bezig met de laatste meters
van hun triomftocht in de Derby 2016.


topper

Boven: Na de Derby-zege van Goofy Greenwood staat pikeur Jaap van Rijn
omringd door de 4 eigenaren van de ruin. V.l.n.r. Wim Gerrits, Hugo Langeweg sr.
Robbie Offenberg en Adriaan van Rijn. Zij zagen hun droom uitkomen.


topper

Boven: Goofy Greenwood en Jaap van Rijn tijdens de ereronde
na hun triomf in de Derby 2016.


topper

Boven: Goofy Greenwood en Jaap van Rijn tijdens de ereronde
na hun triomf in de Derby 2016.


import

Boven: Goofy Greenwood en Hugo Langeweg sr winnen op Duindigt.

topper

Boven: Goofy Greenwood (H. Langeweg sr) zegeviert op imponerende
wijze in de Grote Unitrot-prijs 2016.


import

Boven: Goofy Greenwood en Hugo Langeweg sr winnen de GP Unitrot 2016.

import

Boven: Goofy Greenwood en Hugo Langeweg jr winnen overtuigend
de Derby der 4-jarigen in Wolvega.


import

Boven: Goofy Greenwood en Hugo Langeweg jr bij de huldiging na
de Derby der 4-jarigen in Wolvega.

import

Boven: Goofy Greenwood en Hugo Langeweg jr bij de ereronde na
de Derby der 4-jarigen in Wolvega.

import

Boven: Goofy Greenwood en zijn vaste verzorgster Britt Verkaik
na de Prix O Marijke op Duindigt.

GPdLL

Boven: Goofy Greenwood na het voorwerk.

import

Boven: Goofy Greenwood (nr. 7 met Franck Nivard) begint zijn wintercampagne
in januari 2018 met een tweede plaats achter Delloro Védaquais
op Vincennes, d.d. 12 jan. 2018.

import

Boven: Goofy Greenwood (Franck Nivard) draait 9 dagen later de rollen om
en gaat Delloro Védaquais kloppen op Vincennes, d.d. 21 jan. 2018.
(zie ook foto hieronder)

import

Boven: Goofy Greenwood (Franck Nivard) klopt Delloro Védaquais
op Vincennes, d.d. 21 jan. 2018.

import

Boven: Goofy Greenwood (Franck Nivard) en Davidson du Pont
lopen ver van de rest uit op Vincennes, d.d. 1 febr. 2018.
(zie ook foto hieronder)

import

Boven: Goofy Greenwood (Franck Nivard) klopt Davidson du Pont
(de latere winnaar Crit. der 5-jarigen en Prix d'Amérique-deelnemer in 2019)
op Vincennes, d.d. 1 febr. 2018.
Zijn gewonnen prijzengeld na een 2e en twee 1e plaatsen in die
maand op Vincennes: 110.000 Euro!!!

import

Boven: Goofy Greenwood staat met zijn rechterachterbeen in het gips
in de dierenkliniek te Wolvega. Kort na de operatie maakte de ruin
een montere indruk.


GPdLL

Boven: Zes en een halve maand later, op 28 augustus 2018,
zegevieren Goofy Greenwood en Hugo Langeweg jr. met grote
voorsprong in het Kampioenschap der Nederlandse Paarden.

GPdLL

Boven: KNP 2018: Goofy Greenwood met Hugo Langeweg jr.
Komen terug voor de huldiging na hun prachtige overwinning.

GPdLL

Boven: KNP 2018: Goofy Greenwood, Hugo Langeweg jr.
en eigenaar Offenberg worden gehuldigd door baan-eigenaar
Casper Veldink. Naast Hugo zijn zus Jessica en ook
verzorgster Britt Verkaik deelt in de hulde.

GPdLL

Boven: Ereronde van KNP Goofy Greenwood.
Video-beelden van Youtube

3-jarigen Derby 2016 op Duindigt:4-jarigen Derby 2016 op Victoria Park:Prix ??? op Vincennes, 2-2-2018:

Afstamming
Op de website van de Fokkersvereniging wordt de afstamming van Goofy Greenwood uitvoerig beschreven in een Fokkersoog. Click hier , daarna op het paardenoog en zoek hem op.foto's: met dank aan
team Huybers ; www.huybers.com
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

Postzegels

Speelgoed

<Hall of Fame

Musea