NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Guvo de Bloomerd

bruine hengst, geboren 25 juni 1989
van Lola's Express
(v. Lindy's Pride u. Expresson)
uit Bea De Bloomerd
( v. Rising Wind u. Ann Dayan)
Fokker: P. Brouwers te Baexem

Volgende

Action

"De Beul van Baexem"

Voor de "Paard van de Eeuw"-verkiezing maakte D. Minkema eind 1999 het volgende levensverhaal:

Het weekend van het Elite-Rennen in het Duitse Gelsenkirchen in 1995 bracht ongelooflijke tijden op de klokken. De winnaar van het Elite-Rennen, de Zweed Activity, vestigde met Anders Lindquist een nieuw wereldrecord over een en een kwart mijl: 1.11,9 over 2011 meter. Maar nog sneller ging een dag eerder een Nederlands paard in de Sprintersbokaal over deze piste. Guvo De Bloomerd flitste in 1.11,0 over de mijl, de snelste tijd ooit in Duitsland gelopen, een tijd die anno 1999 nog steeds niet is overtroffen.
Door deze prestatie werd Guvo De Bloomerd de enige Nederlandse draver, die de eer te beurt is gevallen opgenomen te zijn in het in 1997 verschenen mooie boek van John Bradley: Modern Trotting Sire Lines. Hij prijkt in de lijst van Europese 1.55 dravers op de derde plaats met een tijd van 1.54.1 (voor ons 1.54,2), met zijn kilometertijd van 1.11,0, gelopen in 1995 in Gelsenkirchen, baanrecord en snelste tijd ooit in Duitsland gelopen. Uiteraard voerde hij met deze tijd ook lange tijd de Nederlandse elite-lijst aan. De tweede plaats hierin werd toen ingenomen door zijn jaargenoot Gabido W, op eerbiedige afstand met 1.12,3, eveneens in Duitsland gerealiseerd. (Anno 1999)

Afstamming
De 'Beul van Baexem' is de bijnaam van deze draver van fokker/eigenaar Pierre Brouwers uit het Limburgse Baexem. De bruine hengst, geboren in 1989, was een laat veulen: 25 juni. Zijn vader is de Amerikaanse hengst Lola's Express, die voor zijn Nederlandse eigenaar Piet Meyn (ook de eigenaar van Speedy Volita) in Amerika in vijf seizoenen $ 461.087 verdiende. Hij startte met zijn rijder Ted Taylor ook nog in de Prijs der Giganten op Hilversum, maar faalde met zijn onmogelijke startnummer acht door een galoppade aan de start. Na enkele jaren dekdienst in Amerika kwam de hengst naar Europa. In 1987 stond hij in Nederland ter dekking. Hij bracht hier in 3 jaar 98 producten, waaronder zich met uitzondering van Guvo De Bloomerd geen echte toppers bevonden. Zijn 65 gestarte kinderen wonnen in totaal ƒ 1.615.969. Dit jaar (1999) is de hengst in Duitsland gestorven.
Guvo De Bloomerd is geheel Amerikaans gefokt, want zijn moeder Bea De Bloomerd is van de Amerikaanse dekhengst Rising Wind uit de Amerikaanse importmerrie Ann Dayan, ook moeder van de snelle Ann Marshall 1.15,1, die nog het baanrecord van Duindigt in haar bezit heeft gehad. Bea De Bloomerd heeft vanwege een ongeval nooit gekoerst en ging als 4-jarige naar de fokkerij. In 1993 werd ze Duits geregistreerd.

Guvo als 2-jarige
Ondanks het feit dat Guvo De Bloomerd laat geboren was, debuteerde hij al als 2-jarige. Dat gebeurde gelijk winnend op Duindigt in 1.17,6a met zijn trainer/rijder Rob van Toor, voor de latere Fokkers Trofee-winnares Genuine Star. In de Jonkerprijs was Guvo vierde.

Als 3-jarige
Guvo was al jong een snel paard en dwong als 3-jarige op 17 juni met winst in een tijd van 1.15,8a, waarmee hij op dat moment de snelste van zijn jaargang was, een startpositie voor de Derby af.
In de Derby-Proef werd hij met Rob van Toor tweede achter de latere Derby-winnares Gipsy Westland. In de Derby zelf ging het echter fout, na een aanrijding en valpartij met Go To Oldeson. Eigenaar Pierre Brouwers liet zijn paarden in de tachtiger jaren veel lopen op de mooie Zuidlimburgse baan in Schaesberg en na de sluiting van deze baan startte hij veel op de vrij nabij gelegen banen in het Duitse Roergebied.

Als 4- en 5-jarige
Als vierjarige startte Guvo reeds acht maal in Duitsland en won er op 4 november 1993 met Gerrit de Jong zijn eerste koers. Guvo De Bloomerd was inmiddels in training gekomen bij Wim Duivenvoorden en op Eerste Paasdag 1994 won hij met hem op de baan van Gelsenkirchen, welke rechtsom-gaande piste hem goed lag, in de snelle tijd van 1.13,6a over de mijl, een seizoenrecord voor Gelsenkirchen. In totaal zou Guvo in 1994 in Duitsland 18 maal aan de start komen en 4 maal zegevieren. Toen hij in september 1994 met een dubbele longbloeding uit de koers kwam, haalde Brouwers hem naar zijn landbouwbedrijf om zelf de training ter hand te nemen, daarin bijgestaan door Carla van den Boom. In de bossen van Baexem bloeide hengst weer op en hij wist nu zijn vorm langdurig vast te houden. Formeel was Cees de Leeuw de trainer.

Action

Boven: Het succesteam achter Guvo de Bloomerd:
Eigenaar-trainer Pierre Brouwers en zijn vrouw en
pikeur John de Leeuw na de huldiging als
Kampioen der Nederlandse Paarden 1996.

Als 6-jarige aansluiting bij de top
In 1995 werd hij met zijn vaste Duitse stuurman Roland Hulskath de TGV van de Westduitse banen. Op 21 mei 1995 brak hij met een winnende tijd van 1.12,6a in de A + M-Pokal in Gelsenkirchen het oude record voor Nederlands gefokte paarden van Ymond Boekelte, gelopen in 1987 op The Meadowlands, met 0,1 seconde. Een paar weken later won Guvo, ondanks een al na 70 meter na de start opgelopen lekke band, een sprintnummer op Münchengladbach in 1.13,4 en verbeterde daarmee het meer dan 15 jaar oude baanrecord met maar liefst 1,3 seconde. Absoluut hoogtepunt was de schitterende zege in een verbluffende 1.11,0 over de mijl in de Sprintersbokaal van Gelsenkirchen op 8 juli. De Duitse crack Charmy Skeeter, Incredible Crafts en Keller Lobell hadden het nakijken. De tijd van 1.11,0 is de snelste tijd ooit door een Nederlands gefokt paard gelopen. Ook in Duitsland is nog nooit sneller gelopen. Een speciale uitnodigingskoers in Zweden op Solvalla over de ongebruikelijke afstand van 1140 meter ging helaas door een fout aan de start de mist in, al liep Guvo nog wel 1.13,0. In het Charlie Mills Memorial in Berlijn werd Guvo derde achter Progress Value en Rival Damkaer, maar hij eindigde wel voor Sea Cove en Campo Ass. Medio augustus was het baanrecord van Recklinghausen aan de beurt om bijgesteld te worden: het werd 1.11,7. Veertien maal zegevierde Guvo De Bloomerd in 1995 in Duitsland en 2 maal in Nederland. In de Grote Kerstprijs van Hilversum werd hij, na winst in de serie, in de finale met John de Leeuw tweede achter de Deense import Solo Stensbaek.

Action

Boven: Guvo de Bloomerd en John de Leeuw op weg naar het defilé.

Als 7-jarige
Het jaar 1996 was een topjaar met 16 overwinningen in Duitsland en 5 in Nederland, hetwelk aan het eind van het jaar beloond werd met de titel Draver van het Jaar. Hij won met Roland Hulskath de Super Division in Gelsenkirchen voor Satchmo en was ditmaal tweede in de Sprintersbokaal op die baan achter Aces Noble met Jim frick. In München-Daglfing zegevierde hij fraai in de finale van de Münchener Pokal voor Carl Otto uit Zweden en Keen To Trot.

Ook in Nederland toonde Guvo met John de Leeuw als stuurman zijn grote kwaliteiten. In de Gouden Zweep op Duindigt werd hij tweede achter Hinde Buitenzorg, aan wie hij 40 meter moest geven. Wel zette hij met 1.16,6 over 2640 m een nieuw koersrecord neer. In de Grote Prijs der Lage Landen liep hij 1.16,9 over 2600 meter en werd vijfde. Sterk was hij in het Sprintkampioenschap van Nederland in Hilversum, dat hij won voor Herbie W. Hij toonde met 1.13,0a de snelste tijd ooit door een Nederlands gefokte draver in eigen land gelopen. Op Duindigt won hij het Kampioenschap Nederlandse Paarden voor Herbie W en Eibert Vryenesse in 1.14,4 over 2100 meter, een nieuw koersrecord. Een week later won hij met een straatlengte voorsprong de Leo Englebert-prijs (voor Herbie W) in een tijd van 1.13,9a over 2000 meter op natte baan. Hij was daarmee de eerste draver, die in Nederland over een afstand van 2000 meter onder de 1.14 liep. Hoe goed een Guvo in vorm ook de langere afstanden aan kon bewees hij op 1 september in het Kampioenschap van Nederland, dat hij voor eeuwige rivaal Herbie W en Mondo Joe won in een tijd van 1.16,0 over 2600 meter, 0,2 seconde sneller dan het oude koersrecord van Action Skoatter. Op Hilversum won hij zijn serie van de Prijs der Giganten voor Herbie W, in de finale was hij tot ontsteltenis van zijn fans foutief aan de start en werd ingehouden.

Action

Boven: De meeste keren wist hij hem te kloppen, maar in het
Sprintkampioenschap van Duindigt in mei 1996 wordt Guvo de Bloomerd
(rechts met nr.6) nipt verslagen door Herbie W. Twee maanden later
draaide Guvo de rollen om in het Sprintkampioenschap van Nederland
te Hilversum, en liep met 1.13,0 de snelste tijd ooit door
een Nederlands gefokte draver in eigen land gelopen.


Action

Boven: Guvo de Bloomerd (John de Leeuw) wint onbedreigd
de Beleo Englebert-prijs op 11-8-1996, met een straatlengte
voorsprong op Herbie W, in een tijd van 1.13,9a over 2000 meter
op natte baan. Hij was daarmee de eerste draver, die in Nederland
over een afstand van 2000 meter onder de 1.14 liep.

Action

Boven: Met nog een ronde te gaan in het Kampioenschap der
Nederlandse Paarden 1996 leidt Herbie W met naast zich Guvo.
Achter Herbie loopt Eibert Vryenesse en daarachter Hamlets Wishbone.
Hoe het afliep ziet u hieronder.


Action

Boven: De finish van het Kampioenschap der Nederlandse Paarden 1996:
Guvo wint gemakkelijk voor Herbie W en Eibert Vryenesse.

Action

Boven: Dezelfde aankomst vanuit een andere plek gezien.

Action

Boven: Foto over anderhalve bladzijde in het vakblad:
Met nog een ronde te gaan in het Kampioenschap van
Nederland 1996 leidt Guvo met een straatlengte.

Guvo

Close-up van Guvo en John.

Action

Boven: Aankomst van dezelfde koers:
Guvo wint met grote voorsprong op Herbie W en Mondo Joe.

Action

Boven: Guvo wordt gehuldigd als Kampioen van Nederland 1996.
De hele familie Brouwers is erbij.

Action

Boven: Foto op de voorpagina van het vakblad:
ereronde na dezelfde koers.

Video beelden
U kunt hieronder (via YouTube) de film bekijken van
het Kamp. van Ned. waarin Guvo zo schitterde.

Van deze schitterende overwinning hebben we ook video-beelden voor uw Media-player beschikbaar. Tevens van twee Gouden Zweep koersen. Een overzicht vindt u onderaan deze pagina.

Giganten

Boven: In oktober wint Guvo de eerste serie van de Prijs der Giganten 1996
(rechts met John de Leeuw op de sulky), voor Herbie W (nr.1),
en Mondo Joe (nr.4)

Als 8-jarige
Als achtjarige startte Guvo De Bloomerd met Roland Hulskath in de Bjerke Oslo Cup, werd tweede in zijn serie achter de latere winnaar Foot Bowl en vierde in de finale. In het Elite-Rennen op Gelsenkirchen werd hij vierde achter Dryade des Bois, Zoogin en Express First en in het Charlie Mills Memorial in Berlin-Mariëndorf tweede achter Rival Damkaer. Daarvoor had hij in Nederland op Duindigt al de Gouden Zweep gewonnen voor Hinde Buitenzorg in een nieuw koersrecord van 1.16,3 over 2640 meter en werd hij in de Grote Prijs der Lage Landen vierde achter Black Notson, Iron Man en Paul Trot. Bij een optreden in Wolvega's Elitemijl op 23 augustus van dat jaar bleek Guvo niet in orde. Een gebroken griffelbeentje en een peesblessure hielden hem lange tijd aan de kant.

Action

Boven: Guvo de Bloomerd wint de Gouden Zweep 1997
voor Hinde Buitenzorg.

GPdLL

Boven: Grote Prijs der Lage Landen 1997:
Na een "valse koers", in een tempo van 1.18,
weet Black Notson (6) verrassend de overwinning te behalen,
voor Iron Man (2), Paul Trot (5) en Guvo (12), die 25 m
had moeten geven aan de eerste drie.

Als 9- en 10-jarige
Hij maakte in april 1998 zijn heroptreden en werd later dat jaar in Wolvega tweede achter Herbie W in het Kampioenschap Nederlandse Paarden en won in Gelsenkirchen voor de tweede maal de Sprinters Bokaal. Het was zijn enige overwinning dat jaar.
Ook in 1999 speelden blessures hem parten. In het begin van het jaar won hij in Duitsland een koers met Thomas Panschow en later liep hij nog een keer 1.12,7. Op 25 september 1999 liep Guvo zijn laatste koers, waarbij hij nog vijfde werd. Dat was het einde van de fraaie koersloopbaan van het sprintwonder, die ook de lange afstanden goed kon afmaken.

(tot zover het verhaal van Durk Minkema uit 1999)

Resumé
Guvo de Bloomerd werd het snelste Nederlandse fokproduct allertijden in binnen- en buitenland. Met zijn in Duitsland gevestigde record van 1.11,0 was hij ook jarenlang Duits recordhouder. De hengst liep maar liefst 65 maal een, wat de Amerikanen noemen, "twee minuten tijd", dus 1.14,6 of sneller. Dat gebeurde 49 maal over de mijlsafstand, 1 maal over 1140 meter, 1 maal over 1900 meter en 14 maal over 2000/2100 meter.
In 183 starts behaalde hij 57 overwinningen (waarvan 16 in Nederland) en 35 tweede plaatsen. In totaal verdiende deze jaargangstopper 648.659 gulden. Dat is gelijk aan € 294.350, waarvan € 87.202 in Nederland en € 207.147 in het buitenland, voornamelijk Duitsland.

Koerscarrière Guvo de Bloomerd:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

winsom

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2j.

3j.

4j.

5j.

6j.

7j.

8j.

9j.

10j.

3

20

16

24

35

42

16

10

15

1

5

3

5

16

21

5

1

1

0

2

4

1

6

11

5

4

2

0

4

2

4

4

3

2

0

3

1.17,6

1.15,8

1.15,4

1.13,6

1.11,0

1.11,1

1.12,3

1.12,9

1.12,7

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

4.000

17.950

23.100

26.015

137.960

263.600

129.777

38.159

13.087

totaal

183

57

35

22

1.11,0

Hfl.

648.659


Gewonnen topkoersen
Sprinters Bokaal (Gelsenkirchen) 1995
Kampioenschap van Nederland 1996
Kampioenschap Nederland Paarden 1996
Münchener Pokal (München-Daglfing) 1996
Gouden Zweep 1997

Titels
Draver van het Jaar 1996

Sex vóór de wedstrijd?
Al decennia lang wordt er in de voetbalwereld gedebatteerd over de vraag of sex vóór een wedstrijd nu goed is of juist niet. Sommigen zeggen: "Niet goed voor de sex en niet goed voor de wedstrijd" en anderen beweren het tegendeel. Van Guvo gaat het verhaal dat hij zijn beste koersen liep als hij 's morgens eerst een merrie had gedekt. Dit hadden de wedders natuurlijk wel graag geweten.

Guvo als vaderpaard
Guvo heeft eerst in Nederland ter dekking gestaan van 1996 t/m 2003. Hij dekte niet veel merries en had 37 producten, waarvan er slechts 15 in de baan kwamen. De beste waren Pearl de Bloomerd (1.14,0 - € 21.575) en Kevin de Bloomerd (1.16,6 - € 19.040).

Naar Engeland
Later is Guvo naar Engeland geëxporteerd en heeft daar dekdiensten verricht op een stoeterij in de buurt van de renbaan Tyr Prince.

Zoektocht naar Guvo
In het najaar van 2011 werd het NDR-Archief benaderd door Karin Stappers uit Baexem. Haar vader Crit Stappers hielp Pierre Brouwers indertijd met de paarden en was een echte fan van Guvo. Het was zijn grote wens om Guvo nog eens terug te zien, maar ze wisten zijn verblijfplaats niet. Het NDR-Archief heeft toen een oproep geplaatst en Michel Heijnen gaf ons het adres van de klasse hengst. In de zomer van 2012 is Karin Stappers met haar vader en moeder naar Engeland gereisd en schreef ons later onderstaande E-mail.

Goedeavond Peter van Betten,
In vervolg op onze mailcorrespondentie van afgelopen najaar in verband met onze zoektocht naar Guvo de Bloomerd, kan ik je het volgende laten weten.

Op zaterdag, 8 juni 2012 hebben mijn ouders en ik een bezoek gebracht aan Guvo de Bloomerd die van een welverdiende oude dag geniet in de mooie Welsche weiden van Peter Lee in Rhuddlan, Wales. Ik had Peter Lee van te voren gebeld en ons verhaal uitgelegd. Hij reageerde heel enthousiast, zei dat Guvo nog in prima gezondheid verkeerde en dat hij ons met alle plezier wilde ontvangen.  Vrijdag 7 juni vlogen we naar Manchester, van waaruit we met een huurauto (links rijden was niet niks !) naar ons hotel in Rhyl, ongeveer 5 km van Rhuddlan, reden. Helaas was het weer dat weekend op en top Brits (regen, harde wind). Noodgedwongen moesten we ons vertier dan ook regelmatig in een gezellige pub zoeken, waar we een paar EK-voetbalwedstrijden hebben gevolgd. Met een lekkere John Smith's Extra Smooth was dat echter helemaal geen straf. Peter Lee was zo aardig om ons op zaterdagmorgen op te komen halen bij ons hotel voor een bezoek aan zijn stallen. Wat wij niet wisten was dat zijn huis en stallen deel uitmaken van Bodrhyddan Hall (http://www.bodrhyddan.co.uk ). We reden een enorm lange oprit op met mooie bomen aan weerszijden. Aan het eind doemde het landhuis van Lord Langford op maar net daarvoor sloegen we rechts af naar de vroegere boerderij en personeelsverblijven. Een charmante oude boerderij met mooie binnenplaats doemde op, de luiken vrolijk blauw. We gingen gelijk naar de stal waar Guvo stond. Mijn vader had uit Baexem een appel voor Guvo meegenomen, zoals hij vroeger ook altijd deed. Daar stond ie dan. Voor z'n bijna 23 jaar zag hij er super goed uit: mooie vacht, goede conditie, de oortjes naar voren, alert. Hij was helemaal niet schuw en het leek alsof hij mijn vader herkende. Het was hem zo te merken niet vreemd. Peter stelde voor Guvo naar z'n privé-wei te brengen. M'n vader leidde Guvo naar buiten, we maakten een paar foto's en gezamenlijk brachten we hem naar z'n wei. Daar zette Guvo gelijk z'n hengstenhals op, staart in de lucht en daar ging hij. Nog steeds dezelfde macho als vroeger. Peter leidde ons rond door de weiden (glooiende, grote stukken land, heel anders dan de vierkante platte stukjes wei in Nederland). We liepen over een bruggetje dat speciaal aangelegd was voor de zus van de koningin, die een aantal jaren geleden op bezoek was op Bodrhyddan Hal. In de weiden liepen verschillende merries met veulens en in een andere liepen nog wat ex-renpaarden. De stallen zagen er puik uit, de grandeur en degelijke afwerking die vroeger in die kringen gebruikelijk was, zag je er nog aan af. Mijn vader had nog wat foto's uit de oude doos meegebracht om te laten zien. Mooi om die mannen enthousiast met handen en voeten i.v.m de verschillende talen, de liefde voor Guvo in het bijzonder en paarden in het algemeen te zien uiten. Na nog een praatje met de vrouw en dochter van Peter Lee, namen we afscheid, bedankten hen hartelijk waarna hij ons weer terugbracht naar ons hotel.
We waren maar anderhalf uur bij Guvo geweest maar toch draaide ons hele weekend om die paar uurtjes. Zolang niet geweten of Guvo nog leefde, hoe het met 'm ging, gehoopt op een weerzien en nu was dat vage plan dan toch werkelijkheid geworden. Bedankt voor jullie medewerking in de zoektocht. We hebben op meerdere fronten een zeer bijzonder weekendje gehad !
Met vriendelijke groeten,
Karin Stappers
mede namens Crit & Maria Stappers
Baexem

Voor wie Guvo de Bloomerd wil bezoeken of een kaartje wil sturen is hier het adres:
Home Farm-Bodrhyddan
Rhuddlan
Clvvyd   LL185SB
Wales-Engeland

Action

Boven: Guvo de Bloomerd geniet anno 2012 van
een mooie oude dag in Wales-Engeland.


Action

Boven: De 23-jarige Guvo de Bloomerd in 2012 in zijn box in Wales
Hij krijgt bezoek van een oude bekende uit zijn geboorteplaats
Baexem (Limburg), die hem een appeltje voert.


Action

Boven: Guvo de Bloomerd met Crit Stappers in de
zomer van 2012 in Wales-Engeland.
De hier 75-jarige Stappers is een groot paardenliefhebber (springen, z-dressuur) en ging vroeger vaak met dorpsgenoot Pierre Brouwers mee naar de koersen. Hij was een fan van Guvo de Bloomerd en wilde de hengst graag nog eens terugzien. Die wens ging in vervulling toen zijn 3 dochters hem en zijn vrouw een lang weekend naar Wales aanboden vanwege hun 45-jarig huwelijk. Dit kon natuurlijk pas nadat dochter Karin had uitgezocht of Guvo nog leefde en waar hij was gestald. Het is allemaal gelukt, en alle fans weten nu dat het nog goed gaat met hun oude crack Guvo de Bloomerd.

(laatste 3 foto's gekregen van Karin Stappers)


Videobeelden:
We hebben videobeelden van de hengst waarvan hieronder een overzicht. U kunt een filmpje starten door tweemaal op de camera te clicken.


Gouden Zweep 1996:
Guvo moest bij de start 40 m geven aan Hinde Buitenzorg en dat was net iets teveel gevraagd.

Gouden Zweep 1996:


Kampioenschap van Nederland 1996:
In Kampioenschappen gaat het altijd gelijk af met autostart. Guvo nam de kop en liep "een straat" weg bij de rest. En hij bleef weg, over 2.600 m!

Kamp. van Ned. 1996:


Gouden Zweep 1997:
In dit jaar moest Hinde gelijk af en liet Guvo zien wie op dat moment de beste was.

Gouden Zweep 1997:



(Foto's: met dank aan www.huybers.com)


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame