NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Hooters USA

bruine hengst, geboren op 13 april 2014
van Armbro Embellish 1.12,9
(v. Varenne 1.09,1 u. Aviano 1.11,2)
uit Keetje Tippel 1.18,6
(v. Hidden Cash 1.13,1 u. Wild Woman 1.25,6)
Fokker: Jolanda Mollema-Feenstra

Volgende

topper

Boven: Hooters USA als prille 3-jarige op het entrainement
van Arnold Mollema.
(foto Geert Koops)


De naamgeving
Natuurlijk moeten we het met deze Derby-winnaar uit 2017, genaamd Hooters USA, eerst over namen hebben. In het Fokkersoog over Keetje Tippel in de Breeders Special van 2013 wordt de oorsprong van de bijzondere en soms sexueel getinte naamgeving in deze familie uit de doeken gedaan. Daarmee zijn Paul Bakker en zijn echtgenote, de indertijd bekende amatrice Gré Bakker-Bosch, begonnen. Zij gaven sommige van hun fokproducten, vooral de merrietjes, namen als Sexy Girl, Mannequin, Pour un Flirt, Rendez Vous, Entre Nous, Love Song, Mon Amour, Wild Woman en Josephine Baker. Laatstgenoemde merrie was vernoemd naar een zwarte naaktdanseres, die in de jaren 30 van de vorige eeuw een hoofdrol vervulde in Parijse nachtclub Folies Bergères. Zij werd beroemd over de hele wereld. Op latere leeftijd verzorgde zij een groep weeskinderen in een groot landhuis. Dat betaalde ze met geld dat ze met dansen had verdiend. De gelijknamige merrie danste in 1971 met Jaap Verhoeve naar de Sweepstakes-zege en zij is de overgrootmoeder van Hooters USA.
Toen Piet en Gieneke van der Oord een merrieveulen kregen van hun Wild Woman (een dochter van Josephine Baker), konden ze het niet eens worden over de naam. Het moest wel in de lijn liggen met de naam van de moeder en de grootmoeder en met een K beginnen. Gieneke hoorde toen op de radio de bekende smartlap over een prostituee, “Haar naam was Keetje Tippel” van de Zangeres Zonder Naam en heeft, zonder haar echtgenoot te informeren, deze naam ingestuurd naar de NDR. Piet vond het eerst maar niks, maar is later deze naam gaan waarderen en met de namen van de producten van Keetje werd hierop voortgeborduurd . Sommige hengstjes kregen als naam de Franse, Engelse en Duitse vertaling van pooier, respectievelijk Souteneur, Pimp en Zuhalter. De film “hoge hakken, echte liefde” (Highheels Reallove) gaat ook over dit onderwerp, net als Amour de la Rue, en Ciske de Rat’s moeder was een hoer. Het eerste fokproduct, Rapido Piper, is vernoemd naar haar vader Piper Cub, maar je kunt dit ook anders zien: snelle pijper. De laatste van Piet van der Oord heet De Lover Boy. Dan volgt een afwijkende naam, Foppe H Twietel, die is gefokt door Hans Salverda, die Keetje voor een jaar had gehuurd nadat zijn vriend Piet van der Oord was overleden.
De volgende eigenaren van Keetje werden Jolanda en Arnold Mollema en zij hebben de namentraditie weer voortgezet. Eerst met Gigolo en daarna met Hooters, dat is Amerikaans voor grote borsten. In de USA bestaat een restaurant-keten, genaamd Hooters en ze noemen het ook wel Breastaurant (Borstaurant). De serveersters worden aangenomen om hun mooie voorgevel en zijn daar ook trots op. Onafhankelijk van elkaar hebben Arnold, Jolanda en Jarno daar wel eens gegeten. Welnu, naar deze restaurant-keten is onze Derby-winnaar van 2017 genoemd, zoals gewoonlijk na familieberaad samen met hun zoons Jarno en Yanick. Na Hooters volgen nog twee Duitse producten van Keetje, Irma la Douce (film over een prostituee met die naam, een hint van Gieneke van der Oord) en Jambers, vernoemd naar de bekende Belgische TV-producent.

topper

Boven: Dit zijn nou de echte "Hooters",
waarnaar onze Derbywinnaar van 2017, is vernoemd.
Een toepasselijke, ietwat sexy naam, zoals bij
alle producten van moeder Keetje Tippel (Elitemerrie) gebruikelijk.


Debuut als 2-jarige
Deze grote, bijna zwarte hengst is als jaarling voor de helft verkocht aan Harry Slotegraaf, die ook al de oudere volle broer Gigolo bij Arnold in training had staan. Hooters liet al vroeg zijn kwaliteiten zien. Na een kwalificatie in 1.17,8 op 24 september 2016 debuteerde hij als 2-jarige met een 3e plaats in een serie van de Breeders Course. In de Finale was hij foutief. Hij was nog wat groen en bang voor opspattende sintels op zijn hoofd. Daarom heeft hij in al zijn koersen met een gaaskap op gelopen.

Als 3-jarige
Eind april 2017 sprong hij ook bij zijn jaardebuut in het Criterium. Na een 2e plaats in een gewone koers werd hij zevende in een serie van de Breeders Course en won vervolgens de Sweeps Trial van kop af. In de Sweepstakes werd hij uitgeschakeld. Daarna werd hij 2e in een Stakes koers achter Hugo Lobel en 3e in de Derby-Selectie achter Hambo Transs R en Humble Hill. Op papier leek hij dus de mindere van deze paarden, maar in de 500 m langere Derby was Hooters ze allemaal te snel af. Nooit hebben we een eigenaar zo in extase zien reageren na een Derby-overwinning als mede-eigenaar Harry Slotegraaf en ook Arnold en Jolanda waren geëmotioneerd. De Nederlandse Derby blijft toch de meest begeerde koers in ons land.
Arnold had grote bewondering voor dit paard, dat als 3-jarige zonder ijzers zo’n koers kon lopen en hij verwachtte nog veel van hem. Later zou blijken dat Arnold dat goed had gezien.

De hengst was vóór zijn Derby-deelname aangegeven voor de EMTA-veiling en daar was op 22 september dus een Derby-winnaar te koop. Dat bleek niet het geval doordat de eigenaren hun paard toch niet kwijt wilden. Hierna won de hengst nog de Breeders Crown en hij werd tweede in de Fokkers Trofee achter Hillary Queen.

Als 4-jarige
In het eerste kwartaal viel de hengst tegen met 4 uitschakelingen op rij. Daarna ging het steeds beter met een 3e plaats in Denemarken, 3e in Wolvega en winnaar van het Sprintkampioenschap op Duindigt in 1.13,7. Viermaal werd hij geklopt door Hugo Lobell: o.a. in het Criterium, de ½ Finale van de 4-jarigen Derby en de Breeders Crown. Maar hij ging met wisselend succes ook naar Vincennes. Daarom startte hij niet in de Derby-Finale vanwege deelname aan de GP de l'UET. Nadat hij keurig en onverwacht 3e was geworden in de kwalificatiekoers voor de GP de l'UET, het Europees Kampioenschap der 4-jarigen op Vincennes, behaalde hij in de Finale (met Alexandre Abrivard) een eervolle 6e plaats achter de Europese toppers Villiam (Zw), Melby Free (Zw), Earl Simon (Fr), Who's Who (Zw) en Eridan (Fr). Tijd 1.12,0 over 2.100 meter, zijn record.

Als 5-jarige
In 2019 had Hooters USA een topjaar. Na een uitschakeling op Vincennes 27 april, volgde een zege met Alexandre Abrivard op de sulky op Vincennes (op 11 mei) in 1.12,3 over 2.100 m. Daarna was hij ongeplaatst op Vincennes, 4e in Bjerke (No), 2e in de GP der Lage Landen achter Urbanio en uitgeschakeld op Enghien.
Trainer Arnold Mollema legde de hengst het zadel op en dat bleek een succes.
In aug. t/m oktober 2019 is Hooters 4 keer in Frankrijk gestart in het monté-genre over afstanden tussen 2700-2875 meter, steeds met met Alexandre Abrivard op het zadel. Hij won hierbij 3 keer: een keer op Enghien en tweemaal op Vincennes. Hij behaalde ook nog een 2e plaats op Vincennes. Totale oogst in deze 4 koersen: € 73.000.
Tussen deze monté-koersen door was hij in Wolvega ietwat teleurstellend 5e geworden in de Breeders Crown voor oudere paarden. Na zijn laatste zege in Frankrijk is de hengst geblesseerd geraakt en volgde een lange revalidatie.

Als 6-jarige liep hij in de zomer nog wel 2 (voldoende) kwalificatiekoersen, maar maar hij is daarna niet meer gaan koersen.

Hooters' totale winsom bedraagt € 163.367, waarvan € 58.065 in Nederland en € 105.302 in het buitenland, voornamelijk Frankrijk.

Koerscarrière Hooters USA:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

winsom

2016

2017

2018

2019

2020

2j.

3j.

4j.

5j.

6j.

3

11

15

12

0

0

3

1

4

0

0

3

4

2

0

1

1

3

0

0

1.18,1

1.14,7

1.12,0

1.12,1

1.15,9

€ 1.100

€ 35.460

€ 28.651

€ 98.106

kwal.

totaal

-

41

8

9

5

1.11,2

€163.367


Hoogtepunten in de carrière van Hooters USA:
3-jarige: 1e Derby, 1e Breeders Crown
4-jarige: 1e Sprintkampioenschap
5-jarige: 2x 1e (monté) op Vincennes, 1x 1e (monté) op Enghien


De foto's

topper

Boven: Hugo Lobell (Rick Ebbinge) op weg naar de zege in Duindigt's
3-jarigen Stakes hengsten, voor Hooters USA (midden met Danny Brouwer)
en Hamilton Quick (nr.1).

De Derby van 2017
Ondanks de kleiner wordende jaargangen is de kwaliteit van onze dravers nog steeds hoog, alleen de kwantiteit laat veel te wensen over. Slechts 10 deelnemers kwamen in de Derby aan de start, met twee favorieten, Hambo Transs R en Hugo Lobell. Het werd een mooie en spannende koers. De favorieten kwamen niet uit de verf, vooral door het koersverloop en de slechte baangesteldheid. Hooters USA kreeg van gastrijder Hugo Langeweg jr. een koers op maat en kwam als een duveltje uit de doos als eerste aan. Knap tweede werd de merrie Hillary Queen, die steeds de kop had gehad en het zware werk had gedaan op de rulle baan. Haar stalgenoot Hambo Transs R werd derde.

topper

Boven: Hooters USA (Hugo Langeweg jr.) op weg naar de winst in de Derby.
Links de tweede geplaatste Hillary Queen met Rick Wester.

topper

Boven: Hooters USA op weg naar de winst in de Derby.

Boven: Derby 2017: Hooters USA en een blije Hugo Langeweg jr.
gaan zegevierend door de finish, gevolgd door
Hillary Queen met Rick Wester.

topper

Boven: Hooters USA wordt gehuldigd na de winst in de Derby.
Links pikeur Hugo Langeweg junior met zijn moeder, vrouw
en zoontje. Rechts trainer-fokker-eigenaar Arnold Mollema
met zijn vrouw Jolanda, zoon Jarno en mede-eigenaar
Harry Slotegraaf (met korte broek).

Boven: Ingezoomd: Hooters USA en Hugo Langeweg jr.
tijdens de huldiging na de Derby 2017.
Rechts trainer-fokker-eigenaar Arnold Mollema met zijn
echtgenote Jolanda, achter haar mede-eigenaar
Harry Slotegraaf

topper

Boven: Hooters USA bij de ereronde na de Derby.

Boven: Beeld van de andere kant: Hooters USA, de trotse winnaar met
een gelauwerde Hugo Langeweg jr bezig met de ereronde
na de Derby 2017.

topper

Boven: Hooters USA (rechts met Hugo Langeweg jr) wint na een
prachtig duel met Hugo Lobell (Rick Ebbinge) de Breeders Crown 2017
voor 3-jarigen in Wolvega.

Boven: Hooters USA (rechts met Hugo Langeweg) behaalt de zege
in de Breeders Crown H 2017 op Wolvega, voor Hugo Lobell (Rick Ebbinge).

Boven: Hooters USA (nr.4 met Hugo Langeweg jr) op weg naar
de zege in het Sprintkampioenschap der 4-jarigen 2018,
voor Hummer Scott (Jeffrey Mieras).

Boven: Hooters USA en Hugo Langeweg jr. zijn onderweg naar
een eclatante overwinning op Duindigt in het Sprintkampioenschap
der 4-jarigen 2018, in 1.13,7.

topper

Boven: Hugo Lobell (nr.3 met Rick Ebbinge) behaalt de zege in de Finale
van de Derby der 4-jarigen 2018. Hooters USA (nr.5, H. Langeweg jr)
wordt dichtbij 2e te Wolvega.
Hooters startte niet in de Derby-Finale vanwege
zijn deelname aan de GP de l'UET.

Boven: Vincennes 25-09-2018: Hooters USA (A. Abrivard) op weg naar
een knappe 3e plaats in de kwalificatiekoers voor de Finale van de
GP de l'UET, achter Broadwell (rechts met Robin Bakker) en Eridan.
4e wordt Massai (links met Tom Kooyman), voor Etonnant en Vivid Wise As.
Hooters liep 1.12,6 over 2.100 m. De 3e prijs bedroeg € 9.000.
In de Finale werd Hooters 6e in 1.12,0 over 2.100 m,
net buiten de prijzen.

Boven: Vincennes 11-05-2019: de 5-jarige Hooters USA (A. Abrivard)
op weg naar een ruime zege. Zie ook foto hieronder.

Boven: Vincennes 11-05-2019: Hooters USA (A. Abrivard) loopt voor
de rest uit naar een sterke zege in 1.12,3 over 2.100 meter.
1e prijs € 17.550. Hij was favoriet aan 4,20.

GPdLL

Boven: GP der Lage Landen 2019: Urbanio (nr.12) en Jos Verbeeck behalen
een fraaie overwinning, voor Hooters USA (nr.3 met Hugo Langeweg jr).
Links springt Beau Gamin weg en rechts wordt Durk M Boko 3e.
(foto Remon Stroomer)


Boven: Enghien 14-08-2019: Hooters USA (A. Abrivard) wint in 1.15,0
over 2.875 m. 1e prijs € 16.650. Hij was favoriet aan 4,00.

Boven: Nog een foto van de winnende Hooters USA (A. Abrivard)
te Enghien op 14-08-2019.

Boven: Vincennes 21-08-2019: Hooters USA (A. Abrivard) wint
in 1.13,7 over 2.700 m. Hij was 3e favoriet aan 4,10 en
klopt Eclatant (2e favoriet aan 3,80). 1e prijs € 19.350.

Boven: Vincennes 24-09-2019: Hooters USA (A. Abrivard) op weg
naar een 2e plaats achter Emir de Rebomard (rechts). Het scheelde
een hoofdlengte. Beide paarden liepen 1.14,4 over 2.700 m.
Hooters was 2e favoriet aan 4,40. 2e prijs € 14.750.

Boven: Vincennes 04-10-2019: Hooters USA (A. Abrivard) is
weggelopen bij de rest en wint in 1.14,1 over 2.850 m.

Boven: Vincennes 04-10-2019: Dezelfde koers als foto op de
hierboven: Hooters USA (A. Abrivard) komt alleen aan.
Hij was favoriet aan 2,70. Dit was zijn laatste koers.
1e prijs € 22.500.


Boven: Hooters USA poseert in 2021
voor de camera van Geert Koops.

Boven: Hooters USA poseert in 2021
voor de camera van Geert Koops.
Hij staat in 2023 ter dekking in België
bij Stal Trojaan.Video-beelden van Youtube

3-jarigen Derby 2017 op Duindigt:


Afstamming
Hooters USA is een zoon van Mollema's eigen dekhengst Armbro Embellish (van Varenne) uit de Elitemerrie, tevens Klassieke merrie, Keetje Tippel. Zij bracht niet minder dan 16 producten, waarvan er slechts 2 niet zijn gestart.
Op de website van de Fokkersvereniging wordt haar afstamming en die van haar zoon Hooters USA uitvoerig beschreven in een Fokkersoog. Click hier , daarna op het paardenoog en zoek haar/hem op.

foto's: met dank aan:
team Huybers: zie www.huybers.com
Mariel Beghijn (www.MBfotos.nl)
Scoopdyga (Franse foto's)  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

Postzegels

Speelgoed

<Hall of Fame

Musea