NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Incredible Crafts

bruine hengst, geboren 4 april 1987
van Incredible Nevele 1.11,4
(v. Nevele Pride u. Rodney's Prize 1.15,8)
uit Oh Kentucky 1.17,9
(v. Arnie Almahurst u. Kentucky Belle 1.14,1)
Fokker: in USA

Volgende

Star

Incredible Crafts, Kampioen van Nederland in 1992 en 1995

Bij het afscheid van Incredible Crafts:
zijn levensverhaal.


Titel: Een internationaal fenomeen nam afscheid van de baan: Incredible Crafts

Artikel van Douwe Frerichs in het blad "Draf&Rensport" nr.?? van 1995,
hier en daar aangevuld met andere info.

De aankoop
Lexington, oktober 1988, een warme, overvolle verkoophal. Aad van Schie is een van de honderden aanwezigen op de befaamde Tattersalls. Onder de `koopwaar' bevindt zich een zoon van Incredible Nevele uit Oh Kentucky, een fraaie bruine hengst, mooi aan de maat met droog beenwerk. Het paard kijkt de zaal in en ziet een Rotterdammer, ver van huis, zijn boekje enkele malen in de lucht steken. Het veilen duurt niet lang, de `kenners' hebben het niet zo op Incredible Nevele-produkten. Het lange bieden is louter weggelegd voor de zonen en dochters van Super Bowl en Speedy Crown. Incredible Crafts wordt voor maar 3.500 dollar toegeslagen aan de Rotterdammer Aad van Schie. Aad ontmoet op de veiling Jan Hoefnagels. De inwoner van Bergambacht had zijn bestand uitgebreid met een zoon van Homesick, luisterend naar de naam Camp Greystone. Er ontstaat een vriendschap tussen de beide Nederlanders. Op de thuisreis, hoog boven de grote plas, spreken de drafsportliefhebbers af de nieuwe aanwinsten te delen. Incredible Crafts en Camp Greystone worden bij de N.D.R. ingeschreven als het nieuwe bezit van Stal Kentucky en komen in training bij Hennie Grift. Zo is het begonnen. Nu, zeven jaar later, heeft Incredible Crafts als een van de grootste vedetten uit de geschiedenis van de Nederlandse drafsport afscheid van de baan genomen.

What's in a name
Grote vedetten hebben meestal indrukwekkende namen. Neem Incredible Crafts. Spreek die naam eens langzaam uit: "In-cre-di-ble Crafts", dat klinkt als een klok. Vrij vertaald betekent deze naam 'ongelooflijke kunsten'. Drafsportliefhebbers gaan er meestal goed voor zitten als Incredible Crafts aan het werk is. Zondag is op Duindigt een stuk drafsportgeschiedenis afgesloten. Een avontuur dat voor zijn eigenaren, de heren Aad van Schie en wijlen Jan Hoefnagels, destijds begon met de boven beschreven aankoop in Amerika.

"Ik heb er nu een staan....."
Duindigt, 26 juli 1989, een warme woensdagmiddag. Grift is aanwezig en presenteert in een tweejarigennummer de draver Enzo Ferrari. De hengst doet zijn naam eer aan en soleert. De winnende tijd is meer dan verbluffend: 1.17,6. En natuurlijk wil de verzamelde pers daar het fijne van weten: "Een nieuw talent Hennie?"
We plaatsen het vers geslepen potloot alvast op een maagdelijk velletje van het blocnote en noteren: "Een hele goede tweejarige, maar ik heb er op stal eentje, die loopt er in de training zomaar veertig meter van weg, zonder een spoortje van vermoeidheid!"

Eerst zien....
Verbaasd kijk ik op, wat kunnen sommige trainers toch overdrijven. `Tuurlijk, Hendrik heeft er weer eentje die nog harder loopt.' Voorzichtig informeert een der omstanders of er toevallig al bier genuttigd is, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Wie-is-dat-dan-wel-niet`? "Incredible Crafts, en als het met hem allemaal goed gaat dan zal je nog wat beleven", spreekt Grift langzaam, terwijl hij een sigaret uit het pakje schudt. Als ik 's avonds achter de computer zit, besluit ik de opmerkingen van Grift maar niet te publiceren. Eerst zien dan geloven, is het credo. De Limburger zal wel stevig overdreven hebben, toch ...?

import

Boven: De 2-jarige Incredible Crafts met Hennie Grift,
thuis in Schaesberg aan het werk.

Debuut
Als tweejarige was hij ongeslagen en liep hij baanrecords op Sterrebeek, Enghien en Hilversum. De hengst debuteerde op 8 november in België met een zege in de Pijl der 3-jarigen in 1.17,7 onder erbarmelijke omstandigheden. Vervolgens won hij in 1.17,3 een koers te Hilversum. In Parijs (Enghien) won hij met 30 m voorsprong de Prix de Solvalla in 1.15,3 en dat was de derde tijd van Europa bij de tweejarigen in 1989 (snelste tijd 1.15,1) en tevens een Frans record.

Hilversum, 21 november 1989, een rustige herfstavond. Incredible Crafts heeft inmiddels op 8 november in Belgie zijn koersdebuut gemaakt en in storm en regen de Waalse Pijl indrukwekkend gewonnen, nota bene in 1.17,7. Om in Enghien te mogen lopen moet Grift in Hilversum snel wat prijzengeld verdienen, maar bijna gaat het mis. In Hilversum kampt Grift met materiaalpech, een uit de buitenband gelopen binnenband zorgt voor een weerbarstig wiel dat steeds zwaarder draait. Incredible Crafts moet er als een Zeeuwse dikbil aan sjorren en loopt 'slechts' 1.17,3. "Dat is nou jammer, anders komt hij dik onder de 1.17", meende de trainer. Desondanks realiseert Incredible een baanrecord!
De eigenaren hadden aanvankelijk weinig behoefte om Incredible Crafts in de etalage te zetten, eerst moest op de Tattersalls voor - opnieuw - weinig geld het zusje Wildcat Fun worden aangekocht. Die opzet slaagt. De Amerikanen waren uiteraard nog niet op de hoogte van de kwaliteiten van Incredible Crafts.

Enghien
Daarna kwam de karavaan op gang. Incredible Crafts wordt aangegeven voor de Prix de Solvalla op Enghien, de koers die een jaar eerder werd gewonnen door Den du Bois. Incredible wordt opgezadeld met een hoge startplaats tegen de beste tweejarigen van Frankrijk en Duitsland. Theoretisch een onmogelijk karwei, maar voor een paard van dit kaliber bestaat het woord onmogelijk niet. Crafts geeft een ontzagwekkende demonstratie, hij rolt vanuit de achterhoede het 15-koppig peloton op en loopt vanuit de laatste bocht steeds verder weg om met 3- m voorsprong te zegevieren in 1.15,3, een nieuw Frans record dat nog steeds overeind staat. Het was tevens de derde tijd van Europa bij de tweejarigen in 1989 (snelste tijd 1.15,1). "Incredible Crafts s'est promené", (Incredible Crafts wandelde) kopte de vakkrant Paris-Turf, waar de redacteuren toch gewend zijn te verhalen over de prestaties van de beste dravers ter wereld. Crafts verdient een kleine veertig mille en zijn naam is gevestigd: in Schaesberg staat de beste tweejarige van Europa.
Hij bleef in dat jaar in 3 starts ongeslagen en liep hij daarbij baanrecords voor tweejarigen op Sterrebeek, Enghien en Hilversum.

Europese zegetocht als 3-jarige

In het volgende jaar maakte hij zijn jaardebuut op 17 april met een overwinning in een gewone koers op Hilversum. Twee weken later won hij de Grote Prijs van de Jaarlingenshow tegen Exito Frisiana. Pas in november liet Hennie zijn topper weer in Nederland zien, en wel op zijn thuisbaan Schaesberg waar hij een met 15.000 gulden beloonde driejarigen koers won. In de tussenliggende maanden won Crafts een koers in Noorwegen (1.14,8), werd in Zweden tweemaal tweede, een keer vierde en een keer eerste (in Göteborg, 1.16,9 over 2.200 m). Bij zijn laatste buitenlandse trip wint hij op 8 september in België. Jaarwinsom Hfl. 118.000.

Na een wintertje rust maakt Incredible Crafts op 17 april op indrukwekkende wijze zijn opwachting in Hilversum. Grift is onder de indruk. "Weet je dat ik op dit moment echt niet weet wat hij werkelijk kan?", meldt hij, om vervolgens bij het bekijken van de videobeelden te mompelen dat hij nooit eerder zo'n paard in handen heeft gehad.
Twee weken later loopt Incredible Crafts in de Grote Prijs van de Jaarlingenshow, zijn eigenaren hadden slim ingespeeld op een kortstondige maatregel dat imports ook aan de show mochten deelnemen en strijken tien mille op. Tijdens de koers heeft Crafts meer oog voor een paar duiven op het middenterrein. Hij kijkt gaandeweg bijna achterom, maar loopt spelenderwijs 1.17 over 2000 m.

import

Boven: De 3-jarige Incredible Crafts staat in Hilversum klaar om
deel te nemen aan de Grote Prijs van de Jaarlingenshow in 1990.

import

Boven: Incredible Crafts (Hennie Grift) gaat al aan de leiding in de
de Grote Prijs van de Jaarlingenshow met naast zich Exito Frisiana.
Aan zijn oren te zien heeft Crafts meer aandacht voor andere zaken
dan voor zijn rijder of tegenstander.

import

Boven: Incredible Crafts (Hennie Grift) wint spelenderwijs de
Grote Prijs van de Jaarlingenshow, voor Exito Frisiana (rechts)
en Everytranss R. Crafts is nogal "kijkerig" en
wil met een boogje om de fotograaf heen lopen.

import

Boven: Nogmaals Incredible Crafts in de Grote Prijs van
de Jaarlingenshow. Pikeur Hennie Grift kijkt
boos naar de fotograaf.

Op reis
Het werd tijd om op reis te gaan. Crafts' naam was inmiddels ook in de Scandinavische vakbladen doorgedrongen en de uitnodigingen stroomden binnen. In Oslo klopte Incredible Crafts onder andere Shan Rags en verbeterde hij zijn record naar 1.14,8. Hij was als favoriet vertrokken. Een week later loopt Incredible Crafts tijdens het Solvalla-weekend van Mack Lobell tegen zijn eerste nederlaag op. Super Gleam diende hem die toe. Daarna werd hij in Zweden nog een keer tweede, een keer vierde en een keer eerste (in Göteborg, 1.15,2 over 1.640 m). Bij zijn laatste buitenlandse trip wint hij op 8 september in België in 1.16,9 over 2.200 m.
Pas in november liet Hennie zijn topper weer in Nederland zien, en wel op zijn thuisbaan Schaesberg waar hij het met 15.000 gulden beloonde Kampioenschap der 3-jarigen won.
Zijn jaarwinsom bedroeg Hfl. 118.000.

import

Boven: Incredible Crafts (rechts met Hennie Grift) wint op 8 september
1990 de Grote Prijs der 3-jarigen op Sterrebeek (België),
voor Native Brookie (G. Martens), die toen ook bij Hennie Grift
in training stond.

import

Boven: Incredible Crafts (H. Grift) behoudt een hoofdje voorprong
op Excellent Speed in het Kampioenschap der 3-jarigen te Schaesberg.
Everytranss R (nr.1) wordt derde voor Elien Uithuizen (nr.2).

import

Boven: Incredible Crafts en Hennie Grift tijdens de huldiging
na het behalen van het Kampioenschap der 3-jarigen 1990.

Tussenjaar als 4-jarige
Als 4-jarige komt hij zwaarder te staan en tegen betere paarden uit. Hij loopt hij slechts twaalf maal in vijf verschillende landen, wint drie maal en is negen maal bij de eerste vier. Op 1 mei te Gelsenkirchen wint hij een Vierjarigenkoers, voor de Zweedse crack Mr Lucken, die 20 m had moeten geven. In een internationale sprintkoers tijdens de meeting van de Grote Prijs der Lage Landen loopt Crafts ver uit, maar wordt op het laatst achterhaald door Nobleboy Hanover en Beloved Child. Zijn beste prestatie in dat jaar is zijn derde plaats in dead-heat in de Vierjarigen-Elite op Solvalla in een nieuw persoonlijk record van 1.13,7, achter Meadow Prophet en Nashville Lobell. Jaarwinsom Hfl. 62.000.

import

Boven: Incredible Crafts (nr.6) pakt na fraaie strijd de zege
in het Kampioenschap der 4-jarigen 1991, voor Enola Gay (nr.4),
Estanza (links) en Elien Uithuizen (nr.7).

import

Boven: Incredible Crafts (rechts met Hennie Grift) wordt in dead-heat
derde in de Vierjarigen-Elite op Solvalla in 1991, achter Meadow Prophet
en Nashville Lobell (links).

Topjaar als 5-jarige
Deed Incredible Crafts het als vierjarige wat kalmer aan, op vijfjarige leeftijd beleeft de hengst een topjaar. Hij debuteert al op 17 januari in Hilversum waar hij met 'de vingers in de neus' de Willem Geersen-prijs wint. Na twee starts op Lindetrek is het hoog tijd om weer eens over de grens te kijken, vinden zowel Hennie Grift als de heren Hoefnagels en Van Schie. Incredible Crafts komt op Sterrebeek aan de start op de Mardi Gras en komt ene Sea Cove tegen en is zowaar de enige die de hengst kan bijbenen. "Ik ben tevreden", stelde Grift eerlijk vast. Niet vreemd, de tweede plaats werd beloond met 34 mille, een leuk betaald uitstapje.
We zullen u niet vermoeien met een opsomming van koersen, vandaar een sprongetje naar 10 mei. In Oslo behaalt Incredible Crafts een van de mooiste overwinningen uit zijn loopbaan. Hij klopt in de Rikstoto Europamatch de beste vijfjarige dravers van Zweden, waaronder Market Leader van Stig H. Zij proberen van alles, maar de fijne speed van de in het tweede gelid gestarte Incredible Crafts is iedereen te geleerd. De hengst wint in 1.14,7 over 2100 en verdient 43 mille. Zijn Hollandse aanhang viert feest en tijdens dat feest wordt besloten de hengst in de Grote Prijs der Lage Landen te zetten. Als Incredible Crafts die zondag op Duindigt aan het defilé deelneemt heeft hij inmiddels een record van 1.13,2 meegebracht uit Zweden.

import

Boven: Incredible Crafts (Hennie Grift) wint in Oslo
de Rikstoto Europamatch in 1992.

Lage Landen
In de Lage Landen is winnen onmogelijk. Queen L komt de eerste prijs ophalen, maar zowel de merrie als pikeur Liljendahl hebben niet hun beste dag. De grote favoriete faalt. Incredible Crafts zeker niet. Hij knokt in de laatste rechte lijn met Lucky Tilly en wordt eervol tweede, hetgeen met Hfl. 50.000 wordt beloond. Aad van Schie moedigde in die enerverende rechte lijn zijn vedette vanaf het middenterrein aan, hij rende mee, juichte, sprong en gleed onderuit ... een manoeuvre die tot hilariteit van velen door de video werd geregistreerd. De eigenaren waren zeer tevreden: "Tweede in zo'n veld, fantastisch." Maar Hennie Grift meende dat er meer had ingezeten: "Ik kwam te vroeg, vandaag hadden we kunnen winnen."

import

Boven: Incredible Crafts en Hennie Grift op weg naar het defilé
voor de Grote Prijs der Lage Landen 1992 op Duindigt.

import

Boven: In de Grote Prijs der Lage Landen 1992 heeft
Incredible Crafts de kop en Hennie Grift drukt slim het tempo.
Aan de reling volgen Digitalis en Yellowa. Lucky Tilly komt in het
derde spoor opzetten. In de gele buis (de Levesque-kleuren) zien
we Shannon. Geheel links begint Queen L (bles) op te stomen.

import

Boven: In de voorlaatste bocht van de Grote Prijs der Lage Landen 1992
heeft Incredible Crafts nog steeds de kop en Lucky Tilly loopt naast hem,
met daarchter Habsburger. Geheel rechts Queen L.

import

Boven: Lucky Tilly wint de Grote Prijs der Lage Landen 1992 en
Incredible Crafts behaalt een prachtige tweede plaats, voor
Habsburger (met Jos Verbeeck), Dusty Douglas, Digitalis en Cortoz Crown.
De zuinig gereden paarden hadden het meeste over. Hennie heeft het
slim gedaan. De teleurstellend als vijfde eindigende Queen L (bles)
werd nog teruggesteld wegens hinderen.

GPdLL

Boven: Nog een foto van dezelfde aankomst:
Lucky Tilly wint de Grote Prijs der Lage Landen 1992,
voor Incredible Crafts en Habsburger.

Kampioenschap van Nederland 1992
De zegetocht van Incredible Crafts voerde via Duitsland en Frankrijk naar Duindigt waar hij in geweldige stijl het Boko Kampioenschap van Nederland voor zijn rekening nam. In Hilversum werd Crafts vervolgens derde in de Giganten en daarna was de verkiezing Draver van het Jaar slechts een formaliteit. Incredible Crafts, de ambassadeur van de Nederlandse sport, verdiende in een seizoen een kwart miljoen en rekende soepel af met genomineerden als Gipsy Westland, Elionora Oldeson en Happyline First.

import

Boven: Kampioenschap van Nederland 1992:
De 5-jarige Incredible Crafts (Hennie Grift) wint soeverein voor v.l.n.r.
Arjan G (2e), Ciao Magnus (4e) en Zorro Hollyrood (3e).

import

Boven: De koers-sponsor van het Kampioenschap van
Nederland 1992, Klaas Bootsman (links, namens Boko-Stables)
feliciteerd eigenaar Aad van Schie met de overwinning van
zijn Incredible Crafts.

import

Boven: Ook de mede-eigenaren, Jan Hoefnagels en echtgenote
worden door Klaas Bootsman gefeliciteerd.

import

Boven: Incredible Crafts en Hennie Grift tijdens de ereronde,
na de winst in het Kampioenschap van Nederland 1992.

Giganten

Boven: Prijs der Giganten 1992: Finale Park Avenue Kathy (G. Johansson)
prolongeert haar titel. Kit Lobell rest de 2e plaats en Incredible Crafts
(links) wordt verdienstelijk 3e in 1.14,5.

import

Boven: Incredible Crafts gehuldigd als
Paard van het jaar 1992.

Even uit beeld
Maar in 1993 verdween de hengst tijdelijk uit beeld. Hij werd volledig ingezet in de fokkerij en dekte een kleine zestig merries. Pas in december keerde hij terug. In Hilversum liep hij twee kwalificatieproeven om in de Grote Kerst-prijs de draad weer op te pakken. Een derde plaats was het resultaat waarmee 1993 werd afgesloten met een verdienste van zegge en schrijven 1.250 guldens.

Weer helemaal terug
In 1994 is Incredible Crafts weer als vanouds en weet hij bijna 100.000 gulden te winnen. In Nederland wint hij 4 maal in 5 starts en wordt eenmaal tweede. Hij start niet in de "grote" nummers. In het buitenland start hij eenmaal in België (4e), eenmaal in Noorwegen (ongeplaatst in 1.13,5 over 2.100 m) en 11 keer in Duitsland. Daar wordt hij 5 keer tweede op de banen in het Ruhrgebied. In Dinslaken won hij op 28 februari het met DM 40.000 gedoteerde Winter Kampioenschap. Het betekende zijn eerste zege na anderhalf jaar. Crafts was het nog niet verleerd en dat was reden om in München in het Elite Rennen te starten tegen dravers van het kaliber Abo Volo. Hij weerde zich puik en werd ondanks een geweldige 1.13,8 over 2100 m vijfde, voor ondermeer Peace Corps en Meteor Nibs. De prestatie werd met DM 15.000 guldens beloond.

Incredible Crafts kon de grootheden bijbenen en daardoor werden starts op Duindigt een formaliteit. Grift ging op jacht naar het baanrecord. In de Grote Kees Berg-prijs evenaarde hij het record van Action Skoatter: 1.13,6. De hengst raakte steeds beter in vorm, optimaal was hij op de dag van het Statenprojekt Leerlingenkampioenschap op Lindetrek. In een koers voor de top schitterde hij als vanouds. Zonder veel moeite liep hij 1.15,1 over 2100 m. "Hij is beter dan ooit, we gaan volop op tournee", kondigde Hennie aan, maar het noodlot dwarsboomde de plannen.

import

Boven: Incredible Crafts wint in 1994 het Cees Berg Memoriaal,
"helemaal alleen".

import

Boven: Nogmaals Incredible Crafts in het Cees Berg Memoriaal

Slachtoffer
Eerste 'slachtoffer' van dat noodlot werd Freek van den Berg. Al jaren verbonden aan de stal van Hennie Grift en vanaf de eerste dag de vaste verzorger en begeleider van de hengst, ontbrak Freek op geen enkele buitenlandse trip. Hij verzorgde de hengst, stelde hem op zijn gemak, liet hem vast aan de omgeving wennen, poetste, aaide en verwende hem. Zijn aandeel achter de schermen is van onschatbare waarde. Het systeem werkte telkens perfect: Freek en Crafts gingen vooruit en op de dag van de grote race was Hennie Grift aanwezig. Die controleerde de aanspanning, deed de warming-up en zorgde voor het maximale resultaat.
Het was dus beslist geen toeval dat Freek met Incredible Crafts in de week voorafgaand aan het Boko Kampioenschap van Nederland aan het uitrijden was toen het noodlot op een Belgische B-weg toesloeg. De hengst schrok ergens van, stond ineens rechtop en Freek lag naast de kar. Freek probeerde wat hij kon, maar een sulkyboom sloeg tegen zijn gezicht en hij raakte even buiten westen, waardoor hij de leidsels, die hij anders nooit zou hebben losgelaten, liet glippen. De kapitale hengst ging er rijderloos vandoor, nota bene in de richting van de snelweg. Zes kilometer galoppeerde hij over het keiharde asfalt voordat hem vlak bij het voorbijrazende verkeer een halt kon worden toegeroepen. De schade viel op het eerste gezicht wonderbaarlijk genoeg mee; hij had zich lelijk betrapt. Maar ook psychisch had de hengst schade geleden, zo bleek later. Een klein half jaar verdween hij uit beeld om op 9 februari zijn rentree te vieren. Maar het werd nooit meer zoals vroeger, want mede-eigenaar Jan Hoefnagels kwam op 29 oktober zeer onverwacht te overlijden. Zijn echtgenote mevrouw Hoefnagels-Jalink nam zijn plaats als mede-eigenaar in.

Laatste koersjaar
Het typeert het karakter van Incredible Crafts dat hij er weer in slaagde terug te keren op het allerhoogste niveau. Op 18 februari won hij op Lindetrek een sprint, daarna ging het weer als vroeger, al meed zijn omgeving uit respect de confrontaties met de spits van Europa. Desondanks werd ook 1995 een bijzonder jaar. Een van de hoogtepunten was de recordrace op de 'Aad van Schie-dag'. Het mooiste cadeau kwam van Incredible Crafts, die in het Sprintkampioenschap
van Duindigt in 1.13,4 rondvloog.

import

Boven: Incredible Crafts (H. Grift) zegeviert in het Sprintkampioenschap
van Duindigt 1995, voor stalgenoot Keystone Bravo (links).
Gaia Robel wordt op afstand 3e.
Hij brengt Duindigt's baanrecord op 1.13,4.

Nogmaals Kampioen van Nederland
Daarna kwam Incredible Crafts op de wonderbaan van Gelsenkirchen achter Guvo de Bloomerd tot een wereldtijd 1.11,5, een verbetering van zijn record met 1,7 seconden. De grootse stunt realiseerde hij op 3 september in het Boko Kampioenschap van Nederland. Als outsider vertrokken aan een spectaculaire cote van 17,40 sloeg de hengst ouderwets toe in 1.18 over 2600 m.

import

Boven: Hier wint Incredible Crafts (links) het Kampioenschap van
Nederland in 1995, vóór Paul Trot (rechts) en de Zweed Yankee
Tornado II. De hengst is inmiddels 8 jaar oud.

import

Boven: Kampioenschap van Nederland 1995:
Incredible Crafts en Hennie Grift zijn zojuist gehuldigd en
staan klaar voor de fotograaf. Rechts eigenaar Aad van Schie,
links mevr. Van Schie en in het midden staat Klaas Bootsman
als koerssponsor klaar met een ereprijs. Tussen hem en het paard
zien we NDR-directeur Sperling.

(bovenstaande foto's zijn van Wim Huybers)

Eerbetoon
In zijn laatste koersjaar wint Crafts in Nederland 4 maal in 8 starts, met als hoogtepunt het Kampioenschap van Nederland. In het buitenland start hij 9 keer in Duitsland. Daar wint hij een keer (5.250 gulden) en wordt hij 1 keer tweede. Op 12 november 1995 liep hij zijn laatste koers.
"Het typeert het karakter van de echte crack", blikt Grift terug op de carrière van zijn stalvedette, "want een crack was hij zeker. Hij gaf zich altijd volledig. Of hij nu een of dertig uur op de vrachtwagen had gestaan, of de zon scheen of het regende, zomer of winter, links- of rechtsom, een harde of een zware baan. Crafts presteerde overal en altijd optimaal en dat maak je met dravers zelden mee. Ik heb heel veel aan dit paard te danken. Ik wil niet zeggen dat hij mijn stal groot maakte, daar zijn alle paarden en eigenaren verantwoordelijk voor, maar dat in Europa iedereen Hennie Grift kent is voor 100 procent te danken aan Incredible Crafts. Ik heb een fantastische tijd met dit paard gehad, veel gereisd, in luxueuze hotels geslapen en veel vrienden gemaakt." Grift is overigens de enige geweest die met de hengst heeft gereden. "Dat wilden de eigenaren zo, die wilden dat ik reed en als ik niet kon, dan startte Crafts maar niet. We zijn overigens nooit van het principe uitgegaan zoveel mogelijk geld met hem bij elkaar te rijden. Het welzijn van Incredible Crafts stond altijd voorop. Risico's hebben we nooit genomen. Dat is mede de reden dat hij bijna altijd geplaatst was. Ik denk dat hij maar drie keer buiten het geld was, waarvan eenmaal doordat hij als winnaar door het stek sprong. Galopperen deed hij ook nooit. Daarom heb ik geen moeite met zijn afscheid. Zo'n paard verdient een waardige afsluiting van zijn carrière. Hij hoeft zondag niet te winnen, al zou dat wel mooi zijn", aldus Hennie Grift.
In het rijtje mooiste overwinningen memoreert de trainer Crafts' zege als tweejarige in Frankrijk, de spectaculaire winst in Oslo en de recente overwinning in het Boko Kampioenschap van Nederland. "Dat hij nog kon winnen, dat deed me erg veel. Vooral omdat ik er toen voor het eerst zelf niet in geloofde", zegt Hennie. Het was de laatste zege.

Koerscarrière Incredible Crafts:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

 

winsom

1989
.

1990
.

1991
.

1992
.

1993

1994
.

1995
.

2j.
BL

3j.
BL

4j.
BL

5j.
BL

6j.

7j.
BL

8j.
BL

1
2

3
6

3
9

7
11

1

5
13

8
9

1
2

3
3

1
2

2
1

0

4
1

4
1

0
0

0
2

1
2

3
1

0

1
5

0
1

0
0

0
0

1
4

1
3

0

0
1

1
1

1.17,3
1.15,3

1.17,0
1.14,9

1.16,1
1.13,7

1.14,5
1.13,2

1.17,3

1.13,6
1.13,5

1.13,4
1.11,5

Hfl.
Hfl.

Hfl.
Hfl.

Hfl.
Hfl.

Hfl.
Hfl.

Hfl.

Hfl.
Hfl.

Hfl.
Hfl.

1.750
41.400

26.500
92.000

14.500
48.000

104.000
150.000

1.250

29.000
67.000

41.500
15.666

tot.NL
tot.BL
totaal

 

28
50
78

15
10
25

5
11
16

4
9
13

1.13,4
1.11,5
1.11,5

Hfl.
Hfl.
Hfl.

215.000
427.000
642.000

De totale winsom bedraagt 291.311 Euro

Belangrijkste overwinningen :

Als 2-jarige (1989):
- Prix de Solvalla (Enghien)

Als 3-jarige (1990):
- Prijs van de Jaarlingenshow
- Kampioenschap der 3-jarigen te Hilversum

Als 3-jarige (1991):
- Kampioenschap der 4-jarigen op Duindigt

Als 5-jarige (1992): Paard van het Jaar
- Willem H Geersen-prijs
- Sprintkampioenschap van Duindigt
- Kampioen van Nederland
- Rikstoto Europamatch in Oslo

Als 7-jarige (1995):
- Kampioen van Nederland


Video-beelden

Hennie Grift en Incredible Crafts:
Een TV-reportage van ruim 6 minuten uit 1990.
We zien allereerst Hennie Grift winnen met Charly Ludwig. Daarna wordt hij geïnterviewd door Hans Eysvogel vanwege het behaalde kampioenschap der pikeurs in 1989 met 210 overwinningen. Er zijn beelden van de training op drafcentrum Schaesberg, waarbij de dan driejarige Incredible Crafts en zijn jongere zusje Wildcat Fan in beeld komen. Tenslotte zien we de gedenkwaardige koers van Incredible Crafts op 9 dec. 1989 op de Franse drafbaan van Enghien, waarin hij het Franse tweejarigenrecord verbetert.

Uitslag Prix de Solvalla:
1e Incredible Crafts (Hennie Grift) in 1.15,3 over 1.609 m
2e Vainqueur Ker-Anna (Jos Verbeeck)
3e Varum d'Ombrée (Ulf Nordin)
4e Norinda Lobell (Heikki Korpi)

Hennie en Crafts:


Kampioenschap van Nederland 1992:

Uitslag:
Bekijk de video!

1992:


Kampioenschap van Nederland 1995:

Uitslag:
(Heel spannende aankomst! )

1995:

Afstamming

Incredible Crafts is goed gefokt. Zijn vader is Incredible Nevele 1.11,4 (v. Nevele Pride u. Rodney's Prize 1.15,8) en zijn moeder is Oh Kentucky 1.17,9 (v. Arnie Almahurst u. Kentucky Belle 1.14,1). Zijn grootmoeder is de bekende Kentucky Belle 1.14,1.
Zijn moeder bracht ook de dekhengst Tap In ($ 310.000) en nog een aantal goede producten. De recordloze volle zus van Incredible Crafts werd ook door Aad van Schie geïmporteerd. Zij koerste niet en fokte teleurstellend. Slechts 2 van haar 9 producten haalden een voldoende.

Incredible Crafts als vaderpaard
Ook in de fokkerij was Incredible Crafts een fenomeen. Hij werd algeheel Kampioen bij de Vaderpaarden in de jaren 2002 tot en met 2006 en ook in 2008. Na de Tweede Wereldoorlog is het alleen Double Six M, Star Performer, Heres en Manza Buitenzorg gelukt om zo'n dominante factor te vormen in de vaderlandse fokkerij.

Zijn beste product is ongetwijfeld Optimistic (1.13,7 - €. 332.897), die een kwart van zijn 96 starts in winst omzette. Daarnaast bracht hij nog tal van goede koerspaarden waaronder Salvador S (1.13,9 - €. 159.783), Orlik (1.13,7 - €. 146.639), Topas Medo (1.12,4 - €. 97.089) en Tycho of Pass (1.13,5 - €. 88.083).
Ook de Gigantenwinnaar Your Love Lois draagt het bloed van Incredible Crafts. Zijn moeder, Elitemerrie Realy Furniture (1.13,9 - €. 46.499) is een dochter van Incredible Crafts.

Doordat zijn sperma in zijn laatste levensjaren steeds verder in kwaliteit achteruit ging, dekte de hengst vanaf 2011 niet meer. Zijn laatste producten zijn in 2012 geboren.

Incredible Crafts is in november 2013 op 26-jarige leeftijd op de Flevofarm overleden. Daar genoot de hengst van zijn welverdiende pensioen. Het paard heeft een grote leegte op de stoeterij achtergelaten want Incredible Crafts vertoefde liefst 18 jaar in de stallen van Sijbrand en Titia Iwema.

Op de website van de Fokkersvereniging is een Fokkersoog gewijd aan Incredible Crafts, met een uitvoerige beschrijving van zijn afstamming en van zijn prestaties op de baan en in de fokkerij. Click hier en daarna op het paardenoog.


Incredible Crafts als dekhengst

Groningen

Boven: Incredible Crafts portret.


Groningen

Boven: Incredible Crafts naast zijn stal
op flevofarm in Eenrum.Groningen

Boven: Incredible Crafts poseert in Eenrum.import

Boven: pasfoto van INCREDIBLE CRAFTS,
een topper in de koers en jarenlang
Kampioen Vaderpaarden
(foto Arndt Bronkhorst).

Star

Incredible Crafts
(foto Arndt Bronkhorst)Foto's: met dank aan o.a.
www.huybers.com (voor de foto's van de Ned. koersen)

 

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame