NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Intact Hornline

bruine ruin, geboren 10 maart 1992
van Lindy's Crown 1.11,3
(v. Lindy's Pride u. Speedy Toe)
uit Stonegate Saunter 1.14,0
(v. Yankee Bambino u. Stonegate Stride)
Fokker: Stuteri Hornline te Zweden

Volgende

Passing


Intact Hornline is een van onze beste imports van de laatste decennia. De Zweedse ruin heeft een winsom van 916.658 Euro behaald! We halen herinneringen op o.a. met behulp van de Jaarboeken van de Ned. draf-- en rensport.

Vóór zijn import
Intact Hornline debuteerde in zijn geboorteland Zweden als driejarige op 14 september 1995 met een overwinning in 1.19,9 en hij werd een week later tweede in 1.18,6. In zijn andere 6 koersen van dat jaar behaalde hij nog 2 tweede plaatsen en een record van 1.16,7. Hij koerste in de winter door en behaalde een overwinning en enkele plaatsgelden, maar gaandeweg werden de resultaten slechter. Zijn overwinning betrof een V-75-koers met een eerste prijs van SEK 80.000 (= ca. € 9.000). Vanaf half juli tot half april van het volgende jaar kwam Intact niet meer aan de start. Daarna liep hij 4 koersen en werd 6e, 2e, 1e (1.17,2) en 1e (1.16,7), waarna hij in mei 1997 aan Hugo Langeweg werd verkocht voor rekening van Aad van Schie, Willem van der Meer en Tomas Koperberg, later verzameld onder Stal Intact. De winsom van de ruin bedroeg toen ca. € 37.000.

Na zijn import
Op 8 juli 1997 kwam de 5-jarige Intact Hornline voor het eerst in Nederland aan de start en hij won meteen met een forse recordverbetering in 1.15,8 over 2000 m op Hilversum. De rest van dat jaar won hij nog 7 koersen en werd een keer derde en een keer vijfde. Het jaar daarop begint hij voortvarend met enkele overwinningen, waarvan één met een eerste prijs van € 10.250 in de Winter Cup in Recklinghausen. In Noorwegen beloopt hij een 6e plaats in 1.13,8. In de zomer echter gaat het driemaal achtereen mis. Hij wordt ingehouden/uitgeschakeld. Vanaf eind september tot begin januari komt hij niet aan de start en begint dan weer te winnen, vooral in Duitsland. Half mei wint hij in Bjerke (Noorwegen) een Serie (in 1.13,0 vóór Frisky Frazer) en wordt derde in de Finale (1.12,9) van de Trav&Galop-Cup over 1.609 m achter Giant Touchdown. Twee weken later wint hij op Solvalla een Serie van de Sweden Cup (de kleine Elitlopp) en wordt na een ongunstige koers vijfde in de Finale (beide keren in 1.12,8). In Gelsenkirchen wordt hij vijfde in het Elite-Rennen in 1.12,4 over 2.011 m, wat nog wordt beloond met ruim € 10.000. Hij wordt twee keer derde en eenmaal eerste (€ 24.000 in een Tiercé-koers in Enghien) in Frankrijk. Op Duindigt wordt hij derde in het Kampioenschap van Nederland, achter Drewgi en Hinde Buitenzorg. Dan komt hij 2 maanden niet aan de start en is daarna weer klaar voor een nieuwe campagne.

Steeds beter
Op de laatste dag van 1999 wint hij een koers op Vincennes, vervolgens ook in Duitsland en op de dag van de Prix d'Amérique 2000 wint Intact Hornline de eerste editie van de prestigieuze Prix Jean-René Gougeon, waarna Hugo Langeweg de ereprijs krijgt uitgereikt door de oude meester. Eerste prijs € 35.000. In het voorjaar wint de ruin driemaal op Duindigt. Internationaal is hij iets minder, vooral door pech. In Bjerke wordt hij onterecht teruggesteld van de tweede naar de vijfde plaats en mist daardoor de Finale van de Trav&Galop-Cup. In de Sweden Cup wordt hij 2e in de serie (achter The Bad Boy) en 5e in de Finale (te lang ingesloten). De negende plaats in het Elite-Rennen na kopwerk op een zware baan is wat teleurstellend, maar in Nederland is hij onklopbaar. Op Duindigt wint hij 3 koersen waarbij de serie en de Finale van de Lage Landen Sprint Cup. In september wint hij tweemaal in Wolvega. Hij wordt daarna nog tweede in Frankrijk (achter Jackhammer in le Croisé) en sluit het jaar af met een fraaie overwinning in Duitsland.

Topjaar: 2001
Intact Hornlaine wordt een echte kaskraker. In de eerste maanden van 2001 komt hij niet aan de start. In mei wint hij als opwarmer een koers op Duindigt en vertrekt weer naar Zweden voor de Sweden Cup. In de serie wordt hij in 1.12,3 geklopt door Demon Sid. De Finale weet hij knap te winnen in 1.11,7. Dit was een van de belangrijkste overwinningen uit zijn loopbaan. Totaal prijzengeld op deze bijzondere dag omgerekend € 52.000! Twee weken later wint hij in Frankrijk een Tiercé-koers in 1.12,8 over 2.100 m (€ 33.000). Een tripje naar Italië levert niets op maar in Duitsland wordt € 30.000 opgehaald na een tweede plaats in het Elite-Rennen. Een vierde plaats in Zweden in 1.11,3 brengt nog € 11.000 in het laatje. Intact Hornline wint in november de Prijs der Giganten voor Trond's Mari en Kim Wielinga. De eerste prijs bedraagt 38.000 gulden oftewel € 17.250. Zijn winsom schiet met sprongen omhoog en Intact doet op Europees niveau mee, net onder de absolute top. Jaarwinsom ca. € 157.000.

Topjaar: 2002
In 2002 wint hij zelfs nog iets meer dan in 2001: ruim € 175.000. Na 2 overwinningen in Wolvega (de Abe Siderius- en de Willem H Geersen-prijs) is Intact favoriet aan 2,50 in de Prix de Luxembourg op Vincennes. Hij heeft hierin lang de kop, maar zakt op het laatst terug naar de vierde plaats, die nog met € 5.700 wordt beloond. Daarna wint hij een koers in Wolvega en een op Duindigt, om vervolgens weer naar Noorwegen te vertrekken. In de Forus-sprintkoers wordt hij zesde, doordat er nooit ruimte komt en twee weken later valt de ruin op Solvalla tegen. Nader onderzoek brengt een probleem met de hartspier aan het licht, een euvel dat met medicatie goed te bestrijden is. Drie weken later is Intact weer opperbest en wint in Florence een serie (in 1.12,5) en de Finale (in 1.12,2 voor de andere seriewinnaar Allison Hollow) van de prestigieuze Grand Premio Duomo. Dit levert € 60.000 op. Voor het koersritme wint hij een koersje in Groningen in 1.13,0 over 1.700 m en wordt daarna tweede achter Legendary Lover K in het Elite-Rennen, in 1.12,8. In de Prix de Bruxelles wordt hij op de laatste meters geklopt door Jam Pridem en Zinzan Brooke Tur. Op de laatste dag van juli wordt de ruin in 1.10,3 tweede achter niemand minder dan Varenne in het Hugo Albergs Memorial! Derde wordt de Europees Circuit-winnaar 2002 Legendary Lover K. Die tweede plaats brengt € 41.000 in het laatje. Dan mag Intact even uitrusten. In oktober en begin november loopt hij 3 koersen in Nederland, die hij allemaal wint en komt op de laatste dag van november aan de start in de Prijs der Giganten. In zijn serie wordt hij in 1.14,5 tweede achter Herr Jägermeister, na te lang ingesloten te hebben gelegen. In de Finale moet Intact alleen Jam Pridem en Freiherr As voor laten gaan. Zijn tijd 1.13,9 over 1.609 m. Hierna krijgt hij enkele maanden rust.

Topjaar: 2003
In 2003 wint Intact een kwart miljoen Euro's!!!
Hugo Langeweg kon in eigen land maar moeizaam koersen vinden voor Intact Hornline. Dat resulteerde erin dat de 11-jarige ruin op 4 april in Recklinghausen zijn seizoendebuut maakte. Het werd een prachtig weerzien waarbij de trouwe ruin met een solo in 1.12,9 over de mijl zijn visitekaartje afgaf. Het was een mooie voorbereiding voor een optreden in het Noorse Klosterkogen waar Intact op overtuigende wijze de Klosterkogen Elitlopp op zijn naam schreef. De eerste prijs bedroeg een kleine 13 mille. Weer een week later behoorde Intact tot de favorieten in de Forus Open, maar hij kon het na lang kopwerk net niet redden en werd vijfde achter de snelle winnaar Tout ou Rien met Johnny Takter.
Aan het noordelijke drafsportfront waren Intact Hornline, Komet November, Freiherr As en Rise and Shine naar Solvalla getrokken voor het Elitlopp- weekeinde. Intact Hornline en Komet November kwamen in de Sweden Cup in actie. Ondanks startnummer 9 bleef Intact imponeren in zijn serie met een overtuigende zege in 1.12,0. Komet November liep in zijn serie even snel, maar werd slechts zevende. De finale verliep minder gelukkig voor onze held. Hugo Langeweg zag zijn paard teveel doen voor een goede positie. De finale werd in 1.11,4 gewonnen door Tag the Devil. Onze ambassadeur werd zesde en bleef net buiten het geld. Het Elite-Rennen in Gelsenkirchen werd oppermachtig gewonnen door Revenue. Alleen Intact Hornline kon hem volgen en werd tweede, ruim vóór Freiherr As en Legendary Lover K. Intact verdiende daarmee € 30.000.
Vanwege zijn leeftijd was Intact Hornline dit jaar niet meer startgerechtigd in Frankrijk, maar in Italie was de Lindy's Crown-zoon nog altijd van harte welkom. Op een klamme zomeravond is hij present in Florence waar de dappere ruin de titel verdedigt in de Gran Premio Duomo. Moest er in 2002 nog tweemaal worden aangetreden, nu wordt de sprint in één koers verreden. Het wordt de grote Intact-show waarin Hugo Langeweg zijn paard direct naar de kop leidde en alle aanvallen op zijn bastion afslaat. De ruin voelt zich als een vis in het water op de 800-meter baan en laat toppers als Legendary Lover K en Freiherr As achter zich. De inspanning wordt beloond met een eerste prijs van € 65 mille. "Ongelofelijk, hij wordt nog altijd steeds beter", reageerde Langeweg. Stalcrack Intact Hornline was op 15 augustus terug op Italiaanse bodem. Doel van de reis was de Gran Premio Citta di Montecatini. Intact vloog wederom over de door hem zo geliefde 800-meter baan en stelde via winst in de serie een finaleplaats veilig. De andere serie was voor de Franse merrie Java Darche. In de finale kwamen slechts zes deelnemers in actie. Intact Hornline nam wederom de kop, Hugo Langeweg drukte eerst het tempo en gaf in de laatste zeshonderd meter vol gas om nipt voor Java Darche te winnen in 1.13,9. De totale buit van een dagje Cesena bedroeg 63 mille. Drie weken later wordt hij in het Europees Kampioenschap in Cesena (Italië) derde in de 1e heat en vierde in de 2e heat, waarmee hij vierde werd achter Digger Crown, Java Darche en Legendary Lover K. Hup, 23 mille erbij. Na nog een mislukt optreden in de Aby Stora Pris in Zweden wachtte de Prijs der Giganten. Intact won de serie in 1.13,7 voor Self Timer en werd in de Finale vierde in 1.13,8 achter Couch Docter, Self Timer en Kleyton.

2004: de jaren gaan tellen
Intact Hornline was jarenlang de Nederlandse vaandeldrager van de internationale drafsport, maar de jaren begonnen bij de superruin te tellen. Hij werd bovendien het slachtoffer van leeftijdsdiscriminatie. Na Frankrijk (t/m 10 jaar), was nu ook Italie en een deel van het Grand Circuit gesloten voor de inmiddels 12-jarige ruin, die wel degelijk nog steeds tot bijzondere prestaties kon komen. De ruin maakte begin maart zijn seizoendebuut in Aby en stuitte er op niemand minder dan Gidde Palema. Hij werd derde en dook met een tijd van 1.13,8 over de mijl voor de zoveelste keer in zijn loopbaan onder de 1.14. Langeweg beklaagde zich bovendien over de povere startmogelijkheden in eigen land. De koersen voor de top ging steeds niet door wegens tekort aan inschrijvingen. Intact Hornline week uit en won in Gelsenkirchen. Begin april trok hij naar Noorwegen om zijn titel in de Klosterkogen Elitelop te verdedigen. De ruin is in Scandinavie wegens zijn onverslijtbaarheid een populaire verschijning. Hij liep sterk, maar kwam tegen Quattro Qui een neusje tekort voor de winst. Beide dravers liepen 1.16,2 over 2100 meter. In de serie van de Sweden Cup werd Intact vijfde in 1.12,4 hetgeen niet genoeg was voor deelname aan de Finale. Twee weken later werd hij ook vijfde in de Copenhagen Cup. In het Elite-Rennen werd hij zevende en met een tweede plaats in België verzorgde de ruin zijn laatste internationale optreden. Vervolgens won hij eind augustus een sprintkoers in Alkmaar en werd met 1.16,2 baanrecordhouder. Vier maanden later won hij nog een gewone koers in Wolvega, zijn laatste overwinning, waarbij hij Miss Harley over de sprintafstand klopte. Dit was zijn laatste koers in 2004 waarmee zijn jaarwinsom op € 26.000 kwam.

2005: Afscheid
Op 5 februari 2005 neemt Miss Harley revanche en klopt Intact Hornline over de sprintafstand. De eigenaren vinden dat hij dat niet heeft verdiend en besluiten in overleg met de trainer om de carrière van Intact Hornline te beëindigen.
Zo kwam een einde aan de koersloopbaan van een internationale crack in Nederlandse dienst. Hij heeft voor Stal Intact bijna € 900.000 verdiend!

Koerscarrière Intact Hornline:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

 

winsom

1995

1996

1997

1998
-

1999
-

2000
-

2001
-

2002
-

2003
-

2004
-

2005

3j.Zw

4j.Zw

Zw.
5j.NL
BL

6j.
BL

7j.
BL

8j.
BL

9j.
BL

10j.
BL

11.j.
BL

12.j.
BL

13.j.

8

14

5
10
2

7
6

4
20

9
10

5
9

10
8

3
15

2
10

1

1

1

2
8
2

2
3

2
9

9
3

4
3

8
2

1
6

2
1

0

3

1

1
0
0

2
0

1
5

0
2

1
3

1
2

0
1

0
3

1

0

2

0
1
0

1
0

1
3

0
1

0
0

1
1

1
3

0
2

0

1.16,7

1.16,5

1.16,7
1.15,8
1.15,1

1.13,9
1.13,8

1.14,1
1.12,4

1.12,7
1.12,3

1.12,8
1.11,3

1.12,7
1.10,3

1.13,7
1.11,1

1.15,2
1.12,3

1.14,8
11.000

21.000

5.000
9.600
3.025

5.750
13.950

10.070
121.975

33.500
67.780

22.930
134.750

27.830
147.720

18.700
232.922

2.615
23.448

325

Ned.
BL
totaal

 

51
107
158

36
29
65

6
21
27

5
12
17

1.12,7
1.10,3
1.10,3131.219
785.439
916.658


Erelijst Intact Hornline:

Overwinningen in topkoersen:
Als achtjarige: (2000)
- winnaar Prix Jean-René Gougeon

Als negenjarige: (2001)
- winnaar Finale Sweden Cup
- winnaar koers in Frankrijk
- winnaar Prijs der Giganten

Als tienjarige: (2002)
- winnaar Willem H Geersen-prijs
- winnaar serie en Finale Grand Premio Duomo in Firenze

Als elfjarige: (2003)
- winnaar Klosterkogen Elitlopp
- winnaar serie Sweden Cup
- winnaar Gran Premio Duomo in Firenze
- winnaar serie en Finale Gran Premio Citta di Montecatini
- winnaar serie Prijs der Giganten


carrière in beeld

Intact

Boven: Intact Hornline (Swe) heeft met Hugo Langeweg, zojuist de
Abe Siderius-prijs gewonnen op Wolvega d.d. 27-6-1998.
Rechts (mede-)eigenaar Willem v.d. Meer (met paraplu).


Intact

Boven: Intact Hornline wint de Prix Jean-René Gougeon
op Vincennes op de dag van de Prix d'Amérique 2000.

Intact

Boven: Intact Hornline (R. Pools) zegeviert hier in de finale
van de Lage Landen Sprint Cup 2000, voor Shellcracker.


Intact

Boven: Intact Hornline en Hugo Langeweg wonnen nogmaals
in Frankrijk, bijv. zoals hier op 15-7-2000.


Intact

Boven: Intact Hornline wint de Finale van de Sweden Cup 2001
op Solvalla, de drafbaan in Stockholm in 1.11,7. Tweede wordt de
Fransman Exchequer (rechts) en derde Vasterbro Expressen (Sw),
voor Axwill (DK), Mastery (USA), Petite Amboise (Fr),
Jackhammer (Sw) en Demon Sid (Sw).


Intact

Boven: Intact Hornline en Hugo Langeweg
met de bloemen na de winst in Sweden Cup.
(foto Wim Huybers)

Intact

Boven: Drafbaan Solvalla feliciteert Intact
met zijn overwinning in de Sweden Cup.


Intact

Boven: Intact Hornline wint op Duindigt met Langeweg sr.
in een baanrecord van 1.12,8 en klopt daarbij Sir Volo
met Jan van Dooyeweerd II. Datum 30-09-2001
(foto Wim Huybers)

Intact

Boven: in absolute topvorm soleert Intact Hornline maar de overwinning
in de Prix de Quercy op Vincennes in 2001. De marge met de concurrentie
bedraagt wel 25 m, niet vreemd met een tempo van 1.12,8.


Intact

Boven: Intact Hornline wordt geklopt door Varenne en dat is
natuurlijk geen schande. Het gebeurde op 30-7-2002 in het
Hugo Albergs Memorial in Oslo. Intact loopt hier zijn
record van 1.10,3.


Intact

Boven: Hugo Langeweg kijkt met nog een ronde te gaan
op zijn stopwatch in de Gran Premio Il Duomo 2003 in Florence.
Intact Hornline wint deze topkoers met gemak in 1.12.9,
voor Cherokee Chief.


Intact

Boven: Intact Hornline met Hugo Langeweg sr. op weg naar
het defilé voor de start in de GP der Lage Landen 2003,
waarin hij 3e zal worden.


Intact

Boven: Intact Hornline verbetert hier het baanrecord in Alkmaar
met Langeweg sr. op de sulky tot 1.16,2 over 1.720 m.
Het was op 29 aug. 2004, de op 2 na laatste koers in zijn carrière.
(foto Wim Huybers)

Intact

Boven: Intact Hornline bij het voorwerken
in zijn geboorteland Zweden.(Foto's: met dank aan www.huybers.com en Terhi Piispa)

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame