NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

BN-ers in de Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Ironie

donkerbruine merrie, geboren 22 mei 1967
van Olivier B 1.16,2
(v. Dubonnet 1.24,2 u. Flicka IV 1.25)
uit Zippora 1.20,6
(v. Messidor 1.18,2 uit Fleetness T 1.25,3)
Fokker: Teun Leeuwenkamp te Groet (N.H.)

Volgende

Ironie

Ironie met haar trainer Martin Vergay

Hoge verwachtingen
Ironie's grootmoeder Fleetness T was één van de beste Nederlandse fokmerries van de vorige eeuw. Ze bracht o.a. de grote crack Theo Messidor en nog enkele uitstekende dravers als Pretty Boy, Victor Emanuel, Umberto, Xon Messidor en de jaargangstoppers Derbywinnares Zippora en Astyanax, volle zus en broer van Theo Messidor. Zippora had haar koerscarrière onderbroken om als 5-jarige al moeder te worden van de crack Eland (v. Hairos II). Tijdens haar laatste koersjaar werd Zippora gedekt door de Franse tophengst Olivier B en uit die kruising werd in 1967 geboren de donkerbruine merrie Ironie. Fokker Leeuwenkamp en alle drafsportliefhebbers hadden hele hoge verwachtingen van Ironie en dat heeft ze niet beschaamd. Naast Theo Messidor en Eland is ook moeder Zippora opgenomen in onze Hall of Fame (click hier)

Derby-winnares
Ironie debuteerde als 3-jarige met een derde plaats en ze behaalde daarna 5 overwinningen uit 6 starts. Alleen in de Sweepstakes werd ze geklopt door Ilse Hanover. Wegens een lichte blessure aan haar "kromme" voorbeen was er nog enige twijfel aan haar start en de favorietenrol in de Derby. Gelukkig kreeg trainer Martin Vergay de merrie op tijd klaar en ze wonnen de Derby met overmacht. Aan uithoudingsvermogen had de zeer Frans gefokte merrie geen gebrek. De Derby-overwinning leverde 23.190 gulden op, wat haar totale jaarwinsom op Hfl. 36.362 bracht.
Meteen daarna ging de merrie op rust bij haar fokker/eigenaar Teun Leeuwenkamp in Groet.

Een Frans voorbeentje
(hieronder de tekst uit een krantenartikel dat twee dagen na de Derby verscheen)
"Ze is een merrie met koerskarakter! Ze hebben het of ze hebben het niet. In de eerste wedstrijd merkte ik meteen al, dat ze het had!" Dit zegt trainer-pikeur Martin Vergay uit Hippolytushoef over de driejarige draver Ironie, waarmee hij afgelopen zondag op Duindigt de Derby won. Het betekende voor de heer Vergay de vierde overwinning in de Derby.
De eigenaar van Ironie, de heer Teun Leeuwenkamp (uit Groet), spreekt over de talentvolle draver als is zij zijn eigen dochter: „Zij is een schat van een paard; ik heb nog nooit zo'n lief paard gehad. Ze heeft van die goedige ogen. Haar moeder was een tijger, een zenuwenpees! Maar Ironie niet. Ze is sterk en heeft bijzonder veel voer nodig, hetgeen ook uit haar kracht blijkt!"

De moeder van Ironie is de twaalfjarige merrie Zippora, die negen jaar geleden ook de Derby won. De heer Leeuwenkamp: „Voor zover ik weet, is het nog nooit gebeurd, dat een moeder en een dochter de Derby hebben gewonnen. Zippora was ook een vreselijk best paard. Als vierjarige liep ze al 25.000 gulden bij elkaar".

"Ik heb Ironie bijna twee jaar in training. Ze is van internationale klasse en vergelijkbaar met Henri Buitenzorg", aldus Martin Vergay, die - men heeft hierover gisteren in de kranten kunnen lezen - met Ironie toch de nodige zorgen heeft. Het linkervoorbeen van de merrie heeft namelijk een scheve stand, "een Frans voorbeentje", zoals dat in vakkringen heet. De heren Vergay en Leeuwenkamp zitten met het probleem, de kwaliteiten van Ironie uit te buiten of het dier rust te gunnen en het linker voorbeen niet te forceren. Gistermiddag is de heer Vergay met Ironie naar dokter Verhaar in Emmeloord geweest, die foto's van het been heeft gemaakt. Met dokter Verhaar is een hecht contact en hij was de man die de merrie op tweejarige leeftijd onderzocht en toen adviseerde haar nog niet te laten koersen.
Martin Vergay: „Het beentje moet sterker worden; we moeten het niet forceren". Voor de heer Leeuwenkamp is uiteraard van belang, dat Ironie in zeven wedstrijden bijna f 37.000; heeft gewonnen. En dan rijst natuurlijk de vraag of je een dergelijk klassepaard een tijdje aan de kant moet schuiven, om het voorbeen te kunnen laten genezen. In elk geval mag Ironie nog tot haar achtste jaar aan wedstrijden deelnemen, daarna gaat zij de fokkerij in, aldus de sympathieke Vergay, die om meer dan één reden in de wolken is met het succes van de merrie.

Via een omweg belandt het gesprek weer op Ironie, op de moeilijkheden voor de start van de zesenveertigste Derby, een der spannendste, die de historie heeft gekend. De last, die Ironie aan het linker voorbeen ondervond. Het leek er even op, dat de merrie niet zou kunnen starten. Maar Martin Vergay, die erg naar de Derby had toegeleefd, kreeg Ironie startklaar, door het zere been van het dier in te spuiten met een spray, waardoor de moeilijkheden werden opgelost: Maar men begrijpt, dat hiermee de zorgen om het „Franse voorbeentje" niet definitief zijn opgelost.

Ironie

Boven: krantenfoto die stond bij de tekst daarboven:
Ironie met eigenaar Teun Leeuwenkamp (rechts)
en trainer/rijder Martin Vergay.


Vervolg carrière
Als 4-jarige had ze nog wat beenproblemen en deed slechts 4 starts. Twee daarvan won ze, waaronder de Grote Prijs der Vierjarigen op Mereveld. Jaarwinsom Hfl. 6.200.

Als 5-jarige deed ze het weer prima. Ze won 8 keer uit 12 starts, waarbij het Criterium der 5-jarigen, de Generaal Baron van Heemstra Beker, de Leo Englebertprijs en het K.J. Meinardi-Memoriaal. Jaarwinsom Hfl. 28.995.

We weten niet precies wanneer ze is verhuisd, maar de laatste jaren van haar carrière stond de merrie in training bij Jan van Dooyeweerd.

Als 6-jarige behaalde Ironie 7 overwinningen uit 16 starts, had 8 keer geld en was slechts eenmaal ongeplaatst. Jaarwinsom Hfl. 23.150.

Als 7-jarige behaalde ze 7 overwinningen uit 17 starts, had 6 keer geld en was viermaal ongeplaatst. Ze won o.a. de Grote Prijs der Merries. Jaarwinsom Hfl. 15.950.

Als 8-jarige behaalde Ironie in 1975 2 overwinningen uit 13 starts, had 7 keer geld en was viermaal ongeplaatst. Ze verbeterde als tweede geplaatste in een sprintkoers haar record tot 1.17,6. Jaarwinsom Hfl. 10.400.

Ze won in haar carrière totaal 32 keer in 71 starts en haar winsom bedroeg Hfl. 121.057.
Van haar jaargenoten verdienden alleen Ireland (Hfl. 131.510) en Illya Kuryakin (Hfl. 124.340) iets meer.

Ironie mislukt als fokmerrie
Fokker/eigenaar Teun Leeuwenkamp ging daarna met zijn topmerrie fokken, maar helaas kon men haar niet drachtig krijgen. Toen de merrie 16 jaar was heeft men haar ten einde raad een tijd lang bij de dekhengst Snegem Flight in het weiland laten lopen en zowaar werd de merrie toen drachtig. In 1984 werd het veulen Beira geboren, Ironie's enige product. Teun Leeuwenkamp was inmiddels al overleden en zijn kleinzoon Nico Leeuwenkamp was de fokker van Beira. Deze merrie had weinig talent en niet zo'n gemakkelijk karakter, maar zij werd wel een goede fokmerrie. Ze bracht o.a. Ironie B (1.15,6 - 20.000 Euro), Limited B (1.13,7 - 43.800 Euro), Renegate B (1.16,3 - 12.000 Euro) en Voici Cartouche (1.16,2 - 11.800 Euro).
Daarnaast nog een viertal mindere producten, waarvan er 2 niet in de baan zijn gekomen.

Nafok
Met Beira's dochters Limited B, Obsessed B en Renegate B is doorgefokt, dus het bloed van Ironie is nog steeds aanwezig. De bekendste zijn Waldemar K (1.16,9 - € 4.870), Echt Wel KJ (1.15,3 - € 3.750), Always Nero L (1.17,3 - € 2.380) en Zo Nero L (1.16,7 - € 2.300).

Foto's van Ironie

topper

Boven: Ironie (rechts, met M. Vergay) wordt hier tweede achter
Ilse Hanover (J. van Dooyeweerd) in de Sweepstakes Merries 1970.
Duidelijk is het kromme linker voorbeen van Ironie te zien.


topper

Boven: Ironie (M. Vergay) behaalt de zege in de Prijs der 3-jarigen,
voor Ilse Hanover (nr.7) en Indien (W. van Overeem).


topper

Boven: Ironie, hier met haar trainer Martin Vergay
op weg naar de start van de Derby.


topper

Boven: Ironie (M. Vergay) leidt voor Illya Kuryakin (B. de Vries)
in de Derby. In deze volgorde gaan de paarden
een ronde later ook over de finish.


topper

Boven: Ironie (M. Vergay) is superieur in de Derby
en triomfeert voor Illya Kuryakin, Immer Wieder, Icare Quick,
Important D en de rest.


topper

Boven: Derby 1970 Ironie en Martin Vergay op weg naar de huldiging.

topper

Boven: Ironie en Martin Vergay tijdens de ereronde
na hun glorieuze Derby-zege in 1970.


topper

Boven: Ironie met Martin Vergay voor de start
van een koers op Duindigt.


topper

Boven: Ironie op latere leeftijd. Let op haar "kromme voorbeen",
waardoor ze knie-gamaschen, pees-gamaschen en schoenen nodig had.

Boven: Draverij om de Generaal Baron van Heemstra-beker in 1972:
Ironie (met Jan van Dooyeweerd) wint afgetekend, voor Flamingo Six
(buiten beeld), Detra (nr.5), Gudo van Bonni (bles en blinker) en
Treize F (nr.12, links).


topper

Boven: De 5-jarige Ironie (nr. 6 met Stef van Dooyeweerd) sleept
de overwinning uit het vuur in de Grote Paas-prijs 1973.
Daarachter volgt Jonker Volann (nr.7 met Piet Smit),
Henry Belwin (nr.1 met met van Klaveren)
en Joke (nr.3 met Buck Leeman).


topper

Boven: De 7-jarige Ironie (nr.11 met Jan van Dooyeweerd) wint hier
in een closefinish de Grote Prijs der Merries 1975, voor Lenie Bloemlust
(nr.3), Kermita B, Jane Mac, Iduna J en Ina van Hovi (links).

Videobeelden van de Derby I 1970:

Helaas geen geluid bij deze beelden en daarom een toelichting:
Na de start heeft de merrie Ironie meteen al de leiding met naast-achter zich Illya Kuryakin. Mooie beelden in close-up. Deze twee paarden blijven voorop en hoe hard Buddy de Vries zijn paard ook aanspoort, Ironie loopt alleen maar verder weg. We zien ook een kort stukje van de huldiging.

Uitslag:
1e. Ironie (Martin Vergay) in 1.23,4 (2.500 m)
2e. Illya Kuryakin (Buddy de Vries) in 1.24,2
3e. Immer Wieder (Jitse van der Veen) in 1.24,6
4e. Icare Quick (Jan Wagenaar jr.) in 1.24,8
5e. Important D (Thijs Lange) in 1.24,9
6e. Ivonne Mac (Guus Knijnenburg) in 1.25,8

Derby I 1970 (click op de camera):  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame