NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

It's Buitenzorg

bruine hengst geboren in 1991,
van Rapid Royalty 1.12,9
(v. Speedy Crown u. Apt to's Shirley S)
uit First Tryst 1.16,5
(v. Noble Tryst u. Charlee's Lady)
fokker: W. Nas te Bemmel

Volgende

Volbloed

De Derbywinnaar van 1994, tevens Paard van dat Jaar.


Veiling
It's Buitenzorg werd als jaarling op de Buitenzorgveiling verkocht aan Stal Westland Import Internationaal BV.

Als 2-jarige opnieuw geveild
Hij was vroegrijp, maar kon in zijn eerste 6 koersen alleen plaatsgelden behalen. In de Jonkerprijs werd de hengst wegens hinderen van Isaac Kievitshof, teruggesteld, zodat hij ook niet in de Productendraverij mocht starten. Eigenaar André van Mierlo van Stal W.I.I. was hierover zo verbolgen, dat hij definitief besloot zijn draversstal op te doeken, hetgeen hij toch al overwoog omdat hij zijn trainingsfaciliteiten in Wateringen door de aanleg van een verkeersweg kwijt raakte. Intussen had It's nog wel het Tweejarigen kampioenschap in Hilversum gewonnen. Op de bewuste opheffingsverkoop op 9 december 1993 op Buitenzorg werd It's Buitenzorg voor de recordprijs van 150.000 gulden door Ed Maas aangekocht en dat bleek een jaar later niet teveel te zijn geweest.

(onderstaande tekst over de I-jaargang in 1994 is overgenomen uit het jaarboekje, oftewel het jaar-overzicht, uitgegeven door Publico. Het verslag van een memorabel jaar, met It's Buitenzorg in de hoofdrol.)

De klassieke de zegetocht van It's Buitenzorg
Overladen, dat was het programma voor de driejarigen in 1994. Naast vertrouwde klassiekers als Sweepstakes en Derby hadden de driejarigen startmogelijkheden in de Interland tegen de Belgen, de Jaarlingenshowkoersen, de Unitrot- en Buitenzorg-koers, de Fokkerstrofee, de Vaderpaarden en nu ook voor de eerste maal in de Triple Crown. In dit naar Amerikaans voorbeeld ingestelde circuit had de winnaar van de reeks Stakes Sprintkampioenschap van Duindigt, de Derby en het Kampioenschap der Driejarigen uitzicht op een bonus van maar liefst een ton. De Stichting NDR droeg het risico. Erg spannend was het niet, de drie races leverden steeds een andere winnaar op. De onbetwiste vedette van 1994 was It's Buitenzorg, uiteindelijk verkozen tot draver van het jaar. Onder supervisie van trainer Gerard van Eykelenborg werd de jonge hengst de meest winnende driejarige in de historie van de Nederlandse drafsport. Daarmee brak It's voor de tweede keer een record. Pal voor de jaarwisseling werd de hengst op de liquidatieverkoop van Stal Westland Imp. in Bemmel de duurste openbaar verkochte draver in Nederland. Zakenman Ed Maas durfde f 150.000 voor de talentvolle hengst neer te tellen. Het allermooiste was het feit dat It's op de veiling zonder schroom als de Derby-favoriet van 1994 werd gepresenteerd. Overigens was de paardenhandel levendiger dan ooit. In de eerste helft van 1994 wisselden nog drie dravers met klassieke aspiraties voor grote sommen geld van eigenaar. Ian Zorgwijk, Iliad Boko en Inkosi kregen ieder een nieuwe baas en wisselden van trainer met uitzondering van Ian Zorgwijk die onder de hoede van Joop Pool bleef. Iliad Boko verhuisde van entrainement Langeweg naar Oldeberkoop waar hij bij Hubert Schoonhoven het maatje van Herbie W werd. Inkosi kwam bij Wim van Buytene in Groeningen op stal. De droom van klassieke roem was sommigen veel waard. Het onderstreepte het vertrouwen in de toekomst van de drafsport in eigen land.

De aanloop naar de Klassiekers
Hilversum had de eer de rentree van It's Buitenzorg te mogen verzorgen. In een doorsnee-koers stelde It's Buitenzorg met de Staten projekt-kleuren uitgedoste Gerard van Eykelenborg zich op achter de startauto. Overtuigen deed hij allerminst. He Royal Roofing hield hem van de zege. De tweede start verliep al beter. It's werd wederom tweede, maar nu in 1.18,6 achter Huggy Bear. Gerard van Eykelenborg sprak over een prima resultaat. De eerste test op Duindigt werd een deceptie. It's galoppeerde, zodat er bij het eerste echte grote werk de nodige twijfel over zijn kunnen was ontstaan.
Die eerste slag vond plaats op Duindigt op 3 april in de Grote Prijs van de Buitenzorg-veiling. Liefst 45 mille viel er te verdelen en It's maakte de verwachting waar. Hij bleef ruim voor fokgenoot Idool Buitenzorg, maar hinder ten opzichte van Iwan Sigero in de laatste bocht was oorzaak van een onderzoek. Het comite was clement, heel clement en dus konden Maas c.s. proosten.

In de eerste maanden van het jaar onderscheidde Ian Zorgwijk zich op Lindetrek van zijn leeftijdgenoten. Hij scoorde viermaal op rij, met als hoogstandje ook de Voorjaarsprijs der 3-jarigen, waarin hij Iliad Boko en de in vorm lopende Ik Shaka aan zijn zegekar bond. Iliad Boko was inmiddels door Bert Cremers aangekocht en bij Hubert Schoonhoven in training gegeven, een solo in Hilversum fungeerde daarbij als doorslaggevende factor.
Eind april legde It's Buitenzorg in de Grote Prijs van de Jaarlingenshow de enkeling, die twijfelde aan zijn klasse, definitief het zwijgen op. Ondanks een vol parcours aandringen bleef It's een halve lengte voor Ik Shaka en Ideal Investment. "It's een echte", kopte Paardesport in Ren en Draf. Vier dagen later maakte Iris van Leeuwen met Bas Crebas indruk door ondanks een compleet gemiste start de merrie-afdeling te winnen.

Sprintkampioenschap
In het Stakes Sprintkampioenschap der 3-jarigen ontbrak It's Buitenzorg die immers een week eerder zijn derde belangrijke zege in de wacht sleepte in de interland in België. De drie series leverden evenzovele ijzersterke winnaars op. Ian Zorgwijk won de eerste serie in een nipte aankomst met Iwan Bas. Laatstgenoemde kwam goed terug na een startfout, maar Ian Zorgwijk kreeg een bizar koersverloop voor zijn kiezen. Hij was foutief, sloot weer aan, ging in de aanval, werd gestuit door een springende concurrent, zette opnieuw aan en won. Dat was voor Henk Schavemaker en Piet Solleveld reden de hengst voor een grote som geld aan te kopen.
De tweede serie stond in het teken van Ineke P Boko die zich in handen van Hugo Langeweg keurig herstelde van een mislukt debuut en in 1.17,6 won.
De derde serie werd een prooi voor Idool Buitenzorg met Luut Dooper, die Ik Shaka en de na hinder bij de start nog geweldig teruggekomen Ideal Investment de baas bleef. Een week later stuntte Ineke P Boko in de finale. De merrie ging van start tot streep aan kop en verpulverde met haar tijd van 1.15,5 het seizoenrecord. Er kwamen nog meer driejarigen onder de 1.16.

Sweepstakes
Begin juni streek het driejarigen circus neer in het Stadspark voor de Zurich Leven Sweepstakes. It's Buitenzorg verkende een week eerder de baan in de Sweepstrial. Dat optreden liep op een nederlaag uit. Inkosi, die al op Duindigt zijn klasse had getoond, bleef It's in een spectaculaire 1.17,3 ruim voor en behoorde hierdoor direct tot de favorieten in de Sweepstakes. De hengst faalde echter aan de start. It's Buitenzorg, daarentegen, stond er op de momenten dat het moest. Hij leidde van start tot streep en won in 1.17,4 voor Iliad Boko en Iwan Bas. Ideal Investment had duidelijk te kampen met een terugslag na zijn snelle sprint, hij stelde teleur.
Daar had Ineke P Boko blijkbaar geen last van. Ze leidde in de minder sterk bezette Sweepstakes Merries zeer makkelijk en bleef riant voor Iza Biza Boko, die met Gerard Hulleman het succes voor stal Hugo Langeweg compleet maakte. De Boko-fokkerij drukte een behoorlijk stempel op de Sweepstakes.

Derby-Proef en Derby-Trial
It's Buitenzorg bereidde zich voor op de Derby met twee indrukwekkende zeges op Duindigt. Hij won de Derby Proef waarin Iron Rich het verrassingselement verzorgde. Ook in de Derby Trial was It's subliem. Hij bleef in 1.17,7 ruim voor Ian Zorgwijk en Ivo Spirit. "De voorbereidingwas optimaal. Hij is er klaar voor", zei Gerard van Eykelenborg zelfverzekerd.
Het zal niemand verbazen dat It's Buitenzorg in de Derby als de te kloppen favoriet gold. Over zijn vorm bestond geen twijfel. Dat lag anders met Ineke P Boko, die korte tijd na de Sweepstakes een operatie aan de keel moest ondergaan en daardoor uit vorm raakte. Haar start was twijfelachtig, maar ze was er wel degelijk bij. De Derby had verder nog een bijzonder triest aspect. Luttele weken voor de koers verongelukte de jonge trainer Gert Bakker dodelijk bij een verkeersongeval. De inschrijving van Iwan Bas bleef gehandhaafd. Op de schouders van Arend de Wrede rustte de loodzware taak om de hengst te rijden.

Derby
In de Derby waren alle blikvangers van de jaargang van de partij. Ian Zorgwijk stuntte kort hiervoor in een koers op Le Croise Laroche. Hij won met Joop Pool in 1.16,4 en verdiende 25 mille. Ian Zorgwijk hoorde tot de belangrijkste rivalen van It's Buitenzorg. In een puik Derby-sfeertje zagen de 4000 bezoekers in Wassenaar hoe Imagination een valse start veroorzaakte. Bij de tweede poging galoppeerde tot ontzetting van velen de grote favoriet, maar Gerard van Eykelenborg aarzelde geen moment en keerde om, waarbij Inkosi werd gehinderd. De start was dus opnieuw vals en It's Buitenzorg kreeg een nieuwe kans. Die derde start verprutste Gerard van Eykelenborg en It's Buitenzorg allerminst. De hengst nam direct de kop en stond deze positie nimmer af. Ian Zorgwijk viel na een onfortuinlijk parcours terug, maar beter verging het Iwan Bas die met een juweel van een eindsprint naar de tweede plaats stormde. De vocale ondersteuning was enorm. Goede derde werd Ideal Investment die bijtijds zijn oude vorm hervonden had. Terwijl Ed Maas de champagne liet aanrukken was de sfeer rondom Iwan Bas en Arend de Wrede begrijpelijk zeer geemotioneerd. De sport heeft met het verscheiden van Gert Bakker een getalenteerde trainer verloren.

De Criteriums
In Hilversum werden daags na de Derby de Criteriums verreden. Ivo Spirit die pechvol geen startplaats in de Derby had, nam met Frank Westerveld sportief wraak. Ivo Spirit sprintte naar een bekeken ritzege in 1.18,1. De merries-afdeling werd eveneens opgeeist door de favoriet. Iza Biza Boko ging met Gerard Hulleman een fractie sneller: winst in 1.18.

Unitrot
Een select gezelschap trad aan in de Grote Unitrot-prijs. Voor Ian Zorgwijk, die voor de gelegenheid gekoppeld was aan niemand minder dan Jos Verbeeck leek deze met 85 mille gedoteerde editie een oprapertje, maar een startfout gooide roet in het eten. Irasou Kombo, onopvallend al erg goed in Sweepstakes en Derby, liep met Hans Bot de sterren van de hemel, ze won in 1.17,4 voor de knap teruggekomen Ian Zorgwijk.

Fokkerstrofee
Daarmee kwam aan het verhaal van Irasou Kombo geen einde, want in de Fokkerstrofee ging ze keurig op herhaling. Ze overmeesterde met een geweldige eindsprint de teruggekeerde Ineke P Boko en realiseerde een ton winsom uit twee starts. Ze behoorde direct bij de genomineerden voor de verkiezing draver van het jaar.
Bij de hengsten zette It's Buitenzorg voor de zoveelste keer de kroon op het werk. De hengst lag steeds ingesloten, maar was toen Gerard van Eykelenborg eenmaal een vrij spoor had gevonden niet meer te houden. Wederom ondersteund door Jos Verbeeck werd Ian Zorgwijk opnieuw tweede.
It's Buitenzorg behaalde hiermee de Triple Crown Sweepstakes-Derby-Fokkers Trofee, maar die werd toentertijd niet extra beloond.

Kampioenschap der 3-jarigen
Voor zowel It's als Ian Zorgwijk zat een lang zwaar seizoen er nog niet op. In Hilversum wachtte op de startmeeting van het winterseizoen immers het Kampioenschap der 3-jarigen, waarin niets minder dan een halve ton te verdelen viel.
Ian Zorgwijk was weer gekoppeld aan Joop Pool en die bewees zijn vakmanschap met een welverdiende overwinning voor een verrassende Ielva Teb. "De mooiste zege uit mijn loopbaan", glunderde Joop Pool. It's Buitenzorg had duidelijk problemen. Hij zakte na lang te hebben geleid terug en uiteraard kondigde Gerard van Eykelenborg een welverdiende vakantie aan. De hengst bracht het in een seizoen tot een winsom van ruim een kwart miljoen gulden, een record.

Wickevoort
It's mocht dus luieren, maar Ian Zorgwijk ging een week later de confrontatie aan met de betere vierjarigen onder aanvoering van Herbie W in het H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal. Ian Zorgwijk kreeg een makkie en bleef in 1.19,6 ruim voor Ivo Spirit en Herbie W, die weinig van de bandenstart begreep en sprong. "Nu maar eens aftrainen", zei Pool over zijn troef, die door zijn slotreeks van vier de jaarverdienste op anderhalve ton bracht.
De toppers van de klassieke jaargang gingen gezamenlijk op rust.

(tot zover de tekst uit het Jaarboekje)

Greyhoud-rennen
Als vierjarige was It's Buitenzorg minder dominant. Hij werd tweede in het Kampioenschap der Vierjarigen (achter Ian Zorgwijk), tweede in de interland op Duindigt (achter Idhuna Norton) en tweede in de AEV-Stakes (ook achter Idhuna Norton). Hij won o.a. het Voorjaars-Criterium, het Van Wickevoort en zijn belangrijkste overwinning in dat jaar was in het befaamde Geyhound-Rennen in Gelsenkirchen in 1.15,5 over 2.100 m tegen de topvierjarigen van Europa. Jaarwinsom 116.000 gld.

Langzaam ging de kaars uit
Als vijfjarige werd hij wat minder. Hij kon niet meer winnen en haalde met plaatsgelden nog wel 10.000 gulden op. Hij werd derde het Kampioenschap der Vijfjarigen achter Mondo Joe en Ilse Phoenix. Als 6-jarige verdiende hij bijna 9.000 gulden en hij won een koers in Duitsland op 27 januari 1997, zijn laatste zege. Als 7-jarige liep hij nog vijf koersen zonder succes, waarna zijn carrière werd beëindigd.

Meestwinnende
Hij was de allerbeste van zijn jaargang en met zijn winsom van 412.304 gld. won hij bijna twee ton meer dan de volgende Ian Zorgwijk. Zijn record was 1.14,3 over 2.000 m.

Dekhengst
Als goedgefokte zoon van Rapid Royalty en de Amerikaanse import merrie First Tryst (van Noble Tryst), werd It's Buitenzorg nog goedgekeurd als dekhengst, maar heeft van dit brevet nauwelijks gebruik gemaakt, er zijn in 1998 twee veulens van hem geregistreerd: Pikeurtje Kades (1.22,4 - 590 Euro) en de recordloze Potenza Kades. Hij was inmiddels in bezit gekomen van Gerrit Buitelaar, die hem in 1998 uitvoerde naar Tsjechië.

Koerscarrière It's Buitenzorg:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

 

winsom

1993

1994

1995

1996

1997

1998

2j.

3j.

4j.

5j.

6j.

7j.

8

13

13

15

13

5

1

7

5

0

1

0

0

3

3

1

0

0

2

1

2

4

2

0

1.18,0

1.15,9

1.14,3

1.16,5

1.16,1

1.15,8

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

9.150

247.500

116.875

11.008

8.718

750

totaal

 

67

14

7

11

1.14,3

Hfl.

412.304


Omgerekende winsom € 187.095

Klasseringen in topkoersen
:
Driejarigen:
Sweepstakes hengsten: It's Buitenzorg - Iliad Boko - Iwan Bas - Induraintranss R - Ivo Spirit
Derby: It's Buitenzorg - Iwan Bas - Ideal Investment - Inkosi - Irasou Kombo - Iris van Leeuwen
Fokkers Trofee hengsten: It's Buitenzorg - Ian Zorgwijk - Iliad Boko - Ingo Star - Iamfine Mountain - Ideal Investment
Kamp. der Driejarigen: Ian Zorgwijk - Ielva Teb - Ipanema Girl - Iamfine Mountain - It's Buitenzorg - Ibintulu - Ingo Star - Inkosi -
Holland-België in Waregem: It's Buitenzorg - lan Zorgwijk - - Ideal van Troje (B) - Ik Shaka

Vierjarigen:
Kamp. der Vierjarigen: Ian Zorgwijk - It's Buitenzorg - Ivo Spirit - King of the Gypsy - Construction
AEV-Vierjarigen Stakes: Idhuna Norton - It's Buitenzorg - Ilse Phoenix - Ipanema Girl - Istara D
Holland-België op Duindigt: Idhuna Norton - It's Buitenzorg en Irasou Kombo (dead heat) - Ikael du Lombart - Ian Zorgwijk - Inkosi
Greyhound-Rennen(Dld.): 1e It's Buitenzorg
Van Wickevoort Crommelin Mem. 1995: It's Buitenzorg - Johan Strauss - Jistance F - Iris Bayka

Vijfjarigen:
Kamp. der Vijfjarigen: Mondo Joe - Ilse Phoenix - It's Buitenzorg - Sea Tale - Igor

CarriŤre van It's Buitenzorg in beeld:

topper

Boven: It's Buitenzorg als 2-jarige
met zijn trainer Gerard van Eykelenborg.

topper

Boven: It's Buitenzorg wint de Jonker-prijs, maar zal worden teruggesteld.
Winnaar werd nu Innocenti (links), voor Ivo Spirit (rechts).
Hij mag niet starten in de Productendraverij.

topper

Boven: It's Buitenzorg wint de Derby-Trial.

topper

Boven: It's Buitenzorg wint weer.

topper

Boven: De 3-jarige Inkosi (W. van Buytene) verslaat It's Buitenzorg
in de Grote Prijs der Vaderpaarden III 1994.

topper

Boven: It's Buitenzorg (G. van Eykelenborg) op weg naar de winst
in de Derby-proef 1994 voor Iron Rich (links),
Innocenti en Ivo Spirit (rechts).

topper

Boven: Its Buitenzorg wint gemakkelijk de Sweepstakes,
voor de achter It's lopende Iliad Boko (H. Schoonhoven),
Iwan Bas, Induraintranss R en Ivo Spirit.

topper

Boven: In de eerste bocht in de Derby heeft It's Buitenzorg al de kop.
Deze foto staat op de voorkant van het NDR-Jaarboek 1994.
Links loopt Iris van Cornjum.

topper

Boven: De achtervolgers van It's Buitenzorg in de eerste
bocht in de Derby. (de achterkant van het NDR-Jaarboek 1994).
Rechts zien we Cees de Leeuw (achter Iris van Cornjum),
in het midden Ruud Pools achter Ideal Investment, die derde
zal worden, daarchter Hubert Schoonhoven met Iliad Boko en
links Ian Zorgwijk (Joop Pool), die in het dodenspoor belandt
en op het laatst zal terugzakken.

topper

Boven: Met nog een ronde te gaan leidt It's Buitenzorg in de Derby,
met naast hem Ian Zorgwijk in het dodenspoor, wat hem zal opbreken.
Daarachter lopen in het tweede spoor achter elkaar Iris van Cornjum,
Inkosi (rode kap) en Iwan Bas (groen-gele buis).

Derby

Boven: It's Buitenzorg (G. van Eykelenborg) wint de Derby 1994
voor v.l.n.r. Iwan Bas (2e), Inkosi (4e) en Ideal Investment (3e).

Derby

Boven: It's Buitenzorg wint met gemak de Derby,
voor Iwan Bas (links), Ideal Investment (rechts),
Inkosi (rode buis), Irasou Kombo en Iris van Leeuwen.

Derby

Boven: Eigenaar Ed Maas, It's en Gerard bij de huldiging.


topper

It's Buitenzorg en Gerard bij hun ereronde na de Derby.

interland

Boven: BelgiŽ - Nederland 1994, 3-jarigen: It's Buitenzorg (nr.7, 1e) leidt reeds,
dan v.l.n.r. Ian Zorgwijk (nr.5, 2e), Iepke d'Or (B) en Invincible Boko.
Uitslag: It's Buitenzorg - Ian Zorgwijk - Ideal van Troje (B) - Ik Shaka


interland

Boven: Nederland - BelgiŽ 1994, in Waregem: Beeld van de aankomst bij
de 3-jarigen: It's Buitenzorg wint voor Ian Zorgwijk (rechts).


Herbie

Boven: Fokkers Trofee 1994 Hengsten:
It's Buitenzorg en Gerard van Eykelenborg tijdens de huldiging
in Wolvega. Links de afgevaardigden van het Fokkersbestuur,
Joop de Ruyter en Ina Immink-Van der Sluijs.
Namens de fokker Stoeterij Buitenzorg houdt Jan Nas
zijn fokproduct vast.

topper

Boven: Ian Zorgwijk (nr.4 met Joop Pool) wint de laatste semi-Klassieker
van het seizoen: het Kampioenschap der 3-jarigen,
voor Ielva Teb (nr.10), Ipanema Girl (nr.9), Iamfine Mountain (links)
en It's Buitenzorg (rechts). It's was niet meer scherp
en hij ging hierna op winterrust.

toppertopper

Boven: In 1994 had Ed Maas twee Derbywinnaars:
It's Buitenzorg bij de dravers en Watermill Fourth bij de renpaarden.
Beide werd tot Paard van het Jaar gekozen, waarvoor ze
hier op Duindigt samen worden gehuldigd.

interland

Boven: Nederland - BelgiŽ 1995, 4-jarigen: Idhuna Norton (nr.8 met R. de Vlieger)
wint, voor It's Buitenzorg (nr.6) en Irasou Kombo (dead heat),
dan Ikael du Lombart (B, nr.3), Ian Zorgwijk (nr.2) en Inkosi.


topper

Boven: It's Buitenzorg en Gerard worden gehuldigd na de winst in de kwart-finale van de AEV-Stakes (Vierjarigen Kampioenschap). Van links naar rechts zien we Dolf Rieken, Jan Nas, Gerard van Eykelenborg, André van Mierlo, Angelique de Heer, Ed Maas, de kinderen van ??, Anne van Eykelenborg, ??, ?? en fokker Wim Nas.

topper

Boven: Idhuna Norton (Rob de Vlieger) passeert als eerste de finish
in de Finale van de AEV Vierjarigen Stakes 1995,
gevolgd door It's Buitenzorg.

Boven: Het Van Wickevoort Crommelin Memoriaal 1995:
Met nog 1 ronde te gaan v.r.n.l. Johan Strauss (2e), Jojo van Epse (4e),
Jistance F (4e), It's Buitenzorg (1e) en Iwan Bas.
Hilversum d.d. 3-12-1995.

Boven: Het Van Wickevoort Crommelin Memoriaal 1995:
It's Buitenzorg en G. van Eykelenborg zegevieren,
voor Johan Strauss (rechts), Jistance F en Jojo van Epse (blesje).


Videobeelden van de Derby I uit 1994

TV-verslag van de Derby met commentaar van Hans Eysvogel.


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame