NDR_Archief


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Rensport Prenten

Hall_of_Fame
Vorige

beginletter E

Volgende


Hieronder vindt u tekeningen, prenten en schilderijen van Engelse Volbloeds en rennen, die we hebben gevonden op internet. De kleurenprenten zijn vaak uitgegeven door de beroemde Amerikaanse firma Currier & Ives. Dit gebeurde toen er nog geen foto's werden gemaakt. Vaak zijn de prenten zelfs mooier dan foto's.


Eclipse

prent

Boven: Eclipse is geboren tijdens de zonsverduistering van 1 april 1764, vandaar zijn naam. Hij was groot voor zijn tijd (1,63 m) en onverslaanbaar. Hij won al zijn 18 races in de jaren 1769-1770 met groot gemak. Hierbij 11 Kind's Plate-races. Meestal gingen de races in die jaren over 2 tot 4 mijl en Eclipse droeg het hoogste gewicht (75 kg). Een gezegde in die jaren was: "Eerste Eclipse, de rest nergens." In november 1770 werd zijn carrière beëindigd omdat er geen tegenstanders meer te vinden waren. Hij wordt beschouwd als één van de beste renpaarden, die Engeland ooit heeft gekend.
Zijn vaderlijn gaat via Marsk, Squirt en Bartlett's Childers terug naar de Darley Arabian. Zijn moeder was een dochter van de Godolphin Arabian-zoon Regulus.
In de fokkerij was hij succesvol, alhoewel hij nooit kampioen werd. Wel kwam hij 11 keer op de 2e plaats, meestal achter Herod. Zijn bekendste producten zijn Potoooooooo (Pot-8-os), Young Eclipse (Derby), King Fergus (500 gineas), Saltram (Derby), Serjeant (Derby) en Anette (Oaks). Als broodmare-sire had hij ook succes, mede door zijn X-factor. Zijn dochter Horatia bracht 2 Derby-winnaars, Archduke en Paris. Ook zijn zoons en kleinzoons waren sucesvol in de fokkerij. 80% van alle renpaarden in de wereld heeft Eclipse in de stamboom staan.
Dit schilderij is gemaakt door de beroemste paardenschilder ter wereld,
George Stubbs.


prent

Boven: Eclipse met zijn eigenaar, ook geschilderd door Stubbs.


prent

Boven: Eclipse, geschilderd door Sartorius.


prent

Boven: Eclipse, prent van onbekende schilder.


prent

Boven: Over Eclipse zijn ook boeken geschreven.


prent

Boven: Na zijn dood is Eclipse helemaal ontleed en de onderdelen, zoals huid, geraamte en hart, zijn verspreid. De haren van zijn staart en manen zijn gebruikt voor decoraties en van zijn hoeven zijn inktpotten gemaakt. Daar zijn er minstens 5 van in omloop! Zijn hart bleek veel groter dan dat van andere renpaarden en dat heeft er 2 eeuwen later toe geleid dat de X-factor is ontdekt, een genetische afwijking op het X-chromosoom van bepaalde Arabische merries in zijn stamboom, die dat hebben doorgegeven aan hun nageslacht. Het geraamte van Eclipse staat normaal gesproken opgesteld in het Royal Veterinary College te Hertfordshire.

Boven: Eclipse in het Mauritshuis!!!
Het geraamte van Eclipse was ruim een half jaar in het Mauritshuis te Den Haag te bewonderen tijdens de George Stubbs-tentoonstelling. Daar is deze foto gemaakt. Op de achtergrond zien we een schilderij van Eclipse, ook van Stubbs. Daarnaast prenten van anatomische studies door Stubbs.

Boven: Beeld van de George Stubbs-tentoonstelling in het Mauritshuis
te Den Haag met rechts het grote schilderij van de hengst Wistlejacket,
dat normaal prominent in de Londense National Gallery hangt.


Emilius

prent

Boven: Emilius, a bay racehorse in a paddock.Etoile du Nord

prent

Boven: Etoile du Nord, geschilderd op Duindigt.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

< Prentenboek

Postzegels

Speelgoed

Hall of Fame

Musea