NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Internationale Hall of Fame
De Koninginnen van de Drafsport

Hall_of_Fame
Vorige

Uranie

vosmerrie, geboren in 1920 in Frankrijk
drievoudig winnares van de Prix d'Amérique
...

Volgende

Boven: Ingekleurde zwart-wit foto van Uranie en
haar trainer-rijder Valentino Capovilla.


Zij was de eerste "Koningin van de Franse drafsport", een legendarische merrie, die ook in het buitenland (Milaan, Cesena, Wenen, etc.) heeft gewonnen.
In Frankrijk was ze een idool en er zijn veel liedjes, gedichten en boeken over haar geschreven. Ook zijn straten, pleinen en koersen naar haar vernoemd. De Prix Uranie staat nog steeds op de kalender.

Uranie werd geboren bij Joseph Denis, in de Calvados en maakte haar zegevierende debuut in Rouen op 14 mei 1923, gereden door haar eerste trainer, Lucien Dufour. Ze toonde zich onmiddellijk als de beste merrie van haar generatie, waarbij ze met name de (bereden) Prix de Vincennes won. Het jaar daarop werd ze verkocht aan F. Vanackère, die haar toevertrouwde aan de Italiaan Valentino Capovilla, gevestigd op de stoeterij Beauménil in de Orne. Hij begrijpt al snel dat hij een uitzonderlijke, maar zeer moeilijke merrie heeft, die vaak fouten maakt. Later wordt de merrie bijna onverslaanbaar en brengt voor elk van haar races een aanzienlijke menigte naar de renbaan. Ze won haar eerste Prix d'Amérique op zesjarige leeftijd, vóór twee voormalige winnaars van deze topkoers, Passeport en Re Mac Gregor. Ze bleef vervolgens het hele jaar 1926 ongeslagen. Ze won ook de volgende twee Prix d'Amérique in 1927 en 1928. Ze miste de viervoudige kroon in 1929 omdat ze in galop over de finish was gegaan, nadat ze bij de start 50 meter aan de winnaar moest voorgeven. Bij haar 5e start in deze koers moest ze zelfs 75 meter aan de koppaarden geven en werd ze tweede achter Amazone B, die 50 meter voor haar was gestart. Kort daarna ging ze de fokkerij in.

Internationaal
Uranie won alle grote internationale races op Vincennes, maar won ook in het buitenland. Ze won vaak in Italië, met name in Ravenna, Milan en Cesena, waar ze als eerste Franse draver het Campionato Europeo (Europees Kampioenschap) wist te winnen. En ook als enige, totdat Idéal du Gazeau in 1980 deze koers won. In Wenen versloeg ze in 1928, op 50-ste verjaardag van de Oostenrijkse Harddraverij Vereniging, de Amerikaanse kampioen Guy Bacon na een lang duel op het volgepakte Hippodroom van Krieau. Uranie was een beroemdheid in heel drafsportminnend Europa.

Totaal
In 74 starts won ze 44x.
In totaal won ze in Frankrijk 5.581.250 oude FF en in het buitenland 909.060 oude FF.
Officieel staat haar record op 1.22 maar we lazen ergens dat ze ook eens 1.20,6 heeft gelopen. Mogelijk in het buitenland over korte afstand, hetgeen niet door de Fransen is overgenomen.


Boven: Uranie poseert. Ze was een grote merrie met machtige gangen.

Boven: Uranie doet hier een recordpoging, vergezeld door een renpaard
op de drafbaan van Enghien. Deze prent komt uit een NL-sportblad uit 1929.
In Ravenna deed Uranie eerder een recordpoging tegen het horloge.
Het ging toen over 3 ronden van 804,50 m. Over de 2.413 m liep ze
gemiddeld 1.22,4 met een laatste ronde in een kilometertijd van
1.16,3. Haar record in Enhien werd niet aangenomen wegens een
fout en bleef dus staan op haar in Ravenna gelopen km-tijd 1.22,4.

Boven: Uranie (links) in de training, met daarnaast de Amerikaanse
importhengst Sam Williams.

Stamboom Uranie

Boven: De stamboom van Uranie (bron: ICS Ter Schure).
Er zijn wat twijfels over haar grootvader aan moeders kant.

Afstamming
Uranie is een dochter van de fameuze dekhengst Intermède, wiens skelet nog te bezichtigen is in de prachtige staatsstoeterij Haras du Pin in Normandië.
In haar stamboom vind je dichtbij Engels Volbloed: de vader (Gladiateur) van haar moeder was een zoon van de Engelse Volbloedmerrie Assignée.

Nafok
Uranie ging in 1930 met pensioen en kreeg zes veulens. Ze zou een blijvende impact hebben op de Franse fokkerij door twee geweldige hengsten te produceren, Kairos en Ogaden, beide van de Amerikaan The Great McKinney. Kairos was kampioen op de piste voordat hij talloze kampioenen voortbracht, waaronder de beroemde merrie Gélinotte (2x Prix d'Amérique) en Hairos II, in 1960 winnaar van de Prix d'Amérique en de International Trot (WK) in de Verenigde Staten, maar ook Jalna IV, die de moeder is van de illustere Roquépine, die net als haar overgrootmoeder driemaal de Prix d'Amérique zou winnen. Het vaderpaard van de eeuw in Europa, de Italiaanse hengst Sharif di Iesolo, is 3x3 ingeteeld op Kairos, dus 4 x 4 op Uranie. Haar bloed vind je nu nog terug in duizenden dravers in Europa.

De tweede zoon Ogaden mocht onder meer trots zijn op zijn zoon Tabriz, winnaar van talloze klassiekers, waaronder twee keer Prix de Cornulier.

Uranie overleed op 2 november 1947 in Hotot-en-Auge (Calvados) op zevenentwintigjarige leeftijd. Elk jaar brengt de Prix Uranie, een semi-klassieker voor merries op Vincennes hulde aan deze legende van de Franse drafsport.


Uranie in de Prix d'Amérique
Om een idee te geven van haar grote klasse volgen hier
haar vijf prestaties in de Prix d'Amérique:

********

Prix d'Amérique 1926
winnares in 1.28,2 - met kleine voorsprong op een loodzware baan.
Ze klopte de twee voormalige winnaars van deze topkoers,
Passeport en Re Mac Gregor, die gelijk af waren gestart.

********

Prix d'Amérique 1927
winnares in 1.28,5 - met grote voorsprong op een loodzware baan.

Boven: Uranie wint in 1927 haar 2e Prix d'Amérique.

********

Prix d'Amérique 1928
Uranie winnares in 1.25,2 - met ruim 100 m voorsprong
en het koersrecord met 1 sec. verbeterend.

Boven: Uranie wint op 22-01-1928 haar 3e Prix d'Amérique.

********

Prix d'Amérique 1929
Doordat zij onklopbaar was, werden de regels veranderd en moest ze als vroegere drievoudig winnares 50 m geven. Door een fout bij de start had ze haar achterstand nog verdubbeld. Het leek erop dat ze desondanks haar vierde Prix zou winnen, maar ze sprong als tweede door het stek in 1.23,6!

Boven: In haar 4e Prix d'Amérique springt Uranie links weg
en de 50 meter vóór haar gestarte Templier blijft buiten bereik.

********

Prix d'Amérique 1930
In 1930 moesten Amazone B en Templier 25 meter voorgeven bij de start. Uranie als drievoudig winnares zelfs 75 meter. De inmiddels tienjarige topmerrie werd tweede vlak achter Amazone B, die dus met 50 m voorsprong was gestart. Dit was net iets teveel. Uranie verbeterde wel het koersrecord naar 1.25,0. Amazone B werd haar opvolgster en won nog een keer de Prix d'Amérique. Driemaal winnen lukte haar niet door start-handicaps. In 1960 kon 'onze' Hairos II winnen doordat Jamin als tweevoudig winnaar 50 meter bij de start moest voorgeven. Pas in 1965 werd deze regel afgeschaft. Ourasi won viermaal zonder handicap. Uranie had gelijk af gemakkelijk 5 keer de Prix d'Amérique kunnen winnen! Waarmee we niet willen zeggen dat zij beter was dan Ourasi (4x). Het waren andere tijden en andere paarden.


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame