NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Drafsport-dorpen:
Tuitjenhorn en Kalverdijk

In het vakblad Draf&Rensport hebben in 2013 regelmatig beschrijvingen gestaan over drafsportmensen uit bepaalde dorpen, steden of regio's. Uit amusant, promotioneel, nostalgisch en/of historisch oogpunt nemen wij deze leuke artikelen op.
Onderstaande artikel werd gepubliceerd in nr. 32 n.a.v. de dorpendag op Alkmaar d.d. 12 augustus 2013.

Titel: Broeinest van liefhebbers
door Ruud Stoop


De dorpendagen in Alkmaar zijn nu al een groot succes gebleken. Weliswaar kostte het soms de nodige moeite iedere meeting door te laten gaan, maar de dagen waarop Akersloot, Warmenhuizen, Oudorp en Egmond 'te gast' waren, leverden wel een stroom nieuwe bezoekers op. Ook rijders, trainers en eigenaren weten de inspanningen te waarderen.

Daarbij laat de sport zich overigens zelf niet onbetuigd. In ieder dorp wordt juist door binnen de sport actieve mensen gezorgd dat iedere inwoner een uitnodiging krijgt. Zo liepen John Dekker (Warmenhuizen) en Willem Swart (Egmond) samen met de Alkmaarse vrijwilligers te flyeren. Ook de ereprijzen worden bijeengezocht door deze mensen.

Komende maandag zijn Tuitjenhorn en Kalverdijk aan de beurt en hier hebben Fabian Bakker en John Moras zich extra voor ingezet. In het verleden brachten deze dorpen talloze deelnemers voort.

topper

Boven: Tuitjenhorn en Kalverdijk liggen tussen Alkmaar en Schagen,
ten noord-oosten van Warmenhuizen. .

Gerard Dekker
Zo was in de jaren zeventig van de vorige eeuw oud-Kalverdijker Gerard Dekker een van de meest talentvolle rijders en trainers in ons land.
Hij had ooit met Zomar Windspiel een veelbelovende tweejarige op stal, maar de dochter van Mucho Pride en Gonda Scotch zou op die leeftijd nooit aan de voornaamste klassiekers ruiken, omdat fokker De Jongh uit de Schermer haar niet inschreef voor dergelijke leeftijdskoersen. Simpelweg omdat hij zijn fokproducten op jonge leeftijd wilde sparen. Pas toen de merrie werd verkocht aan zijn dochter Cato de Jongh werd het vizier wat nadrukkelijker op vroegtijdig koersen gericht. Maar toen was het al te laat om het inschrijfgeld voor onder meer de Jofferprijs alsnog te voldoen. Dekker meldde later dat hij die koers vrijwel zeker zou hebben gewonnen. Gerard Dekker - die het vak leerde bij wijlen Willem Strooper en Cees Hetteling - had niet alleen succes met Zomar Windspiel, maar leverde ook met Voila Cartouche een serie-winnaar af.

topper

Boven: Zomar Windspiel hier met Gerard Dekker als 2-jarige.
Ze won in dat jaar het Criterium der 2-jarigen en
de Grote Prijs der 2-jarigen in 1984.
In 1985 kwam ze in training bij Leo Schoonhoven en
toen won zij de Derbyproef en werd tweede in de Derby.

Amateurtopper
Lud van Brederode is een andere bekende naam binnen de sport. Hij won meer dan honderd koersen als amateurrijder. De Kalverdijker begon met zijn vader in de paarden met dank aan Laura van Gonny en kreeg later Upway Fortuna, samen met kroegbaas en drafsportliefhebber Aris de Wit, een bekende in het Heilooer Horecawezen met onder meer cafe De Viersprong. Het paard zou met Margon Schlangen ooit nog de prestigieuze Champions Trophy op Duindigt winnen. Er volgde voor Van Brederode nog een hele serie goede dravers, zoals In Go Buitenzorg, Sidra Hanover ('die won of sprong'), Fleming d'Almere en Francis d'Almere van fokker De Boer, Samaranch, Passione Yoly en Oxbow Transs R. Ook met de Duitse schimmel Speed Queen Beemd was Van Brederode succesvol. De oud-amateurrijder is nog altijd behulpzaam rond de baan in Alkmaar en heeft - na een tijdje draverloos te zijn geweest - inmiddels weer een paard op stal. Het bloed kruipt immers altijd waar het niet gaan kan...
Zijn echtgenote Gerda voorzag jarenlang het bestuur in Alkmaar van een natje en een droogje en dochter Sharon van Brederode leek even in de voetsporen van haar vader te treden, maar sloot een loopbaan als monte-rijdster al snel weer af. Ze was ook actief als bloemenmeisje in Alkmaar en verzamelde er de boxhuur, net als later haar zusjes Joyce en Patty deden. Hun broer Dave was op zijn beurt jarenlang betrokken bij het prepareren van de baan met de tractor, een taak die zijn vader inmiddels weer op zich heeft genomen.

topper

Boven: Lud van Brederode is de vaste aangever van het aantal rondjes
dat nog moet worden gelopen in de Viereneenhalve Kilometer
van Alkmaar.

Eigenaartrainer
Ton van Brederode was jarenlang succesvol met dravers als Alleen, Breeze, Yok van de Lente, Flash Dennehof (hij reed jarenlang met veel succes de Dennehof-paarden van de Heemskerkse eigenaar Denneman) en momenteel zijn Andes Lion, die maandag in de Montékoers aantreedt met de nationale kampioene Linda Hamming. Hij staat in training bij oud-dorpsgenoot Dion Tesselaar. De toekomst van de Van Brederode's in de sport lijkt overigens wel gewaarborgd, want Lizzy van Brederode (met pony Roos) en Stacy van Brederode (met Quint) zijn al publiekslievelingen in de minidraverijen.

topper

Boven: Ton van Brederode viert een feestje met
Peter Brakeboer uit Schagen.

topper

Boven: Kleindochter Liz van Brederode en haar pony
in Alkmaar.

Vriendengroepen
Een publiekslieveling op de kortebaan is Attila, eigendom van een grote vriendengroep met onder meer de dorpsgenoten Martin Boekel, Jan Burger, Ron Kooy en Fabian Bakker. Attila was altijd al een superbe kortebaner (met zeges in Santpoort (2x), Schagen (2x), Enkhuizen en 't Zand), maar doet het tegenwoordig ook op de langebaan formidabel. Met Cees Hetteling heeft Fabian Bakker daarnaast ook de Franse draver Qualva Nonantais in bezit. Dit paard won vorig jaar de kortebaan van Medemblik.

topper

Boven: Attila heeft in 2011 de Kortebaan in 't Zand gewonnen
en wordt gehuldigd met al zijn eigenaren erbij.

topper

Boven: Attila heeft gewonnen in Alkmaar
en wordt ook daar gehuldigd met al zijn eigenaren erbij.
Met een vriendengroep is het winnen van een koers superleuk.

Andere Vriendengroepen
Heel herkenbaar in deze omgeving is trouwens de formering van diverse eigenaren-groepen. Zo hadden Wilco Tesselaar, Frank Kruijer (Tuitjenhorn) en Patrick de Haan samen de draver Donar B. Die won gedurende de jaren 1989-1992 zeven koersen en verdiende veertien mille. Hij werd in zijn laatste koers gereden door oud-Tuitjenhorner Dion Tesselaar en eindigde toen als vijfde achter de destijds vanwege zijn naam zo populaire Ep Oorklep.

Een andere groep was die met Martin Boekel, Tuitjenhorner Fabian Bakker en Kees Hetteling jr. die samen Nutcracker hadden. Dit paard won liefst achttien maal en verdiende meer dan 20.000 euro. De training werd uiteraard vooral verzorgd door Hetteling Jr, die de Strausie-ruin ook veel in koers reed. De combinatie van Tuitjenhorners Jan Burger en Kees Boekel (lokaal beter bekend als de oberende postbode) plus Cees Hetteling en Piet Groot (de laatste komt uit het aanpalende Warmenhuizen) hadden paarden als de uitstekende Rezatonka (met zes zeges op rij seriewinnaar Alkmaar) en Starprise, een ruin die ook enkele keren wist te winnen.

Jan Burger was ook betrokken bij het samenwerkingsverband met wijlen Henk Geels en Cees Hetteling. Dit trio bezat met Heli Marco een paard dat op zowel de lange- als de kortebaan geweldig uit de voeten kon. Met 22 zeges op de langebaan en een Nederlandse titel in het sprintwerk was de door Bob de Bruin gefokte merrie van alle markten thuis.

Marco Burger, Frank Kruijer en Mart Blankendaal participeerden in paarden als Boris Boshoeve, Impuls Marco, de merkwaardig genaamde Fiod Hollandia en de Zweed Carlton Bay. Stuk voor stuk paarden die werden getraind door Cees Hetteling, de huistrainer van veel liefhebbers uit deze contreien. Carlton Bay won ooit een koers op Drachten in 1.18,9 met mede-eigenaar Mart Blankendaal. Laatstgenoemde - ooit amateurkampioen - was ook eigenaar van Let's Go L, de 'lesauto' van de stal waar talloze leerlingpikeurs het vak mee leerden.

topper

Boven: Rezatonka en Cees Hetteling op het gras van Duindigt
na een overwinning op 27 juli 1983.
De ruin was in bezit van een vriendengroepje,
waarbij de Tuitjenhorners Jan Burger en Kees Boekel.

Dorpspaard
Tuitjenhorner Ris Strooper is vooral bekend als fokker van dravers. Zijn dochter Agnes is met haar kapsalon Bibob een van de gewaardeerde sponsors van deze dag. Cees Stoop en Mats Bruin kenden samen mooie tijden met Farah Winnester (winnares in Alkmaar, maar met Cees Imming bovenal een uitstekende kortebaner), Sheila Fortuna (het eerste dravertje van Stoop), Import Butcher (ook al een verdienstelijke kortebaner) en Ezra Winnester. Die door Stoop zelf uit Sheila Fortuna gefokte merrie werd seriewinnares in Alkmaar, waarbij ze beurtelings werd gereden door Ton en Lud van Brederode. Een echt dorpspaard dus.

topper

Boven: Sheila Fortuna met Marleen Imming
te Groningen op 18-9-1983.
Dit was de fokmerrie van Ris Strooper.

Dekker
John Dekker - de Warmenhuizer die tegenwoordig zo succesvol is op vooral Alkmaar en op de kortebaan - kreeg de liefde voor de sport met de paplepel ingegoten via zijn vader Siem. Die had zelf paarden als Tictactoe Swoll, Orlanda Spencer en de met zoon John in Hilversum nog succesvolle Count Worry.

dorp

Boven: John Dekker.

Beemsterboer
Jan Beemsterboer heeft zijn familiewortels ook in Kalverdijk liggen. De liefhebber met het markante pak - zwartgeel gestreept - borduurt nog altijd voort op de merrielijn die via Irma Bonni, Orkana en Zorkana tot de vrolijk genaamde Jippie a Jee leidde. Ook daar fokte Beemsterboer vervolgens mee verder en nog altijd is hij een graag geziene deelnemer in Alkmaar.

dorp

Boven: John Dekker (rechts) mocht in augustus 2015 voor eigenaar
Jan Beemsterboer uit Waarland (links) een ereronde maken
met Cabor van Jip. Heeft de Waarlander een opvolger voor zijn
eerdere succespaarden als Toesjak en Pratro?
In het midden de familie Beemsterboer.
(foto www.mbfotos.nl)

Henk Buter en Joop Blokdijk
Tuitjenhorner Henk Buter maakte zijn opwachting in de sport met Walita Spencer, de moeder van uitstekende koerspaarden als Lonely Speed en Invisible Speed, waar Stal De Liefhebber uit Warmenhuizen zoveel plezier aan beleefde. Ook Joop Blokdijk was van origine Kalverdijker. De later naar Schagen verhuisde Blokdijk bezat onder meer paarden met de Vrienden van Alkmaar, waarmee hij successen kende met seriewinnares Offensief.

Dion Tesselaar
Dion Tesselaar (van 15 juli 1969) beleefde dit jaar zijn misschien wel grootste succes met winst in de Grote Prijs der Lage Landen. De oud-Kalverdijker begon bij Jan Beemsterboer en Ton van Brederode te ruiken aan de sport en werd leerling bij Cees Hetteling. Tegenwoordig is hij in Oudeschoot met veel succes bezig en boekt triomfen tot ver over de grens. Uiteraard zijn de verhalen uit de historie talrijk, zoals de keer dat trainer Hetteling een nieuwe jogkar had gekocht en Tesselaar en Mart Blankendaal deze wel even zouden uitproberen op het moment dat de baas uit zicht was. Blankendaal, de latere slager met de rappe benen, won het sprintje richting de nieuwe aanwinst, spande er een paard voor en liep enkele rondjes. Bij de stallen aangekomen, bleek meteen waarom de kar niet binnen stond: het paard paste wel door de staldeuren, maar de nieuwe kar niet. Met als resultaat dat de kar aan gruzelementen lag en rijder Blankendaal op de grond werd geworpen. Vermoedelijk heeft men in Groenveld wel vaker wat te stellen gehad met de vindingrijke Blankendaal, die ooit het handvat van een kruiwagen sloopte om deze dienst te laten doen als vervanger van de lekke uitlaat van zijn brommer...
Tesselaar denkt nog graag terug aan zijn stappersjaren. "We hadden bij ons in het dorp met De Ruif een cafe dat je - zeker toen - het beste mag omschrijven als 'ouwelullenkroeg'. Maar dat was voor de jeugd uit de omgeving wel altijd het vertrekpunt om elders te gaan stappen. Daar verzamelden we. Uiteindelijk was het er echter zo gezellig, dat we tot diep in de nacht gewoon bleven hangen en er steeds meer jeugd van buitenaf kwam." En zo zou hij het binnen de drafsport ook graag zien.

Kees

Boven: Dion Tesselaar na zijn winst met Ariane Beemd
in de Grote Prijs der Lage Landen 2013.


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

Mensen

< Diverse