NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Drafsport-dorpen:
Warmenhuizen

In het vakblad Draf&Rensport hebben in 2013 regelmatig beschrijvingen gestaan over drafsportmensen uit bepaalde dorpen, steden of regio's. Uit amusant, promotioneel, nostalgisch en/of historisch oogpunt nemen wij deze leuke artikelen op.
Onderstaande artikel werd gepubliceerd in nr. 25 n.a.v. de dorpendag op Alkmaar d.d. 24 juni 2013.

topper

Boven: Warmenhuizen ligt aan het Noord-Hollands Kanaal,
tussen Alkmaar en Schagen, ter hoogte van Schoorl.

Titel: Pleisterplaats voor drafsportliefhebbers

door Ruud Stoop


Warmenhuizen neemt in de reeks dorpendagen op de drafbaan van Alkmaar het stokje over van Akersloot en net als dat plaatsje aan het Alkmaardermeer heeft ook Warmenhuizen een warme band met de drafsport. Niet voor niets hebben dorpsgenoten als John Dekker en Mart Blankendaal mede hun nek uitgestoken om deze dag tot een groot succes te maken.

Graaf Adolf
Dat Warmenhuizen tot tweede etappe is gekozen van deze dorpenomloop is niet zo vreemd. Ook hier kent de drafsport een rijke historie. Het dorp was ooit - maar wie weet dat nog? - een pleisterplaats voor de kortebaanbezoekers. Maar nog veel eerder - lang voordat wielrenner Steven Rooks de plaats met het bolletjescafe inkleurde - ook al in Parijs aanwezig. In 1878 nam het beroemde paard Graaf Adolf van eigenaar Gerard van Sevenhuijsen (schoonzoon van ene H. Blom) deel aan een prestigieuze draverij in de metropool. Het is nu niet meer voor te stellen, maar de paarden werden destijds - zelfs twee dagen achter elkaar, een keer met kar en een keer zonder kar - in promenade voorgesteld op de Champs Elysees. En dat was nog voorafgaande aan de echte koers! In 1876 won de Warmenhuizer draver al een prestigieuze kortebaan ter ere van bet `Nederlandsch Landhuishoudkundig Congres'. Graaf Adolf was in die jaren een van de meest succesvolle paarden in ons land en zegevierde ruim vijftig keer, onder meer in Schagen. Hij won ook als afgevaardigde van onze provincie destijds een hoog aangeschreven landelijke draverij. In die tijd was trouwens ook ene Pattie van 'den Heer Dirk Pronk uit Warmenhuizen' een succesvol draver.
(Wilt u meer weten over de uitnodigingsdraverijen te Parijs: Click HtmlHistDiversen/GoudenZweep.htm)

prent

Boven: GRAAF ADOLF, schilderij uit 1876.
Deze Friese harddraver, geboren rond 1860, was in eigendom van
Warmenhuizer Gerard van Sevenhuijsen. Winnaar van vele
gouden zwepen en beroemd in heel Noord-Nederland.

Plaatselijke trots
Maar ook meer recent had men in Warmenhuizen geweldige cracks. Zo had Piet Groot uitstekende paarden als Wilhelm S en Rezatonka die beide in training stonden bij Cees Hetteling, overigens ook de man die in Groenveld mede-organisatoren John Dekker en Mart Blankendaal de eerste kneepjes van het vak leerde. Wilhelm S, opgegroeid bij de familie Stekelbos uit De Rijp, won in zijn loopbaan liefst veertien keer en dat is een aantal waar een doorsnee draver niet aan toe komt. Het paard won zelfs meerdere keren op rij - vijf maal - op de baan van het Limburgse Schaesberg, de plek die we later zouden kennen als de Pinkpop-locatie. Van Rezatonka (gefokt en aanvankelijk ook gereden door Jaap Huiberts uit Kwadijk en later veelal gestuurd door Hetteling zelf) zijn de duels met de legendarische Poetje Patje nog niet vergeten. De ruin wist liefst achttien keer te winnen en deed dat vaak tegen sterke tegenstanders. Ook een paard voor Warmenhuizen om trots op te zijn.

topper

Boven: Rezatonka en Cees Hetteling op het gras van Duindigt
na een overwinning op 27 juli 1983.
De ruin was in bezit van een vriendengroepje,
waarbij de Tuitjenhorners Jan Burger en Kees Boekel
en de Warmerhuizer Piet Groot.

Stal Liefhebber
Stal Liefhebber is een initiatief van de slagersfamilie Ruiter. Zij kenden veel succes met hun Walita Spencer (ook een crack op de kortebaan met onder meer een zege in Purmerend) en meer recent Lonely Speed, door Stal Liefhebber zelf gefokt uit de al genoemde Walita Spencer. De eigenaren vernoemden ook Walita - een dochter van hun Invisible Speed - naar die merrie. En ook deze Walita was een dankbaar koerspaard. Ze maakte bij Caroline Aalbers zelfs een sterke rentree nadat ze eerst een jaartje in bet land had gestaan. Overigens toonde Lonely Speed in het verleden aan dat de naam 'Stal Liefhebber' volkomen terecht is gekozen. Al op jeugdige leeftijd werd er immers voor het leven van het hengstje gevreesd, toen hij bij een onschuldige stoeipartij in het land een onderbeen dermate blesseerde dat hij eigenlijk uit zijn lijden verlost moest worden, een goede draver zou er immers nooit meer uit voortkomen, zo leek het. Daar wilden de eigenaren echter niks van weten en het paard kreeg een langdurige, intensieve en kostbare behandeling in de dierenkliniek te Utrecht. Met succes. Maar een jaar later dreigde het opnieuw mis te gaan, toen Lonely Speed een zwaar virus onder de leden kreeg. Ook daarvan herstelde hij en bij onder meer toptrainers als Peter Strooper en Hugo Langeweg werkte hij alsnog aan een mooie erelijst. Uiteindelijk zou hij als dank voor het geduld negentien overwinningen behalen. Stal Liefhebber is anno 2013 nog altijd actief binnen de sport.

Vriendenclubs
Trotting Alkmaar was een eigenarengroep waarin meerdere leden uit Warmenhuizen actief waren. Thomas Groot, Dave Pronk, Adri Ooievaar, Karin de Geus en John Dekker maakten er deel van uit. En met succes, want ze hadden in Alkmaar een seriewinnaar met Gijsbert R en ook hun eerste paard Expression heeft het verdienstelijk gedaan.
Stal Trotting Alkmaar was destijds een initiatief van Mark van Hooren, zoon van vishandelaar Willem van Hooren uit Alkmaar. Door een grote groep mensen rond zich te verzamelen - inclusief trainer Cees Hetteling en pikeur John Dekker - beleefde men lange tijd plezier aan een paard als Gijsbert R. De inkomsten van dat paard zorgde er voor dat het biertje om een nieuwe zege te vieren uit de kas kon worden betaald. Ook konden er uitstapjes van worden bekostigd, zoals het in de jaren negentig van de vorige eeuw vermaarde Country & Westernfeest van wijlen Henk Geels. Gijsbert R won in 1991 zelfs de eerste tweejarigenkoers van het jaar in Alkmaar en zegevierde in zijn gehele loopbaan tien maal. Momenteel zijn diverse 'Warmetuuters' verenigd in de Vrienden van Wijk aan Zee, een grote groep liefhebbers die zich vooral op de kortebaan richten. Mats Ligthart en Piet van Kleef hebben samen een aandeel in Videx SR, een sprinter van niveau die vorig jaar winnaar werd van de kortebaan van Wognum, maar ook op de populaire grasbanen van Duindigt en Hilversum wist te winnen. Lid worden van de vriendengroep kan voor een variabel bedrag per maand, zo kan men al een aandeel van vijf procent in een paard nemen. Op die manier haalde men goede paarden als Expo Buitenzorg en kortebaancracks als Lino Hawai, Lord Mercedes en German Diabolo binnen. Omdat Videx SR werd 'ontdekt' en aanbevolen door John Dekker, staat het paard in training bij Caroline Aalbers. Die traint voor dezelfde eigenarengroep ook Zalvador Spendic. Dorpsgenoot Jos Ligthart was in het verleden eigenaar van Vedette Hanover. Dit paard, dat drie koersen in zijn loopbaan wist te winnen, werd eveneens gereden door Cees Hetteling. Laatstgenoemde zou er later nog de goede Diane Hanover mee fokken.

topper

Boven: Gijsbert R met Karin Hetteling in actie te Nootdorp
op 14 december 1994.

Mart Blankendaal
Mart Blankendaal behoort al langere tijd tot de betere amateurrijders in ons land en zou in 2003 zelfs nationaal kampioen worden bij de liefhebbers. Tot zijn steeds langer wordende erelijst behoren mooie zeges als die met Key H in het amateurkampioenschap van Duindigt. Andere paarden die veel door hem naar winst werden gestuurd waren Macabre Meadow en Max Wielinga. "Door Macabre Meadow ben ik eigenlijk voor de sport behouden gebleven. Die werd vaak gereden door amatrice Marleen Karssen, maar nadat die zwanger werd, mocht ik hem rijden. Daarvoor koerste ik een poosje vrijwel alleen met mijn eigen Let's Go L en dan is een vergunning aanhouden een dure sport." Let's Go L was overigens wel een prima haververdiener. Blankendaal leerde het rijden bij streekgenoot Cees Hetteling en boekte zijn eerste zege destijds bij toeval. "Ik moest de zieke Cees vervangen achter Yurgo del Sol. Ik reed in een pak van Frans Gorter, had de helm op van Gerrit Bosschieter en kreeg de zweep van weer iemand anders." De zege leverde hem ook nog een kratje bier op van Dion Tesselaar, toen nog wonende in het naburige Tuitjenhorn. "Die geloofde niet dat ik had gereden, dus daar heb ik maar een weddenschap van gemaakt." Blankendaal verliet de drafsport als professional op het moment dat broer Thijs hem vroeg in de slagerij te komen werken. Daar hoefde hij niet lang over na te denken, want de drafsport was (en is) allerminst een vetpot. "Als ik vroeger naar de kermis in Warmenhuizen wilde, moest ik vakantie nemen en dan eerst een weekje op het land werken om een kermiscentje te verdienen."

topper

Boven: Mart Blankendaal is een van onze top-amateurs.

John Dekker
John Dekker is al sinds jaar en dag een vaste waarde op de baan van Alkmaar. Hij werd net als plaatsgenoot Martin Blankendaal al eens nationaal kampioen, maar dan op de kortebaan. Dat geeft al aan dat hij van alle markten thuis is. En bovendien kundig, want mede door zijn rijden werd de merrie Zilver Sycamore in 2012 het meest succesvolle paard in Alkmaar. "Ik speel er een thuiswedstrijd, ken er de meeste paarden en weet hoe mijn tegenstanders rijden. Daar kan ik mijn voordeel mee doen." De ooit nog als wielertalent - hoe kan het anders in Warmenhuizen - door het leven gaande Dekker leerde het vak bij mensen als Aad Pools en Cees Hetteling, maar koos later toch voor een loopbaan als gastrijder. Hoewel hij in 1996 nog wel een aanbieding uit Duitsland kreeg. "Met dank aan mijn collega's kan ik me vrijmaken om doordeweeks kortebanen te rijden en op deze manier bevalt het me uitstekend." In eigen land reed Dekker inmiddels zo'n tweehonderd winnaars.

dorp

Boven: John Dekker.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

Mensen

< Diverse