NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

De Ooievaar en De Pauw


"De Haagsche Ooievaar" en "De Wassenaarse Pauw" zijn begrippen in de vaderlandse rensport. Deze koersen zijn ingesteld in de oorlog (in 1942) om de band tussen de renbaan enerzijds en de naastgelegen plaatsen Den Haag en Wassenaar verder aan te halen. Sinds die tijd staan deze koersen jaarlijks op het programma en de ereprijzen worden meestal uitgereikt door de burgemeester of een vervanger.
Op de erelijst staan grote namen. We zullen alle winnaars trachten
op te sporen in het NDR-Archief. Wordt vervolgd!


De Haagsche Ooievaar

KNPKNP

Sinds 1942 wordt op Duindigt jaarlijks de ren om de "Haagsche Ooievaar" verreden. Dit is een eeuwig geldende Wisselprijs, een zilveren ooievaar op een voet, met een hoogte van circa 40 cm. U ziet hem hierboven op de linker foto. De ooievaar is het symbool van Den Haag en staat ook op de vlag van de stad. De eigenaar van het winnende renpaard mag deze wisselprijs een jaar lang thuis bewonderen, maar maar moet hem daarna weer inleveren voor de volgende aflevering van deze koers. Meestal kreeg/krijgt de eigenaar dan wel een kleine replica of een andere ereprijs als aandenken, die hij mocht/mag behouden. De originele oude wisselprijs van de Haagsche Ooievaar is op de dag van de ren meestal van dichtbij te bewonderen in het NDR-Museum. Tot de vaste collectie van het NDR-Museum behoort de kleine replica, die eigenaar Englebert in 1942 kreeg toen zijn hengst Icare deze koers won met jockey J. Pex. Waarschijnlijk was dat de eerste aflevering van deze ren, meer dan 70 jaar geleden. U ziet hem hierboven op de rechter foto.

Enkele Winnaars van de Haagsche Ooievaar:

jaar winnaar jockey eigenaar
1942 Icare J. Pex Dhr. L.J.H. Englebert
1943 Elvire ??? Stal Prospero
1944 Sembreffe ??? Dhr. Pasman
1945 Young Phalaris Bertus Riem Dhr. ???
1946 Eutherpe ??? Dhr. ???
1959 Paljas Henk v.d. Kraats Dhr. J. Smith
1989 Anthony's Dream ??? Dhr. P. van Santen
2008 Point Pleasant ??? Dhr. ???

We hebben een speciale Fotopagina aangemaakt, waarop foto's van
deze koers worden getoond. Er staan er al een paar op.
Click hier voor de Fotopagina van "De Ooievaar "


De Wassenaarse Pauw

prijs

Sinds 1942 wordt op Duindigt jaarlijks de ren om de "Wassenaarse Pauw" verreden. Ook dit is een eeuwig geldende Wisselprijs, een zilveren pauw met pronkende staart op een voet, met een hoogte van circa 40 cm. U ziet hem hierboven op de foto. De pauw is het symbool van Wassenaar en staat ook op de vlag van de stad. De eigenaar van het winnende renpaard mag deze wisselprijs een jaar lang thuis bewonderen, maar maar moet hem daarna weer inleveren voor de volgende aflevering van deze koers. Meestal kreeg/krijgt de eigenaar dan wel een kleine replica of een andere ereprijs als aandenken, die hij mocht/mag behouden. De originele oude wisselprijs van de Wassenaarse Pauw is op de dag van de ren meestal van dichtbij te bewonderen in het NDR-Museum. Op de bovenstaande foto staan de wisselprijs en de kleine replica naast elkaar in de Business Club van Duindigt. In de sokkel van de wisselprijs staan de namen van de winnaars gegraveerd.

We hebben een speciale Fotopagina aangemaakt, waarop foto's van
deze koers worden getoond. Er staan er al een paar op.
Click hier voor de Fotopagina van "De Pauw"
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

Mensen

< Diverse