Hieronder een tabel met alle uitslagen, die we in het Beverwijkse
Jubileumboek hebben kunnen vinden, aangevuld met de gegevens uit
het NDR-Archief en uit de Kortebaanjaarboeken. Een boeiende lijst,
die t/m 1993 is bijgehouden door de opeenvolgende secretarissen
van de Harddraverijstichting Prins Bernhard. Handgeschreven, dus
de namen zijn soms niet goed gespeld. Maar ook de geplaatste paarden
zijn in het boek vermeld, dus die nemen we mee.
Als we de lijst doorlopen, herkennen we o.a.:
- de beroemde kortebaner Graaf Adolf, van wie we een foto
van zijn schilderij op deze website hebben staan
- Jonge Tabor II, zoon van de Orloff-hengst Tabor II.
- 3-voudig winnares Huntress, die een sterke moederlijn in
Nederland vestigde
- in 1919 en 1923 won de merrie Clemence, van wie we een
tot asbak omgebouwde hoef met hoefijzer in een vitrine van ons NDR-Museum
hebben staan.
- in 1939, 1942 en 1946 won Allouez, de reus uit de Haarlemmermeer,
een groot kortebaan-kampioen
- in de tussenliggende jaren werd stammoeder Zora tweede
en derde
- later komen we ook de Knijnenburg-cracks O Marijke en Thea
Cornelia tegen als tweede geplaatste
- na de 20 jaar durende "slaapperiode" van 1960 tot 1980,
zien we recente grote cracks als Chokey Treen, Follow Me, Ido
Baldwin, Mister Diamond, Mr. Postman, etc.
- van Mathieu Hilgersom (www.kortebaanboek.nl) hebben we de ons
ontbrekende uitslagen van 1994 t/m 2006 ontvangen, waarvoor dank!
Deze zwart-wit-foto's komen uit het Jubileumboek en geven
een sfeerbeeld. Bovenstaande foto is genomen in 1927.
Zo te zien was het toen net zo druk als tegenwoordig.
Boven: Stuisvogels draven voor de sulky als publiekstrekker in
1933.
Boven: De beroemde schimmelmerrie Otelha wint deze rit
tegen de Amerikaan Calumet Bastle met Willem Geersen in 1937.
Bovenstaande foto vonden we in het Noordhollands Dagblad van
3 maart 1963. Het is een beeld uit de oorlogsjaren, toen, na een
lange totalisatorloze periode, de Duitsers het wedden op paarden
weer hadden toegestaan. Voorop in de zon loopt Zonnestraal
met Flip Knijnenburg, vooraan in de schaduw Douglas H met Roel
van Wieringen. De mensen staan op de banken tijdens deze spannende
rit op kortebaan in Beverwijk op 8 aug 1942. Winnaar in dat jaar
werd Allouez, de reus uit de Haarlemmermeer.
Boven: Panky Neyenrode (rechts) wint van Lord Mercedes in 2007.
(foto Kortebaanjaarboek www.kortebanen.nl)
Boven: Mister Kortebaan Aad Pools is geboren en getogen
in Beverwijk. Hier staat hij met zijn vrouw Joke en
dochters
Manon en Josette (links).
(foto Kortebaanjaarboek www.kortebanen.nl)
hieronder beelden via Youtube,
met dank aan Beverwijkse Kortebaan-vereniging Prins Bernhard,
Rob Zonneveld Productions en onze vrijwilliger Gerard Koop.
Op de films komt heel vaak de voorzitter van de KB-vereniging Ab Blom
in beeld, ook tijdens kortebanen in andere plaatsen. Het lijkt erop dat
deze films in opdracht van hem zijn gemaakt.
Beelden uit 1935 in Beverwijk
De eerste film duurt 16,5 minuten. Het speelt in 1935. In het begin worden enkele paarden gekeurd waaruit een keus werd gemaakt door het KB-bestuur om zodoende een paard aan te kopen als hoofdprijs in een loterij. We zien dat de merrie "Quita is aangekocht en wordt door den voorzitter gereden". Die voorzitter was de bekende Ab Blom. Een lot kostte 50 cent en er waren maximaal 15.000 loten. Compleet met tuig en sulky vertegenwoordigde dit paard toen een waarde van Hfl. 1.500 en de winnaar van de loterij kon ook dit bedrag contant uitgekeerd krijgen als hij het paard niet wilde hebben. Op 3:30 min. zien we "de jonge en de oude Jan" van Leeuwen. Winnaar in 1935 was Mac Gregor met Willem Geersen, die we met de bloemen nog even op de rug zien.
Op 4:00 min gaat het over de KB te Hoorn. Ook daar worden lootjes verkocht tijdens de veemarkt. Hoofdprijzen zijn twee paarden met sulky, die worden uitgeladen. Aan de sulkies hangt een papier met daarop de tekst "hoofdprijs". Op de veemarkt worden de lootjes verkocht. We zien ook een "harddraverij" met kinderen vóór en op de kar. Die kinderen zijn nu (in 2015) ongeveer 90 jaar oud.
Vanaf 7:10 min. volgt de KB-draverij in 1936 op de Breestraat. Op 10:00 min. loopt oude Jan van Leeuwen tussen twee bestuurders (links A. Blom) in. Jan was altijd aan het praten met officials om zijn belangen te verdedigen. Op 11:05 min. zien we Willem Geersen pratend met bestuursleden. Ook in 1936 won Geersen met de hengst Mac Gregor.
Vanaf 12:50 min KB op de boulevard van ???? Aan de vrouwtjes met hun klederdracht te zien zou het misschien Scheveningen kunnen zijn, of Egmond of Katwijk? Er was een hotel genaamd Pavillon Riche in Scheveningen, maar dat zag er anders uit. We zien ook een stukje met een harddraver in slow motion.
KB-1938 Beverwijk, de Pinksterraces in Alkmaar en Schoorl in 1939
De tweede film duurt bijna 17 minuten. Het begint met beelden van de KB op de Breestraat in Beverwijk in 1938, gewonnen door Zonnestraal met Flip Knijnenburg. Vanaf 3:45 min. zien we beelden van de 800 meter-draverijen tijdens de Pinksterraces op de drafbaan van Alkmaar in 1939. Op 9:45 min. wordt winnaar Willem Geersen toegesproken door de voorzitter. Vanaf 10:00 min. gaat het over de 800 meter-draverijen in 1939 te Schoorl, waar de paarden rechtsom draven. De wedstrijd werd gewonnen door Douglas H van eigenaar Ab Blom te Beverwijk. Blom wordt gefeliciteerd en vlak daarna zien we Douglas H met (waarschijnlijk) pikeur Roel van Wieringen. Vanaf 12:15 min. zien we Schoorl in kleurenfilm, hetgeen uniek was in die tijd. Op 12:53 zien we Willem Geersen in zijn bekende kleuren van Stal Hollandia, die zijn overal uittrekt. Vanaf 14:10 min zijn er weer zwart-wit beelden van de Breestraat in Beverwijk.
Verschillende kortebanen in Beverwijk en omstreken
De derde film duurt 19 minuten. We zien eerst beelden van de Breestraat in Beverwijk, rond 1940. Het was er toen net zo druk als tegenwoordig. Voorzitter Blom houdt een toespraak en de winnende pikeur krijgt een krans om, we denken dat het Flip Knijnenburg is in 1940. Hij won toen met de bruine merrie Zonnestraal. Op 3:40 min. staat de tekst "In '41 draverij met totalisator". Het totalisatorverbod uit 1911 werd door de Duitsers opgeheven, waardoor eindelijk weer op een legale manier op paarden kon worden gewed en de sport de weg omhoog weer kon vinden. Dit is het enige goede wat de bezetters ons hebben gebracht. Er staan lange rijen met wachtenden om een weddenschapje bij de toto af te sluiten. Er volgt een defilé van alle deelnemende paarden. De uitslag van 1941 is Xerxes - Zora - Absyrthus - Zonnestraal. Meteen na het fanfare, op 2:25 minuut, komen 2 paarden op de finish af, een schimmel (links) en een paard met pikeur Roel van Wieringen (zwart-wit geblokte buis). Dat paard moet de latere winnaar Xerxes zijn. Opnieuw verdringen zich de mensen voor de "cassa's". Op 6:00 minuut gaat een wedstrijd over 3.000 meter van start voor DEM-atleten, tussen de omlopen door. Op 7:40 min. komt een winnaar van de kortebaan aangelopen en we zijn ervan overtuigd dat dit Allouez is met de omkranste Jan de Vlieger. Dat moet dus in 1942 zijn geweest. Deze ruin won ook in 1939 en 1946. Al de voorgaande beelden zijn op de Breestraat in Beverwijk opgenomen. Tussen 9:00 en 10:00 minuut zien we een andere locatie, maar waarschijnlijk wel in Beverwijk, omdat de kerk op de Wijkertoren lijkt. Op 10:00 min. zien we beelden van de Marquettelaan in Heemskerk. Later )op 16:00 min.) volgen beelden van een badplaats, Egmond, Wijk aan Zee, IJmuiden of Zandvoort? Vanwege restaurant "De Westerkim" houden wij het op Katwijk. Op het laatst worden toespraken gehouden in restaurant "Zeezicht". (Wie helpt ons aan de exacte locaties?)
Kortebaan 1958 te Beverwijk
De vierde film duurt 1:53 minuten. Uit de beelden en het Jubileumboek van de KBV Prins Bernhard weten we dat deze film gaat over de wedstrijd op de Spoorsingel in Beverwijk in 1958. Deze werd gewonnen door Ronny Zora met Jan Wagenaar junior. Aan het einde van de film krijgt Jan de beker uitgereikt door burgemeester Bruinsma en vader Jan Wagenaar senior kijkt toe. Tweede werd de schimmelmerrie Thea Cornelia, derde de vos Quirinus en vierde Ria Kitty uit de stal van Wagenaar.
Feestweek 1936 Beverwijk en Wijk aan Zee
De vijfde film duurt 14 minuten en gaat voornamelijk over feestelijkheden.
Op 3/4 staat een kort stukje kortebaan.