NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Dick de Bruijn (1922 - 2011)

 

pikeur

Boven: Eigenaar Dick de Bruijn
met Hoot Song, zijn beste paard.


In Memoriam Dick de Bruijn
(tekst: Hans Sinnige, met goedkeuring van de redactie overgenomen uit Draf&Rensport)
Eind vorige week werd bekend dat voormalig amateurrijder en verenigingsbestuurslid Dick de Bruijn op 89-jarige leeftijd is overleden. Vooral bij de oudere deelnemers en bezoekers zal zijn naam nog bekend zijn.
De in Den Haag geboren Dick kwam met zijn broers al vanaf jonge leeftijd naar de paardencourses op Duindigt. In 1963 kocht hij zijn eerste draver Bosvink S, een trouw en lief paard. Een echte winnaar en bovendien de grote lieveling van zijn toen zesjarige dochter Katja. Daarna kocht hij meer paarden, ondermeer Aalscholver S, Benjamin Olivier en Emir Harvester.
Zeer hecht was de vriendschap met Tom en Nel Kooijman, die elke zaterdagavond bij Dick en Mia op bezoek kwamen. Ingrijpende gebeurtenissen werden gedeeld, feestdagen werden samen gevierd. Ook bracht De Bruijn vele bezoekjes, samen met zijn vrouw en dochter, aan de familie Wagenaar in Otterloo. In mei 1964 ging Dick de Bruijn naar Amerika, om de merrie Nina Song haar laatste koers zien lopen. Ze werd daarna gedekt door de crack Hoot Frost. In Nederland werd vervolgens Hoot Song geboren. Een topper, hij won de Productendraverij in 1968 en was tweede in de Derby van 1969, achter Henri Buitenzorg. Kort voor die Derby kreeg Jan Wagenaar zoals bekend een ongeluk en belandde hij in het ziekenhuis, waar De Bruijn hem regelmatig opzocht. Henri Buitenzorg werd in de Derby door de nog niet genezen Wagenaar gereden en liep buiten weddenschappen. Vlak na de start maakte Henri Buitenzorg een fout van 60 meter, hij had dus uitgeschakeld moeten worden. Hij liep daarna heel ver achter het veld de koers uit. Hoot Song lag vlak voor de finish nog op kop, maar hij werd volkomen verrast door de met een enorme eindsprint opkomende Henri Buitenzorg. Ondanks de grote teleurstelling stak eigenaar De Bruijn als een van de eersten de grasbaan over en feliciteerde Jan Wagenaar met zijn overwinning. Hij bleef wel altijd van mening dat Hoot Song de terechte winnaar zou zijn geweest, ondanks de enorme prestatie van Henri Buitenzorg. Hoot Song won in 1971 de 4,5 Kilometer van Alkmaar. Na Hoot Song bracht de merrie Nina Song ook Ina Song, Katja (naar zijn dochter vernoemd) Song, Mia (zijn vrouw) Song, Nino Song en Rino Song.

Amateurrijder
Dick de Bruijn was als amateurrijder in het 'tijdperk Gerard van der Wal' meer dan zomaar een figurant. Hij vertegenwoordigde Nederland bij het EK in Zweden, bovendien won hij als rijder tweemaal de Toekomst Beker. Hij was gezond fanatiek op de kar. Dit fanatisme kwam afgelopen zondag nog ter sprake op de dag van de Gouden Zweep. Hugo van Dijk, die met De Bruijn in de koers reed, kwam na de mededeling van het overlijden van Dick naar diens kleindochter Nina toe en vertelde haar dat haar opa in de koers zo fanatiek was dat hij ook af en toe flink kon vloeken. "Maar in de kleedkamer was er daarna nooit een slechte stemming bij hem", aldus Huug. Dick was goed bevriend met Ton (C.A.) de Groot. Zeer frappant was het dat juist op de dag dat op Duindigt het overlijden van De Bruijn bekend werd gemaakt Ruud Pools de Gouden Zweep won met een paard van Ton. In zijn laatste levensjaren was Dick niet meer goed ter been. Hij mocht om die reden op Duindigt zijn auto aan de baan parkeren, hij zat dan in zijn tuinstoel te genieten van de koersen en van de bezoekjes van oude bekenden die hem kwamen begroeten. Zijn dochter gaat nog steeds regelmatig naar de koers en kleindochter Nina (vernoemd naar Nina Song) heeft ook de liefde voor de dravers van haar opa gerfd.
Dick de Bruijn had een zeer succesvolle maatschappelijke loopbaan, daarnaast was hij een liefhebber van de drafsport in hart en nieren. We wensen de nabestaanden veel sterkte met het verwerken van het verlies.
(einde tekst Hans Sinnige)

Dick de Bruijn was beroepsmatig o.a.:
- oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van Duyvis
- oud-president-directeur Simon de Wit
- oud-lid van de Raad van Bestuur van Albert Heijn
- oud-directeur Hamido/De Gruyter (SHV)
- voorzitter Productschap MVO (margarine, vetten en oliën)
Hij was Officier in de Orde van Oranje Nassau


Hieronder foto's van enkele bekende paarden
met eigenaar Dick de Bruijn.

eigenaar

Boven: Hoot Song en pikeur Tom Kooyman worden gehuldigd
na de overwinning in de Productendraverij 1968.
Dick staat rechts, met de donkere bril. Links dochter Katja.

Hoot Song won o.a. het Criterium der 2-jarigen en de
Productendraverij in 1968, de Toekomstprijs 1969,
de Grote Kermisprijs en de 4,5 kilometer van Alkmaar 1971.
Op jonge leeftijd was hij de kroonprins van Henri Buitenzorg.
In totaal won de hengst Hfl. 65.850.


eigenaar

Boven: Dick de Bruijn was een echte "heerrijder", of amateurrijder,
hier met Bosvink S, een van zijn beste koerspaarden.


eigenaar

Boven: Dick de Bruijn met de vos Extase.


eigenaar

Boven: Nogmaals eigenaar Dick de Bruijn als amateurrijder
in zijn eigen stalkleuren met de mooie voshengst Extase.
De hengst won o.a. in Alkmaar met Tom Kooyman de
Grote Stayers-prijs 1967.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse