NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Bob de Bruin
(1934-2020)Onderstaande artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.18 van 2020
Auteur: Hans Sinnige

Titel: "Hij volgde alles nog op de voet"

Vorige week bereikte ons het bericht dat Bob de Bruin was overleden. Dat kwam ondanks zijn leeftijd van 85 jaar voor iedereen onverwacht, ook voor zijn familie.

"De week ervoor was hij nog super krachtig", zegt zijn zoon Michel. Het ging mis door een val en de gevolgen die hij daaraan overhield. Afgelopen zaterdag namen de familie en enkele hele goede vrienden afscheid van Bob. Door de coronamaatregelen was een groter aantal aanwezigen niet mogelijk, maar iedereen die dat wilde kon de uitvaart volgen via een livestream. Bob werd begeleid door een boerenkar, getrokken door een Fries, naar de aula gebracht. Jan den Nijs was een van de sprekers, hij behoort tot wat Michel omschrijft als `de oude mannen club' die elke donderdag bijeen komt om te praten over de sport. "Jan haalde aan dat die club 20 jaar geleden begon met 13 man. Na het overlijden van mijn vader zijn er nog maar vier over."

Bob de Bruin kwam 57 jaar geleden via Johan van Nieuwenhuizen (eigenaar van Van Nie IJzer en Staal) in de drafsport. Samen vormden ze Stal Marco. Voor die tijd maakte Bob als zoon van een groetenboer, die aanvankelijk de paarden erbij had en later van de paarden zijn hoofdberoep maakte, al vroeg kennis met de hippische sport. In de loop der jaren bezat Bob meer dan 200 paarden. In Duitsland, waar hij als eigenaar zeer succesvol was, trainde de legendarische Horst Bandemer zijn paarden. In Nederland was dat aanvankelijk Jan van Dooyeweerd, later ook Arnold Mollema, Gerard van Eykelenborg en Cees Hetteling. "Bij Arnold stonden Reunited en Roper Dan, twee cracks. Never Worry was ook een topper en zijn beste paard, dat was ook zijn lievelingspaard, was Bailly II. Die startte destijds ook nog in het WK in Amerika. Toen ik in 1996 de zaak overnam was hij als eigenaar al aan het afbouwen. Hij had nog een paar beestjes en rond 2000 nog maar eentje: Nibber F Boko, die hadden we samen en die stond bij Rob de Vlieger."

Toen Michel de zaak overnam en moest investeren werden de uitgaven in de drafsport op een lager pitje gezet. In 2004 pakte hij de weer draad op en werd de basis gelegd voor de succesvolle stal onder de naam Merwestaal. "Dat vond mijn vader mooi. Hij volgde alles op de voet, is altijd een supporter geweest en hij had altijd zijn commentaar. Dat laatste zal ik gaan missen."

In zijn tijd als eigenaar werd er van alle kanten een beroep gedaan op Bob, meestal met succes. Hij was bestuurslid van de NDR en hij fungeerde jarenlang als sponsor van de tipcompetitie voor de pers. Ook de laatste jaren bleef hij actief, hij had een druk sociaal leven. "Dat hield hem op de been. Hij keek de koersen, speelde bridge, ging graag uit eten en hij had zijn 'oude mannen club'. Door de coronamaatregelen vielen al die dingen ineens weg, dat miste hij enorm." Dat hij die draad niet meer op heeft kunnen pakken doet iedereen die hem gekend heeft pijn. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met het verwerken van hun verlies.


import

Boven: BAILLY II (rechts) met een blije Jan van Dooyeweerd
wint voor zijn stalgenoot Espoir de Bonheur (met Stef)
de Grote Van Nie IJzer en Staalprijs. Zo vloeide het meeste
sponsorgeld weer terug naar Stal Marco.
(Johan van Nieuwenhuizen en Bob de Bruin).

import

Boven: Bailly II na zijn winst in de Grote van Nie IJzer en Staalprijs
bij de ereronde. Verder won hij in 1974 de GB v. Heemstra Beker,
het Stayerskamp. van Ned. en de Allround Stayersprijs
en in 1975 de Leo Englebertprijs.
Achter Bailly II loopt stalgenoot Espoir de Bonheur, die 2e werd.
Later werd Bailly II uitgenodigd voor het Wereldkampioenschap
op Roosevelt Raceway in New York.

topper

Boven: Never Worry (C. Hetteling) wint de 1e serie van
de Grote Kerstprijs 1980, voor Nevada K nr.11,
Osmond nr.13 en Perfect Wilkes nr.4.

topper

Boven: Bob de Bruin, hier links naast Rob de Vlieger bij een huldiging van
Zorba Oldeson, genoot van de successen van de stal van zijn zoon.
Rechts staan fokker Hendrik Dragt en Joyce van Manen.
(foto: www.MBFotos.nl)
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse