NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Marinus Brunt


Hieronder enkele gegevens die door onze secretaris Peter van Betten zijn opgezocht in het NDR-Archief over Marinus Brunt, amateurrijder en eigenaar, deelgenoot in de bekende Stal Vita Nova.
We zijn daarnaar op zoek gegaan vanwege het feit dat aan het NDR-Museum een prachtig schilderij van de crack Barones Spencer is geschonken uit de nalatenschap van de heer Brunt.

MARINUS BRUNT
Mede-eigenaar van Barones Spencer was de heer Marinus Brunt te Hilversum. Geboren op 1 mei 1894 te Hilversum en overleden op 27 oktober 1975 te Brussel. In de jaren 1937 en later was de heer Brunt ook Heerrijder/amateurrijder (vergunning A). Zijn naam ben ik niet tegengekomen bij bestuurlijke functies. Zijn naam komt ook niet voor op de lijst van winnende eigenaren; zijn paarden lopen namelijk op naam van STAL VITA NOVA, waarin hij deel had, samen met de heer Kalff uit Hilversum. Naast Barones Spencer en de meeste van haar kinderen bezaten zij o.a. de hengsten Axkit, Parisien, Priola en de Belgische draver Egmont. Al hun koerspaarden stonden in training bij W.H. Geersen.

Appie

Schilderij van Barones Spencer, aan het NDR-Museum
geschonken door de nazaten van Marinus Brunt.
Het lijkt erop dat Brunt als amateurrijder
op de sulky achter zijn merrie zit.


Boven: Barones Spencer en pikeur Willem Geersen worden op
Duindigt gehuldigd na de winst in de Grote Prijs van Nederland '43.
Achter de merrie staat een nog jonge Martin Vergay.
Rechts de eigenaren Brunt (met verrekijker) en Kalff.


import

Boven: Priola (Fr) en een gelauwerde Willem Geersen tijdens de huldiging
na hun triomf in het Kampioenschap van Nederland 1946.
Rechts de eigenaren Brunt en Kalff (met hoed)
van Stal Vita Nova.


import

Boven: Priola en Willem Geersen tijdens de huldiging na hun
overwinning in het Kampioenschap van Nederland 1948.
Naast Geersen staan eigenaar Marinus Brunt en echtgenote.


Overlijdensadvertentie
In Paardesport in Ren en Draf van 30 oktober 1975 staat een overlijdensadvertentie van de heer Brunt op 81-jarige leeftijd. Mevrouw A. Brunt-Renson en J. Brunt melden dat de begrafenis zal plaatsvinden op vrijdag 31 oktober 1975 op de Noorder Begraafplaats te Hilversum. Een week later in de Paardesport van donderdag 6 november 1975 staat de volgende tekst:

M. BRUNT OVERLEDEN
Op 81-jarige leeftijd is de heer Marinus Brunt nog vrij plotseling overleden. Met hem is weer een man heengegaan uit de eerste uren van de drafsport. Onder de aangenomen naam van Stal Vita Nova hebben vele uitstekende paarden gelopen. Onder ander de vermaarde Franse hengsten Parisien en Priola, die verscheidene kampioenschappen op hun naam brachten.
Ook de legendarische Barones Spencer behoorde toe al Stal Vita Nova, waarvan W. H. Geersen de trainer was. Eén van de laatste successen behaalde de heer Brunt, die vele jaren ook amateurrijder is geweest, met de importdraver Egmont in de Grote Prijs van Nederland.
Voorts behoorde hij tot de mede-oprichters van het instituut van de drafinterland Nederland-BelgiŽ, die in 1946 voor de eerste maal op de baan van Kortrijk werd gehouden. De vele contacten, die de heer Brunt in België had, brachten hem er toe naar Brussel te verhuizen. Ook in dat land hebben verscheidene dravers van hem aan koersen deelgenomen. De teraardebestelling heeft vrijdagmiddag op de Noorder Begraafplaats te Hilversum plaats gehad.

HEERRIJDER M. BRUNT
1937: De heer Brunt start 13 maal en wordt eenmaal 1e en 2e. In de eindrangschikking wordt hij 8e met een gewonnen bedrag van fl. 250.
1938: Wint 1x uit 13 starts en wordt 3x tweede. Hij wint in totaal fl. 270.
1939: Wint 2 maal uit 11 starts; wordt 4e in de rangschikking met fl. 575 achter E.G. in 't Veen en G. Bosma
1940: Marinus Brunt start 10 keer en wordt 4x 2e en verdient fl. 130, een 11e plek op de lijst
1941: Start 27 maal en zegevierde 7 x en werd 4 maal 2e en driemaal 3e Hij verdiende fl. 2.900.
1942: Op de lijst van amateurs eindigt de heer Brunt in volgorde der gewonnen bedragen op de 8e plaats met een som van fl. 3.675. Hij zegeviert 5 maal uit 19 starts. De heer G.J. van der Elshout verdient fl. 10.600 uit 54 starts en eindigt als 1e.
1943: Brunt start als amateur met vergunning A 22 keer en verdient fl. 11.300 (9-2-2, d.w.z. 9 keer 1e en 2 maal 2e en 3e) en wordt hiermee 6e in het klassement.
1944, 1945 en 1946: is de heer Brunt niet gestart
1947: start viermaal; stal Vita Nova verdient fl. 2.275
1948: dit jaar en daarna wordt geen rijvergunning als amateurrijder meer aangevraagd door de heer Brunt; stal Vita Nova (met o.a. Priola en New Spencer) start 7 keer en verdient fl. 1.225
1949: Vita Nova eindigt als 7e in de lijst der winnende eigenaren met fl. 5.425 uit 17 starts met 5 overwinningen.

PARISIEN
Van de draver en dekhengst Parisien, geboren in 1937, zijn de heren Brunt en Kalff te Hilversum eveneens gezamenlijk eigenaar. Parisien, record 1.121.7, is een Franse draver van Sam Williams (USA) uit Walkyrie V (Fr). Parisien is een van de beste harddravers, die hier ooit is ingevoerd. De heer Kalff voert de hengst n 1944 in vanuit Frankrijk en verkoopt in 1951 de helft aan Marinus Brunt. Parisien heeft enorme verdiensten voor de fokkerij. Een zeer goede draver die al sinds 1946 dekdiensten verricht. In 1954 dekt Parisien BARONES SPENCER. Winston Spencer/1955 is het resultaat van deze dekking. Kosten dek- en veulengeld bedragen in 1955 fl. 210 en 75.
In 1955 is Parisien winnend vaderpaard met 42 producten en een gewonnen bedrag van 101.825 gulden, met name door zijn zoon Roland die de Grote Prijs der Lage Landen, de Gouden Zweep en de Van Wickevoort Crommelin Memoriaal won. In totaal laat Parisien in Nederland 185 veulens achter. New Spencer (Derby winnaar), de eerder genoemde Roland, Urania (Derby winnaar), Quintus Harvester (Derby winnaar en dekhengst), Norton Williams (dekhengst), Typhoon (dekhengst), Vrijdag (dekhengst), Sunny Williams en Christiaan de Wet illustreren zijn capaciteiten als vaderpaard zeer sterk. De hengst wordt in 1961 uitgevoerd naar Duitsland en dekt daar in zijn laatste jaren.

Appie

De Franse hengst Parisien,
eigendom van Stal Vita Nova.


De Franse hengst Priola,
eigendom van Stal Vita Nova.


De Amerikaanse hengst Axkit,
eigendom van Stal Vita Nova.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse