NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Piet de Bruyn (1934-2016)

Appie


Hieronder een In Memoriam, gepubliceerd in het blad draf&rensport, in nummer 28 van 2016, geschreven door Douwe Frerichs.

TITEL: In Memoriam paardenman Piet de Bruyn.

Vorige week is afscheid van Piet de Bruyn genomen, die op vrijdag 1 juli 2016 in Den Haag overleed. Hij is op 7 juli in besloten kring gecremeerd. Piet was 82 jaar oud en tobde het afgelopen jaar met zijn gezondheid. Onlangs nog was bij hem een been afgezet ten gevolge van problemen met hart en bloedvaten. Piet de Bruyn laat een vriendin, 3 kinderen, een aangenomen pleegdochter en een flink aantal kleinkinderen achter. Zijn zoon Arie, waarmee hij samen een succesvol autobedrijf en handel in Zevenhuizen runde, overleed 5 jaar geleden en dat was al een zware slag voor de Bruyn.

De in Capelle a/d IJssel geboren Piet de Bruyn is op de koersbanen meer dan 65 jaar lang een vaste en tevens bekende verschijning geweest. De Bruyn sloeg als het even kon geen koersdag over. Vooral op Duindigt was hij vaste bezoeker. De Bruyn heeft altijd paarden gehad en ook zelf gefokt. Voor een opsomming van de besten raadpleegden we wat vrienden van hem, waaronder Rinus van Dongen. Hij noemt de naam Sirona, waarmee een jonge De Bruyn in de vijftiger jaren als amateur zelf ook dikwijls in actie kwam en die van Zilvertip. De Bruyn was een begenadigd pikeur die zelf rond de 100 koersen heeft gewonnen. Piet Smit was destijds zijn vaste trainer.
In 1958 werd de schimmelmerrie Sirona tweede in het Kampioenschap der Nederlandse Paarden en met deze merrie heeft Piet de Bruyn enkele Braun-paarden gefokt. De verdienstelijke Ivan Braun (1.20,0 - € 14.408) en Roel Braun (1.19,1 - € 5.786) waren kleinzoons van Sirona. Deze paarden stonden destijds bij Ruud Pools.
Piet was een paardenman van het type grote mond en klein hartje. Maar ook een man die genoot van de paarden, de koers en vooral de gezelligheid erom heen en na afloop. Piloot Darby kocht De Bruyn van Cees Roeling en deze ruin heeft het bij Patrick de Haan heel goed gedaan. Hij won nog een interland-onderdeel in Belgie en ook De Bruyn heeft nog koersen met hem gereden. Happy Dakota was ook een paard waarmee De Bruyn veel gereden heeft. Piet was een paar jaar geleden op zijn 80ste de oudste actieve amateurrijder van ons land. Hij reed zijn eigen paarden. De laatsten die leuk koersten waren Wendy Vrijthout en Armbro Gold die beiden bij De Haan in training stonden. We zullen Piet gaan missen op de koers.

Boven: Zilvertip winnaar van een serie van het Amateur
Winterkampioenschap 1967 met Piet de Bruyn.

topper

Boven: Nelwyn Bush (nr.11) wint met Piet de Bruijn onder
luide aanmoedigingen de Amerongen-prijs op 3-7-1977,
voor Mary S (links).

topper

Boven: Piet de Bruyn wint met zijn eigen fokproduct Roel Braun
de Leiden-prijs op Duindigt, d.d. 5-4-1981, voor Treize Star (nr.2),
Showgirl (nr.7) en Rodger Regina (nr.3).  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse