NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Klaas Clay


Hieronder het "In Memoriam" geschreven door Douwe Frerichs na het overlijden van Klaas Clay, gepubliceerd in "Draf&Rensport" nr. 19, jaargang 2012.

Dokter Klaas Clay overleden

Vorige week vroeg Klaas Clay ons na afloop van de koersen op weg naar zijn auto hoe "het nu verder moest met Duindigt" Het antwoord blijven we schuldig. In de nacht van maandag op dinsdag overleed de aimabele Clay thuis in Voorschoten in zijn slaap. Daarmee kwam een kalm eind aan een boeiend leven dat bijna 86 jaar duurde en waarin paarden een hoofdrol vertolkten. Clay werd geboren in Noord-Hollandse gehucht Hem, onder de rook van het West-Friese Venhuizen als zoon van een veehouder. Hij kiest voor een opleiding in veterinaire richting, studeert in 1952 af en krijgt bijna direct de kans om in Uitgeest de dierenartspraktijk van Piet Bruins over te nemen.Twaalf jaar lang behandelt hij in de Noord-Hollandse gemeente de zogenoemde grote en kleine huisdieren. Als hij in 1964 vanwege zijn kwaliteiten als manager wordt gevraagd voor de functie van directeur van het Melkcontrolebureau in Amsterdam, zet hij definitief een streep onder zijn carriere als dierenarts. In zijn rol als directeur voelt Clay zich als een vis in het water. Als hij later ook de leiding krijgt over de regio's Haarlem en Leiden krijgt, lijkt er nauwelijks tijd over voor andere zaken. Maar Klaas Clay blijkt geen man van 9 tot 5 te zijn.Tussen de bedrijven door blijft hij gewoon zijn dienstjes draaien als dierenarts en comitelid op de koersbanen en is hij, net als in zijn periode als dierenarts in Uitgeest, in zijn woonplaats Gouda actief als gemeenteraadslid voor de VVD. AI op jonge leeftijd raakte Klaas Clay vertrouwd met de edele viervoeters. Via de kortebaandraverijen van Venhuizen en Medemblik kreeg hij de smaak te pakken. De uitdaging om zelf paarden te gaan fokken is er volop. Uit de merrie Marianne worden achtereenvolgens Vrolijke Frans en Xenocraat geboren. Twee, naar later zal blijken, verdienstelijke dravers. En als die in een koers liepen waarin hij ook moest jureren, dan stapte hij altijd even uit het busje, iets wat volgens hem vanzelfsprekend was. Klaas Clay was vanaf 1952 voorzitter van het draverij-comite.

Clay stond bij de deelnemers bekend om een vooral heldere en objectieve kijk op zaken. Hij straalde rust en autoriteit uit, waardoor deelnemers zijn beslissingen over het algemeen goed konden accepteren. Clay was ook jarenlang dierenarts van dienst op de koersbanen. Ook in die professie blonk hij uit in kennis van zaken. Hij had een uitgesproken mening over onder meer de scheiding tussen jurering en bestuur en stak die niet onder stoelen of banken. Hij had het land aan hypocrisie. Zo deed hij nooit moeilijk over het feit dat hij zelf graag een weddenschap plaatste. Ook zijn privéleven verliep niet al te rustig. Hij trouwde driemaal en kreeg 5 kinderen. Zijn laatste huwelijk met zijn vrouw Corinne heeft bijna 25 jaar standgehouden. De laatste jaren bleef de man de man met de scherpe tong en pretogen de sport trouw en actief volgen. Hij was altijd op Duindigt te vinden in de Business Club, waarvan hij medeoprichter was. Het is mooi dat Clay vrijdagmiddag na de crematie in Leiden op zijn Duindigt wordt herdacht. We zullen Klaas Clay missen en wensen de nabestaanden sterkte met het verlies.

Klaas Clay  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse