NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Lesley Davis

het levensverhaal van Lesley-Anne Davis in het kort.

Lesley Davis is de dochter van een in Toronto geboren vader (uit Ierse ouders) en een Engelse (Welsh) moeder. Haar vader was vóór de oorlog semi-prof voetballer voor Coventry. In de 2de Wereld-oorlog moest hij in dienst en werd hij opgeleid tot piloot bij de RAF (Royal Air Force) in Newmarket. Hij ontmoette Lesley's moeder in Coventry, waar zij werkte bij de WAF (Women's Air Force). Na de oorlog werd vader in 1949 piloot bij KLM en het gezin verhuisde naar Amsterdam, waar Lesley in 1950 werd geboren. Ze groeide op in Nederland, waar ze vrij jong leerde paardrijden. Toen ze 16 jaar oud was reed ze bij manège Groenendaal in Heemstede, waar Dick Boekholt haar zag rijden en vroeg of ze jockey wilde worden. Ze had nog maar 3 maanden renpaarden gereden en was nooit in een startbox geweest of op de grasbaan, toen ze haar vuurdoop kreeg in haar eerste rit op 30 maart 1968, als 17-jarige. Daarover zei ze later: "Ik heb het overleefd, maar raad het niemand aan."

Nadat Boekholt naar Belgie was gegaan, werd ze achtereenvolgens leerling bij Gerrit Groos, Annemiek van Beisel en Ruud Dee. Lesley heeft in die periode 6x gewonnen met Coven Cat en 6x met Grey Hawk (voor A. Beisel). Daarnaast nog meer zeges met andere paarden. In 1974 heeft ze de rensport tijdelijk verlaten. Ze kwam in 1979 terug als amatrice en eigenaar-trainer. Ze won toen onder ander twee keer de Prix des Dames in België, te Sterrebeek met Precious View (als rijdster/trainer/eigenaar) en in Oostende met Corkstone (als rijdster voor trainer Hans Wolfers).
Rond 1984 werd Lesley professioneel jockey in Nederland en in 1986 professioneel trainster. Haar grootste successen als trainster behaalde ze in 1989 met Loret Landzicht in de Derby, de Diana-prijs en de St Leger. Ze won verder 2x de Gold Cup (met Dancers Guest en Kuruta), het Sprint Kampioenschap (met Civic Dancer), de Cesarewitch (met Kuruta) en enkele Fegentri Rennen.
In september 1993 is ze naar België verhuisd, waar ze in oktober 1993 een zwaar ongeluk kreeg. In Boisfort kreeg ze een trap van een paard tegen de rechter kant van haar hoofd en ze heeft dat ternauwernood overleefd, maar daar wel altijd last van ondervonden. Het betekende het (voorlopige) einde van haar carrière als trainer.

Uit respect voor haar in WO-I in Frankrijk omgekomen grootvader Joseph Steel Davis heeft Lesley altijd de Canadese nationaliteit behouden.
In 1995 is ze naar Newmarket (UK) verhuisd. Daar werkte ze als uitrijdster van renpaarden achtereenvolgens bij de trainers John Gosden, James Fanshaw, David Morley (daar reed ze o.a. Inthekab) en tenslotte in 1999 bij trainer Luca Cumani. Dat was de laatste keer dat ze op een paard zat; ze had nog altijd naweeën van haar ongeluk in België. Toch bleef ze met de renwereld verbonden, eerst, van 2000 tot 2004, als chauffeur van Kevin McEvoy, Frankie Dettori, Sir Mark Prescott en andere. Van 2004 t/m 2015 heeft ze bij de Godolphin Stables gewerkt als 'Transport Coordinator Fleet / Horseboxes'. Ze ging een jaar geleden met pensioen, maar dat beviel haar niet en sinds kort werkt ze parttime als racing-secretary voor Hugo Palmer Racing in Newmarket.

Volbloed

Boven: Coven Cat met Lesley Davis, een combinatie die 6 maal
wist te winnen voor eigenaar John Frencken en
trainer Kees vd Harst.

amatr

Boven: Gouden Speld 1979.
Deelneemsters aan deze ren poseren voor de
camera van Jacques van Bellen.
V.l.n.r.: Mej. L. van Overeem, mej. A. Grisard, gehurkt Mw. A. Smit,
Mw. G. Heijmans, mw. T. Melchers de Leeuw, Lesley Davis (met karwats),
Mej. G. Herzog, Sabine Reinecke-Kalisvaart, Marijcke de Kat-Englebert,
Mw. P. de Geysige en Mw. P. Weiss.


Volbloed

Boven: Leslie Davis neemt als trainster een erprijs in ontvangst
na de zege van Boartday met amatrice Renate v.d. Kraats in
de Flying Dancer-prijs op 31 juli 1985.


Volbloed

Boven: Jockey Steven Lawes bedankt Loret Landzicht na de zege in
de Derby van 1989. Links staat de eigenaar, dhr J.H. Dane Groenenberg.
Verscholen achter de nek van de merrie staat trainster Lesley Davis.


Boven: Lesley Davis wordt na haar Derby-zege met Loret Landzicht
gefeliciteerd door Eric Bloem.

Boven: Lesley Davis met de bloemenkrans
voor de Derbywinnaar.


8 oktober 2016:
De Lesley Davis-prijs

Boven: Op 09-10-2016 was er een ren vernoemd naar oud-volbloed-trainster en jockey Lesley Davis. Door bemiddeling en bemoeienis van onze medewerkster Hélène v.d. Kraats kreeg deze ren een extra feestelijk tintje. Lesley werd Vrouw van de Week op onze website met een korte levensbeschrijving (deze pagina). Zij woont nu in Newmarket (UK), zou naar Duindigt komen en ereprijzen meenemen. Door een (gelukkig niet ernstig) auto-ongeluk 2 dagen tevoren, ging dat helaas niet door. De in Nederland wonende broer van Lesley reikte foto's van de ereprijzen uit met de belofte deze binnenkort bij Lesley te gaan ophalen en op Duindigt af te leveren. Winnaar van de Lesley Davis prijs werd de merrie Shiny Blue met jockey Cemilla Bos, voor trainer Bianca vd Harst.

Boven: De merrie nam een hap van de bloemen,
wat tot grote hilariteit leidde.

Boven: Met de broer van Lesley Davis en zijn vrouw poseren de winnende
jockey Cemilla Bos en trainer Bianca vd Harst met afdrukken van de ereprijzen.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse