NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Janna Dragt-Peenstra
Europees kampioen 1974


Hieronder een artikel uit het blad De Hoefslag van 6 maart 1975, geschreven door Andries van den Berg.

Titel: Janna Dragt-Peenstra, gekozen tot Amazone van het Jaar

In 1973 veroverde Janna Dragt-Peenstra uit Wolvega het Nederlands kampioenschap der drafamatrices. Het veroveren van deze titel gaf haar het recht om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap der drafamatrices, dat op 25 augstus 1974 in het Finse plaatsje Pori, driehonderd kilometer van Helsinki verwijderd, werd georganiseerd door het Suomen Ravinaistenliittory und Satakunnan Hevosjalostusliitto. De betekenis van deze woorden moet ik u helaas schuldig blijven. Het Europees kampioenschap zou worden verreden volgens de volgende voorwaarden: een eerste serie over 2100 meter met autostart voor koudbloeds en een tweede serie voor gewone dravers, eveneens over 2100 meter met autostart. Het zou dus een zeer interessant reisje worden, vooral ook omdat men hier in Nederland totaal onbekend was met draverijen voor koudbloeds, die bepaald geen snelheidswonders zijn, want deze koers voor vijfjarige en oudere paarden was opengesteld voor dravers met een record van 1.37 of slechter. De resultaten van beide koersen werden gehonoreerd met punten, en het kampioenschap was voor de amatrice, die het grootst aantal punten in de wacht sleepte.
Wel, de 44-jarige Janna Dragt-Peenstra heeft de reis niet voor niets gemaakt. In de eerste draverij slaagde Janna erin de tweede plaats te veroveren. De tijd, die haar koudbloed realiseerde (1.33,1), betekende voor dit paard een enorme recordverbetering.
In de tweede draverij kwam Janna met het paard Mariza met zo'n tien meter voorsprong zegevierend door de finish. Ook dit paard verbeterde zijn record en bracht het op 1.21,7a.
Het nieuws sloeg natuurlijk in als een bom. Met name de Vereniging van Amatrices kon haar geluk niet op, temeer daar het in de geschiedenis van de Nederlandse drafsport nimmer was voorgekomen, dat een professional of amateur een Europees kampioenschap veroverde. Die eer was alleen maar weggelegd voor het paard Henri Buitenzorg. Personen waren er nog nooit aan te pas gekomen. Zaterdag 31 augustus 1974 werd Janna Dragt-Peenstra een grootse huldiging op de Wolvegase drafbaan bereid.

In „Paardesport in ren en draf" vertelde Mevrouw Borst-Hauber van de Nederlandse Amatrice-vereniging, die Janna Dragt begeleid had op haar trip, hoe het allemaal was toegegaan. Mevrouw Borst: "Het is ongelooflijk wat Janna daar in Finland gepresteerd heeft. Ik durf te zeggen, dat zij louter „op haar handen" deze titel veroverd heeft en de basis legde in het onderdeel met de koudbloeddravers. Daarin wist ze haar paard Eri-Huija erg rustig te houden, evenals het Engelse meisje Phyillis James haar koudbloed, de vijfjarige Viluma, die een jaar jonger was dan Eri-Huija, die met 1.37,8 een record had, dat 0,1 sec. beter was. Door deze beheersing bleven beide paarden in het veld van tien foutloos, want deze koudbloedpaarden schijnen bijzonder moeilijk in toom te houden te zijn. Die tweede plaats was voor Janna meer dan een overwinning; want via een Engelse tolk hadden wij begrepen, dat Janna in het andere onderdeel een favoriet te rijden kreeg. Maar ja, wat is favoriet? Haar paard had vijfmaal in successie gewonnen, maar moest, zo hadden wij wel begrepen, snel de kop hebben. Toen Janna dan ook al vrij snel de leiding had, werd het toch wel angstig. Zij had, om de kop te krijgen, nogal wat moeten doen. Vanaf de kant riep ik: „Je hebt nog maar een paar meter voorsprong", maar feitelijk lag zij verder voor. Ik dacht, nu gaat zij tenminste energiek door. En ja hoor, het lukte. Janna won erg gemakkelijk, maar toch ook wel mooi. Want haar paard Mariza verbeterde haar record van 1.22,9 naar 1.21,7. Janna is daarna bedolven onder de cadeaus, de kranten en dagbladen stonden er vol van, kortom het was een geweldig gebeuren, dat we niet licht zullen vergeten".

De uitslag van het Europees Kampioenschap 1974 voor Drafamatrices zag er als volgt uit:
1. en Europees kampioene Janna Dragt- Peenstra, Nederland
2. Reidun Dybdal, Noorwegen
3. Phyllis James, Groot-Brittannie
4. Rita Drees, West-Duitsland
5. Kaarina Heininen, Finland
6. Helga Felban, Hongarije
7. Merette Andersson, Denemarken
8. Agnes Matschnig, Italië
9. Marianne Bodin, Zwitserland
10. Anne Dehaes, België.

EK 1975 in Nederland
Het veroveren van dit Europese kampioenschap heeft tot gevolg gehad, dat de komende titelstrijd in Nederland zal worden verreden. Dat zal dan gaan gebeuren op 10 augustus 1975 op de Groninger drafbaan en het belooft een geweldig feest te worden. De Vereniging van Amatrices is nu reeds drukdoende om alles te organiseren. Janna Dragt-Peenstra krijgt dan gelegenheid haar titel te verdedigen. Of het zal lukken is een levensgrote vraag.

Amazone van het Jaar in 1975
Nadat deze drafsportliefhebster door de gehele Nederlandse draf- en rensportwereld in het zonnetje is gezet, wordt dat begin 1975 nog eens dunnetjes overgedaan door de gehele Nederlandse paardenwereld. Voor velen komt dit wellicht als een verrassing. Voor de kenners van de drafsport is de verkiezing van de Nederlandse Amazone van het Jaar een uitgemaakte zaak.

1944

Boven: Janna krijgt de Gouden Swipe overhandig in Joure in 1972.

1944

Boven: Janna krijgt de Gouden Swipe overhandig in Joure in 1973.
Links van haar staat haar zoon Hendrik Dragt.

1944

Boven: Janna Dragt-Peenstra wordt in Wolvega gehuldigd na haar
overwinning in het EK 1974. Ze krijgt een zilveren schaal van de
burgemeester van Weststellingwerf, de heer Luit Boelens.
Links haar man Joop Dragt.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse