NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Bas van Duivenbode
(1940 - 2015)

Boven: Bas van Duivenbode met zijn Ohio W.

Hieronder een In Memoriam gepubliceerd in het blad draf&rensport,
in nummer 41 van 8 oktober 2015.

TITEL: In Memoriam: Bas van Duivenbode

(door Thijs Prins)

Bastiaan van Duivenbode overleed donderdag 24 september 2015 op 75-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Hij was bij leven al een legende. Niet alleen op de koersbanen, maar meer nog in zijn jonge jaren in en om de boksring. In beide werelden was hij een bekendheid. Afgelopen vrijdag werd de oud-Nederlands kampioen boksen begraven op begraafplaats Vredenhof in Amsterdam. Zijn voormalige dravertrainer Rob van Toor en zijn koersvriend Harry Engels namen in Amsterdam afscheid.

De twee mooiste sporten
De fokker en eigenaar van dravers was een man van twee sporten. Hij meende dat de drafsport na het boksen het mooiste was dat er bestaat. Bas bezat en fokte vanaf 1968 dravers. De merrie Imke Way zorgde in training bij Jacques Geluk ooit voor een aardige start. Drie ererondes. Over zijn pupillen, maar ook over zijn carrière in de ring, kon hij schitterend vertellen. Een van zijn laatste grote cracks was Ohio W, die bij trainer Jeroen Engwerda furore maakte. Indertijd, april 2002, liet hij weten met het fokken en dergelijke de basis op te gaan zoeken. Inkrimpen dus. De sport ging hem dusdanig aan het hart dat van een kleinere interesse aanvankelijk niet veel terecht kwam. Grootse momenten beleeft Bas met Karel Duke. De draver, die met Ruud Pools als rijder onder meer de Willem Geersenprijs won in 1978, voor Kees Verkerk. (Voor de pagina van Karel Duke: Click hier)
De dravers van Bas wonnen meer dan 200 koersen.

Gevecht tegen doping
De dierenliefhebber in hart en nieren kwam in zwaar weer toen hij dertien jaar terug een eenmansoorlog tegen doping bij dravers begon, specifiek het internationale milkshakeprobleem. Omdat harde bewijzen vrijwel niet boven water kwamen oogstte Bas met zijn acties mager, dat greep hem aan.

Uitstekende bokser
In de bokssport heeft hij gestraald en geschitterd. De sportman beeindigde op 32-jarige leeftijd een imponerende profloopbaan. Bas begon op het Waterlooplein, bij trainer Piet Termeulen als 17-jarige jongen. Hij bokste als jongeling voor Oranje in 1960 op de Olympische spelen in Rome. Hij won zijn eerste partij tegen Spanje, maar verloor op punten tegen Engeland. Had hij dat gewonnen dan had hij tegen Mohammed Ali gestaan. Ondanks al zijn successen zou zijn levenswens daarmee in vervulling zijn gegaan.

Bas was een 4 jaar oudere broer van de bekende Ajax-voetballer Theo van Duivenbode.

Draf&Rensport wenst zijn vrouw Corrie en verdere familie veel sterkte met het verlies van een zeer bijzondere man.

Boven: Vrolijke gezichten op Duindigt rond winnares Oprah Buitenzorg,
die wordt geflankeerd door eigenaar Bas van Duivenbode en trainer
Willem Geersen jr. Pikeur John de Leeuw houdt de bloemen vast en
de man in het roze jasje is de Haagse Harry ...., die we vaak
bij huldigingen tegenkomen.Hieronder een artikel over de toen 22-jarige bokser Bas van Duivenbode.

Kees
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse