NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Drs. Aaldrik Engels
(1934 - 2016)Hieronder een In Memoriam gepubliceerd in het blad draf&rensport,
in nummer 37 van 15 september 2016.

TITEL: In Memoriam Aaldrik Engels

(door Henri van Voorn)

In zijn woonplaats Drachten is dinsdag 6 september jl. onverwacht Aaldrik Engels op bijna 82-jarige leeftijd overleden. Met hem verliezen we een drafsportliefhebber pur sang, die bestuurlijk van grote betekenis is geweest voor de drafbaan Groningen.

Ik leerde Aaldrik op de kop af 50 jaar geleden kennen toen ik als 12-jarige naar de Rijks HBS in Groningen ging. Aaldrik was aan dat gedenkwaardige instituut leraar Duits. Hij doceerde uit een mede door hem geschreven boek "Der Ubungsmeister". Temidden van legendarische leraren als Dribbel, Rooie Annie en Micky moest Aaldrik het zonder bijnaam doen, maar hij viel extra op door tussen hoofdgebouw en noodgebouw heen en weer te scheuren op een Kaptein Mobylette brommer. Tijdens de lessen vertelde hij ons hoe hij als voetballer van Heerenveen voorzetten gaf waaruit Abe Lenstra scoorde.

In de weekenden kwam ik Aaldrik in gezelschap van echtgenote Joop en de kinderen Anda, Anja en Rick tegen op de Groninger drafbaan. Zijn passie voor de sport was het baanbestuur niet ontgaan en zo trad Aaldrik in 1974 toe tot het bestuur van de Harddraverij- en Renvereniging Groningen. Toen voorzitter Harkema in 1976 aftrad werd Aaldrik voorzitter. Een rol, die hij met verve vervulde. Hij was geen voorzitter die vanuit een loge bestuurde, maar iemand die tussen het volk stond. Deelnemers, publiek, persmensen, medebestuurders en mensen van de gemeente Groningen konden op zijn welgemeende belangstelling en hulp rekenen.

Zijn wens om rector van een scholengemeenschap te worden ging in 1981 in Harlingen in vervulling. Dat was niet te combineren met zijn voorzittersrol. Tijdens het slotdiner 1981 nam hij afscheid en werd hij benoemd tot erelid van de vereniging. In de jaren 1985 en 1986 trad hij toe tot het comité dat de viering van het 100-jarig bestaan van de Groninger vereniging organiseerde. Ook daarna deed de vereniging nimmer vergeefs een beroep op Aaldrik. Als het bestuurlijk weer eens rommelde, dan stelde hij orde op zaken. Zo keerde hij zowel in de periode september 1992 tot begin 1995 als in de periode begin 2000 tot eind oktober 2004 terug als voorzitter. Daarna bleef hij fervent koersbezoeker met bijzondere belangstelling voor de Groninger baan, waar hij de laatste jaren bijdroeg aan de Rijderscompetitie. Altijd als ik Aaldrik tegenkwam, dan toonde hij zijn welgemeende belangstelling. Zijn eigen welzijn cijferde hij gemakkelijk weg. Het ging altijd wel goed met hem. We hebben maandag jl. in Heerenveen afscheid van Aaldrik genomen en wensen de nabestaanden sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Henri van Voorn

 

Gold_Cup

Boven: Dravers Gold Cup 1993: Digitalis heeft gewonnen en pikeur
Roelof Kromkamp krijgt de lauwerkrans om. De Gold Cup wordt
door Groningen-voorzitter Aaldrik Engels (rechts) overhandigd aan
eigenaar J. van der Veen.

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse