NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Cees Faber
(1940 - 2018)Hieronder een In Memoriam gepubliceerd in het blad draf&rensport,
in nummer 48 van 29 november 2016.

TITEL: In Memoriam Cees Faber

(door Hans Sinnige)

Cees Faber is overleden. Zijn gezondheid was al langer niet goed, maar toch komt de mededeling dat Cees Faber afgelopen weekend is overleden onverwacht. Cees werd 78 jaar oud. Hij was decennia lang het gezicht van en de man achter Faber Audiovisuals, die op een gegeven moment alle koersbanen in ons land voorzag van beeld en geluid.

De firma Faber werd vlak na de oorlog opgezet door de vader van Cees, die met een karakteristieke VW-bus met grote luidsprekers op het dak zorgde voor het geluid bij de bevrijdingsfeesten. Al snel dook Faber ook op de eerste koersbaan op. De primeur was in Leeuwarden, bij de toen nog bestaande Wilhelminabaan. Later kwamen daar de banen Lindenoord en diens opvolger, het huidige Wolvega, bij. Cees was toen inmiddels eigenaar van het bedrijf dat hij in de jaren '70 overnam van zijn vader. Hij stond op de koersdagen zelf vaak achter de camera.
In 2003 droeg Cees het stokje over aan zijn zoon Cees Jan. Die pakte, net als Cees dat deed toen hij het bedrijf ging leiden, de zaken anders en vooral grootschaliger aan. Ineens zagen we het materieel van Faber bij Formule 1 wedstrijden, internationale skiwedstrijden en bij grote concerten. Cees vond het prachtig, zei hij toen hij na zijn pensionering af en toe nog inviel als cameraman en we samen stonden te koukleumen op het balkon van Wolvega. Ook het feit dat Cees Jan en Mathieu, zijn tweede zoon, veel succes hadden en nog steeds hebben als eigenaren in de drafsport maakte hem trots. Hij zag hun paarden ook een beetje als zijn eigen paarden en dat was mooi.
Enkele maanden geleden trof ik Cees voor het laatst, op de trap achter de Social Club. Dat is de plek waar de verstokte rokers hun toevlucht moeten zoeken omdat ze bijna nergens anders welkom meer zijn. Op de vraag hoe het met hem ging antwoordde Cees: "Niet goed, maar we zijn er nog steeds." Hij probeerde op de dagen dat hij zich goed genoeg voelde altijd even naar de koers te gaan. Hij genoot van de sfeer en het zien van oude bekenden. Helaas is deze levensgenieter en liefhebber ons ontvallen.
We wensen zijn vrouw Jeanine, zijn beide zonen en hun kinderen, van wie hij intens genoot, veel sterkte met het verwerken van hun verlies.

 

Boven: Cees Faber hanteerde vaak zelf de camera.


Boven: Nadat zoon Cees-Jan (links) het bedrijf had overgenomen,
kwam Cees (midden) nog regelmatig op de koers.
Hij genoot van de sfeer en de sport.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse