NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Freek Eerenberg (1932 - 2009)

eigenaar


eigenaar

Boven: Theo Messidor en Freek Eerenberg, een onverslaanbaar duo.

In Memoriam Freek Eerenberg
Op donderdag 17 december 2009 is te Weesp overleden de oud-pikeur Freek Eerenberg. Reeds als schooljongen was Freek helemaal gek van paarden en niet weg te slaan bij de stallen op het sportpark in zijn woonplaats Hilversum. Hij begon daar zijn loopbaan als leerling-pikeur bij trainer Jan de Graaf, voor wie hij op 10 augustus 1952 met Peter Chestnut zijn eerste winnaar reed. Zijn glorietijd beleefde hij eind jaren vijftig en gedurende de jaren zestig van de vorige eeuw, toen hij de leiding had over de dependance van Willem Geersen in Hilversum. Vooral met Theo Messidor, de vliegende vos met de glijdende speed, vormde hij in die tijd een immens populaire combinatie. Hij won met de ruin vier jaar op rij het Kampioenschap der Nederlandse Paarden en vestigde baanrecords in Alkmaar, Geleen en Baarlo. De twee laatste zijn nooit verbeterd. In 1963, toen de crack van stal Erna al over zijn top was, verbleef hij op uitnodiging enkele weken in Amerika om te starten op Roosevelt Raceway. Met de merrie Zippora van Teun Leeuwenkamp won Freek in 1961 de Derby en een jaar later het Van Wickevoort Crommelin Memoriaal. In 1959 zegevierde hij met X Mieke Hollandia in de Sweepstakes en in 1964 met Diomedea S in de Jofferprijs. In totaal behaalde Eerenberg gedurende zijn loopbaan 638 overwinningen tussen 1952 en 1991. In 1972 werd Freek zelfstandig trainer op het Hilversumse Sportpark en was o.a. Pacemaker W een van zijn betere paarden. Later trainde hij nog de Hallinck-paarden van Henk van de Wetering in Nieuw-Loosdrecht. De laatste jaren van zijn leven, die niet de gemakkelijkste waren, bracht hij door in een verzorgingshuis in Weesp. Ook daar wist hij de bewoners vol trots alles te vertellen over de dravers die zo'n belangrijk deel van zijn leven hadden uitgemaakt.
De redactie betuigt zijn nabestaanden, in het bijzonder zijn dochter Karin, haar medeleven met zijn overlijden. Freek Eerenberg, die 77 jaar is geworden, is op 23 december 2009 in besloten kring gecremeerd. (Durk Minkema)


eigenaar

Boven: Nogmaals Theo en Freek, winnaars op Mereveld.
Theo won 110 koersen, meestal met Freek op de sulky.


Boven: Freek Eerenberg en Zippora (rechts) winnen hier
de Derby van 1961, na een felle strijd met Zampa van Papenhoef
(met Piet Smit). Freek was toen in dienst bij Willem Geersen,
net als Martin Vergay. Geersen was de trainer van Zippora en nog
enkele andere deelnemers in die Derby. Wie met welk paard reed
maakte de grote baas uit, waarschijnlijk in samenspraak met de eigenaar. De merrie was een volle zuster van Theo Messidor en
waarschijnlijk mocht Freek haar daarom rijden.
Hij reed de merrie altijd en won met haar ook o.a. de Grote
Fokkersprijs, het H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal,
de Prijs der 4-jarigen, het Criterium der 4-jarigen en
het 4-jarigen onderdeel van de Holland-België Match.

Boven: Zippora met Freek Eerenberg op Duindigt.


We hebben filmbeelden van de door Freek met Theo Messidor gewonnen Kampioenschappen Nederlandse Paarden:

Kamp. Ned. Paarden 1959:
(Freek krijgt de erekrans omgehangen.)

Kamp. Ned. Paarden 1960:
(Met commentaar van Harry van Ooyen en Hans Sinnige.
Freek krijgt de erekrans omgehangen en later volgt nog een close-up.)
Derby 1961 (Zippora):

Helaas geen life-verslag bij deze beelden en daarom hier eerst wat informatie, zodat de beelden gaan spreken:
De film begint na de laatste bocht als Zegérus Th Hollandia (Willem Geersen) nog de leiding heeft, met Zippora (met witte kap en Freek) daarnaast. Zampa van Papenhoef (Piet Smit), die aan de binnenkant volgde kwam halverwege het rechte eind naar buiten en viel Zippora aan, die inmiddels de leider al voorbij was. Het leek erop dat Zampa zou gaan winnen, hij won snel terrein op Zippora. Maar de dappere merrie vocht kranig terug en de eindstreep naderde snel. Op de finish had Zippora een handbreedte voordeel. Derde werd Zegérus Th Hollandia.
Freek Eerenberg krijgt de erekrans omgehangen.

Derby Z 1961:  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse