NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Henk Geels (1943 - 2010)

 

eigenaar

Henk in zijn glorietijd met een van zijn artiesten.

Het Noord-Hollands Dagblad meldde op de voorpagina van 13 april 2010:

Henk Geels verongelukt
Artiestenmanager Henk Geels is op 12 april 2010 door een ongeluk met een taxibus om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde 's morgens op de N248 bij Schagen. De chauffeuse zag een rotonde over het hoofd, ging rechtdoor en de bus stortte vervolgens 4 m diep van het talud af. Het verkeersongeval met een taxibus met gehandicapten heeft behalve aan Henk ook het leven gekost aan een man uit Wieringerwaard. Drie inzittenden zijn ernstig gewond en twee raakten lichtgewond.

Henk Geels was de artiestenmanager van vele artiesten, zoals Marco Borsato en de Dolly Dots. Ook Gerard Joling is bij hem begonnen. Gerard heeft laten weten: "Ik ben geschokt, wat is dit heftig. Ik heb Henk laatst nog gezien. Hij was al een aantal jaren ziek en daarom hadden zijn kinderen zijn bedrijf al over genomen. Hun jaarlijkse Henk Geels Nieuwjaarsparty's waren legendarisch: iedere Nederlandse artiest is er wel een keer geweest om een prijs in ontvangst te nemen. Een stuk geschiedenis valt weg. Ik wens de familie heel veel sterkte."
Henk Geels had een spierziekte en was licht dementerend. Hij is 67 jaar geworden.


Het "In Memoriam" van hetzelfde Noord-Hollands Dagblad:

Nuchtere showman als sterrenspringplank
DOOR JAN VRIEND
Waar Henk Geels was, was sfeer. Voor de evenementenorganisator uit Wieringerwaard betekende feest maken méér dan zaken doen: muziek en gezelligheid hoorden bij hem. Gisteren overleed de amusementspaus plotseling. Met andere senioren zat hij in de bus die bij Schagen verongelukte. Henk Geels trok vanaf 1966 als gitarist met de band "The Rocking Four + One" van kermis naar kermis. Zijn troef was dat hij precies aanvoelde wat de zalen wilden horen. De smaak van het publiek was ook zijn leidraad toen hij zijn eigen boekingsbureau begon. Kasteleins die hun dansvloeren vol wilden hebben, belden hem om succesvolle bands in huis te halen. En artiesten op jacht naar hun doorbraak zochten bij hem een springplank. Zo legde hij de basis voor het succes van onder anderen Angela Groothuizen, Gerard Joling en Marco Borsato.
Henk Geels was medegrondlegger van het Pop-weekend in Schagen, groeide uit tot vertrouwensman bij bedrijfsfeesten en werd legendarisch door zijn nieuwjaarsparty's in Uitgeest, waar iedereen uit 'het vak' komt. Daar zag je dat hij show combineerde met polderse nuchterheid. Nadat zijn gezondheid hem in de steek liet, namen zijn vrouw en kinderen het bedrijf over. Waarbij ze de naam van de grondlegger bleven voeren, want die doet sterren stralen. De herinneringen die Henk Geels nalaat, zijn talrijk. In Noord-Holland moeten duizenden relaties zijn ontstaan op muziek die hij heeft geregeld.


eigenaar

Boven: Henk Geels met Marco Borsato, die aan het
begin van zijn carrière onder Henk's hoede werkte.

In memoriam: drafsportliefhebber Henk Geels
Door Ruud Stoop
(uit Draf&Rensport, nr. 16 - april 2010)

Henk Geels werd geboren pal achter de Alkmaarse drafbaan, waar hij tot tweede Paasdag een vaste verschijning was. Zijn dood als gevolg van een noodlottig ongeval, afgelopen maandagmorgen in Schagen, komt voor iedereen binnen de drafsport dan ook als een grote schok. Naast succesvol artiestenmanager was hij immers vooral verknocht aan die andere grote passie: de drafsport.

Henk Geels was al snel vaste bezoeker op de drafbaan, waar zijn vader de vrachtwagens moest doorlaten tijdens de koersdagen. Een betere maas in het net om naar binnen te glippen bestond er niet. Tijdens koersdagen struinde hij de vloer af op zoek naar tickets, schreef thuis de aankomsten op een bord en vergeleek die met de door hem gevonden briefjes. Het zou hem een klein fortuin hebben opgeleverd, ware het niet dat de inventieve Alkmaarder zelf nog te jong was om de tickets te verzilveren. En de man die dat voor hem deed, nam het niet zo nauw met het doorsluizen van de rechtmatige uitbetalingen.
Wijlen broer Ben sleepte hem verder de drafsport in, met de aanschaf van Ideal Prise. Uit die tijd stamt ook de hechte vriendschap van Henk Geels met zijn huistrainer Cees Hetteling, die sinds die tijd altijd trainer van zijn paarden was. Ook fokte hij met de Groenvelder menige topper. Paarden als Ivan Hollandia en H Bond waren destijds deels eigendom van de familie Geels.
Inmiddels barstte het artiestenbureau van Geels steeds meer uit haar voegen. Geels bleek een fijne neus te hebben voor talent, nadat hij zelf als muzikant was begonnen en steeds meer boekingen voor andere entertainers ging regelen. Koos Albers, Gerard Joling, Marco Borsato, de Dolly Dots en G'Race scoorden hun bekendheid aanvankelijk onder de vlag van Geels. Niet zelden verschenen de artiesten op de Alkmaarse baan, waar Geels gedurende langere tijd als opvolger van Bert Smits ook het management in handen had. Ook vernoemde hij zijn fokproducten met regelmaat naar artiesten uit zijn stal. Zo werd de merrie G'Race later de moeder van de in Noorwegen tegenwoordig zo succesvolle Uppercut Flevo. Regelmatig had Geels goede koerspaarden. Heli Marco vormde met Karin Hetteling in Alkmaar langere tijd een onbedwingbare combinatie. De merrie won 22 koersen. Met een zoon van Heli Marco, Polaris, was hij zelfs even dicht bij de Derbywinst (3e). Het zou hem zijn gegund. Een ander hoogtepunt was het nationale kampioenschap met Supermatic op de kortebaan. Momenten waar Geels intens van kon genieten en zijn omgeving genoot dan mee van zijn uitbundige plezier. Zo was hij er trots op dat hij de in het land lopende merrie Nancy Wielinga ontdekte en haar een tweede kans gaf als koerspaard.
De laatste jaren kreeg de sluipende ziekte van Parkinson steeds meer vat op de reeds decennia lang in Wieringerwaard woonachtige Geels. Toch bleef hij - zij het op meer bescheiden wijze - van onschatbare waarde voor de sport waar hij zo van hield. Tijdens speciale koersdagen zorgde hij altijd voor een of andere ereprijs, hij sponsorde de Alkmaarse eigenarencompetitie en was samen met Wibona de stuwende kracht achter de vermaarde rijkelijk gevulde kruiwagen voor iedere winnende eigenaar op de Tweede Paasdag-meetings. Soms vergat hij iets, een gevolg van zijn ziekte. Het werd hem oprecht vergeven.

Dat de sport Henk Geels nooit moge vergeten...


eigenaar

Boven: Twee weken voor zijn overlijden overhandigde Henk Geels
nog een ereprijs aan Hugo Langeweg jr. vanwege de overwinning
met Venividivici Joe in Alkmaar's Grote Paasprijs.
(foto Ruud Stoop)


eigenaar

Bedankt voor alles, Henk .........
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse