NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Historie: Ger de Kroes


Hieronder het "In Memoriam" geschreven door Douwe Frerichs na het overlijden van Ger de Kroes, gepubliceerd in "Draf&Rensport" nr. 4, jaargang 2008.

In zijn woonplaats Wassenaar is donderdag 17 januari de heer Ger de Kroes op 84-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Ger de Kroes had een kleurrijk leven waarin zijn vrouw An, met wie hij 62 jaar getrouwd was, een grote rol speelde. Het echtpaar kreeg 6 kinderen en 10 kleinkinderen. Ger de Kroes is altijd geÔnteresseerd in paarden geweest. Niet alleen voor Duindigt, ook voor de handel in zijn slagerijen. Ger opende in 1944 zijn eerste zaak aan de Haagse Stationsweg in Den Haag. Hierna volgden in ras tempo meerdere filialen. In 1977 volgde een landelijke fusie, waarbij de naam omgedoopt werd in 'De Vleeschmeesters.' Samen met nog 4 andere compagnons had de heer De Kroes ruim 400 filialen. In 1984 vond de heer De Kroes het welletjes en is hij uit het bedrijf gestapt. Het echtpaar woont sinds 1966 in Wassenaar op Landgoed Backershagen. Daar fokte De Kroes tot halverwege de jaren '80 zijn Raaphorst-renpaarden. Het was een voortzetting van de stal van de heer Schoonheim. Onder de naam Stal Geran (Ger en An) was het echtpaar De Kroes een van de grootste reneigenaren van ons land. De paarden werden eerst getraind door Joep Dekkers en later door het duo Robert Wetemans en Margot van Dijk. De Kroes maakte faam door te fokken met exclusieve buitenlandse hengsten en het importeren van dure merries zoals Linpac Jubilee, de moeder van de Derbywinnaars Watermill Fourth en Seven. Zijn allerbeste fokproduct was de onvergetelijke Wouter Raaphorst, vernoemd naar zijn zoon, die ook vaak op Duindigt te vinden was. Wouter Raaphorst werd destijds verkocht aan 'dikke' Karel Woltman. De tegenwoordig in Brabant wonende Woltman was een van de velen die dinsdag de uitvaart van De Kroes bijwoonden. Wouter Raaphorst won de Derby, net als zijn broer Sydney Raaphorst. Ook Romeo -, Power - en Queen Raaphorst, Sir Marcel en de topspinter King werden door De Kroes gefokt. Het is slechts een kleine greep.
De Kroes was ook bestuurlijk actief. Hij was lid van het hoofdbestuur van de NDR en vice-voorzitter van de Eig. Vereniging "de Rensport". Toen hij zich halverwege de jaren 80 uit zijn bedrijven terugtrok, beŽindigde De Kroes ook zijn activiteiten in de rensport. Ger de Kroes is afgelopen dinsdag (22 januari 2008) in Wassenaar ter aarde besteld.

Huldiging na de overwinning van Queen Raaphorst
in de klassieke Diana-prijs.
Links An en Ger de Kroes en rechts jockey Rob Wetemans.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse