NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Co Govers
(1928 - 2017)Hieronder een In Memoriam gepubliceerd in het blad draf&rensport,
in nummer 25 van 22 juni 2017.

TITEL: In Memoriam Co Govers

door Douwe Frerichs, met dank aan
Piet Borsboom, Rob Milders en John Brandsen

Maandag ontving de redactie het trieste bericht dat afgelopen weekend Co Govers is overleden. Ondanks zijn hoge leeftijd van 89 jaar kwam dit bericht onverwacht. Govers was nog zeer vitaal. Hij ondernam nog van alles en maakte lange fietstochten. Ook pleegde hij vanuit het Brabantse Waspik nog regelmatig de koersen van Duindigt te bezoeken. Daar was hij ook nog altijd een enthousiast vrijwilliger in het NDR-Museum. Govers verzamelde veel, wist alles van drafsporthistorie en was een kei in documenteren.

Aanvankelijk was Co beroepsmilitair bij de Koninklijke Luchtmacht, maar in de jaren 50 kreeg hij van de NDR een aanbieding om in vaste dienst te komen. Hij was een echte militair maar ook een verwoed liefhebber van de Draf en Rensport. Hij koos dus voor de NDR en bekleedde in de vele jaren, die hij bij de NDR werkzaam was, vele functies.
Hij was jarenlang Chef van de Afdeling Drafwezen en hij volgde later de heer Fokkema op als Algemeen Secretaris van de NDR. In die functie vertegenwoordigde hij de Nederlandse Draf en Rensport op de internationale vergaderingen van de U.E.T. Hij stond hoog aangeschreven bij de UET, vooral wegens de belangrijke rol die hij in de beginjaren van de organisatie speelde. Hij werd in de jaren negentig een keer per jaar uitgenodigd om voorafgaande aan de jaarvergadering de financien te inspecteren.

Ook op de koersbanen bekleedde hij diverse functies als wedstrijdsecretaris en comitélid. In 1979 stapte hij over naar de totalisator (directeur Stichting Totalisator Nederland). In 1986 keerde hij terug bij de NDR, als algemeen secretaris. Co ging in 1992 met pensioen, maar bleef zoals vermeld nauw betrokken bij de sector.

Govers was een liefhebber van veel sporten, die hij ook zelf beoefende. Vooral schaatsen, atletiek en fietsen hadden bij hem een voorkeur. Zo liep hij zelf marathons en reed ook met succes de Elfstedentocht uit. Zelfs op hoge leeftijd zette Govers nog prestaties neer waar menig jongmens de pet voor afneemt: een paar weken voor zijn overlijden reed hij nog een fietstocht van 100 kilometer.

Voor alles wat hij voor de NDR heeft betekend werd hij op 21 april 1984 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Co was enige jaren weduwnaar en wordt overleefd door een zoon, Co junior, die in Scheveningen in een zorginstelling woont.

Boven: Een demonstratie op het Binnenhof door de Sector,
voor het behoud van het Supertrio.
v.l.n.r. NDR-voorzitter P. van Binsbergen, NDR-secretaris Co Govers,
en de trainers/VDRP-bestuursleden Jan van Dooyeweerd en
Willem van Overeen.


Hieronder de chronologische beschrijving van de functies van Co Govers, uit het Jubileumboek 'Dravend door de tijd' van de Fokkersvereniging.

Co Govers
De NDR-secretaris Fokkema werd op 1 augustus 1966 opgevolgd door Jacobus Govers. Co Govers werd op 29 januari 1928 te Haarlem geboren. Hij was in zijn jonge jaren een succesvol atleet, maakte in die tak van sport zelfs deel uit van de nationale ploeg, maar was ook een fanatiek schaatser en wielrenner. Hij was in 1945 al enige tijd als koerier bij de totalisator werkzaam geweest. Hij ging in militaire dienst en was enige tijd beroeps-militair.
In 1957 kwam hij weer in beeld als hulpstarter, baancommissaris, tijdopnemer, rechter van aankomst, enz., tot hij in 1958 zijn militaire functie verwisselde voor de baan van tijdelijk chef drafwezen bij het NDR, als vervanger voor de zieke Cees Berg. Toen die na zijn herstel voor het public relations werk koos, werd Govers chef drafwezen tot hij in 1966 algemeen secretaris werd. Hij zou dit blijven tot hij per 1 januari 1979 directeur van de Stichting Totalisator Nederland werd. Co Govers, werd geroemd om zijn organisatietalent en diplomatieke gaven.
Bij de herstructurering van de draf- en rensector werd hij per 1 januari 1984 secretaris van de Voorlopige Commissie Sectorfonds en na het vertrek van Werners per 1 juli 1986 ook weer secretaris van de NDR. Later werd hij weer bij de totalisator betrokken. Op 29 januari 1993 ging Co Govers met pensioen (waar hij nog 24 jaar van heeft kunnen genieten).


Als toevoeging hierop:
In het In Memoriam van de NDR stond o.a.:

Ook na zijn pensionering werd er nog menigmaal geprofiteerd van zijn expertise. Zo begeleide hij na het vertrek van wedgigant Ladbroke uit Nederland de complexe overgang naar een zelfstandige totalisatororganisatie en was hij in het recente verleden nog behulpzaam in een bestuurondersteunende functie als co÷rdinator voor de dagelijkse gang van zaken binnen de NDR.
Tot aan zijn dood is Govers actief betrokken geweest bij de draf- en rensport, de laatste jaren vooral bij het archief en het museum.

Co Govers zal worden herinnerd als aimabel en ter zake kundig mens: betrokken bij de sport, maar ook bij de mensen om hem heen. Nooit werd tevergeefs een beroep gedaan op zijn schier onuitputtelijke kennis van sport en spel.


(toevoeging ddor NDR-Archief)

Statisticus.
Co Govers was gek op statistieken en hield ook na zijn pensionering de database van de NDR nog jaren lang voor zichzelf bij. Met behulp van slimme 'queries' in het Windows-programma Access maakte hij o.a. alle statistieken voor het onvolprezen Jubileumboek van de AEV De Drafsport met een overzicht van 75 jaar drafsport, uitgebracht in het jaar 2000. Een enkele maal kon Hans Huiberts een beroep doen op Co voor een statistiek ten behoeve van de Breeders Special.

Medewerker NDR-Archief
Kort na de oprichting in 2006 heeft Co Govers zich gevoegd bij de vrijwilligers van het NDR-Archief. Hij hield zich bezig met statistieken voor onze website, werkte mee aan de prachtige tentoonstelling over kampioen-vaderpaard Heres in het NDR-Museum en stelde het reglement voor onze Commissie op.
Onlangs (april 2017) vroegen we Co een inhoudsopgave te maken van het weekblad Draf&Rensport. Niet lang voor zijn overlijden stelde hij ons het overzicht van 2016 ter beschikking en was hij al bezig met 2017. Jammer genoeg heeft hij het niet kunnen afmaken. Wij hadden hem ook nog graag ingezet om zijn memoires aan onze geschiedenis-pagina's toe te voegen. Helaas, het heeft niet zo mogen zijn.
Co blijft in onze herinnering als een groot kenner van de sport en bovenal als een uiterst sympathiek en behulpzaam mens. We zullen hem missen.
Co, rust in vrede..

Boven: Het complete bestuur van de Commissie tot
Bestuur van het historisch NDR-Archief in december 2007.
Hier staat het eerste bestuur, vlak na de oprichting.
met v.l.n.r. vrijwilliger Jos van den Broek, Peter van Betten,
Henk Houtman, Joop Arkenbout, Jan den Nijs, Durk Minkema,
Truus van der Kraats, Co Govers en Hans Huiberts.

Mijlpaal

Boven: November 2009:
Co Govers bekijkt een boekje uit het Van Bellen-archief.

Boven: Het bestuur van de Commissie tot
Bestuur van het historisch NDR-Archief 7 jaar later, in 2014,
met v.l.n.r. Harry van der Veen, Ruud Peeren, Truus van der Kraats,
Gerard Koop, Peter van Betten, Hans Huiberts, Wim van der Sluis,
Jan den Nijs, Joop Arkenbout, Piet Borsboom en
last but not least Co Govers.
Op deze foto ontbreken Hennie van den Bergh en Hélène van der Kraats.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse