NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Fred Handelaar
amateur-kampioen


1944

Fred Handelaar voor de laatste keer op de voorpagina.


Onderstaande artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.1 van 2018

Auteur: Hans Sinnige

Titel: Fred Handelaar reed zijn laatste koers

Afgelopen vrijdag werd Fred Handelaar in Wolvega in de laatste koers van 2017 derde met Hold Me Quick. Een dag later maakte hij bekend dat het zijn allerlaatste rit is geweest. De 26-voudig kampioen vindt het mooi geweest.

Alleen trainer Bas Crebas en een kleine kring van intimi wisten dat Fred vrijdag zijn laatste koers reed. "Bas heb ik het de vrijdag ervoor pas verteld, met het oog op de aangifte voor de meeting op 5 januari, en verder wilde ik er zo min mogelijk ruchtbaarheid aan geven. Anders wordt het zo'n beladen laatste dag, daar had ik weinig zin in", meldde hij de dag na de slotmeeting.
Fred klinkt monter, ook al is het een besluit dat zijn leven zal veranderen. "Maar dat is ook precies de bedoeling. Ik was hier al wat langer mee bezig en wilde eigenlijk vorig jaar om deze tijd, toen ik mijn 25e titel behaalde, al stoppen. Maar toen heeft mijn hofleverancier Bas Crebas ruim een uur op mij ingepraat en heb ik er toch nog een jaar aan vastgeplakt. Daar heb ik geen spijt van, want dat leverde de vijfde grasbaantitel en de 26e landstitel op. Maar nu is het mooi geweest. Het is niet zo dat ik het rijden niet meer leuk vind, integendeel, maar de honger en de uitdaging zijn een beetje weg en ik wil vooral wat meer vrijheid voor mezelf creeren. Ik wil ook weleens wat anders doen op een zondagmiddag. Een keer naar Feyenoord, of een weekend als toeschouwer naar een buitenlandse meeting. Dat kon meestal niet, er was altijd wel een ritje dat dan voor ging. Ik wilde altijd loyaal zijn aan de mensen die mij hun viervoeters toevertrouwden."

Records
Dat laatste is Fred ten voeten uit. Hij zei nooit nee tegen de trainers en eigenaren die hem op hun beurt jarenlang in het zadel hielden als kampioen. "De laatste tien jaren kun je gerust het Crebas-tijdperk noemen. We hadden een perfecte samenwerking en ik ben aan hem altijd loyaal gebleven. Hij gaf me vrijdag een heel mooi compliment. Hij zei dat ik een rijder was waar hij zich nooit aan heeft geïrriteerd. En dat wil wel wat zeggen, want elke rijder maakt fouten. Als ik die maakte deed ik het in elk geval zo dat het kennelijk paste binnen het strijdplan. Opdrachten kreeg ik nooit van Bas."

Debuut
In 1981 debuteerde Fred als amateurrijder, hij weet het nog precies. "Dat was op het oude Wolvega, met Speedway Fortuna uit de training van Tjitse Smeding. We werden derde. Wat dat betreft is de cirkel nu mooi rond, want vrijdag werd ik in mijn laatste rit in Wolvega ook derde. Ik heb ik de loop der jaren veel gewonnen en heb dat aan een groot aantal mensen te danken. Ik kan ze lang niet allemaal opnoemen, maar de Ricardo paarden, Tjitse Smeding en uiteraard mijn leermeester Rinus van Leeuwen hebben naast het Crebas-tijdperk een belangrijke rol gespeeld. Ik ben overal geweest, reed voor iedereen en heb koersen gewonnen in veertien verschillende landen. Daarop terugkijkend zeg ik: het was prachtig en we hebben iets neergezet dat lastig te evenaren zal zijn."
Dat laatste is een feit, want Fred is bijvoorbeeld de legendarische amateurrijder Gerard van der Wal al lang en breed voorbij. Die nam in 1979 op 70-jarige leeftijd verplicht afscheid. Hij deed dat met 22 landstitels en ruim 300 gewonnen koersen. Fred was niet alleen vaker kampioen, hij won ook veel meer koersen. "Naar nu blijkt zal mijn tweede plaats met Fanatic Star op de Gigantendag mijn 750e winnaar worden. De winnaar van die koers gaat straks uit de uitslag, dus dan pak ik bij toeval die mijlpaal ook nog mee, wat ik overigens betreur voor Casper Veldink."

Duitse titel
Een prijzenkast heeft Fred Handelaar niet, zijn ereprijzen hebben een plekje gekregen in zijn kantoor. Daar hangen ondermeer de twee gouden medailles die horen bij de EK titels in 1993 in Noorwegen en in 2000 in Zwitserland. Op het WK behaalde hij een zilveren en een bronzen plak. In totaal negen medailles sieren de muur van zijn kantoorkamer. Toch waren die toernooien, als we er naar vragen, niet eens de onbetwiste hoogtepunten. "Nee, dan denk ik ook aan andere momenten. Mijn eerste kampioenschap, of het recordjaar 1992 waarin ik 37 koersen won waarvan 35 in Nederland. Ook 2011 was een bijzonder jaar. Ik keerde toen in juli terug na een schouderblessure die me anderhalf jaar aan de kant hield. Ik lag op dat moment een straatlengte aan punten achter op Jaap Terstal en de titel had ik daarom allang uit het hoofd gezet. Maar ik won meteen mijn eerste koers met Yonker Fanatic en daarna bleven de winnaars komen. Dat werden er 28 in een half jaar tijd, waarvan 19 in Nederland. Daarmee pakte ik alsnog de titel. Ik heb het er met Jaap nog weleens over gehad, die kon het ook nauwelijks geloven. Hij zei: in elke koers waarin we reden kwam dat blauwe pak me op de laatste meters weer voorbij. Dat was echt een bijzonder jaar."
Ook bij onze oosterburen heeft Fred Handelaar een enorme reputatie opgebouwd. Hij is zelfs de enige Nederlander ooit die het Duitse Amateurkampioenschap won. "Dat was in Berlijn, waar ik tussen 2004 en 2009 bijna alle grote koersen heb gewonnen. Ook de serie en finale van het Duitse Amateurkampioenschap, met Urban Beuckenswyk. Door een foutje in de uitschrijving waren ook buitenlandse rijders hierin startgerechtigd. Een jaar later wilde men dat rechtzetten met de bepaling dat alleen rijders met een Duitse vergunning in die koers mochten starten. Maar die had ik inmiddels ook, naast mijn Nederlandse licentie. Uiteindelijk is dat alsnog dichtgetimmerd, zowel door de UET als door de Duitse bond. Maar er bleven in Berlijn genoeg mooie amateurkoersen over. Het klassieke Fritz Brandt Rennen bijvoorbeeld. Daarvan won ik in 2009 drie van de vier series, en de finale. Vier winnaars op een dag, ook dat was een hoogtepunt."

Gunfactor
Dat Fred Handelaar van het ene op het andere moment stopt komt voor vrijwel iedereen als een verrassing. "Maar ik heb er vaak genoeg opmerkingen over gemaakt. Ik heb nooit de ambitie gehad om tot mijn 70e of 80e op de kar te zitten", zegt de 61-jarige kampioen. "Ik ga niet met pensioen, maar ik zwaai af. Dit is het einde van het Handelaar-tijdperk. Ik ben nog fit genoeg en heb ook nog genoeg aanbod van paarden, maar ik wil meer tijd voor mezelf. Ik kom bijvoorbeeld graag in Canada, waar ik ook als eigenaar weleens paarden heb lopen. De laatste jaren maakte ik een weekje vrij om daar op vakantie te gaan, langer kon niet want alles moest wijken voor de sport. Vanaf nu kan dat wel."
De optie om gewoon door te rijden als amateur, maar dan wat minder intensief, wordt door Fred resoluut van tafel geveegd. "Dat zie ik niet zitten, als ik rijd dan wil ik ook meedoen voor het kampioenschap. Ik wil als een Dirk Kuyt van het veld af, met het verschil dat Dirk toen hij stopte eigenlijk al bankzitter was en dat ben ik nog niet. Ik weet dat ik de telefoon maar hoef te pakken en zo weer een nieuwe vergunning aan kan vragen, mocht het weer gaan kriebelen, maar dat zal ik niet doen. Ik wil geen Heintje Davids zijn. Ik blijf wel actief in de sport en in het bestuur van de Nederlandse Amateurrijders Club. Ook zit ik in het werk bij Appie Bosscha op stal nog gewoon achter de paarden, alleen het rijden in de koers laat ik vanaf nu aan anderen over."

Een nieuwe kampioen
Dat betekent dat de amateurs in 2018 sowieso een nieuwe kampioen gaan krijgen. Wie wordt volgens de regerend kampioen straks zijn opvolger? "Wim Brouwer maakt een goede kans. Hij gaat voor Bas Crebas rijden, dat begint vrijdag al met Monaco Royal Event. Ook Jaap Terstal kan meedoen voor de titel, dat doet hij al jaren en hij is nog jong. Ik hoop dat ook de nieuwe generatie amateurs door gaat breken. Yanick Mollema bijvoorbeeld, hij liet zich in 2017 al regelmatig zien. Kampioen worden heeft te maken met kwaliteit, maar ook met de gunfactor. Je moet van de juiste mensen de goede paarden krijgen. Daar heb ik nooit over te klagen gehad en daar wil ik iedereen voor bedanken."

(einde artikel)


Gelukkig hebben we de foto's nog!

topper

Boven: Myrly Terraise heeft met Rinus van Leeuwen de Sweepstakes
gewonnen en ze komen terug voor de huldiging, op de voorgrond
begeleid door een nog jonge Fred Handelaar, die het "vak"
heeft geleerd op het entrainement van Rinus van Leeuwen
in Hilversum.

1944

Boven: Fred Handelaar in zijn jonge jaren.


1944

Boven: Fred Handelaar heeft op 7-11-1987 gewonnen op Pompano Park
en wordt hier gehuldigd in het bijzijn van o.a. begeleider Borst (achter
Fred) namens de NAC en supporter Wim Suurbier (de bekende
voetballer van Ajax en NL-elftal in de gouden jaren 70, rechts).

1944

Boven: De Gouden Helm voor Fred Handelaar
aangeboden door de heer Slikker op 15-2-1990.


1944

Boven: Fred Handelaar na een huldiging in 1988.


1944

Boven: Fred Handelaar wordt door Cees Sperling toegesproken,
daarnaast Hans van Keeken. Achteraan John van Exter en Mariël Mol.


1944

Boven: Europees Amateurrijderskampioenschap op 10-9-1989.
Fred Handelaar en Anita Groot waren de Nederlandse deelnemers
(in de rood-wit-blauwe buis). Als begeleiders zien we
Tom van Eyden (staand 2e van rechts) en
Thea Alderliesten-Koop (staand 2e van links).


1944

Boven: Fred Handelaar werd Europees Kampioen der
Amateurrijders in 2000 te Basel, Zwitserland.


1944

Boven: Fred Handelaar en Ayres Promise
na hun zege in Nootdorp op 23 januari 1991.


1944

Boven: Fred Handelaar met de kampioenshelm van 2002.


1944

Boven: Fred Handelaar krijgt zijn Gouden Helm overhandigd
door zijn leermeester Rinus van Leeuwen.


Boven: Discovery's Wish met Fred Handelaar
in Groningen in 2016.

1944

Boven: Fred Handelaar na een zege met
Enjoy Dream te Groningen in 2016.


1944

Boven: Fred Handelaar en Sonja poseren voor Bas Huybers in 2016.


1944

Boven: Fred Handelaar heeft tijdens het Kampioenengala in 2018
zijn laatste Gouden Helm overhandigd gekregen. Hij wordt
geflankeerd door zijn (op)volgers Wim Brouwer en Jaap Terstal.

1944

Boven: De Jubileumzeges van Fred Handelaar.
Het vraagteken kan weg, want deze 750ste werd een feit.
Het was tevens zijn laatste zege.


"Fred Handelaar is een voorbeeld"

Onderstaande artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr. 7 van 2018

Auteur: Paul Mulder - Voorzitter van de Stg. NDR

Tijdens het geslaagde Kampioenen-Gala in februari 2018 ontving de amateurrijder Fred Handelaar opnieuw een gouden helm als kampioen van de Amateurrijders in 2017. Het betreft zijn 26e nationale Nederlandse amateurtitel! Helaas zal hij deze helm in 2018 niet meer daadwerkelijk dragen in de koers. Fred heeft eind 2017 besloten zijn geweldige amateurrijder-carriere te beëindigen na een periode van bijna 37 jaar. De hoogtepunten tijdens die periode zijn eerder uitstekend belicht door Hans Sinnige in een artikel over Fred in het eerste nummer van Draf- en Rensport van 2018. (Zie hierboven)

Naast zijn zeer succesvolle loopbaan als amateurrijder moet echter ook worden belicht dat Fred zich uitermate intensief heeft ingezet voor de sector in het algemeen en de NAC in het bijzonder. De oude benaming 'Heerrijder' is bij uitstek op Fred van toepassing. Hij was een zeer correcte en sportieve rijder met veel respect voor zijn paard maar ook voor zijn mededeelnemers. Altijd zeer gedreven om een koers te winnen maar wel met gevoel voor realiteit en gevoel voor dier- en mensvriendelijkheid. Zelf geeft hij aan dat zijn successen ook te koppelen zijn geweest aan een hoge "gunfactor". Daar heeft hij zeker gelijk in, maar die factor moet je wel eerst zelf verdienen en wederzijds toepassen. En juist daarin is Fred een voorbeeld. Ambassadeur voor de sport in het algemeen en de Drafsport voor de amateurs in het bijzonder. Zowel in binnen- als buitenland met een geweldig groot internationaal netwerk. Bestuurlijk gedreven, verbindend en betrouwbaar zoals hij onder andere ook de samenvoeging met de amatrices heeft kunnen realiseren. Ondernemend door de organisatie van diverse kampioenschappen zoals recent het EK voor amateurrijders in 2016 op VPW en Alkmaar. Zijn inbreng en aanwezigheid in de koers zal node worden gemist maar Fred zal zeker een belangrijke rol blijven vervullen binnen de sport.
Op basis van het voorgaande heeft het bestuur van de SNDR recent besloten zijn enthousiaste inzet en zijn geweldige sportieve successen blijvend te markeren door het toekennen van de gouden NDR-gedenkspeld aan Fred Handelaar. Hij schaart zich daarmee bij de 'groten' in onze sport als lid van de 'hall of fame' en daar hoort hij ook! Die eer straalt zeker ook af op zijn partner Sonja van der Grift. Het was voor mij een groot genoegen maar vooral ook een bijzondere eer om hem deze speld afgelopen vrijdag te mogen opspelden.

Hoewel Fred en Sonja nu terecht de sport op wat meer afstand zullen gaan beleven hopen we als bestuur van de SNDR dat we in toekomst nog regelmatig een beroep op Fred mogen doen om zijn ervaring, zijn kennis van de sport en zijn netwerk te mogen benutten in welke vorm of hoedanigheid dan ook ter ondersteuning van de totale sector. Zijn adviezen, gevraagd of op eigen initiatief, zijn en blijven bijzonder welkom!

Boven: NDR-voorzitter Paul Mulder speldt Fred Handelaar
de Gouden NDR-speld op, tijdens het
Kampioenen-Gala 2018.

Foto's met dank aan:
www.huybers.com
www.doordravers.nl


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse