NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Aad Harmsen (1940 - 2001)

pikeur


(Hieronder een In Memoriam uit het blad 'Draf&Rensport' nr. 16,
van 19 april 2001, geschreven door Douwe Frerichs)


Aad Harmsen overleden
Arend Jan Coenraad Harmsen
(Rotterdam 28 aug. 1940 - Leiden 14 april 2001)

In zijn woonplaats Leiden is in de nacht van vrijdag op zaterdag de bekende dravertrainer Aad Harmsen overleden. Een hartaanval werd hem fataal. Aad is slechts 60 jaar oud geworden.

Aad Harmsen bracht zijn leven tussen de dravers door. De in Rotterdam geboren Harmsen leerde eind vijftiger jaren het vak bij Willem Geersen in oud-Valkenveen. Na een korte stageperiode bij Hans ten Hagen, streek Harmsen neer op Duindigt, waar hij aan de slag ging bij Joop van de Berg. Na enkele jaren bij Van de Berg te hebben gewerkt, nam de ambitieuze Harmsen de stal over. Een van de eerste opvallende dravers van zijn entrainement heette Woelwater. Zaken kwamen pas echt in een stroomversnelling toen Aad in de jaren zestig op het kleine stalterrein van Duindigt drie gangen huurde en een kleine veertig paarden onder zijn hoede kreeg. Het entrainement groeide uit tot een bolwerk. Aad Harmsen wist zich omringd door veel fors investerende eigenaren. Han Pasman (Stal Anjo), Koos Blom (Stal Jofra), de heer McKenzie, Ton van der Lubbe (Stal Dixie) en vele anderen investeerden jarenlang in goed dravermateriaal. Successen bleven niet uit en Harmsen werd de toonaangevende trainer op Duindigt.
Het rijtje wapenfeiten wordt aangevoerd door Fernandel, de Double Six M-zoon, waarmee Aad in 1967 de Derby won. Een jaar eerder had Harmsen met Eiko T (ook Stal Anjo) in Groningen de Sweepstakes gewonnen. John Areta was een broer van Fernandel. Hij was in 1970 een sensationele tweejarige en een jaar later werd hij tweede in de Derby.
Dat de eigenaren bereid waren diep in de buidel te tasten werd duidelijk toen de Franse hengst Atogos T na zijn zege in Lage Landen werd aangekocht door Stal Jofra en bij Harmsen op stal kwam. Helaas bleef het sportieve vervolg uit.

Harmsen had ook een naam als leermeester. Heel wat leerlingen leerden bij hem het vak. Rees van der Lubbe, wijlen Edwin Schwarz zijn diens broer Berry, Carel Roodenrijs, Wim van Dalen en ook Hugo Langeweg hebben bij Aad gewerkt. "Het mooie van Aad was, dat je als leerling alle kansen kreeg om je te ontplooien. Je kwam met de beste paarden van de stal in actie", weet Rees van der Lubbe, een goede vriend van Aad.
Deze necrologie is onvolledig zonder de naam Ossian, die na een spraakmakende transactie in 1978 bij Harmsen in training kwam. Een van de laatste paarden waar Aad Harmsen koersen mee heeft gewonnen was Europa Ninetytwo, een zoon van Ossian. Dat was begin jaren 90.

Harmsen heeft zich altijd betrokken gevoeld bij het reilen en zeilen van de Wassenaarse renbaan. Hij adviseerde directeur Milders als lid van de baancommissie. Ook maakte Aad deel uit van diverse examencommissies. Bovendien had de toekomst van zijn geliefde Duindigt zijn bijzondere belangstelling.

De laatste jaren runde Harmsen op Duindigt een stal, waar dravers van Hugo Langeweg tijdelijk werden gestald. Ook assisteerde hij zoon Jan. Aad was een toegewijd vader en dat resulteerde in een hechte familieband tussen hem, zijn vrouw Antoinette en zijn dochters Annette en Mary, zoon Arend-Jan en aanhang. Aad is afgelopen donderdag in Leiden gecremeerd.

(einde IM van Douwe Frerichs)


Hieronder enkele foto's uit de carrière van Aad Harmsen.

Boven: Woelwater (Aad Harmsen) gaat aan de leiding
in Duindigts Grote Stayersprijs op 13-10-1963,
gevolgd door X Straal W (Tom Kooyman).


Boven: de voshengst Eiko T met Aad Harmsen.


Boven: Sweepstakes Hengsten 1966: Eiko T (Aad Harmsen)
wint nipt voor Eric Kinley (J.S. van Leeuwen).


Boven: Esmeraud won in 1967 de Finale van de Grote Prijs
van de Stad Utrecht.

Boven: Esmeraud met Aad Harmsen op Duindigt 8-9-1968.


Boven: Fernandel in het voorwerk voor de Derby
met zijn trainer Aad Harmsen.

Boven: Fernandel (A. Harmsen) zegeviert in de Derby 1967,
voor de reeds uitgeschakelde Felix (links) en Firmin.

Boven: Fernandel met pikeur Aad Harmsen tijdens de Derby-huldiging.
Links staat mede-eigenaar Han Pasman, daarnaast Co Govers.

Boven: John Areta (A. Harmsen) won o.a. Criterium der 2-jarigen,
de Jonkerprijs en Productendraverij 1970 en
was 2e in de Derby J 1971.
John Areta had een winsom van ca. Hfl. 81.000

Boven: John Areta en Aad Harmsen aan het voorwerken.

topper

Boven: Ossian hier met Aad Harmsen op Duindigt.
De hengst begon zijn koerscarrière bij zijn fokker Pim de Regt
en verhuisde later naar Aad Harmsen. Grote successen
behaalde de hengst later ook bij Jan Wagenaar.


topper

Boven: Ossian stond in zijn jonge jaren bij Aad Harmsen
in training. Hij rijdt hem hier.


topper

Boven: Ossian met Aad Harmsen bezig aan de ereronde
na de winst in de Henri Buitenzorg-prijs 19-8-1979.


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse