NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Henk Houtman
(1924 - 2021)

Boven: Henk Houtman (links) en Durk Minkema
bij de opening van het NDR-Archief op Duindigt in 2007.
Twee drafsporthistorici, tevens stamboomdeskundigen.


Hieronder een verhaal geschreven door Durk Minkema na de uitreiking van een koninklijke onderscheiding aan Henk Houtman, gepubliceerd in "Draf&Rensport" nr. 18, jaargang 2008.

Hebt u ooit de Herfst Bloem-Soete geproefd? Waarschijnlijk niet, want dit oud-Hollandse appelras was nagenoeg uitgestorven. Maar in de toekomst kunt u er weer in bijten. Dankzij Henk Houtman is dit oude ras van de ondergang gered. En ook kunt u zich Mooije Neeltje en Uitgeester Zoet weer laten smaken. Henk Houtman en zijn vrouw Jet zetten zich al jaren in voor het behoud van de Noord-Hollandse hoogstam-fruitrassen. De collectieboomgaard in de Beemster van de Pomologische Vereniging Noord-Holland is er mede door hun toedoen gekomen.

Afgelopen vrijdag 25 april deelden Henk en Jet Houtman in de jaarlijkse lintjesregen en werden ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Brinkman van de Beemster spelde hun de versierselen op. Henk werd niet alleen voor zijn verdiensten voor de pomologie onderscheiden, maar ook voor zijn inzet op het terrein van de draverfokkerij. Zijn enorme kennis van de bloedlijnen van de dravers stelt hij belangeloos ter beschikking van de afdeling Stamboek van de NDR en aan de scribenten van het Fokkersoog van dit blad. De juiste afstamming van Captain Henry,The Saint, Bertha E en Streamline, die onjuist in deel II van het Draversstamboek staat, wist hij te achterhalen.

De nu 84-jarige Henk Houtman groeide op in het fruit-teeltbedrijf van zijn vader in de Beemster en beschikte in 1942 als 18-jarige al over een "rijdersvergunning met beperkte bevoegdheid" om de draver Frans van zijn vader in de koers te rijden. Om in Alkmaar te koersen reed hij dan eerst ruim 20 kilometer over de weg. Later was hij eigenaar-rijder en amateurrijder en boekte hij veel successen met zijn merrie Rosa Signal op de lange baan. Later was ze een verdienstelijke fokmerrie voor hem.


draver

Boven: Rosa Signal vanuit standplaats Midden-Beemster op weg naar
de drafbaan van Alkmaar om te koersen. Toch zo'n 20 kilometer
draven om er te komen. Een aardig voorwerkje.
Zo ging dat nog af en toe in de jaren 50.


draver

Boven: Rosa Signal (met Henk Houtman) wint de Jamin-prijs
te Alkmaar op 15-5-1958 voor Sam Spencer.

Hengstenhouder
Eind jaren 60 en begin jaren 70 was hij actief als hengsten-houder op zijn bedrijf aan de Zuiderweg, waar de Amerikaanse hengst Bedevil ter dekking stond, evenals korte tijd Lamour en Mucho Pride. Houtman was achtereenvolgens bedrijfsleider bij stoeterij Buitenzorg van Wim Nas (hij nam zijn dekhengsten toen mee), bij Pim de Regt in de Haarlemmermeer en bij Piet Dijkhuis (Stal Middenmeer) in Vreeland. Een groot aantal dekhengsten heeft hij als bemiddelaar of als deelgenoot ingevoerd, vooral uit Amerika, Italië en Scandinavië: Bedevil, Lamour, Mucho Pride, Brogan, Klaus, Star Performer, Dunnigan Lobell, Proudly, Revillon, Zigoni, Silius, Mark Six.

In de jaren 1961 tot 1968 maakte Henk Houtman deel uit van het bestuur van de Fokkersvereniging.
En zoals de burgemeester in zijn speech memoreerde "Hij maakt deel uit van de Commissie tot Bestuur van het Historisch Archief Draf- en Rensport en heeft de aanzet gegeven tot de stichting van dit archief dat sinds 2006 is gevestigd aan de draf- en renbaan Duindigt, Wassenaar. Ook dit project is dit jaar tot zijn voltooiing gekomen".
De redactie van Draf- en Rensport wenst de familie Houtman veel geluk met hun koninklijke onderscheiding.

Naschrift webmaster:
De laatste jaren bemoeide Henk zich niet meer met het NDR-Archief. Hij overleed in 2021 op 97-jarige leeftijd.

Boven: Henk Houtman en Jet hebben zojuist
de Koninklijke onderscheiding gekregen. In 2008.



  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse