NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Nol Heskes
(1920 - 2005)


Hieronder een In Memoriam, gepubliceerd in het blad draf&rensport, in het najaar van 2005.

HERINNERINGEN AAN NOL HESKES
(30 november 1929 - Delft 5 oktober 2005)

Door Durk Minkema

De vorige week op 75-jarige leeftijd overleden oud-trainer-pikeur Nol Heskes begon als leerling in 1946 bij Jan Goedendorp, later vervolgd bij Joop van den Berg. Hij behaalde de eerste van zijn ín totaal 318 overwinningen in Nederland met Irene Hanover op Duindigt op 31 augustus 1947. Vanaf 1951 was hij trainer in Nootdorp tot de sluiting van de baan in 1999, dus 48 jaar lang! Hij heeft daar bijgedragen aan de opleiding van verscheidene latere pikeurs als Buck Leeman, Manus de Visser, Cees Groenewegen, Edwin Schwarz (door een noodlottig ongeval vroeg heengegaan) en Willem van Dalen.

Succespaarden
Succespaarden van Heskes waren o.a. Upie Scott P (van stal Arctic van Han Post), waarmee hij in 1957 op Duindigt de Nederland-België match voor vierjarigen won en in 1960 op Hamburg-Bahrenfeld het Otto Klosz-Rennen. Met de Franse importhengst Forges, eveneens van stal Arctic, won hij in 1958 op Sterrebeek de Grand Prix d'Hiver en op Duindigt de Generaal Baron van Heemstra-beker. Met Allegonda's Juweel van Ben de Meulder zegevierde bij in 1962 in de Sweepstakes, met Z the Saint van Van Wegen in 1963 in de Grote Fokkersprijs, met Carla van IJmuiden van C. de Groot in 1962 in de Prijs der Veelbelovenden en met L'Espoir B van Glimmerveen in 1963 in de All Round Stayers-prijs.

Anton
Toen Joop Ham door een ernstige ziekte zijn crack Anton niet meer kon rijden nam Nol Heskes vanaf november 1969 de lijnen met succes van hem over. Anton was toen bijna 10 jaar oud. Nol won met hem in 1970 o.a. de Mijl van Groningen, de Revanche der Grote Prijzen (voor Flamingo Six), in Wolvega in de Grote Prijs van Friesland (voor Rheteur) en in Hilversum in de Grote Prijs van de Gooi- en Eemlander (voor Marzfuchs).

Andere paarden
Van de overige paarden van Nol Heskes noemen we de snelle Sunny Williams, Pieter D, Arion Athel, Young Ooststar, Jousko Williams, Karanos, Hercules V, Flintstone V, Wilna van Oranje, Xenia Scott P en Yackie Moore. Buitengewoon veel plezier beleefde hij aan Partout, zowel op de kortebaan (300 meter), als op de 800-meter-draverijen. Nol had met de ruin de eer de eerste (en mogelijk enige) winnaar te zijn van een 800-meter-draverij onder de man. Dat was in 1954 op het kleine, 400 meter lange, baantje van het sportpark Ter Specke in Lisse.

In de zomer maakte Heskes succesvolle uitstapjes naar de noordelijke provinciebanen. Vooral tijdens de wintermaanden vormde zijn optrekje aan de baan van Nootdorp een geliefd toevluchtsoord voor verkleumde collega's voor een hartversterking.
In die periode had hij nog succes met zijn draver Zonia Prince, die met Hugo Langeweg een reeks koersen in Nootdorp won. De gezellige en humorvolle Heskes was gezien bij zijn vakgenoten.
Nol was getrouwd met Annie Groenewegen en ze waren kinderloos.
Van Nol Heskes is maandag, onder grote belangstelling, afscheid genomen.

1944

Boven: Upie Scott P en Nol Heskes winnen in de Holland-België-
match bij de 4-jarigen, voor New Quick, Night Rose en Uranie.


A-tje

Boven: Allegonda's Juweel en Nol Heskes winnen de Sweepstakes
op Mereveld.


import

Boven: de Franse hengst JOUSKO WILLIAMS, hier met
Nol Heskes op de sulky.


Anton

Boven: Nadat Joop Ham ziek was geworden en daarna overleden,
werd Anton met veel succes gereden door Nol Heskes.

Boven: Z the Saint (rechts met Nol Heskes) behaalt de zege
in de Dwarskop-prijs, ten koste van Xaisine (links) op 3-3-1963.
Z the Saint werd getraind door zijn eigenaar Cees van Wegen,
maar in de koers meestal gereden door Nol Heskes.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse