NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Jan Hogervorst
(1946 - 2016)


Hieronder een In Memoriam (geschreven door Douwe Frerichs) en gepubliceerd in het blad draf&rensport, in nummer 6 van 2016.

TITEL: Jan Hogervorst overleden

(door Douwe Frerichs)

Via zijn neef Joop Hogervorst jr. vernamen we het onverwachte overlijden van zijn oom Jan Hogervorst op 70-jarige leeftijd. De Hilversumse gebroeders Jan en Joop Hogervorst participeerden jarenlang in de drafsport. Ze hadden hun paarden in training bij Manus Bouwhuis, die begin jaren 80 een waar drafsportbolwerk runde in Hilversum. De naam van Draver van het Jaar 1977 Olaf Pride is dan ook onlosmakelijk met de broers Hogervorst verbonden. Jan Hogervorst zat vanaf kinds af aan in de bloemen. Hij verliet als 11-jarige jongen de school om samen met zijn broer in bloemen te handelen. Met succes, er werd veel geld verdiend. Voetbal en paarden waren de grote passies van Jan Hogervorst. Via de Utrechtse voetbalclub Velox kwamen ze op Mereveld. Ze kochten voor 2.700 gulden het paard Olaf Pride. Dat werd een sensatie, want Olaf Pride won met Manus Bouwhuis in drie jaar zo'n dertig koersen, waaronder de Gouden Zweep in 1978 en het Kampioenschap der Nederlandse Paarden in 1981. Olaf Pride werd in 1977 Draver van het Jaar. De hengst is opgenomen bij de BN-ers in de Hall of Fame met zijn levensbeschrijving en veel foto's, Click hier

De broers Hogervorst zaten jarenlang in de paardenhandel en hebben veel goede paarden gehad. Verreweg de allerbeste was Freiherr As die bij Arnold Mollema 1,4 miljoen Euro bijeendraafde. Joop en Jan waren niet vreemd van een gokje en werden bepalende figuren rond de paardensport in Hilversum. Jan was ook actief in de voetbalwereld. Zo haalde hij samen met zijn tweelingbroer Joop en een aantal geldschieters Willem van Hanegem nog eens naar de Utrechtse amateurclub Holland. En hij voetbalde zelf ooit nog samen met de Kromme bij Velox. Jan en Joop bezaten sinds 1999 het bekende cafe Munk in Utrecht, een begrip in de sport. Afgelopen maandag is afscheid genomen van ras-Utrechtenaar Jan Hogervorst.


Boven: Olaf Pride en Manus Bouwhuis tijdens het voorrijden
op Duindigt eind jaren zeventig.
De hengst staat bij de BN-ers in onze Hall of Fame met
een uitgebreide beschrijving e een aantal foto's. Click hier  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse