NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Jan Kromhout
(1947 - 2016)Hieronder een In Memoriam gepubliceerd in het blad draf&rensport,
in nummer 32 van 10 augustus 2016.

TITEL: In Memoriam Jan Kromhout

(door Douwe Frerichs)

In Rijnsburg, de plaats waar hij 68 jaar geleden ook werd geboren is Jan Kromhout begin deze week overleden. De bevlogen drafsportliefhebber was al geruime tijd ongeneeslijk ziek. Hij leed aan darmkanker.

Bloemenhandelaar en exporteur Jan Kromhout heeft zijn hele leven hard gewerkt. Hij bouwde een mooi bedrijf op en vond zijn ontspanning van meet af aan in de dravers. Via collega's als Willem van der Meer belandde hij op de koers. Hij kocht al snel paarden. Een van de eerste was Vic Hanover die hij bij Jan de Leeuw in training zette. Maar ook Luut Dooper trainde zijn dravers. Zoraya S wordt door zijn zoon Jan genoemd als een van de betere. Echter, de meeste paarden werden getraind door Hugo Langeweg, de trainer waarmee Jan dik bevriend raakte en waar hij regelmatig aan stal was te vinden om uit te rijden. Kromhout genoot van de sport en bevond zich altijd in kringen rond Langeweg en Van Rijn. Samen maakten ze vele trips naar Amerika en ook op internationale reizen was Jan een vaste waarde. Hij had goede dravers zoals He Royal Roofing en de seriewinnaar Tyler B Boko. De laatste was de beste van John F Boko, maar na 10 keer een eerste prijs van 500 euro te hebben getoucheerd verkocht Kromhout hem naar Zweden. Jan was dikwijls actief als amateurrijder en heeft het tot twee zeges gebracht. Hij won als eigenaar ook eens een kortebaan met Jimmy Scimitar.

Nadat hij ziek werd, volgde hij de sport aandachtig via zijn laptop op Runnerz. Vorig jaar was Kromhout al ernstig verzwakt. Hij kwam voor het laatst op Duindigt om de Derby te bezoeken. Jan Kromhout laat zijn vrouw en drie kinderen na. De door zwarte paarden getrokken rouwkoets van de firma Haasnoot wordt zaterdag gemend door zijn goede vriend Adrie van Rijn. De redactie betuigt zijn medeleven met dit zware verlies.

   terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse