NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Cor Laarman
(1929 - 2019)

 

Boven: Cor Laarman


In Memoriam Cor Laarman
In ons weekblad Draf&Rensport nr.46 - 2019 stond een In Memoriam over Cor Laarman, geschreven door Hans Sinnige, dat we met zijn toestemming hebben overgenomen.

Titel: Cor Laarman is niet meer

Cor Laarman, de aimabele man die jarenlang verantwoordelijk was voor de boxenverhuur op Duindigt en decennialang een gepassioneerd eigenaarrijder en -trainer was, is vorige week op 90-jarige leeftijd overleden.

Cor werd geboren op een steenworp afstand van Duindigt. Mede daardoor werd de liefde voor de koersen hem met de paplepel ingegoten. Doordat zijn vader a1s eigenaarrijder een voorliefde had voor moeilijke paarden werd het Cor al snel duidelijk dat je een paard niet moest dwingen. Het was zijn overtuiging dat je meer bereikte met geduld dan met dwang. Zijn vader Nardus Laarman was actief in de koers met zijn eigen fokproducten, zoals Mientje Deter en Nevada L. Nevada L is de grootmoeder van Unpredictable, waarmee Luut Dooper begin jaren tachtig de Sweepstakes won.
Zijn eerste koersen reed Cor met de paarden van zijn vader, toentertijd nog op de grasbaan en met een totalisator die gewoon met de hand op het bord werd bijgehouden. Het was het begin van tientallen jaren actief deelnemen aan de koersen op Duindigt, met af en toe een uitstapje naar Nootdorp, Alkmaar en Hilversum. Een korte periode was Cor niet actief in de sport, maar toen hij ging werken bij L.J. van Harlingen keerde hij terug. Hij verzorgde en trainde de paarden van Louis. Uit die periode zijn Gay, Iron, Idealle Miss en job bekende namen. Het waren fokproducten van Louis van Harlingen, die zelf ooit amateurrijder was. De overwinningen met Iron en Mike H zullen bij de oudere liefhebbers nog bekend zijn. Cor wist vriend en vijand te verrassen met paarden die door anderen "bij de vuile was waren gegooid", zo omschrijven zijn kinderen het treffend. In juli 1975 wist Cor de slotdraverij op Duindigt te winnen. Op de streep klopte hij toen met Iron de door Gerard van Eykelenborg gereden Jupiter II. Cor had een voorliefde voor het eigenzinnige in een paard. Met rust en aandacht proberen het talent er uit te krijgen, dat was zijn uitdaging. Dat wist hij met zijn kleine stal en door veel persoonlijke aandacht voor elkaar te krijgen. Memorabel was de overwinning met de door niemand aangekeken Tromp Bestevaer op 22 oktober 1983. In 1988 wist hij met Baroc de eerste keer uit meteen te winnen. Hij was met dit paard in vijf starts slechts een keer ongeplaatst. Na de winterstop kreeg Cor het paard niet in vorm. Een dramatische speling van het lot was dat toen Cor dacht dat het herstel ingezet had, het tegenovergestelde waar bleek te zijn. Tijdens een rustige duurtraining overleed het paard op de baan. Teleurstellingen zijn moeilijk te verkroppen, maar Cor zei altijd: "Je kunt beter tobben in de stal dan in huis".
Het overlijden van zijn dochter Marianne in 1997 was om die reden een mokerslag. In die periode kwam via Jos van Koolwijk de snelle Marnix Berkelaar op stal. Dat was geen makkelijk paard, maar Cor wist ook dit paard volledig naar zijn hand te zetten. Marnix gaf in die moeilijke tijd zijn leven weer kleur.

Tijdens de koersdagen op Duindigt deed geen enkele bezoekende trainer, die een box wilde bestellen, tevergeefs een beroep op hem. Cor hielp je altijd uit de brand. Harde werker als hij was maakte hij lange dagen, maar altijd met enthousiasme en interesse in de sport. De al jaren durende worsteling over het bestaansrecht van de drafsport raakte hem. Hij dacht altijd terug aan de jaren dat de tribunes vol zaten en grootse evenementen als de Dag van de Luchtmacht en de Dag van het Paard landelijke bekendheid hadden. De koersen kwamen toen nog wekelijks op de TV bij Studio Sport en iedereen, ook de mensen buiten de sport, kende Jojo en Henri Buitenzorg.

Tien jaar geleden nam Cor afscheid op Duindigt. Hij was inmiddels 80 jaar en deed om die reden een stapje terug. Na het overlijden van zijn vrouw in 2012 werd het leven voor hem moeilijker, maar desondanks bleef hij de koersen volgen. Vorig jaar bracht hij nog een bezoek aan Alkmaar. Door de afnemende gezondheid moest hij noodgedwongen zijn leven anders inrichten en aan dat leven kwam vorige week een einde. De oude eik is gevallen, zo omschreef de familie het. We leven met hen mee en wensen ze heel veel sterkte met hun verlies.

Hieronder enkele foto's van Cor Laarman en zijn paarden

topper

Boven: Iron en C. Laarman op weg naar de baan.


topper

Boven: Iron (nr.8 met C. Laarman) verslaat Iris Volo (die bovendien
door het stek springt) in de Trust Pride-prijs op 5 augustus 1972.


topper

Boven: Mike H en Cor Laarman maken een ereronde op
het gras van Duindigt na hun zege in de Oslo-prijs
d.d. 8 mei 1976.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse