NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Hugo Langeweg sr.:
3.000 overwinningen!

Hugo Lageweg senior heeft zijn 3.000-ste zege behaald
met Aries op Duindigt 27 mei 2012.


Hieronder een artikel ter gelegenheid van de 3.000-ste overwinning van Hugo Langeweg senior, geschreven door Douwe Frerichs, gepubliceerd in "Draf&Rensport" nr. 22 van 31 mei 2012.

UNIEKE MIJLPAAL MET ARIES

Pikeur Hugo Langeweg heeft aftijd wel zijn woordje klaar, maar nadat hij met draver Aries de laatste koers op Duindigt had gewonnen was de vakman uit Schagerbrug toch wel even sprakeloos. Tijdens de huldiging haalde medewerkster Elke een sierdeken tevoorschijn met daarop de tekst "Hugo Langeweg, 3000 winnaars". De trainer was nietsvermoedend. "Ik houd me er niet mee bezig, maar anderen gelukkig wel. Dit is toch een unieke mijlpaal." Langeweg is na Jan Wagenaar de tweede Nederlandse pikeur die de reeks van 3000 voltooit.

De nu 59-jarige Langeweg startte zijn loopbaan als staljongen van 14 jaar op Duindigt. Bij leermeester Buck Leeman leerde hij het vak. Voor Flip Knijnenburg reed hij met Iliona Marijke zijn eerste winnaar. Hij weet het nog precies: "Dat verliep nogal vreemd. Ome Flip zei dat ik niet hoefde op te warmen, maar vlak voor de start kwamen Wim van Dalen en Dorus Oudshoorn, die snel nog wat zaken aanpasten en mij opdracht gaven om wel wat sprintjes te trekken. Dat deed ik en ik won. Flip was verbaasd. Die had kennelijk andere bedoelingen. Hij is ooit zelfs bestraft voor manipulatie, mochten zijn paarden een jaar alleen buiten weddenschappen deelnemen.
Maar dat waren echt hele andere tijden." Het is hard gegaan met Langeweg die in 1973 al kampioen was bij de leerlingen. De mijlpaal 1000 volgde met Exciting Crown in 1990. In 1992 werd hij in Scandinavie Europees Kampioen bij de Pikeurs. En in 1997 werd, ook op Duindigt, het aantal van 2000 overwinningen gepasseerd, met draver Junior uit de stal van Cees Roeling. En nu dus, 15 jaar later, de 3000-ste overwinning met Aries. Stef van
Dooyeweerd heeft de stand bijgehouden. De NDR telt 2862 binnenlandse en 112 buitenlandse. Er zijn 26 winnende ritten "zoek", waarschijnlijk behaald met niet Nederlands geregistreerde dravers. "Bijvoorbeeld de 9 Amerikaanse zeges met Frances Jet Boko en wat winnaars tijdens EK's. Ik heb ook weleens voor andere trainers gereden", aldus Langeweg. De laatste periode laat hij het rijden over aan zijn zoon. Langeweg verwacht niet dat hij er
nog 1000 zeges aan zal toevoegen. "Laat junior maar proberen om mij in te halen. Dat is moeilijk zat, want er zijn tegenwoordig veel minder koersdagen dan in mijn tijd."

Vader en zoon Hugo Lageweg op Duindigt.

4 januari 2000: Hugo Lageweg krijgt een ereprijs uit handen
van Jean-René Gougeon, nadat hij met Intact Hornline
de eerste editie van de Prix Jean-René Gougeon
heeft gewonnen op Vincennes.


Click hier voor een artikel over Hugo Langeweg
uit het jaar 2000  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse