NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Jan S. van Leeuwen
(1931 - 2013)

Jan S. van Leeuwen als 80-jarige aan het strand in Cuxhafen.


Hieronder een In Memoriam, geplaatst in Draf&Rensport nr.41 van 10-10-2013,
geschreven door Douwe Frerichs.

Titel "Trainer Jan van Leeuwen overleden (1931-2013)"

In ons vorige nummer ontbrak abusievelijk de rouw-advertentie en necrologie van dravertrainer Jan van Leeuwen. De Hilversummer overleed op 26 september op 82-jarige leeftijd onverwacht aan de gevolgen van kanker. Van hem is op dinsdag 1 oktober in besloten kring afscheid genomen. Op de plechtigheid waren vanuit de sport onder meer collegatrainster Maria Poort en oud-NDR chef Piet Borsboom aanwezig. Jan van Leeuwen was al enige tijd ernstig ziek. Twee jaar geleden verscheen in dit blad nog een artikel over Jan ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag (zie hieronder). Dat was een initiatief van zijn vrouw Mary, die haar man, een fervent lezer van het lijfblad, eens op originele wijze wilde verrassen. Jan van Leeuwen is een telg van een beroemd paardengeslacht. Zijn naam was onlosmakelijk verbonden met het Drafcentrum Hilversum. Vader Jan had een stal aan de Hilversumse Soestdijkerstraatweg. Zijn zoons Rinus, Siem en Jan kozen voor het trainersvak. De eerste was succesvol met paarden als Kameraad en Wanda Pluto. Broer Jan had in de vijftiger jaren al aan Wala een paard dat hem enige bekendheid verschafte op zowel de korte- als langebaan. Andere bekende paarden die Jan trainde waren de schimmel Axkit waarmee Van Leeuwen ruim 80 mille bijeenreed. Veel geld in die jaren. Wat jaren later kwamen Pancreas en Robinia du Bois tot mooie successen namens zijn stal. Van Leeuwen trainde ook nog de snelle merrie Vicky Sypesteijn, maar de echte grote kampioenen ontbraken de laatste decennia in zijn Hilversumse stal, die hij had tot en met de sluiting van de baan in 1997. Hij heeft daarmee bijna 50 jaar een entrainement in Hilversum geleid. Na zijn pensionering bleef Jan van Leeuwen de drafsport op de voet volgen. Hij kreeg voor zijn tachtigste verjaardag van zijn zoon John een vakantie naar het Noord-Duitse Cuxhafen aangeboden, waar hij intens genoot van de beroemde Duhner Wadrennen. Van Leeuwen genoot in goede gezondheid van zijn oude dag en volkstuin totdat eerder deze zomer jaar de onheilstijding kwam van een arts. (DF)


Titel "Jan van Leeuwen 80 jaar"

Door Douwe Frerichs, met dank aan mevr. M. van Leeuwen.

In Hilversum bereikt voormalig trainer Jan van Leeuwen op woensdag 9 februari 2011 een heugelijke mijlpaal. De paardenman wordt 80 jaar. Van Leeuwen heeft zijn rijderspak veertien jaar geleden in de wilgen gehangen, maar volgt de sport nog altijd op de voet. Reden voor zijn vrouw Mary om hem te verrassen in zijn favoriete weekblad.

De naam Van Leeuwen is in de drafsport een bekende. Het gezin van Leeuwen (vader Jan, moeder Ali en hun drie zoons Jan, Siem en Rinus) vestigde zich in 1942 aan de Soestdijkerstraatveg in Hilversum pal achter het (oude) stalterrein van de drafbaan Hilversum. De vader van Jan zette daar na diverse omzwervingen zijn entrainement voort. Zij zouden er nooit meer vertrekken.

Kort na de oorlog ging Jan jr. op 15-jarige leeftijd werken bij zijn vader in het entrainement. Een van de meest succesvolle paarden uit die periode was Wala. Ze won in 1957 een koers voor 2-jarigen te Alkmaar en in 1958 de Sprintersprijs der 3-jarigen, beide malen met Jan jr. op de sulky. Ze werd een van de beste kortebaners van die tijd. Andere bekende namen uit Stal van Leeuwen waren C Alkestis van E en Oranje J.
Rond 1970 verhuisde het entrainement naar het nieuwe stalterrein van Hilversum en daar startte Jan zijn eigen stal. Ook de broers Siem en Rinus kozen voor het vak. De laatste had de nodige successen met Kameraad en zijn dochter Wanda Pluto. Jan van Leeuwen werd een stabiele factor in de sport. Een van de bekende paarden was de schimmel Ivan Axkit (winsom 82.300 gld.). Hij won vele koersen en werd in de pers omschreven als 'de grijze geest'. Lady Terraise (winsom 88.500 gld.), winnares van o.a. de Winter Stayersprijs van het Westland in 1978 en Pancreas (winsom 83.450 gld.) zullen de oudere lezers zich nog herinneren. Ook de sterke merrie Robinia du Bois (winsom 85.000 gld.) was een blikvanger bij Jan. Ze won veel Supertrio's en een serie van het Europees rijderskampioensschap in 1980. Helaas moest ze door een vervelende peesblessure vroegtijdig haar carrière beëindigen. Uit latere jaren kwam nog Vicky Sypesteijn, die als 2-jarige grote koersen won.

Jan van Leeuwen is in de laatste jaren van zijn carrière op bescheiden schaal als trainer actief gebleven. Hij hield zijn stal tot de sluiting van de baan in 1997. Hiermee is hij de langst zittende trainer geweest op het drafcentrum Hilversum, waar hij een halve eeuw dagelijks in de weer was met zijn beesten.

Een tweede passie van Van Leeuwen was zijn volkstuin, waar hij na zijn pensionering nog steeds veel plezier uit haalt. Hij heeft zijn huidige volkstuin trouwens beschikhaar gekregen van zijn oude fourage-handelaar van Henten uit Loosdrecht, "for old time's sake ".
Als verjaardagcadeau hebben zijn zoon John en diens vrouw een reisje georganiseerd naar de Noord Duitse kustplaats Duhnen, waar iedere zomer unieke harddraverijen georganiseerd worden op het wad. Dat wilde Jan graag eens meemaken. Maar eerst organiseert de familie een feest in Hilversum voor de 80-jarige.

 

Boven: Deze foto is in 1952 of 1953 genomen op een van de voetbalvelden,
gelegen binnen de voormalige draversbaan aan de Soestdijkerstraatweg te
Hilversum. Het betreft een in die tijd jaarlijkse wedstrijd tussen pikeurs en
eigenaren van harddravers. De paarden van entrainemet Van Leeuwen kijken
toe en wilden wel eens zien wat hun trainers ervan terecht brachten.
In het doel staat Jan van Leeuwen sr. en rechts kopt zijn zoon Jan S. van Leeuwen. De dame met de zonnebril op, die links van de goal een paard vasthoudt, is 'tante' Ali van Leeuwen, de vrouw van Jan senior.

Boven: Close up van de voetballers.
In het doel staat de oude Jan van Leeuwen sr. en rechts hangt
zijn zoon Jan (S.) in de lucht na een kopbal.

Boven: Wala wint met Jan S. een koers voor 2-jarigen te Alkmaar,
op 30 juni 1957.

topper

Boven: Ivan Axkit won o.a. Amateur Winterkampioenschap 1973,
Duindigt's Int. Amateurkampioenschap 1974 en het Noordelijk
Amateurkampioenschap 1975.
Totale winsom Hfl. 82.300.


topper

Lady Terraise (rechts met Jan S. van Leeuwen) wint na felle strijd
met Massel T de Kampenprijs, d.d. 12-7-1978.

topper

Boven: Robinia du Bois (nr.11 met Jan S. van Leeuwen) klopt in een
spannende finish Redfire R in de Wassenaar-prijs 3-6-1979.


topper

Jan S. van Leeuwen zoals we hem kennen:
met sigaar en pet (op deze foto met Lady Terraise).
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse