NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Jan Meinders
(1931-2018)In Memoriam, opgetekend door Douwe Frerichs en gepubliceerd in zijn blad Draf&Rensport nr. 23 d.d. 8 juni 2018.

Titel: In Memoriam: Jan Meinders, de fokker van de Medo-dravers

Thuis, in het Drentse Peize, is op 1 juni 2018 Jan Meinders op 87-jarige leeftijd rustig overleden. Meinders (geb. 1931) heeft bijna zijn leven lang dravers gefokt, die hij allemaal de familienaam Medo meegaf. Het was een samenvoeging van zijn naam en die van zijn in 2012 overleden vrouw Hannie Douwes. Jan Meinders werd in 1931 als boerenzoon in Haren geboren. Hij volgde aanvankelijk zijn vader op, maar toen de weilanden in 1975 werden verkocht voor woningbouw, verhuisde hij met vrouw, zoon en dochter naar Peize. Meinders werd verzekeringsagent met een specialiteit in agrarische schade. Via een vriend Koos van Bergen, die eigenaar was van Volo Prise, kwam hij in contact met drafsport. Meinders bezat aan de Wolddijk te Peize voldoende land om fokmerries te houden. Een van zijn eerste was Velja V waar uit een dekking van Volo Prise direct de beste Celeritas Medo kwam. Zij was een jaargangstopper van Tjitse Smeding. Dochter Marlike herinnert zich nog een trip naar het Finse Tampere voor het EK der 3-jarigen waar ze de hoogst geplaatste merrie was. "Mijn vader was reislustig en nieuwsgierig. In 1990 heb ik met mijn ouders een drafsportreis naar Canada en Amerika gemaakt, waar we vele banen en stoeterijen bezocht hebben." Zolang zijn gezondheid het toestond was hij ook meerdere malen een deelnemer aan de fokkerij-excursie naar Frankrijk. Hij was een rustig toehoorder, geïnteresseerd in de sport en met altijd veel belangstelling voor zijn reisgenoten. Jan Meinders heeft veel paarden bij Tjitse Smeding gehad, maar ook bij Cees Kamminga, Jeroen Engwerda en Marcel Hauber. Meinders was ook jarenlang (1991-2000) penningmeester van de Algemene Eigenaren Vereniging. Tijdens zijn periode schreef de AEV een obligatielening uit om de sport van een faillissement te behoeden. Toen er moest worden uitgekeerd, moest Meinders met een aktetas met liefst 1 miljoen gulden cash naar Wolvega. Naar verluidt is de penningmeester onder politiebegeleiding naar de baan gebracht, maar had Meinders verzonnen dat het toch veiliger was om het geld zonder toezicht in een ander autootje naar Wolvega te brengen. Meinders deelde zijn hobby graag. Hij was deelnemer in de Twentyfive Stable en heeft hij ook wel vaker paarden met een of meer andere eigenaren samen gekocht. Hij was jarenlang bestuurslid van Drafbaan Groningen, de baan die hem nauw aan het hart lag. Hij onderhield er vrijwillig de baan. Zowel in Groningen als in Wolvega had Jan vele jaren lang zijn vaste tafeltje, waar hij vrijwel iedere koersdag te vinden was.

Als fokker slaagde hij erin om het merk Medo in de markt te zetten. Zijn dikwijls vroegrijpe jaarlingen waren gewild op de veiling. Jan verkocht lang niet alles. Zoals zijn eerste topper Celeritas Medo, die ook verdienstelijk fokte. Ze bracht van Incredible Crafts de merrie Topass Medo die met 100.000 euro winsom en een record van 1.12,4 de 'beste Medo' werd. Andere goede paarden waren Derby-tweede Mack's Medo, Naander Medo, Merriederby-winnares Tornado Medo en Dasmijn Medo. Uit fokmerrie Carola van Unia fokte Meinders onlangs nog Ilja Medo die zich momenteel bij Marcel Hauber in de kijker loopt. Meinders twee kinderen Marlike en Rieks moeten nog beslissen hoe en of ze de draverhobby willen voortzetten.

pikeur

Boven: Het voltallige bestuur van de AEV 'De Drafsport' poseert
in 1993 op Duindigt, met v.l.n.r. Teus Vlot, Piet Cupido, Jan den Nijs (vz),
Jan Paauw, Jan Meinders, Han van Manen en Tom van Eijden.

pikeur

Boven: Jan Meinders met zijn favoriete vaderpaard Love You
tijdens de Normandië-reis van de Fokkersvereniging in 2013.
Hij gaf de hengst zelfs een zoen. (foto DF)

koerspaard

Boven: Celeritas Medo behoorde als jong paard bij de top
van haar generatie.
Als 2-jarige won ze een onderdeel van de GP der Vaderpaarden 1987,
de Jofferprijs, maar haar ontging de Produktendraverij (2e).
Als 3-jarige won ze de Toekomstprijs en Derby Proef en weer
een onderdeel van de GP der Vaderpaarden 1988.
De Derby-afstand was haar echter te lang; ze werd 5e.

topper

Boven: Haar dochter Topass Medo wint hier met Cees Kamminga
de GP der Vaderpaarden 2004 afdeling Zuid op Duindigt
met zeer grote voorsprong.
In datzelfde jaar won ze de Grote Unitrot-prijs en was ze
geplaatst in diverse Klassiekers.
Topass werd moeder van Dasmijn Medo (v. Love You).

topper

Boven: Tornado Medo (J. van Dooyeweerd) wint de Merrie Derby 2004,
voor v.l.n.r. Tanja di Angel 4e, Tjeppe Mantgum 2e, Tiels Z 5e
en Topass Medo (rechts, 3e). Fokker Jan meinders had een topdag
met de 1e en 3e prijs in de Merrie-Derby 2004.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse