NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Historie: Daan Modderman


Ruud Stoop schreef op zijn website atfullspeed.nl het volgende verhaal n.a.v. het te verrijden Daan Modderman Memoriaal 2009.

Deze ren is opgedragen aan een van de meest markante mensen uit de hippische geschiedenis. Modderman was zelfs ooit te zien in het legendarische en hilarische programma Showroom, waarin hij meerdere krasse uitspraken deed als: "het is nooit slecht weer, want dan heb je de goeie kleren niet aan..." Ook liet hij toen een grote zwarte koets, zien waarmee hij later bij zijn begrafenis moest worden vervoerd. (Deze beelden zijn sinds november 2011 te zien op Youtube: zie onderaan deze pagina.)

Zijn naam duikt voor de eerste maal op binnen de sport tijdens een vergadering van één van de voorlopers van de NDR, in maart 1937. Zelf was Modderman een goed amateurjockey binnen de rensport. Na de tweede wereldoorlog was hij voor een groot deel verantwoordelijk voor de wederopbouw van Duindigt, dat in het laatste oorlogsjaar veel schade had opgelopen. Zo'n dertig jaar geleden haalde hij nog de wrange herinneringen op aan wat hij destijds aantrof. "Het was een puinhoop. Er was een V2 op terecht gekomen en alles lag plat. Gekoerst kon er niet worden, maar de Engelsen wilden dat wel. Ze waren hier nauwelijks of ze hielden in 1945 al een ren voor legerpaarden op vliegveld Soesterberg. Luitenant Blunt vroeg of ik dat ook niet voor Duindigt kon regelen."

En dus ging de markante verschijning vier keer in de week op de fiets naar het Bezuidenhout, waar de zeventig jaar oude mevrouw Kuys de administratie bijhield. Met steun van 24 geniesoldaten, dertig krijgsgevangenen en 32 gedetineerde NSB-ers kon het opknapwerk beginnen. "Die NSB-ers moesten het vuilste werk doen. Uit een failliete bioscoop haalden we stoelen weg voor de tribune." En van een tuinder huurde hij voor een symbolisch bedrag glas (dat toen niet verkocht mocht worden) om de tribune winddicht te maken. De aanpalende eigenarentribune was afkomstig van een wielerbaan.

Modderman reed zijn eerste koersen voor de legendarische trainer Bertus Riem, die toen ook nog een sigarenzaak bezat. Tegen diezelfde Riem boekte Modderman, in 1991 overleden op 81-jarige leeftijd, ook eens een memorabele zege tijdens een concours in Dordrecht. Riem was de grote kandidaat voor de winst, maar verrekende zich op de kleine baan bij het aantal af te leggen ronden en reed dus te vroeg op volle snelheid. Vlak nadat hij dacht te hebben gewonnen, viel zijn paard echter, omdat deze uit de bocht vloog. Modderman, die wel zo kloek was geweest om de ronden te tellen, won daardoor de koers over 2800 meter op het amper zeshonderd meter lange baantje. Zo'n zege paste helemaal bij zijn leven.

Boven: Daan Modderman (links) reikt een ereprijs uit.

Appie

Renamatrice Lientje Wagenaar heeft een koers gewonnen op Duindigt.
Zij houdt de hand vast van Truusje Riem, de dochter van Bertus Riem,
die achter haar staat. (Truus heet nu Van der Kraats). Rechts van
Bertus staat Daan Modderman (met bolhoed in zijn hand) en
voor hem zijn zoon Arent, later bekend als jurylid.
Links van Bertus Riem staat de broer van Lientje, Dick Wagenaar.
Geheel links staat Victor de Groot en daarnaast de heer Ponsen.

Boven: Kievit S en pikeur Martin en zoon Cees Vergay staan klaar
voor de huldiging na de overwinning in de Gen. Baron van Heemstra
Beker op 7-9-1952. Rechts eigenaar Andries Voordouw met de beker
en official Daan Modderman, die namens de Generaal de
beker heeft uitgereikt.

Boven: Gen. Baron van Heemstra (links) reikt de naar hem genoemde beker
uit aan de eigenaar van een winnende volbloed.
Rechts zien we Daan Modderman.

Daan Modderman bij de
rechterstoel van Duindigt.Daan Modderman's Showroom-aflavering op YouTube:

 


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse