NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Wim Nas
"Mister Buitenzorg"


Hieronder het "In Memoriam" geschreven door Douwe Frerichs na het overlijden van Wim Nas, gepubliceerd in "Draf&Rensport" nr. 30, jaargang 2009.

IN MEMORIAM WIM NAS (1927 - 2009)

Afgelopen zondag (18 juli 2009), pal voordat de Nijmeegse vierdaagse zijn dorp zou aandoen, overleed één van Bemmels bekendste burgers. Wim Nas, alias "Mister Buitenzorg", was al jaren suikerpatiënt, maar leukemie was de oorzaak van zijn nog onverwachte overlijden. Wim is op 7 februari 2009 82 jaar geworden. Zaterdag nemen we afscheid van hem.

Wim Nas was een aimabele persoonlijkheid.
Zijn overlijden betekent het einde van een tijdperk.


Met het verscheiden van Wim Nas verliest de drafsport een van zijn markantste persoonlijkheden. Nas was niet alleen jarenlang de toonaangevende fokker. Hij was ook invloedrijk binnen de toenmalige NDR en fokkersvereniging, waarbij hij jarenlang Voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van Draverdekhengsten was. Nas stond voor zijn mening, kon zich soms behoorlijk opwinden, maar slaagde er telkens in om respect en sympathie op te roepen. Binnen zijn eigen bedrijf was hij gewiekst, maar je zag ook dat hij genoot van het spel dat handel heet. In het in 1995 verschenen werk 'Dravend door de tijd' had ik het voorrecht in opdracht van Durk Minkema een reeks interviews met fokkers af te nemen. Tijdens het ophalen van herinneringen klonk het meerdere malen oprecht uit de mond van Nas dat hij een schitterend, avontuurlijk leven had gehad. Zijn verhaal begon in 1897 toen zijn opa een stuk grond tegenover de pas gebouwde kerk in Bemmel kocht en er een café annex herberg opende. Daar startte voor de familie Nas de handel in paarden. Ook zijn vader had een neus voor handel. Hij begon in de jaren dertig na een tip met het importeren van Shetland-ponys die destijds voor het werk werden gebruikt en uitermate geschikt waren om bij kleine ondernemingen vrachtjes te trekken. Ook bij de jonge Nas stroomde het handelsbloed door de aderen. Hij hervatte na de oorlog de zeer bloeiende ponyhandel.
Scheepsladingen vol werden aangevoerd, de paardjes vonden een nieuwe bestemming als hobbydier. Nas kwam op het idee om een jaarlijkse ponymarkt in Bemmel te organiseren. Het evenement verkreeg internationale bekendheid. Hij werd jaren later beloond als ereburger van Bemmel, ook een koninklijke onderscheiding viel hem ten deel. Niet bij toeval bewoont de familie Nas een huis aan de Ponylaan. Nas investeerde zijn winst in de aankoop van grote percelen land in de omgeving van Bemmel. Min of meer bij toeval kwamen ook de dravers in beeld. Nas maakte kennis met de gebroeders Snetselaar, die in Bemmel de fraaie Stoeterij Buitenzorg oprichtten. Successen van Henri en Jojo Buitenzorg bleven niet onopgemerkt. Nas was er medio 1972 als de kippen bij om het bedrijf en de monumentale woning over te nemen, toen de Snetselaars gingen stoppen. Nas saneerde met een merrieveiling zijn bestand en zette, mede geadviseerd door Jan van Dooyeweerd, Buitenzorg opnieuw op. Hij investeerde in de aankoop van dekhengsten en verkocht zijn jaarlingen jaarlijks op twee zeer druk bezochte veilingdagen. Het voert te ver om hier in te gaan op de enorme invloed van Nas op de Nederlandse fokkerij. Talloze dekhengsten kwamen via Bemmel voor de Nederlandse fokkers beschikbaar. Een greep: Star Performer, Brogan, Udet Hanover, Hidden Kash, Handybus, Long Legend, Promoter, On The Take en Rapid Royalty. Bij Buitenzorg waren Kees Lamers, Sijbrand Iwema en Jos van Koolwijk achtereenvolgens bedrijfsleider in het Nas-tijdperk. Zij waren verantwoordelijk voor de opfok van toppaarden als Manza, Monty, Nant, Robin, Serge, Dante, Yick, It's en Kazan Buitenzorg om er maar eens een paar te noemen. Enkele jaren geleden droeg Wim Nas zijn stoeterij over aan zijn zoon, de dierenarts Jan Nas, die het bedrijf op veel kleinere schaal heeft voortgezet.

Wim Nas wordt zaterdag in zijn geboorte- en woonplaats Bemmel begraven. De redactie van Draf&Rensport betuigt haar medeleven met zijn vrouw Nel en de verdere familie.

Hier poseren Wim en Nel Nas in de jaren 70
voor het hoofdgebouw van Stoeterij Buitenzorg.


In 2008 bezocht Wim Nas samen met zijn echtgenote Nel
Duindigt, waar zij samen met zoon Jan en diens echtgenote,
en Jan en Annie Wagenaar de huldiging verrichtten
bij het Henri Buitenzorg-Memoriaal.
Kaft van het boek van en over Wim Nas.

(onderstaande is geschreven door Maria Loonen)

Op 17 februari 2011 is het levensverhaal van Wim Nas in boekvorm verschenen. In de laatste jaren van zijn leven heeft hij alles wat hij zich nog herinnerde en wat hij nog had liggen, verwerkt tot een manuscript van ruim 130 pagina's. Hij overleed op 19 juli 2009 en heeft de verschijning van zijn boek helaas niet kunnen meemaken. Zijn vrouw Nel maakte het boekwerk af.

Wim en zijn vrouw Nel hadden een zeer liefdevol huwelijk. Toen na zijn overlijden zijn project nog niet was afgerond, heeft Nel Nas de moed opgevat om het af te ronden. "Wim zei altijd dat hij een fantastisch en avontuurlijk leven had geleid. Hij was een echte levensgenieter, een heel bijzondere man. Ik vond het mijn plicht om het manuscript af te maken. Dat was geen makkelijke opdracht en ook best zwaar. Ik heb alle teksten gelezen en gecorrigeerd en kwam al die mooie momenten weer tegen. Daardoor begon ik hem nog meer te missen. Maar het was ook mooi werk. In samenwerking met Maria Loonen van het Streekmuseum hebben we er een prachtig boek van kunnen maken, dat deze maand verschijnt", vertelt Nel Nas.

Korte levensloop Wim Nas werd geboren op 17 februari 1927 in Bemmel als jongste van 4 kinderen van Jan Nas en Cato Straatmans. Hij groeide op in Bemmel en kende zijn dorp dan ook door en door. In zijn boek beschrijft hij zijn eigen jeugd en geeft hij een prachtig tijdsbeeld van Bemmel in de 20e eeuw. De naam Nas is nauw verbonden met pony's en paarden. De vader van Wim Nas haalde de eerste Shetlandpony's naar de Betuwe en Wim hield zich naast pony's ook bezig met dravers. Maar voor het zover was, brak de oorlog uit, ging hij in militaire dienst en zat hij in Nederlands-IndiŽ. Hij trouwde met Nel Wiltingh, ze dreven samen hotel Nas en kregen vier kinderen. Samen stonden ze ook aan de wieg van de bekende ponymarkt in Bemmel. Op 13 augustus 2007 werd hij voor zijn inspanningen voor de ponynarkt onderscheiden met de zilveren Speld van Verdienste van de Gemeente Lingewaard. Maar vooral bekend was en is hij geworden als eigenaar van Stoeterij Buitenzorg, waar vele bekende dravers vandaan kwamen. In zijn boek verhaalt hij van de oprichting en de aankoop van de stoeterij en van zijn ervaringen met paarden en paardenmensen. Hij illustreert deze ervaringen met verhalen en anekdotes en soms een gedicht van de dichter Claudy.

Wim Nas schreef het boek op de eerste plaats om een beeld neer te zetten van de tijd waarin hij leefde. Hij vond dat zijn ouders weinig vertelden over hun tijd maar gelukkig waren er tijdgenoten die konden verhalen van gebeurtenissen die zich afspeelden. Hij wilde dat volgende generaties meer zouden weten over de tijd waarin zijn generatie leefde en hij heeft het prachtig op papier gezet. In het laatste hoofdstuk "AFSCHEID" beschrijft hij hoe velen om hem heen wegvallen en zegt hij: "Ik moet opschieten anders is het niet af voor ik zelf aan de beurt ben". Gelukkig heeft hij het tekstuele deel nog kunnen voltooien.

Maria Loonen, Streekmuseum Lingewaard

Het boek is voor ca. 20 Euro te koop bij boekhandel Polman in Bemmel
of via het E-mail-adres: streekmuseum@planet.nl


Wilt u ook lezen over zoon Jan Nas?
Click hier  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse