NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

De gebroeders Pools

Boven: De gebroeders Pools rond 1970 met de Franse hengst
Unimel B op het entrainement van Harry in hun
woonplaats Beverwijk.

Hieronder een artikel van Henri van Voorn uit Draf&Rensport nr.44 uit 2021 over de Gebroeders Pools. Dit artikel was eerder al gepubliceerd in het Groningse blad "Sport in Stad".

Titel: Het trio Pools is onverwoestbaar

Van alle spelsoorten in de draf- en rensport is het triospel erg populair. De wedder moet daarbij de eerste drie aankomende paarden van een race goed voorspellen. Je hebt favorietentrio's die alleen voor de grote spelers interessant zijn en trio's met outsiders waarmee de kleine speler een fortuin kan vergaren.

Toptrio's
De eerste keer dat ik daarvan hoorde staat me nog helder voor de geest. Het was midden jaren zestig en Ben van Os won in Groningen verrassend met Zsa Zsa du Commerce voor Zombro Pluto. Een vaste bezoeker van café Bolhuis had op aanraden van de verslaggever van de Groninger Gezinsbode een paar combinaties vanuit deze paarden gespeeld. Hij kon bij de kassa ruim 6.000 gulden incasseren. Het was dagenlang feest in het café van mijn oom, waar de jenever bij wijze van spreken van de tapkast droop.
Een ander trio dat in vele geheugens gegrift is, vond plaats in juni 1977 tijdens de dag van de Grote prijs der Lage Landen. Aonne de Wrede won die dag met Lord Axkit voor de Vergay pupillen King Hollandia en Jheronimus. Een trio aankomst die goed was voor een record uitbetaling van 72.382 gulden. Op zoek naar geluk in het triospel vulden met name oudere dames vaak de cijfers 1, 2 en 3 rond op het formulier in. Als de paarden zo binnenkwamen, dan spraken de kenners van het "oude wijven trio". Als je die term op het internet googelt dan word je overspoeld met erotisch getinte websites. Nou, daar gaat deze column niet over al zal ik zeker niet ontkennen dat men ook in de draf- ren renwereld om het met Koot en Bie te zeggen graag "van bit gaat" (of "van bil gaat"?). Diezelfde Koot en Bie noemen zelfs het ooit zo populaire supertrio spel in hun conference van de vrije Haagse jongens Jacobse en Van Es.

Pikeurtrio's
Het supertrio was de start van het buiten de baan spelen en de koers werd op zondagavond in Studio Sport uitgezonden. Dat waren nog eens tijden. Het woord trio staat voor drie en dat brengt mij bij bijzondere drietallen op de koersbanen. Ik ken ze in vele variaties. Succesvolle vaders met meerdere kinderen in de koers zoals Jan Wagenaar, Jan van Dooyeweerd, Willem Leeuwenkamp, Roelof Hamming, Klaas Woudstra en Jan de Leeuw. Ooit was er een vader die met zijn beide dochters de koersbanen onveilig maakte. Dat was Jaap Verhoeve en zijn dochters Jopie en Paulien. Ooit verzuchtte een koersbezoeker: "Vroeger keek ik naar Wie van de Drie op televisie, maar nu zie ik het hier live voor me op de baan van Aduard". Ook waren er trio's van broers. Vanuit Hilversum opereerden `dove Jantje van Leeuwen' zijn 3 zonen Siem, Rinus en Jan. Hoewel zij succesvol waren, werden zij in sportief opzicht afgetroefd door de gebroeders Pools. Een uniek trio, want hoewel Harry, Aad en Ruud allen reeds de pensioen- gerechtigde leeftijd bereikt hebben zijn zij nog volop actief.

Mannetjesputters
Ik heb hun carrières vanaf het begin meegemaakt en vond het bijzonder dat zij alle drie dit jaar op de langebaan al een koers wisten te winnen. Voor de jongste, de 68-jarige Ruud, is dat niet zo bijzonder, want hij rijdt nog regelmatig en behoort tot het selecte gezelschap van pikeurs die meer dan 3.000 koersen wisten te winnen. Ruud scoorde dit jaar bij de opening in Alkmaar met Goldrush H zijn eerste zege in 2021 en een maand later kon Aad op Duindigt juichen toen hij met Doc Holiday won. Aad is inmiddels 73 jaar, maar als je hem op de sulky ziet dan zou je dat niet zeggen. Harry maakte het sprookje compleet door in augustus in het Duitse Drensteinfurt op 79-jarige leeftijd een koers te winnen met It's Race Time. Dat de gebroeders Pools nog altijd actief zijn in de sport zegt iets over hun instelling. Mannetjesputters van het zuiverste soort, die altijd maar doorgaan. Voor- en tegenspoed hebben ze alle drie in ruime mate meegemaakt. Grote successen ook.

Harry
In mijn jeugd maakte Harry al furore me Xanthos Narciso, een draver met een enorme uitstraling. Harry was daarna vooral succesvol met buitenlandse imports als Royal G, Marzfuchs, Speedy Gent en Unimel B. Daarna brak de periode Allegro aan. Het verhaal dat de vos het beste in Dinslaken liep omdat hij vanuit de Bredase stal dan lang op de vrachtwagen stond, ging er bij journalisten in als koek.

Boven: Jolige Jan, Harry Pools en Mw. Geijs poseren voor de camera
na hun zege in de Norton Williams-prijs op Hilversum d.d. 11-3-1979.

Aad
Aad Pools werkte aanvankelijk bij zijn oudere broer maar begon daarna voor zichzelf. Hij maakte furore met seriewinnaar Jewelprise, die weinig trek had in training voor de kar. Aad liet hem lekker buiten in een kampje lopen en een herdershond zorgde ervoor dat Jewelprise voldoende beweging kreeg. Jewelprise won in totaal 72 koersen. Ook Aad kon het prima vinden met imports. Van hen moeten de Fransman Treize F en de Amerikaanse Greatest Action zeker genoemd worden.

Boven: Aad Pools en politica Rita Verdonk op de duo-sulky
te Nootdorp in 2006. Rita draagt de helm en buis van Ruud.

Ruud
Ruud Pools heeft vele jaren een eigen entrainement gehad, maar zijn succesvolste periode beleefde hij in dienst bij Hugo Langeweg senior. Hij won niet alleen vele grote koersen, maar werd ook driemaal kampioen bij de beroepspikeurs. Ruud werkte ook bij Cees Kamminga in de Vibelzee periode en bij Jan van Dooyeweerd junior. Vele jaren was hij een veelgevraagd catchdriver. Zo won hij voor trainer Marcel Hauber en eigenaar stal de Groningers de Gouden Zweep met Rhythm and Speed.

GoudenZweep

Boven: Na de zege met Rythm and Speed in 2004 kreeg pikeur
Ruud Pools de Gouden Zweep uitgereikt door Prinses Margriet.

Kortebaan
Wie in drafsportkringen de naam Pools laat vallen, die denkt ogenblikkelijk aan de kortebaandraverijen. Als geboren Beverwijkers kregen zij het sprintwerk in de straten over ruim 300m met de paplepel ingegoten. Hun onverstoorbare houding maakte hen geknipt voor dit werk. Zij waren er ongekend succesvol. Zo werd Harry in de zeventiger jaren driemaal kampioen van Nederland op de kortebaan. Nadat hij zich in Duitsland vestigde was Harry minder op de kortebaan te zien, maar tot een definitief afscheid kwam het niet. Zo won hij in 2015 nog weer een kortebaan met Barbert.
Ruud bleek niet alleen een topper op de langebaan, maar beheerst het kortebaanwerk als geen ander. Hij werd maar liefst acht keer kampioen van Nederland in deze discipline. De meest succesvolle pikeur van Nederland op de kortebaan is echter Aad Pools. Hij werd in 1978 voor het eerst nationaal kampioen en mocht in totaal veertien keer de kampioenshelm in ontvangst nemen. De liefde voor het kortebaanwerk wist `mister kortebaan' over te brengen op zijn dochters Marion en Josette. De laatste werd een keer leerlingenkampioen maar is inmiddels gestopt. Manon, die in 2008 al een keer kampioen van ons land werd, trok er ook dit jaar nog regelmatig met haar vader op uit als er kortebaandraverijen waren. Ze is minstens zo fanatiek als haar vader. Aad beheerst het vak op de Hollandse straten tot in detail. Als ik een kortebaan bezoek dan kijk ik het liefst bij de start. Daar wordt de strijd vaak beslist. Onvergetelijk zijn de momenten dat Aad even over het zonnebrilletje heen naar zijn tegenstanders tuurt. Hoe vaak zal hij een tegenstander uit zijn concentratie hebben gebracht met de woorden "zeg, gaan we bijdehand doen?". Aad heeft steevast de hele trukendoos bij zich en doet alles om een ronde verder te komen. Onverstoorbaar, onverwoestbaar en in sommige jaren onverslaanbaar. Het is allemaal van toepassing op het trio Pools. Echte liefhebbers zijn het ook want het was tekenend dat Aad met broer Ruud meereed naar de allerlaatste koersdag in het stadspark van Groningen. Terwijl Ruud zijn koersen reed, haalde Aad herinneringen op aan mooie tijden.

(tot zover het artikel van Henri van Voorn)

Aantal overwinningen op de kortebaan
De naam Pools staat op de plekken 1, 2, 10 en 15.
(bron: www.kortebaandraverijen.nl, per eind 2021)

 

Boven: Drie pikeurs Pools worden op Pinkster-3 in 2010 te Venhuizen
gefeliciteerd door de (namaak-)Koningin. Ruud heeft de KB gewonnen,
Aad werd 2e en Josette 3e. Josette is de dochter van Aad en haar
zus Manon is ook succesvol, vooral op de kortebaan.


Op de mooie website van www.kortebaandraverijen.nl zijn in 2020 de toppikeurs van de kortebaan beschreven. We hebben de beschrijvingen van de gebr. Pools overgenomen.
Voor een aparte pagina over Harry Pools. Click hier
Voor een aparte pagina over Aad Pools. Click hier
Voor een aparte pagina over Ruud Pools. Click hier
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse