NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Jan de Ridder
(1948-2020)


"Dokter Vlimmen" uit Limmen

Onderstaande artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.18 van 2020
Auteur: Hans Sinnige

(met gearceerd een toevoeging van de webmaster)

Titel: Jan de Ridder is overleden

Voor velen is het coronavirus een bedreiging die gelukkig ver genoeg weg blijft, maar dat is anders nu Jan de Ridder ons is ontvallen. De drafsportliefhebber en oud-bestuurslid van de Ledenraad overleed vorige week op 71-jarige leeftijd aan het virus.
Jan was de pleegvader van Susan Wiedijk. "Ik beschouw hem als mijn vader, toen ik 12 jaar was kwam ik bij hem. In het begin had Jan zelf al paarden, Vuurpijl was daarvan de beste. Die won ooit op het oude Wolvega de Grote Kerstprijs. Daar had hij het nog altijd over. Later hadden we alle paarden samen. Yann the Mailman, dat was een bijzondere, en de laatste die we met zijn drieŽn hadden was August. Jan was een echte dierenvriend. Toen de door hem gefokte Jan de Kapel als driejarige blind werd heeft hij die achter het huis oud laten worden. Hem wegdoen was nooit een optie."

Van beroep was Jan dierenarts, maar dat had ook anders kunnen lopen. "Zijn vader Rinus had al dravers en Jan wilde graag de sport in, dus hij werd leerling bij Harry Pools. Zijn vader vond dat helemaal niets en hij belde Harry op met het verzoek om Jan elke dag om 6 uur's ochtends te laten beginnen en hem naar alle koersbanen mee to nemen als er koers was, zodat hij midden in de nacht thuis zou zijn. De dag erna moest hij dan weer om zes uur aanwezig zijn. Dat hield Jan niet vol, daarom is hij maar gaan studeren."

Toen hij in Heiloo zijn praktijk als dierenarts ging beginnen kocht Jan een groot stuk grond naast het bedevaartcentrum 't Putje' met daarop een woonhuis en een aparte praktijkruimte. Ook was er een stal met paardenboxen en kampjes, en daar omheen lag een klein trainingsbaantje. Dit verhuurde hij aan beroepstrainers en eigenaartrainers. Zoals Harry Pools, Ruud Pools, Ad Suykerbuyk, Lindsey Pregram, etc. Sinds een aantal jaren doet Susan Wiedijk hier de organisatie. Zij huisvest hier haar eigen paarden en verhuurt ook boxen aan anderen.

Drie jaar geleden ging Jan met pensioen. Hij had toen al drie jaar een lieve Thaise vriendin en zijn tijd bracht hij deels in Thailand, waar hij een huis had, en in Nederland door. Toen hij bijna een maand geleden benauwd werd en met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis had iedereen nog het idee dat het weer goed zou komen, ook Jan. "Vlak voordat ze hem in slaap brachten wilde ik langskomen, maar in het facebookgesprek dat we hadden zei hij: "dat hoeft niet, zorg jij nou maar dat je aan de gang blijft". Achteraf gezien waren dat zijn laatste woorden, want hij is niet meer uit zijn coma gekomen. Het is zwaar om zonder hem door te moeten, maar ik doe wat hij me zei: ik zal hier op zijn spul aan de gang blijven. Dat wilde hij."

Afgelopen dinsdag namen familie, vrienden en bekenden afscheid van Jan. Rondom zijn baan thuis vormden ze een erehaag en Jan maakte nog eenmaal een laatste rondje over de baan en langs zijn praktijk. Het afscheid was mooi, maar veel te vroeg.
Jan laat verder nog zijn zus Baudy en haar twee dochters achter.


topper

Vuurpijl met Ad Suykerbuyk, ook uit Limmen.
De ruin won bijna 62.000 gulden.

topper

Boven: Yann the Mailman en Jaap Terstal bij de ereronde
na hun overwinning in de Prettige Jaarwisseling-prijs
op Alkmaar d.d. 28-12-2013. Mede-eigenaresse
Susan Wiedijk rijdt mee.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse