NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Zijper Historie: Hans Ruygrok


Zijper Historie
Circa viermaal per jaar geeft de historische vereniging "De Zijpe" een blad uit, genaamd "Zijper Historie Bladen". De Zijpe is het gebied tussen Alkmaar en Den Helder en omvat o.a. de gemeenten Petten, Callantsoog, 't Zand en Schagerbrug. Drafsportliefhebbers weten dan meteen dat dit een drafsportbolwerk is. Denk maar aan de hier gevestigde trainers Hugo Langeweg, Peter Strooper, Patrick de Haan, en vroeger Bram Nottelman, Piet Strooper, Mees Dapper, Siem Hartman, Leo Schoonhoven, Renco Slik, Van Klaveren, etc. In de "Zijper Historie Bladen" zijn enkele jaren geleden zes artikelen over een aantal Zijper entrainementen gepubliceerd, die we met toestemming mochten overnemen.

Op deze pagina de aflevering over Peter Strooper, uit het jaar 2000.
(kijk ook eens op www.zijpermuseum.nl)

In onderstaande tabel staan alle afleveringen van deze "Stable-tour" door de gemeente De Zijpe. Verklaring der kolommen:
- aflev. is de aflevering in de Zijper bladen (1 t/m 6)
- datum: is de datum van plaatsing op deze website
- plaats: is de locatie van het entrainement

aflev. datum plaats trainer click

1a

09-11-2010

Burgerbrug

Susanna / W. Paarlberg

hier

1b

09-11-2010

Schagerbrug

Willem III / C. Brommer

hier

2

18-11-2010

Sint Maartensbrug

Bram Nottelman

hier

3

07-11-2010

't Zand

Piet Strooper

hier

4

01-12-2015

Sint Maartensbrug

Mees Dapper

hier

5a

20-12-2015

Callantsoog

Willem Strooper (+Wil Blauw)

hier

5b

29-12-2015

Callantsoog

Peter Strooper

hier

5c

29-12-2015

Callantsoog

Hans Ruygrok

hier

5d

23-02-2013

Callantsoog

Cees en Ellen Imming

hier

6a

26-03-2016

Schagerbrug

Leo Schoonhoven

hier

6b

02-04-2016

Schagerbrug

Siem Hartman

hier

6c

29-04-2016

Schagerbrug

Hugo Langeweg

hier
Entrainementen in Zijpe
Uit Zijper Historie Bladen nr. 1 uit 2000.
Aflevering 5: DE CALLANTOGERS
Door L.F. van Loo
(met speciale dank aan J.E. de Boer)

Inleiding
Het begon allemaal in het midden van de jaren vijftig. Toen streken de Van Klaverens uit Rijnsburg in Callantsoog neer. Van Klaveren Sr. was peenteler, maar had ook dravers in eigendom. Eerst kocht hij Abbestederweg 32, waar nu zijn dochter en haar man Wim C. (of Willem) Strooper zitten. Later verwierf hij ook Holstein aan de Jeweldijk. Zoon Anton ging daar paarden trainen. Diens broer Frans was een goede amateurrijder, maar de laatste jaren is hij vooral met zijn strandpaviljoen in de weer.
Op een klein stukje Callantsoog zijn er thans drie entrainementen: dat van Willem Strooper, dat van zijn zoon Peter (die het overnam van Hans Ruygrok) en dat van Cees Imming (die medio jaren zestig een tijdje bij de eerste werkte) aan de Zandweg. Dit artikel is gebaseerd op interviews met de heer en mevrouw Strooper-Van Klaveren, Peter Strooper en zijn Zweedse vriendin Mayvor Johansson, Hans Ruygrok en Cees en Ellen Imming) en diverse artikelen in kranten en tijdschriften.

2. HOLSTEIN (JEWELDIJK): Hans Ruygrok en Peter Strooper
Van 1975 tot 1985 trainden Rob en Ronald van Stam op Holstein en daar waar nu Cees Imming zit (de bunkers). Ze koersten zeker met enig succes. Ronald trainde en koerste onder meer met Zeeboy Z van Jacob Zeeman. (mededeling van de heer Geertsema uit het Groningse Ulrum)

HANS RUYGROK is in 1961 in 't Zand geboren. Zijn vader, veehandelaar, had altijd dravers, in training bij Siem Hartman aan de Korte Ruigeweg in Schagerbrug (zie afl. 6). Als jongen kwam Hans veel bij Hartman en na zijn school keurig afgemaakt te hebben ging hij er werken. Later was hij bij Cees Hetteling in Groenveld en vervolgens begon Hans voor zichzelf als trainer-pikeur. Eerst trainde hij op het complex van voorheen Piet Strooper (en broer John) in 't Zand, maar dat spul was eigenlijk te klein en te oud. Toen maar een stal gehuurd bij zijn oude baas Hetteling, wiens trainingsbaan hij ook kon gebruiken. Rond 1990 verkaste Hans Ruygrok naar Callantsoog, waar hij huurde van Anton van Klaveren.
In 1993 had hij zo'n 20 paarden, twee jaar later al 35. George Scotch, Avanti S. (winsom meer dan fl. 100.000), Folkert Oldeson en Dutch Hanover waren de betere. Ruygrok trainde 's winters langs het strand, want zijn baan was dan te pruttig. Met jonge paarden moest je trouwens uitkijken op dat strand. Je overtrainde ze er snel.

Paardengebitspecialist
In 1994 deed Hans Ruygrok Holstein over aan Peter Strooper. Hij had al contacten gelegd en onderhouden om het vak van 'paardentandarts' te leren. In het Amerikaanse Florida voltooide Ruygrok zijn opleiding daarin als stagiair bij Larry Moriarty: zeven dagen per week met hem op pad. Vervolgens bouwde hij vanuit `t Zand zijn praktijk op en werkt tot in Duitsland toe. Hij is vooral met rijpaarden bezig, want van de circa 300.000 paarden in Nederland zijn er maar maximaal 1500 harddravers. Ruygrok heeft een goed lopende praktijk, ondanks dat er inmiddels zeven concurrenten bijgekomen zijn.

Milo Windspiel
Ellen Roos en haar levenspartner Cato de Jongh fokten en verzorgden jarenlang hun `Windspiel-dravers'. Hans Ruygrok trainde ze en werd een huisvriend. Maar in 1997 overleed Cato de Jongh. Op haar sterfbed schonk ze Hans Ruygrok haar helft van de naar de Alkmaarse advocate Josephine Milo genoemde hengst Milo Windspiel. "opdat het contact tussen jullie blijft bestaan; ik hoop dat hij (Milo) jullie volgend jaar de Derby-zege zal bezorgen...". En zo geschiedde, met Peter Strooper op de sulky. Daarmee kwam een droom van Hans Ruygrok uit. Jarenlang was hij zelf een beloftevolle trainer-pikeur, maar in 1998 werkte hij als paardentandarts. "Gestopt zijn met het vak van trainer-pikeur en dan toch nog een Derby winnen, dat is heel mooi". De hoofdprijs was fl. 180.000.
Milo Windspiel heeft een degelijke Nederlandse afstamming: hij is een zoon van de oude Manza Buitenzorg uit de Mucho Pride-dochter Czarin Windspiel. In 1998 won hij, als driejarige, uit 10 starts 9 keer; 1 klassering. De winsom was fl. 290.300; seizoenrecord: 1.15.9 (Wolvega, 1609 m).

(Voor Peter Strooper: zie andere pagina, ga naar bovenstaande tabel)


Milo Windspiel staat bij de BN-ers in de Hall of Fame op deze website.
Click hier voor zijn pagina met een overzicht van zijn hele carrière plus foto's.

Wanda

Boven: Avanti S en Hans Ruygrok winnen in Alkmaar.
Dit fokproduct van Piet Strooper won bijna 50.000 Euro.


Wanda

Boven: Dutch Hanover en Hans Ruygrok tijdens de training.


Wanda

Boven: Milo Windspiel bij de huldiging na de M Stakes 1998.
Verzorgster Mayfor houdt de hengst vast en mede-eigenaar
Hans Ruygrok kan het nog niet geloven.


Wanda

Boven: Milo Windspiel en Peter Strooper tijdens
hun ereronde na de Derby.
Eigenaren Hans Ruygrok en Ellen Roos
zitten in de koets daarachter.
Of zit Hans op de sulky?
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse