NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Willem Nico van Schaik
(19?? - 2011)

import

Boven: Wim van Schaik en Lindsey Pegram bij de huldiging
na de eerste kortebaanzege van Zero Option Lane
te Medemblik in 2010.

Wim van Schaik uit Ilpendam was een groot drafsportliefhebber. Hij bezat harddravers en kwam vaak op de koers, waar hij veel vrienden had. Wim was ook een groot kortebaan liefhebber. Verder was hij ook fokker en hij deed dat met de goede merrie Victrix R. Zij won in 1981 als tweejarige de Jofferprijs met Ad Suykerbuyk en bleef ook in de volgende jaren succesvol. Ze had een record van 1.17,4 en behaalde een winsom van ca. Hfl. 114.000 (51.460 Euro). Ze was een dochter van Henri Buitenzorg en een kleindochter van Derbywinnares Diana R.

Met deze merrie fokte Wim 10 veulens, waarvan er 7 in de baan kwamen. Hij verkocht zijn fokproducten meestal niet. De eerste 4 producten werden door hem in het Nederlandse Stamboek gezet, met als beste Henribowl S (1.16,6 - Hfl. 33.600) en de goede kortebaner Ilperfish S, die in 1995 de thuiswedstrijd in Purmerend wist te winnen en in 1997 de KB-Warmond. Het achtervoegsel S stond natuurlijk voor Schaik.
De volgende 6 fokproducten van Victrix R heeft Wim in het Duitse Stamboek gezet. De eerste daarvan (Kingboy S) kwam niet in de baan. De volgende was niemand minder dan de naar zijn vader Diamond Way vernoemde top-kortebaner Mister Diamond, die in onze Hall of Fame der Kortebaners staat (Click hier).
Het volgende product van Victrix R was de Duitse topper Nightstar Yankee (1.14,7 - 162.600 Euro, zoon van Yankee Cougar), die ook in bezit bleef van Wim van Schaik. Daarna volgden nog 3 producten, waarvan er 2 in de baan kwamen, maar weinig hebben verdiend.

Wim van Schaik kocht ook wel eens een jaarling op de veiling. De laatste was Zero Option Lane, die later ook een uitstekende kortebaner werd en net als Mister Diamond is in onze Hall of Fame der Kortebaners staat. Wim heeft het begin van de succesvolle kortebaan-carrière van dit paard nog mogen meemaken, maar na een jaar is hij overleden. Wim had veel vrienden en zij hebben Zero Option Lane overgenomen en op naam gezet van de 'Vrienden van Wim van Schaik'. De ruin is daarna nog 6 jaar lang succesvol geweest op de kortebaan, waardoor Wim's naam nog jarenlang heeft geschald in de kortebaandorpen van Nederland. Een artikel hierover is opgenomen op de pagina van Zero Option Lane, click hier.

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse