NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

De Texelse familie
Schoorl-Van Heerwaarden


Hieronder een artikel uit de Breeders Special 2005 van het blad draf&rensport, nr.8 - 2013.

Titel "Van Vrijdag tot zondagmorgen"

door Ruud Stoop.

Het plekje tegen de duinen van Texel is een lustoord voor dravers. Dat is duidelijk wanneer Czarin Windspiel en Charlotte gezamenlijk met enkele veulens de 88-jarige Jaap Schoorl over de door de zandgrond altijd droge ondergrond duwen. Alsof zij willen zeggen 'zonder jou waren we hier niet geweest, ouwe...' Want de man die ooit in Vrijdag een winnaar van de Grand Prix d'Hiver kende, mag rustig als grondlegger van de draverijfokkerij op Texel worden gekarakteriseerd. "En kijk wat het heeft opgeleverd", lacht schoonzoon Nico van Heerwaarden wanneer hij het tafereel gadeslaat. "Ik zeg weleens tegen Ab Zaman, ik denk dat wij met Czarin Windspiel en Charlotte de beste twee fokmerries van de C-jaargang hebben..."

Nationale titels
We gaan eerst een halve eeuw terug, wanneer Jaap Schoorl op de fotoboeken tikt. "Tsja, hoe is dat toch gekomen, dat harddraven op Texel? Eigenlijk ben ik begonnen als springruiter, want in 1928 werd ik lid van de landelijke ruiters. Zo'n beetje in de tijd dat mijn vader een paard kocht van de familie Stoop uit Waarland, een paard dat te licht was voor het zware werk op het land. Met dat paard, Tom, won ik al snel alle springconcoursen. Ik weet nog dat hij 200 gulden kostte, dat was toen nog een hoop geld." Later zag de geboren Woudsmeerder zijn oogappel verkocht worden. "Voor 500 gulden, ik zal het nooit vergeten en eigenlijk heb ik dat mijn vader nooit vergeven. Wat denk je, ik was een knul van twaalf toen. Tom werd na een springconcours in Anna Paulowna door mijn vader verkocht aan iemand op Texel. Nou, dat was misschien wel de eerste link..." In geuren en kleuren kan Schoorl nog verhalen over de nationale springkampioenschappen, waar hij in het Olympisch stadion in september 1931 twee nationale titels behaalde. "De vierkamp en het patrouillespringen, dat laatste onderdeel is overigens al lang van de agenda verdwenen: te gevaarlijk. Het was trouwens toch al onvoorstelbaar hoor: springwedstrijden met hindernissen van 1.40 of 1.50 voor paarden die geacht werden verder gewoon in de landbouw te werken..."

Sonja Belwin
In 1950 verhuisde de familie Schoorl naar Texel en werd de bakermat gelegd voor wat momenteel gerust als de succesvolle Valley- stal door het leven mag gaan. "We kochten Sonja Belwin, een merrie van Fried uit Ydeltuit." Diezelfde Ydeltuit was van Emma Baldwin, waarmee zowel in de moederlijn als de vaderlijn het bloed van Axworthy sterk aanwezig was. "We haalden haar voor 500 gulden bij Jan Brouwer van Duindigt weg. Ik weet nog dat ze ijzers als balken onder had.
Eigenlijk deugde de afstamming van moederszijde niet." Fried, die bij Richard Bosma en Bonne de Jong dekdiensten verrichtte, was natuurlijk in orde. Aanvankelijk was er veel scepsis in fokkerskringen tegen de hengst, die vooral opviel door zijn lieve karakter. De Duitse Derbywinnaar voerde niet alleen Peter the Great (zelf ooit een toevalstreffer uit een recordloos schimmeltje en een talentloze merrie)- en Axworthy-bloed, maar ging in de moederlijn ook terug op het Engelse volbloed. "Die vader was dus prima, maar de moederlijn van Sonja Belwin was verder niet bijzonder", constateert Schoorl ruim een halve eeuw na dato.

Xelma Kitty
De momenteel in Dirkshorn woonachtige oud-fokker bleek er echter wel oog voor te hebben. Zo zag hij op Duindigt eens een product van Kitty Zora en Double Six M. "Een nerveus diertje dat veel aan de start verloor. Ik dacht meteen: als ik dat toch eens kon kopen." Uiteindelijk kreeg hij begin jaren vijftig het merrietje, Xelma Kitty, in handen. "Ik heb de vraagprijs van oude Jan Wagenaar zo geaccepteerd." En uiteraard weet hij ook de geboden prijs nog: 3.250 gulden. Met Kitty Zora had Jan Wagenaar sr. in 1946 de Derby gewonnen, maar ook de Jofferprijs en de Productendraverij stonden op haar palmares, daarmee was ze eigenlijk één van de grondleggers van wat later het succesverhaal werd van de Wagenaar-clan, toen nog actief aan de Rentmeesterlaan in Amstelveen. Door een in 1949 opgelopen beenblessure was haar koersloopbaan weliswaar kort, maar werd wel de ruimte gecreeerd voor een langdurige carriere in de fokkerij.
Met Xelma Kitty werd op Texel de trein in gang gezet, want de merrie zou de 'stammoeder' blijken van de latere Van Heerwaarden-toppers.

Vrijdag
Nog meer bizar was de manier waarop de `stamvader' in beeld kwam: Vrijdag. "Das helemaal een sterk verhaal. Jan de Leeuw had de jonge hengst, die in Wieringerwaard stond, eigenlijk 'over de telefoon' gekocht, maar toen hij Vrijdag zag, wist ie niet hoe hard hij moest weglopen. Uiteindelijk is die koop geloof ik ongedaan gemaakt met een doos sigaren als afkoopsom. Toen ben ik eens wezen kijken." Schoorl trekt een gezicht alsof de maden hem te lijf gaan: "De rug eruit, de knieën van de achterbenen tegen elkaar en enorme dotten haar. Het dier wilde niks van ons weten, met een haak aan een eindje ijzer hebben we hem te pakken weten te krijgen." Toen kon Schoorl ook een ander oordeel vellen over de hengst: "Toen ik hem in onderdelen ging bekijken, viel het allemaal wel mee: een prachtig hoofd, een beetje mager maar met een echte hengstenhals, goeie schouders en de stand was ook niet echt verkeerd. Het beest was nog nooit bekapt, maar had vier ronde voeten waar niks aan mankeerde..."
Schoorl besloot de hengst drie maanden 'op proef te nemen' en zou daar geen spijt van krijgen. "Hij was doodsbenauwd, maar ik wist hem toch te mannen. Vergeet niet, ik woog toen 180 pond", lacht de tachtiger, die nu bij fikse noordenwind ook zonder veerboot naar het vasteland zou waaien. "We timmerden een boxje, leerden hem eten - hij wist niet eens wat voer was - en tenslotte hadden we het gevoel dat we hem onder controle hadden."

Onvoorstelbaar: de hengst, die met Gerrit Schoorl, de vader van Jaap, op het eiland de eieren rondbracht, zou later op imponerende wijze de Grand Prix d'Hiver winnen en in 1964 met Bram Nottelman in Hilversum als tienjarige het Kampioenschap Nederlandse paarden op zijn naam schrijven. Zijn voorganger was Quicksilver S (1962 en 1963) die ook in de twee jaren na Vrijdag won. In 1964 liep Vrijdag op Groningen zijn record van 1.19.6, waarmee hij op de elitelijst bij de eerste 25 belandde. Een lijst die toen, wrang genoeg, werd aangevoerd door zijn latere concurrent als dekhengst, Mac Kinley (17.3, Recklinghausen, 1955).

Vrijdag

Boven: De jonge Vrijdag wordt in de Texelse duinen gereden door
eigenaar Jaap Schoorl.

Vrijdag

Boven: De jonge Vrijdag wordt op het Texelse strand door
eigenaar Jaap Schoorl klaargestoomd voor zijn latere carrière
bij Bram Nottelman.

Elma Kinley
Terug weer even naar de moederlijnen, naar Xelma Kitty (1.32,6) dus. De merrie die Schoorl zo graag wilde hebben. Hij liet haar eerst dekken door de al gememoreerde Mac Kinley, het fokproduct van Henny de Vries waarmee Martin Vergay in zijn Geersen-periode zoveel succes boekte. Als koerspaard viel het resultaat van die vrijage, Elma Kinley, niet helemaal mee, hoewel 19.000 gulden indertijd toch een behoorlijke winsom was. Maar in de fokkerij vestigde ze voor een langere periode haar naam. "Via Varna Kinley en Ilse Phoenix is in Duitsland nog een serie-winnaar als Scott Phoenix bij Hans van Keeken in de baan gekomen." Deze Scott Phoenix won bij onze oosterburen onder meer de goed gedoteerde Niersia Pokal. Broertje U Like Phoenix wist er eveneens al te winnen en moeder Ilse Phoenix verdiende zelf overigens ook nog bijna een ton.

Vrijdag als dekhengst
Doordat Mac Kinley niet het gewenste resultaat bracht, zette Schoorl de eigen hengst Vrijdag - die tot 1963 op goedkeuring had moeten wachten - aan het werk. "Denk overigens niet dat ik zomaar wat deed. Ik zal wat pedigrees op papier hebben gezet." De combinatie Ouverture en Vrijdag leverde meteen Friday op, die eerst bij Heyman en later Niemeyer zo'n 50.000 gulden verdiende." Vervolgens kwamen Goodwill (56.000 gulden) en Indien ("ze wonnen beide een beker als snelste tweejarige, Indien won als driejarige ook nog de Stayersprijs"), Jury (van Mr Way), Lente, Mary-Ann (beide weer van Vrijdag) en Ouverture. De laatste, een merrie van Bedevil, zou de eerste fokmerrie worden van Schoorl's dochter Tine en schoonzoon Nico van Heerwaarden. "Ouverture mankeerde wat aan de voorbenen en is daarom vrij snel de fokkerij in gegaan. We hebben met haar echter ontzettend veel pech gehad, zo kreeg ze eerst een dood hengstveulentje van Jojo Buitenzorg. Voor mij is zoiets de nachtmerrie voor een fokker. Ik heb liever dat een merrie een jaartje gust blijft dan zoiets.

Charlotte
Na Alert, van Noble David die we verkochten aan Vergay, kregen we Charlotte. Die is inmiddels twintig jaar en al haar kinderen zijn uiteindelijk in de baan gekomen. In mijn ogen een bijna unieke prestatie", aldus de 52-jarige aannemer uit Den Burg. "Charlotte was een van de eerste producten van Nanouk als dekhengst, die niet veel kinderen heeft gebracht. "Te weinig waardering", vindt Schoorl: "Het was een hele beste hengst, ik zie hem nog een topkoers winnen op Duindigt tijdens de Lage Landen-meeting. Nanouk stond bij Vergay en daar hebben we altijd prima contacten mee gehad."

Charlotte, die gezien de verstandhouding beleerd werd door Vergay, maar later verhuisde naar Aonne de Wrede, zou vanwege peesproblemen geen grootse koersloopbaan opbouwen. In de fokkerij vestigde ze echter al snel haar reputatie. De eerste nazaten waren producten van de bij Hans Tambach ter dekking staande Speedy Somolli-zoon Speedy Haven. "Harald Haven heeft met Martijn Gruppen ontzettend veel gewonnen, hij loopt hier nog altijd in de duinen. Vervolgens kwam Island Haven. Wanneer die de kop had, was de hengst bijna niet te kloppen. Sjaak Geluk en later Rob de Vlieger boekten veel successen met hem voor eigenaar Mulls Veken." Ook het derde kind van Charlotte verscheen in de baan. Just in May liep een record van 1.18 en bracht inmiddels zelf goed ogende dravers als Starlit Valley en Utah Valley. "Just in May heeft zelf op alle banen gewonnen. Ook als fokmerrie laat ze zich goed aanzien. Al mijn merries geven veel melk bij het spenen, voor mij is dat een belangrijke voorwaarde. Om die reden heb ik de merrie Music Groenhof destijds ook weer verkocht. Ik had gewoon het gevoel dat ze niet bij mij paste..."

Van het volgende Charlotte-kind, Karin Kitty ("die kon heel hard lopen, eigenlijk barstten al die kinderen van Charlotte van het talent") is inmiddels Rainbow Valley in de baan geweest. "Veel mensen denken dat we met onze naam verwijzen naar Valley Victory, maar dat is niet het geval. De naam slaat op het gebied waar onze paarden lopen, een vallei in de duinen. We hebben voor een dergelijke naam gekozen omdat we onze dravers toch op een bepaalde manier herkenbaar willen laten zijn, vergelijkbaar met de naam Buitenzorg. De eerste die de achternaam kreeg was Liberty Valley, een product van een andere Nanouk-merrie, Basta." Overigens is Rainbow Valley inmiddels drachtig van Santana Boko. "Bewust voor gekozen. Santana is van een oude Amerikaanse stam en we kunnen wel wat snelheid gebruiken."
Na Karin Kitty (die werd verkocht aan Heerhugowaarder Piet Asjes, voor wie ze onder meer de na castratie overleden Vasco da Capo bracht) volgde Nimble Valley. "Die opende in haar kwalificatie destijds in 1.15, maar ze heeft dat nooit waar kunnen maken. Er was iets met haar rug, heel jammer voor eigenaar Asjes en trainer Tom Kooyman."

Pacific Valley
Nadat een jaartje werd overgeslagen, bracht Charlotte haar eerste echte topper: Pacific Valley. "Van Mondo Joe. Hij heeft met Rob de Vlieger nog meegedaan aan het Kampioenschap der Vijfjarigen in Treviso, waar hij voor eigenaar Martin Hoogland zevende werd achter de winnende Kiwi en de als tweede eindigende Kleyton. En in dat veld was de derde plaats destijds niet ver weg", aldus Van Heerwaarden, die zich overigens verbaasde over de geringe belangstelling die het optreden van zijn fokproduct destijds oogstte. "Alleen hier op Texel is er veel over geschreven. Het is leuk om te zien hoe de mensen in deze omgeving dan meeleven met zo'n paard."

topper

Boven: Pacific Valley, hier met Kurt Roeges, behaalt een
mooie zege in de Standardice-prijs 12-11-2006.

Charlotte bleef intussen koersbeste paarden brengen. "De Mondo Joe-zoon Royal Valley werd tijdens de Unitrotveiling voor 10.000 gulden verkocht aan Jaap van Vliet. Een groot talent, ik heb nog nooit een tweejarige gezien die zo hard kon lopen. Helaas begon zijn loopbaan met een beenbreuk. Daar is hij weliswaar van hersteld en hij doet het bij Siem Hartman nog heel behoorlijk, maar we zullen nooit weten wat er zonder die breuk was gebeurd." Bij Jos van Koolwijk staat inmiddels Toscane Valley, een General November-zoon die inmiddels is gecastreerd. "Na een rondje gooide hij steeds het anker uit..."

Van Heerwaarden noemt zich meer een 'man van fokken dan van koersen'. Wie de liefde voor zijn dravers van nabij ziet, weet wat daarmee wordt bedoeld. "Het begeleiden van zo'n veulen, de eerste keer dat je zo'n dier een halstertje omdoet, dat zijn voor mij mooie momenten. Aan de andere kant is het altijd weer moeilijk afstand te doen van een fokproduct. Zoals met Utah Valley, van Woodland Park en Just in May, die twee jaar geleden tijdens de Unitrotveiling werd verkocht en vervolgens naar Utrecht ging om daar als testpaard te dienen. Daar doe je het als fokker uiteindelijk niet voor."

Wat het geheim van zijn successen is, daar kan de eilandbewoner geen antwoord op geven. Al denkt hij dat de basis wel wordt gelegd op het fraaie duinlandschap aan de boorden van de 'Hof van Eden', ooit de woonstee van Gerrit Schoorl, de vader van Jaap. Niet voor niets bracht eerst Ouverture en later Charlotte topdravers alsof ze aan de lopende band stond af te veulenen. "De veulens lopen hier op anderhalve hectare duingebied en hebben door de ondergrond nooit last van natte voeten. Dat is volgens mij een belangrijke reden. Paarden in de blubber, dat zie ik niet graag. Er staat op dat stuk land ook een hok waar ze kunnen schuilen, maar je ziet ze er nooit in gaan. Wanneer het slecht weer is, staan ze altijd op dezelfde plek te schuilen achter een duin. En onze veulens zijn nooit ziek, misschien heeft dat ook te maken met de superschone lucht hier." Des te opvallender dat Van Heerwaarden eigenlijk de enige fokker is op Texel. "Van Paul Hoogendijk hebben we Sandor H nog in de baan gezien, maar verder zou ik het niet weten." Hoogendijk, woonachtig in Den Burg, fokte met Hellas W ook al een dochter van Speedy Haven.

Vrijdag

Boven: Nico van Heerwaarden met zijn fokmerries en veulens.

De Texelse duinen
Wie het duingebiedje bekijkt, ziet meteen welk een eldorado het is voor de toekomstige draftoppers. "Kijk", zegt Jaap Schoorl als hij een vlak stuk aanwijst. "Hier was mijn oude trainingsbaan." Nico van Heerwaarden onderneemt een sprintje tegen een duinpannetje op. Lachend: "En hier was de tribune: twee paaltjes met een plank erover..."
Op het vroeger door Schoorl van Staatsbosbeheer gehuurde land zijn er voor Van Heerwaarden nauwelijks beperkingen meer, dat was vroeger wel anders. "We mochten bijvoorbeeld niet bijvoeren. Tsja, dat deed ik natuurlijk stiekem toch en het werd oogluikend toegestaan. Man, het is een pracht. In de zomer eten ze hier van de bramenstruiken en we moeten er vroeg bij zijn, anders dan hebben ze de rijpe peren hier ook nog eerder te pakken dan wij. Bang dat er war verkeerds groeit, ben ik niet. Dan zou ik daar al eerder achter zijn gekomen."

"In de ochtenduren zie ik altijd hetzelfde ritueel wanneer ik aan kom lopen bij het hek. Eerst Just in May met haar veulen, vervolgens Charlotte met haar veulen en dan die van Czarin Windspiel." De moeder van Milo Windspiel heeft Van Heerwaarden samen met Ab Zaman. Van Coktail Jet heeft het bevriende duo nu Wedgewood Valley staan. "Dat hebben we in de tussentijd wel geleerd, je kunt beter investeren in goed materiaal dan fokken voor niets", aldus het span bij het aanschouwen van het veulen. "Vorig jaar hadden we er samen in totaal vier, die bij de SWS-veiling voor goed geld werden verkocht. Dan is uiteindelijk de fokpremie je plus. Ik mag me gelukkig prijzen, met onze producten zijn we er altijd goed uitgesprongen", aldus het duo. Vorig jaar kwamen Victoria Valley, Velvet Valley, Lady Beaumont en Vincente Valley onder de hamer. "Daar zijn we best wel trots op. Twee gingen er naar Vibelzee en een naar Peter Strooper. Dan heb je het als fokker getroffen, want je bent natuurlijk altijd beter af wanneer jouw fokproduct uiteindelijk bij een goede trainer aan de gang gaat. Dat vergroot de kans op succes." De naam Van Heerwaarden viel tijdens die veiling nog in een ander verband. "We hebben een ooilam beschikbaar gesteld om die te veilen voor het goede doel." Want niet alleen bij de dravers weet men in Texel de juiste snaar te taken, ook met het 'huismerk' van het eiland is de naam Van Heerwaarden in fokkerskringen terug te vinden in de winnaarsring.

Van de inmiddels twintigjarige Czarin Windspiel is helaas relatief weinig fok- materiaal in de archieven terug te vinden. Vóór de Derby-winnaar Milo was er Igor Windspiel, maar vervolgens viel er weinig opmerkelijks meer te noteren tot Royal Park ("volgens Peter Strooper als jong paard een van de beste die hij ooit heeft gezien"), Sherwood Park en Vincente Valley, die in 2003 het leven zag. "De merrie heeft heel weinig geluk gekend wat dat betreft", weet Zaman, intussen gepokt en gezameld in de drafsport en eerder eigenaar van meerdere topdravers en dekhengst Woodland Park. "Ik zou er een boek over kunnen schrijven wat die merrie allemaal mee heeft gemaakt. Ze is nu twintig, ik denk dat we haar nog 'n keer door een goede hengst live laten dekken, dan heeft ze vervolgens haar rust wel verdiend. Want ik vind altijd dat het respect voor her paard voorop moet staan", aldus Zaman.

Naschrift:
Jaap Schoorl is in augustus 2013 op 96-jarige leeftijd overleden.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse