NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Tjitse Smeding
(1955 - 2010)Hieronder een artikel van Paul de Vlieger uit de Noord-Hollandse Dagbladen van 6 april 2010, n.a.v. het overlijden van Tjitse Smeding.

Titel "Tjitse Smeding achtervolgd door rampspoed".

DEN HAAG - In een ziekenhuis in het Franse Toulouse is vrijdagmiddag 2 april de tienvoudig drafsportkampioen Tjitse Smeding overleden. Dat hebben zijn vrouw en dochter afgelopen paasweekeinde bekendgemaakt. Smeding, die stierf aan een acute alvleesklier-ontsteking (pancreatitis), is 55 jaar geworden.

Tjitse Smeding behoorde tot de allergrootsten in de Nederlandse drafsport. Hij was van 1979 tot en met 1988 onafgebroken kampioen van Nederland, een titel die wordt toegekend aan de pikeur die in een kalenderjaar de meeste koersen wint. In totaal schreef Smeding 2137 races op zijn naam, waarmee hij achtste staat op de Nederlandse ranglijst aller tijden. Smeding was dé grote man van de drafsport in de periode tussen de kemphanen Jan van Dooyeweerd en Jan Wagenaar en de huidige heersers in de sport Hugo Langeweg senior en junior.
Smeding, die een trainingsstal bestierde in het Friese Oudeschoot, stond vooral bekend om de prestaties die hij leverde met jonge paarden. Als geen ander kon hij jong talent voorbereiden op de lucratieve grote koersen die in het tweede en derde levensjaar van dravers worden uitgeschreven. Zijn trainingsmethoden waren zeer onorthodox en deels gebaseerd op zijn eigen ervaringen als atleet.
Hij gold in de drafsport als een pionier op trainingsgebied die baanbrekend werk heeft verricht. Geheel onomstreden waren zijn methoden niet. Smeding moest nogal eens het verwijt horen dat paarden bij hem al op jonge leeftijd waren 'opgebrand'. De allergrootste draverij, de Derby, won Smeding twee keer: in 1987 met Bea di Tricia en in 1999 met Nigel Stardust. Bij de eerste Derbywinst zat Smeding zelf op de kar, bij de tweede was hij de trainer van het winnende paard. Het rijden in de koersen liet Smeding toen alweer enige jaren aan zijn personeel of collega's over. Smeding stopte met het rijden van draverijen na een verschrikkelijk koersongeluk in januari 1990 op de baan van Hilversum. De Fries brak zo ongeveer alles wat er te breken valt in een menselijk lichaam en werkte daarna maanden aan zijn herstel en revalidatie. Hij bleef - met succes - trainer van harddravers, maar stond in de koersen zelf zijn plek op de sulky af aan anderen.
Het koersongeval was niet het enige noodlot dat Smeding in zijn leven trof. Enige jaren terug overleefde hij nog eens zware crash met zijn auto, waarvan hij andermaal maandenlang heeft moeten revalideren.
Daarvoor al werd bij de Fries blaaskanker vastgesteld en werd hij door de behandelend artsen opgegeven. Smeding ging zelf, na een speurtocht over het internet, aan de slag met alternatieve behandelingsmethoden en slaagde erin zijn ziekte te overwinnen. Tjitse Smeding keerde Nederland in 2002 min of meer de rug toe. Hij vestigde zich met vrouw en dochter in Frankrijk waar hij een kleine trainingsstal dreef. Ook in Frankrijk boekte de Fries regelmatig successen. Hij liet zich er zelfs toe verleiden om zo nu en dan weer voor een paardenkoers op de sulky te stappen.

Boven: Tjitse Smeding wint de Derby 1987 met Bea di Tricia.
Boven: Tjitse als trotse vader na de winst van dochter Dagmar
met de hengst Othello. Ook moeder Tamara is blij
en steekt haar duim op.


Boven: Het bord van Tjitse Smeding uit
de Kampioenengallerij van Hilversum.
Dit bord hangt nu in het NDR-Museum.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse